Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap (Przeczytany 138039 razy)
adam0
Nowy uÂżytkownik
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
«
Odpowiedz #45 :
Październik 09, 2015, 13:45:25 »
Cytat: Janusz1228 Październik 09, 2015, 12:58:04
To typ pianistki, przy której grze da sie zrelaksowaÌ i odpocz¹Ì. Jej spokojna i zrównowa¿ona interpretacja (bez dziwactw, gwa³townych porywow emocjiy)
Nie zgodzĂŞ siĂŞ - podÂług mojego odbioru np. Barkarola Rosjanki obfitowaÂła w "darcie szat", ociĂŞÂżaÂłe zrywy i rozbuchane rubato zapominajÂące o szerszym kontekÂście przebiegu. ZgodzĂŞ siĂŞ natomiast, Âże to pianistka dojrzaÂła, uksztaÂłtowana i pewna siebie.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Październik 09, 2015, 13:48:15 »
Siedze sobie teraz w sloncu na Krakowskim Przedmiesciu. Obserwuje niemieckich turystow z polskimi zebami. Jest mi dobrze. Moze uda
mi sie dostac wieczorem do filharmonii. Pozdrawiam
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #47 :
Październik 09, 2015, 13:52:18 »
Haha, komentarze na fejsowym forum TVP Kultura sÂą zupeÂłnie odmienne, Bodku
Adamie, podpisuje siê pod Twoim postem, choÌ nie zgodzê siê, ¿e wskutek tych natezonych niuansów artykulacyjno-agogicznych pianistka gubi przebieg, zatraca dramaturgie ca³oœci. Nie jest ona przejrzysta, ale i tak doœÌ wyczuwalna. Natomiast jako maniera - nie podoba mi siê, jest to jakiœ rodzaj "przeszopenowania".
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #48 :
Październik 09, 2015, 13:53:16 »
Cytat: bartus Październik 09, 2015, 13:48:15
Siedze sobie teraz w sloncu na Krakowskim Przedmiesciu. Obserwuje niemieckich turystow z polskimi zebami. Jest mi dobrze. Moze uda
mi sie dostac wieczorem do filharmonii. Pozdrawiam
Bartku,
do zobaczenia - jutro?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Październik 09, 2015, 13:54:37 »
Po Seongu gra Ivett trochĂŞ jak taniec motylkĂłw ;)Tam byÂła przedstawiona Nasza historia
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #50 :
Październik 09, 2015, 14:28:46 »
SÂłyszĂŞ, Âże w DwĂłjce teÂż sÂą pod ogromnym wraÂżeniem tego nieziemskiego marsza z sonaty, tego niesamowitego dÂźwiĂŞku, nastroju, "ksiĂŞÂżycowej poÂświaty" - o, o,
I ten wiatr nad grobem teÂż powiaÂł zimno i przejmujÂąco w swojej juÂż-nie-ziemskoÂści... I teÂż spontaniczna myÂśl - "finaÂł".
«
Ostatnia zmiana: Październik 09, 2015, 15:52:43 wysłane przez Aleksias
»
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Październik 09, 2015, 14:47:30 »
Galina
Barkarola zadumana trochĂŞ. Czytam ten utwĂłr inaczej niÂż Galina, wiĂŞc jej interpretacjĂŞ nie do koĂąca akceptujĂŞ. Walc bez tej rozmigotanej faktury taĂąca, ale precyzyjny i piĂŞknym dÂźwiĂŞkiem grany. Andante Spianato – rozÂśpiewane jak las ptakami o Âświcie. Kaskady dÂźwiĂŞkĂłw finaÂłu rozsypane jak krople rosy w ÂźdÂźbÂłach trawy. PiĂŞknie wygrane fragmenty poloneza z temacikami w lewej rĂŞce. Januszu, jak oceniasz swojÂą faworytkĂŞ?
