Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
35
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap (Przeczytany 132928 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
«
Odpowiedz #195 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 15:39:03 »
Ods³uchujê dzisiejszego Osokinsa, tym razem przez s³uchawki, ale¿ podrywaj±ce Rondo. Hej, ludzie, on ma 20 lat!
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #196 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 16:40:47 »
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 11, 2015, 12:13:00
Czy mi siê wydawa³o (ale raczej nie), ¿e Szymon Nehring zapomnia³ tekstu lewej rêki w polonezie fis-moll(gdzies w okolicach 70% utworu)? Chcia³bym siê myliæ. Pomijaj±c t± kwestiê - pokaza³, jaki potencja³ znajduje siê na piêciolinii Chopina.
Niestety mój s³uch nie zawiód³. Odno¶nie tej powa¿nej pomy³ki napisa³em nawet komentarz na FB, ale ¿aden z komentatorów w studio siê do niego nie odniós³. Zreszt± dlaczego tego nie skomentowali? Nie wypada "bo Polak"? To nie fair.
Nawiasem mówi±c, w tym polonezie da³o siê us³yszeæ wiêcej b³êdów (niedograne nuty, elementy niepewno¶ci w lewej rêce).
Na potwierdzenie
https://youtu.be/6fIjBXTqWMM?t=6094
Obawiam siê, ¿e tak drastyczne odej¶cie od zapisu nutowego niweczy ca³y wysi³ek Nehringa. Jeszcze nie wyrokujê, ale w pesymistycznym wariancie bêdzie mi bardzo ¿al tego pianisty. Jako JEDYNY spo¶ród wszystkich uczestników Konkursu, potrafi³ wydobywaæ chopinowskie d¼wiêki, barwy, tempa i nastroje.
Teraz ca³a nadzieja wtym, ¿e jury uzna, i¿ walor poetycznej gry jest wa¿niejszy ni¿ ta koszmarna pomy³ka i mniej koszmarne od niej pomy³ki. Chcia³bym aby tak siê sta³o.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 11, 2015, 16:50:14 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #197 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:01:46 »
Ja tak trochê zbiorczo za dwa dni konkursowe - nie wys³uchane zreszt± w ca³o¶ci. Co do dzi¶...
Pojawi³am siê dopiero w trakcie recitalu Szymona. Du¿a kultura d¼wiêku. Dobry puls poloneza, ale - jak kto¶ wcze¶niej zauwa¿y³ b³±d w czê¶ci mazurkowej. Barkarola ze ¶licznym za¶piewem tego najbardziej lirycznego fragmentu. Dobry, pe³en ³agodno¶ci nokturn. Walca i Ballady nie s³ysza³am. My¶lê, ¿e by³ zdenerwowany ale i tak pomiêdzy nutami czuæ by³o przep³yw powietrza. Trochê mniej podoba³ mi siê Piotr Nowak. Mia³am wra¿enie, ¿e jest wyobcowany i jego przekaz gdzie¶ mi siê gubi³. To, co dostrzeg³am w TV to du¿a niezale¿no¶æ pracy obu r±k, dobre osadzenie w klawiszach. Arisa Onoda nie porywaj±ca. Pomiêdzy fraz± z ³adnym d¼wiêkiem pojawia siê to jej bang, bang, ³up i to, co zaczyna³o wie¶æ na orbitê rozbija s³uchacza o mur. Georgis hm...
Nie wiem czy to rzeczywi¶cie indywidualno¶æ czy tylko indywidualista, kto¶ kto poszukuje w muzyce czego¶ w³asnego, nowego czy tylko uwa¿a, ¿e wie najlepiej. Nie sposób chyba rozstrzygn±æ tego w trakcie konkursu, my¶lê, ¿e czas to zweryfikuje. Mo¿liwo¶ci chyba rzeczywi¶cie du¿e, choæ kiedy patrzy³am na to, jak gra czasem mia³am wra¿enie, ¿e jego interpretacja ma ¼ród³o w jakim¶ niedostatku manualnym. Nie potrafiê tego chyba oceniæ, bo za ma³o widzia³am, mo¿e obejrzê go jeszcze z eliminacji i I etapu. Co do jego programu có¿, w barkaroli by³y miejsca, gdzie akompaniament lewej rêki nie uzupe³nia³ tematu prawej, lecz go dominowa³. Dobra artykulacja, selektywno¶æ d¼wiêku we fioriturach. Rondo a la Mazur zagrane jakby ze zbyt wielk± nonszalancj±, choæ z zachowaniem ³adnego d¼wiêku. Z kolei wariacje - brakowa³o ró¿nych odcieni poszczególnych wariacji. Zagra³ je jakby na jednym oddechu a wydaje mi siê, ¿e ka¿de przetworzenie tematu w kolejnych jego wariacyjnych ods³onach powinno mieæ swój w³asny smaczek. Fajnie wysz³y dzwonki mazurka, ale nie wiem czy sam mazurek tak do koñca mi siê podoba³.
