Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap  (Przeczytany 132582 razy)
adam0
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 09, 2015, 13:45:25 »

To typ pianistki, przy której grze da sie zrelaksowaæ i odpocz±æ. Jej spokojna i zrównowa¿ona interpretacja (bez dziwactw, gwa³townych porywow emocjiy)

Nie zgodzê siê - pod³ug mojego odbioru np. Barkarola Rosjanki obfitowa³a w "darcie szat", ociê¿a³e zrywy i rozbuchane rubato zapominaj±ce o szerszym kontek¶cie przebiegu. Zgodzê siê natomiast, ¿e to pianistka dojrza³a, ukszta³towana i pewna siebie.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 09, 2015, 13:48:15 »

Siedze sobie teraz w sloncu na Krakowskim Przedmiesciu. Obserwuje niemieckich turystow z polskimi zebami. Jest mi dobrze. Moze uda
mi sie dostac wieczorem do filharmonii. Pozdrawiam
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 09, 2015, 13:52:18 »

Haha, komentarze na fejsowym forum TVP Kultura s± zupe³nie odmienne, Bodku  Co?

Adamie, podpisuje siê pod Twoim postem, choæ nie zgodzê siê, ¿e wskutek tych natezonych niuansów artykulacyjno-agogicznych pianistka gubi przebieg, zatraca dramaturgie ca³o¶ci. Nie jest ona przejrzysta, ale i tak do¶æ wyczuwalna. Natomiast jako maniera - nie podoba mi siê, jest to jaki¶ rodzaj "przeszopenowania".

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 09, 2015, 13:53:16 »

Siedze sobie teraz w sloncu na Krakowskim Przedmiesciu. Obserwuje niemieckich turystow z polskimi zebami. Jest mi dobrze. Moze uda
mi sie dostac wieczorem do filharmonii. Pozdrawiam

Bartku,

do zobaczenia - jutro?

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 09, 2015, 13:54:37 »

Po Seongu gra Ivett trochê jak taniec motylków   ;)Tam by³a przedstawiona Nasza historia
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 09, 2015, 14:28:46 »

S³yszê, ¿e w Dwójce te¿ s± pod ogromnym wra¿eniem tego nieziemskiego marsza z sonaty, tego niesamowitego d¼wiêku, nastroju, "ksiê¿ycowej po¶wiaty" - o, o,
I ten wiatr nad grobem te¿ powia³ zimno i przejmuj±co w swojej ju¿-nie-ziemsko¶ci... I te¿ spontaniczna my¶l - "fina³".
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 15:52:43 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 09, 2015, 14:47:30 »

Galina
Barkarola zadumana trochê. Czytam ten utwór inaczej ni¿ Galina, wiêc jej interpretacjê nie do koñca akceptujê.  Walc bez tej rozmigotanej faktury tañca, ale  precyzyjny i piêknym d¼wiêkiem grany.  Andante Spianato – roz¶piewane jak las ptakami o ¶wicie. Kaskady d¼wiêków fina³u rozsypane jak krople rosy w ¼d¼b³ach trawy.  Piêknie wygrane fragmenty poloneza z temacikami w lewej rêce.  Januszu, jak oceniasz swoj± faworytkê?

Seong-Jin Cho
Wow! Niemal wymyka siê ocenom. To artysta, gdzie po ma³ej zupe³nie chwili przestajê analizowaæ czy dynamika, fraza, artykulacja s± w³a¶ciwe, bo ka¿da komórka cia³a oddaje siê wy³±cznie s³uchaniu. Niesamowity ch³opak! Porywaj±cy walc. Sonata! W tym etapie? Ze wszystkimi jej problemami, odcieniami, skrajnymi kontrastami, pytaniami, które jedne frazy stawiaj± a inne usi³uj± na nie odpowiedzieæ, tajemnicze zau³ki tematów, wybuchy ekspresji i nag³e wyciszenia. Jak on gra w piano! My¶lê, ¿e to finalista.

Ivett s³ysza³am tylko we fragmencie wiêc nie formu³ujê na razie opinii - ods³ucham.

O pierwszej czê¶ci sesji oczywi¶cie napisa³am nie tu, gdzie trzeba. Nie bêdê siê powtarzaæ. Najbardziej podoba³ mi siê Polonez - Fantazja w wykonaniu W³ocha.

A z pracy wywal± mnie na pewno.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 09, 2015, 14:52:55 »

No co jest, ju¿ przerwa do 17.00? Ale¿ zlecia³o piorunem, niech kto¶ spowolni czas!

Przedwojenna o aktorskiej urodzie Yvett Gyöngyösi bardzo piêknie zagra³a ca³y program, rado¶nie, ¿wawo, dynamicznie, w werw± 22latki, któr± jest. S³oñce ¶wieci³o nawet po ciemnej stronie Ksiê¿yca i Marsa. Pod koniec Andante spianato + Wielki ... nie trafi³a w d¼wiêk, zaraz potem znowu i przestraszy³am siê, ¿e posypie koñcówkê. Spojrza³am w jej twarz, a tam u¶miech, nie wiem czy ciut nie nerwowy, ale spoko wodza. Na pewno przejdzie do kolejnego czyli III etapu, a je¶li utrzyma siê w ryzach, to prawdopodobnie fina³owa dziesi±tka.