Seong-Jin Cho
Wow! Niemal wymyka siê ocenom. To artysta, gdzie po ma³ej zupe³nie chwili przestajê analizowaÌ czy dynamika, fraza, artykulacja s¹ w³aœciwe, bo ka¿da komórka cia³a oddaje siê wy³¹cznie s³uchaniu. Niesamowity ch³opak! Porywaj¹cy walc. Sonata! W tym etapie? Ze wszystkimi jej problemami, odcieniami, skrajnymi kontrastami, pytaniami, które jedne frazy stawiaj¹ a inne usi³uj¹ na nie odpowiedzieÌ, tajemnicze zau³ki tematów, wybuchy ekspresji i nag³e wyciszenia. Jak on gra w piano! Myœlê, ¿e to finalista.
Ivett sÂłyszaÂłam tylko we fragmencie wiĂŞc nie formuÂłujĂŞ na razie opinii - odsÂłucham.
O pierwszej czĂŞÂści sesji oczywiÂście napisaÂłam nie tu, gdzie trzeba. Nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaĂŚ. Najbardziej podobaÂł mi siĂŞ Polonez - Fantazja w wykonaniu WÂłocha.
A z pracy wywalÂą mnie na pewno.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Październik 09, 2015, 14:52:55 »
No co jest, juÂż przerwa do 17.00? AleÂż zleciaÂło piorunem, niech ktoÂś spowolni czas!
Przedwojenna o aktorskiej urodzie Yvett GyĂśngyĂśsi bardzo piĂŞknie zagraÂła caÂły program, radoÂśnie, Âżwawo, dynamicznie, w werwÂą 22latki, ktĂłrÂą jest. SÂłoĂące ÂświeciÂło nawet po ciemnej stronie KsiĂŞÂżyca i Marsa. Pod koniec Andante spianato + Wielki ... nie trafiÂła w dÂźwiĂŞk, zaraz potem znowu i przestraszyÂłam siĂŞ, Âże posypie koĂącĂłwkĂŞ. SpojrzaÂłam w jej twarz, a tam uÂśmiech, nie wiem czy ciut nie nerwowy, ale spoko wodza. Na pewno przejdzie do kolejnego czyli III etapu, a jeÂśli utrzyma siĂŞ w ryzach, to prawdopodobnie finaÂłowa dziesiÂątka.
Osokins (po dwakroĂŚ w ciemno) na pewno bĂŞdzie w Finale.
Hansen (w ciemno) przejdzie do kolejnego etapu a jeÂśli zbierze siĂŞ mocno w sobie i nie puÂści, to teÂż finaÂł.
Seong-Jin Cho sonatÂą wyforsowaÂł siĂŞ na odlegÂłe prowadzenie, zdecydowanie zasÂłuÂżenie, w trzecim etapie zagra zamiast sonaty preludia. Nie wierzĂŞ, mam ulubionego koreaĂąskiego pianistĂŞ
Chyba nawet uda mi siĂŞ rozpoznawaĂŚ jego postaĂŚ!
Galina Chistiakova. Co najmniej tak jak ja lubiĂŞ rosyjskich pianistĂłw Janusz lubi rosyjskie pianistki
Owszem, Galinka graÂła dobrze, poprawnie ale jakoÂś tak smutnawo, monotonnie, bezpÂłciowo. I podobaÂło siĂŞ i nie podobaÂło siĂŞ i trudno powiedzieĂŚ, dlaczego. Mam stosunek ambiwalentny ze wskazaniem na jednak nie. Ale wiem, Âże pewnie tak. cierpieĂŚ sÂłuchajÂąc jej nie bĂŞdĂŞ, ale euforii nie przewidujĂŞ. Jej gra jest jakoÂś tak aÂż za dojrzaÂła, moÂże wrĂŞcz starcza (staroÂściÂą rozczarowanej Âżyciem osoby).
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Październik 09, 2015, 15:08:18 »
Czy moÂżna gdzieÂś odsÂłuchaĂŚ KoreaĂączyka?
Zgadzam siĂŞ z BeatÂą co do rozczarowanej Âżyciem dojrzaÂłoÂści Galiny , moÂże mieĂŚ kÂłopoty w zwiÂązku z tym z finaÂłem, bo na pewno siĂŞ tam znajdzie.
«
Ostatnia zmiana: Październik 09, 2015, 15:13:00 wysłane przez TeresaGrob
»
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Październik 09, 2015, 16:17:20 »
Cytat: TeresaGrob Październik 09, 2015, 15:08:18
Czy moÂżna gdzieÂś odsÂłuchaĂŚ KoreaĂączyka?