Z wczoraj - wielkie brawa dla Kate Liu i Erica Lu. Krzysztof podoba³ mi siê bardziej ni¿ £ukasz, choæ ten drugi mia³ ciekawszy program. Nie do koñca zrozumia³am jego zamys³ w polonezie cis. U Krzysia zagubione spojrzenie, z którym wychodzi³ na estradê zniknê³o na widok klawiatury. Oczywi¶cie nie ustrzeg³ siê od b³êdów. Ale np. mazurek w polonezie fis - super. Dobrze wytañczony kujawiak z drugiego mazurka. Pierwszy mazurek trochê gorzej. Wieczorem nie ogl±da³am, bo posadzili mnie do bryd¿a i w ³asce swej jedynie zaoferowali dostêp do radia. Polaka muszê wys³uchaæ jeszcze raz zanim sobie wyrobiê opiniê, natomiast przez opary karcianej licytacji dochodzi³a do mnie Greczynka czy te¿ Wenezuelka, na któr± czeka³am. Chyba zawód. Zamiast strumienia energii zrobi³ siê jaki¶ wir. Nie wiem, czy jej nie poch³on±³. By³o trochê nieczysto¶ci, b³±d tekstowy (o ile dobrze wy³apa³am), trochê "rozbijania kotletów".
P.s. A w bryd¿a dostali¶my ³upnia - to kara za poniechanie konkursu!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #198 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:12:36 »
Runda popo³udniowa - zaczyna j± bardzo przyjemnie Charles Richard-Hamelin
Polonaise-fantasy in A flat major Op. 61
Waltz in A flat major Op. 64 No. 3
Polonaise in F sharp minor Op. 44
Rondo in E flat major Op. 16
Aza¿ owo nie rozkosz...
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2015, 01:11:40 wys³ane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #199 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:18:29 »
Charles Richard-Hamelin trzeba dobrze siê ws³uchaæ bo to jest podobno pretendent do zwyciêstwa
nie ma ju¿ przed nim ¿adnych problemów technicznych na klawiaturze, ca³a energia tylko w kreacjê
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #200 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:39:58 »
nie czujecie siê zaskoczeni? bo ja bardzo
to o tym piani¶cie powinna toczyæ siê dyskusja
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #201 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:43:07 »
ciekawe co o jego czuciu Chopina my¶li Wojciech ¦wita³a?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #202 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:49:18 »
Aleksias, napisz proszê program Rosjanina
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #203 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:53:58 »
A tak, czas na "resorty si³owe"
)
Ju¿ siê robi:)
Dymitr Szyszkin; i dla odmiany m³odzieñcze chopinowskie Rondo na pocz±tku programu:
Rondo in C minor Op. 1
Nocturne in E flat major Op. 9 No. 2
Waltz in F major Op. 34 No. 3
Polonaise in A flat major Op. 53
Scherzo in B flat minor Op. 31
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 11, 2015, 17:39:58
to o tym piani¶cie powinna toczyæ siê dyskusja
Wszyscy pewnie siê zas³uchali w Charlesa, i nie rw± siê dyskutowaæ
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2015, 01:20:06 wys³ane przez Aleksias
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #204 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:55:06 »
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 11, 2015, 16:40:47
Niestety mój s³uch nie zawiód³. Odno¶nie tej powa¿nej pomy³ki napisa³em nawet komentarz na FB, ale ¿aden z komentatorów w studio siê do niego nie odniós³. Zreszt± dlaczego tego nie skomentowali? Nie wypada "bo Polak"? To nie fair.
To nie tak, zauwa¿y³em, ¿e oni z zasady cytuj± pochlebne komentarze, mniej pochlebne tylko wtedy, gdy jest ich du¿o, a nie s³ysza³em, by odnosili siê do istotnych zarzutów stawianych poszczególnym wykonaniom w komentarzach. W ogóle wybór komentarzy do cytowania jest jaki¶ dziwny najbardziej rzeczowe i po prostu ciekawe przechodz± bez echa, a do cytowania wybierane s± zwykle bana³y.
Ps.
Gdzie¶ mo¿na ju¿ obejrzeæ Poloneza As-dur Osokinsa? Nie mog³em obejrzeæ na ¿ywo, a nagranie mi siê urwa³o jeszcze przed "okatawami".
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #205 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 17:59:12 »
Na stronie konkursu koñczy siê na razie na Nehringu.
£ukaszu, spróbuj tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=6fIjBXTqWMM
Na godzinie mniej wiêcej 3:35 (tam siê zaczyna jego wystêp; polonez wiêc bêdzie gdzie¶ ok. 4:00)
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 11, 2015, 18:05:04 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #206 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 18:24:07 »
A jednak okaza³o siê, ¿e nied¼wied¼ potrafi te¿ byæ delikatny:) Bardzo nam przyjemnie:))
A ostatnia przed przerw± - Rina Sudo:
Polonaise in A flat major Op. 53
Barcarolle in F sharp major Op. 60
Bolero in A minor Op. 19
Fantasy in F minor Op. 49
Waltz in F major Op. 34 No. 3
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 11, 2015, 18:33:42 wys³ane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #207 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 18:25:08 »
kupujê Rosjanina w ca³o¶ci, wiem, ¿e fragmentami gra nie te tempa, i akcentuje mo¿e nie tam gdzie faktycznie powinien, ale On da³ mi tê szansê, ¿e w uszach potrafiê do¶piewaæ i mam idea³, ...piêknie
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #208 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 18:28:06 »
Podoba³a mi siê interpretacja Poloneza As-dur Szyszkina. By³y momenty tryumfalne i subtelne, niezagonione tempo, niepoprzycinane d¼wiêki.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #209 :
Pa¼dziernik 11, 2015, 18:28:33 »
Osokins przypomina mi trochê Triffonov'a. Sprawia wra¿enie pianisty pewnego siebie. Jako jeden z nielicznych zerka³ w stronê sali. W jego wykonaniach Chopin ma na imiê Georgijs a nie Fryderyk
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
35