Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap  (Przeczytany 132549 razy)
adam0
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:44:00 »

Bardzo ciekawy, kreatywny W³och. Szkoda Poloneza As, zdecydowanie "przedobrzy³" z mas± i ciê¿arem gatunku Smutny

Szczere, m³odzieñcze, nieco naiwne interpretacje. Obawiam siê, ¿e limit "boków" powa¿nie nadwerê¿ony.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 11:46:33 wys³ane przez adam0 » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:45:56 »

No, jednak IMHO, jest to 100% poloneza w polonezie:) Przy zachowaniu pewnego dostojeñstwa - mog³abym dobrze wyobraziæ sobie sun±ce w tak sarmackie pary -
jest w tym duch i ¿ar, jest krzesanie iskier z szabelki itp.))
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:47:40 »

Oj dzia³o siê w tej balladzie- jakby Wenecki gondolier musia³ walczyæ ze sztormem
Polonez zagrany z patosem, klasycznie...ok
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:52:22 »

Luigi poddaje siê rytmowi tañca. Da³o siê tañczyæ poloneza, daje siê dobrze tañczyæ tego walca -  spróbowa³am Chichot Chichot
Dobrze, ¿e jednak nie ukarano go za nieregulaminowe uk³ony Ciekawe po³±czenie polskiego i w³oskiego temperamentu:))
No masz, Dwójce siê ten polonez nie podoba³, a mnie bardzo Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 11:55:11 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
adam0
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:56:15 »

No nie wiem czy dostanie kredyt zaufania
Walc stylistycznie do tej pory najfajniejszy, ale znowu¿ miejscami przeszar¿owany w d¼wiêku i pasji ( to te¿ prowadzi³o do wpadek) - za ma³o salonowy...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:56:42 »

Luigi zdecydowanie "³apie" Chopina. Znienawidzonego przeze mnie walczyka zagra³ przyjemnie. Mam zastrze¿enia co do Yamahy. Nie wiem czemu, ale w walcu nie dobrzmiewa³y d¼wiêki, i to w tych wolniejszych jego czê¶ciach. Raz nie trafi³ w d¼wiêk pod koniec a potem w ca³y akord, ale generalnie jestem pewna w 98% ¿e jest w III etapie.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 09, 2015, 11:57:22 »

No tak szkoda tych drobnych pomy³ek - bez nich odbiór Luigiego by³by lepszy..
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:16:28 »

£ukasz Byrdy
Nie wy¶piewa³ do koñca mojego ukochanego Andatne Spianato, choæ doceniam precyzjê artykulacji – poszczególne nuty wyra¼nie by³o s³ychaæ nawet w piano. Ale Polonez jako¶ mi siê nie skrzy³. Temat w c-moll w innych wykonania wyrywa³ mi serce, tu niczego nie wyrwa³. Ballada bez emocji, choæ w trakcie siê rozgrywa³. Walc eee...
Przyznajê bardzo dobry warsztat muzyczny – szczególnie artykulacja, s³yszalno¶æ ka¿dej nuty, trafiona pedalizacja – naprawdê bardzo dobra. Tylko co z tego, jak nie mam tzw. ciarów.

Michelle – ³adna dynamika walca, czysty d¼wiêk (oczywi¶cie zdarzy³y siê „ucieczki” palca z klawisza, ale rzadkie) i – mimo Yamahy – miejscami ³adne subtelno¶ci. Polonez – czê¶æ mazurkowa w³a¶ciwie bez mazurka. Ma³o potê¿ny. Chyba niez³e scherzo b. Walc bez emocji.

Carrocia
Piêkny pocz±tek Poloneza fantazji. Cieszê siê, ¿e kto¶ go gra.  Momentami jak z sennego marzenia. Przy Polonezie As jakby trochê  pad³. Nie wypunktowa³ wszystkich synkop, miejscami brakowa³o  maestozo.  £adny, potê¿ny ¶rodek, potem wy¶piewana czê¶æ liryczna. Trochê b³êdów i w polonezie i walcu. Walc wyda³ mi siê najs³abszy. W radiu podczas walca by³o s³ychaæ ruch peda³u. To te¿ pokaza³o, jak precyzyjnie W³och prowadzi pedalizacjê- faktycznie bez szumów wynikaj±cych z przytrzymania peda³u. Wydawa³o mi siê te¿, ¿e fragment walca z jakiego¶ tekstu, którego nie s³ysza³am - chyba ¿e to b³±d. Mam nadziejê, ¿e pójdzie dalej.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:22:00 »

A teraz Galina -moja ulubienica i faworytka jeszcze z eliminacji i po  pierwszym etapie :-)

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
adam0
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:28:52 »

Trochê w tvpkultura wy¶miali spostrze¿enie internauty, ale faktycznie - na pewno z emocji i mimowolnie - W³och agresywnie uderza³ w peda³ generuj±c rezonuj±ce t±pniêcia. Ciekawa by³a improwizowana fioriturka (nie zawarta w Ekierze!!!) w Walcu.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:29:30 »

Teraz Galina:
Barcarolle in F sharp major op. 60
Waltz in A flat major Op. 42
Andante Spianato and Grande Polonaise Brillante in E flat major Op. 22

Jak nam podpowiadaj± sieciowi kronikarze, Ingrid Fliter tak¿e gra³a na KAWAI w 2000r.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 12:31:09 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:30:00 »

Chyba te¿ nie mogê sie doczekaæ, bo obejrza³am sobie program II etapu i tak siê zastanawiam
czy kto¶ na konkursie ju¿ kiedy¶ gra³ te Wariacje (Warianty) które ma w programie Osokins?

Te¿ przejrza³am program i zauwa¿y³am, ¿e Osokins jako jedyny zagra SIEDEM utworów, brawa dla tego pana, nie minimalizuje, rozpo¶ciera pawi ogon na maksa, tzn. wachlarz mo¿liwo¶ci W wiêkszo¶ci uczestnicy wybrali po 4 utwory, w porywach do piêciu. Czworo z nich wybra³o tylko 3 utwory, a jedynie dwoje 6 utworów.

Czeka³am do¶æ cierpliwie acz trochê nerwowo na ten drugi etap, szybko uzale¿niam siê od du¿ych dawek Chopina Zdecydowane sta³am siê bardziej przezroczysta, o czym ¶wiadczy, ¿e wczorajszy meczyk przespa³am, no dobra, przedrzema³am... W sobotê trzeba bêdzie jako¶ po³±czyæ emocje, bo czasowo konkurs koñczy siê o 20.25 a meczyk zaczyna o 20.45.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:30:03 »

My¶lê, Januszu, ¿e tym wykonaniem Barkaroli nie bêdziesz zawiedziony. Galina pewnie potwierdzi ca³ym wystêpem swoje wysokie umiejêtno¶ci.

Poleæmy j± ka¿demu, kto lubi wyra¼ne rubato
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 12:31:42 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:37:27 »

Galina potwierdza swoj± dojrza³o¶æ i klasê...
Czy nie stosuje za du¿ego rubata w tym walcu?
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 09, 2015, 12:47:50 »

Moim zdaniem tak, nie tylko w walcu zreszt±.

Natomiast wiem, ¿e jury lubi takie pianistki ,)

Strony: 1 [2] 3 4 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers paktprzyjazni neder-live mini-land