Zgadzam siĂŞ z BeatÂą co do rozczarowanej Âżyciem dojrzaÂłoÂści Galiny , moÂże mieĂŚ kÂłopoty w zwiÂązku z tym z finaÂłem, bo na pewno siĂŞ tam znajdzie.
W archiwum na
http://pl.chopincompetition2015.com
ju¿ jest Byrdy z dzisiejszej 10.00 rano, wiêc za kilka godzin powinien byÌ i SJ - Seong-Jin Cho. Chyba bêdzie masowo ods³uchiwany, mo¿e paœÌ serwer
Tak przedlaureatowo...
Galina graÂła przejrzale, jak stara, ale moÂże jednak nie rozczarowana, ale zmĂŞczona Âżyciem osoba. ZagraÂła wiĂŞdnÂąco? Chopin teÂż wiĂŞdÂł, ale robiÂł to Âżarliwie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #55 :
Październik 09, 2015, 16:20:52 »
Aga, sprĂłbuj tu:
https://www.youtube.com/watch?v=9Xa2uviMtcA
Na liczniku pokazuje siĂŞ -3:29
«
Ostatnia zmiana: Październik 09, 2015, 16:22:36 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Październik 09, 2015, 16:29:30 »
Tak, Asiu, dziĂŞki, juÂż jest na podanym przez Ciebie linku caÂłe dzisiejsze przedpoÂłudnie. Ekspres, no coÂś takiego. UkÂłony w pas dla Chopin Institute.
http://www.youtube.com/watch?v=9Xa2uviMtcA
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Październik 09, 2015, 16:29:37 »
To fakt - starcze (niezaleÂżnie od wieku) rozczarowanie Âżyciem stoi w sprzecznoÂści z czymÂś, co zgodnie z zamysÂłem Chopina
[...] powinno czyniĂŚ wraÂżenie miÂłego spojrzenia w miejsce, gdzie stawa tysiÂąc lubych przypomnieĂą na myÂśli. — Jest to jakieÂś dumanie w piĂŞkny czas wiosnowy, ale przy ksiĂŞÂżycu. Dlatego teÂż akompaniujĂŞ go sordinami, to jest skrzypcami przytÂłumionymi gatunkiem grzebieni, ktĂłre okraczajÂąc struny dajÂą im jakiÂś nosowy, srebrny tonik.
(Chodzi o
Romance. Larghetto
koncertu e-moll op. 11; fragment listu do Tytusa Woyciechowskiego z 15 maja 1830).
Nie mĂłwiÂąc juÂż o finaÂłach obu kompozycji napisanych w charakterze tanecznych stylizacji
«
Ostatnia zmiana: Październik 09, 2015, 16:36:03 wysłane przez fille007
»
Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Październik 09, 2015, 16:49:44 »
Cytat: Niebieskooki Październik 08, 2015, 18:45:14
teraz bĂŞdzie to, co Niebieskooki lubi najbardziej: polonezy, walce, ballady...
Niebieskooki w swoim ¿ywiole, pozostali pewnie te¿, a ja nastawiona na mêcz¹ce s³uchanie polonezów i walczyków (brr...). No dobrze, pomyœla³am, pouczê siê, os³ucham. A tu takie zró¿nicowanie, nawet sonata, a jakoœÌ wykonaù tak znakomita, ¿e a¿ niewa¿ne jakiego rodzaju utworu siê s³ucha, wszêdzie brzmi Chopin i reszta staje siê nieistotna. Uwielbiam Mozarta Patryka, uwielbiam Kasiê Fille007 i wszystkich forumowiczów i forum i konkurs chopinowski i Chopina. I moich œwie¿o odkrytych ulubionych pianistów
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Październik 09, 2015, 17:10:07 »
To sÂłuchamy mojego nastĂŞpnego faworyta Chi Ho Hana - juÂż nauczyÂłem siĂŞ jego nazwiska
Ten w przeciwieĂąstwie do Seona nie porywa siĂŞ na ambitny repertuar...
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
35
Do góry