Osokins (po dwakroæ w ciemno) na pewno bêdzie w Finale.

Hansen (w ciemno) przejdzie do kolejnego etapu a je¶li zbierze siê mocno w sobie i nie pu¶ci, to te¿ fina³.

Seong-Jin Cho sonat± wyforsowa³ siê na odleg³e prowadzenie, zdecydowanie zas³u¿enie, w trzecim etapie zagra zamiast sonaty preludia. Nie wierzê, mam ulubionego koreañskiego pianistê Chyba nawet uda mi siê rozpoznawaæ jego postaæ!

Galina Chistiakova. Co najmniej tak jak ja lubiê rosyjskich pianistów Janusz lubi rosyjskie pianistki Owszem, Galinka gra³a dobrze, poprawnie ale jako¶ tak smutnawo, monotonnie, bezp³ciowo. I podoba³o siê i nie podoba³o siê i trudno powiedzieæ, dlaczego. Mam stosunek ambiwalentny ze wskazaniem na jednak nie. Ale wiem, ¿e pewnie tak. cierpieæ s³uchaj±c jej nie bêdê, ale euforii nie przewidujê. Jej gra jest jako¶ tak a¿ za dojrza³a, mo¿e wrêcz starcza (staro¶ci± rozczarowanej ¿yciem osoby).
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 09, 2015, 15:08:18 »

Czy mo¿na gdzie¶ ods³uchaæ Koreañczyka?
Zgadzam siê z Beat± co do  rozczarowanej ¿yciem dojrza³o¶ci Galiny , mo¿e mieæ k³opoty w zwi±zku z tym z fina³em, bo na pewno siê tam znajdzie.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 15:13:00 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 09, 2015, 16:17:20 »

Czy mo¿na gdzie¶ ods³uchaæ Koreañczyka?
Zgadzam siê z Beat± co do  rozczarowanej ¿yciem dojrza³o¶ci Galiny , mo¿e mieæ k³opoty w zwi±zku z tym z fina³em, bo na pewno siê tam znajdzie.

W archiwum na http://pl.chopincompetition2015.com ju¿ jest Byrdy z dzisiejszej 10.00 rano, wiêc za kilka godzin powinien byæ i SJ - Seong-Jin Cho. Chyba bêdzie masowo ods³uchiwany, mo¿e pa¶æ serwer Tak przedlaureatowo...

Galina gra³a przejrzale, jak stara, ale mo¿e jednak nie rozczarowana, ale zmêczona ¿yciem osoba. Zagra³a wiêdn±co? Chopin te¿ wiêd³, ale robi³ to ¿arliwie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 09, 2015, 16:20:52 »

Aga, spróbuj tu:

https://www.youtube.com/watch?v=9Xa2uviMtcA

Na liczniku pokazuje siê -3:29

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 16:22:36 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 09, 2015, 16:29:30 »

Tak, Asiu, dziêki, ju¿ jest na podanym przez Ciebie linku ca³e dzisiejsze przedpo³udnie. Ekspres, no co¶ takiego. Uk³ony w pas dla Chopin Institute.

http://www.youtube.com/watch?v=9Xa2uviMtcA
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 09, 2015, 16:29:37 »

To fakt - starcze (niezale¿nie od wieku) rozczarowanie ¿yciem stoi w sprzeczno¶ci z czym¶, co zgodnie z zamys³em Chopina [...] powinno czyniæ wra¿enie mi³ego spojrzenia w miejsce, gdzie stawa tysi±c lubych przypomnieñ na my¶li. — Jest to jakie¶ dumanie w piêkny czas wiosnowy, ale przy ksiê¿ycu. Dlatego te¿ akompaniujê go sordinami, to jest skrzypcami przyt³umionymi gatunkiem grzebieni, które okraczaj±c struny daj± im jaki¶ nosowy, srebrny tonik.
(Chodzi o Romance. Larghetto koncertu e-moll op. 11; fragment listu do Tytusa Woyciechowskiego z 15 maja 1830).

Nie mówi±c ju¿ o fina³ach obu kompozycji napisanych w charakterze tanecznych stylizacji
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2015, 16:36:03 wys³ane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 09, 2015, 16:49:44 »

teraz bêdzie to, co Niebieskooki lubi najbardziej: polonezy, walce, ballady...

Niebieskooki w swoim ¿ywiole, pozostali pewnie te¿, a ja nastawiona na mêcz±ce s³uchanie polonezów i walczyków (brr...). No dobrze, pomy¶la³am, pouczê siê, os³ucham. A tu takie zró¿nicowanie, nawet sonata, a jako¶æ wykonañ tak znakomita, ¿e a¿ niewa¿ne jakiego rodzaju utworu siê s³ucha, wszêdzie brzmi Chopin i reszta staje siê nieistotna. Uwielbiam Mozarta Patryka, uwielbiam Kasiê Fille007 i wszystkich forumowiczów i forum i konkurs chopinowski i Chopina. I moich ¶wie¿o odkrytych ulubionych pianistów
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 09, 2015, 17:10:07 »

To s³uchamy mojego nastêpnego faworyta Chi Ho Hana - ju¿ nauczy³em siê jego nazwiska
Ten w przeciwieñstwie do Seona nie porywa siê na ambitny repertuar...
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper silverstar paktprzyjazni thepunisher