Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap (Przeczytany 137953 razy)
bartus
Ekspert
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap
«
Odpowiedz #330 :
Październik 12, 2015, 12:58:29 »
Juz na odchodnym, zatrzymal mnie walc Wiercinskiego.
Kapitalnie po prostu. Trzymam kciuki i ide. Po walcu oczywiscie.
Spoznie sie to ....
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #331 :
Październik 12, 2015, 13:05:15 »
Andrzej Wierciùski - ca³oœÌ jakoœ obok mnie, przykro mi. Nieuwa¿nie s³ucha³am i czêsto mia³am dyskomfort, ci¹gle za g³oœno, do tego kilka razy trochê
kulawo
. Nawet nie chce mi siĂŞ sÂłuchaĂŚ powtĂłrki.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #332 :
Październik 12, 2015, 13:09:19 »
No proszĂŞ jak nam "roztaĂączyÂł" siĂŞ Andrzej - piĂŞkne Walce...Szkoda, Âże wybraÂł tego najbardziej oklepanego Poloneza...
P. As-dur najbardziej podoba³ mi siê w wykonaniu Seonga po sonacie - gdy wybrzmia³ patriotycznie z patosem, bohatersko...a ju¿ tak nieco oderwany z ca³oœci to inna bajka...Co do Andrzeja jest dobrze i mam nadziejê, ¿e pos³uchamy go w III rundzie oprócz Ksi¹¿ka i Miko³ajczyka
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #333 :
Październik 12, 2015, 13:13:13 »
WspaniaÂły polonez, fragmentami rewelacyjny - wsluchajcie siĂŞ w jego puls i narracjĂŞ!
Niew¹tpliwie Andrzej ma ten Chopinowski feeling. Musi przejœÌ do III etapu.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #334 :
Październik 12, 2015, 13:22:30 »
Zi Xu - no, nein, nicht, keine. Silence please.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #335 :
Październik 12, 2015, 13:25:47 »
Asia, gdzieÂś jest?
Gra ostatni przedpoÂłudniowy uczestnik.
ZI XU (China)
Prelude in C sharp minor Op. 45
Polonaise in F sharp minor Op. 44
Waltz in A flat major Op. 42
Polonaise-fantasy in A flat major Op. 61
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #336 :
Październik 12, 2015, 13:28:14 »
Jak ci ChiĂączycy grajÂą w tym roku Chopina
. Czasami tego ponosi w Polonezie -tylko nie bardzo ich jeszcze rozró¿niam ;)bo maj¹ podobne krótkie nazwiska
Pewnie inaczej gdybym miaÂł relacjĂŞ w tv...Beatko czy nie boli gÂłowa? Bo coÂś cierpisz przy forte...
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #337 :
Październik 12, 2015, 13:37:09 »
Najbardziej irytuje mnie teraz brzmienie Yamahy. KtoÂś z obecnych na sali moÂże rozwikÂłaĂŚ zagadkĂŞ, czy to wina transmisji, czy faktycznie Chinczyk poprzez forsownÂą grĂŞ wydobywa z fortepianu nieprzyjemny, metaliczny dÂźwiĂŞk?
Beata, przesÂłuchaj Antka na spokojnie, za parĂŞ godzin. GwarantujĂŞ, bĂŞdÂą miejsca, ktĂłrym nie odmowisz swojego zachwytu
Jego forte - fortissimo jest wiĂŞcej niÂż znoÂśne!
Blog o muzyce:
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #338 :
Październik 12, 2015, 13:45:17 »
ZI XU
musi graĂŚ dobrze Chopina - skoro studiuje u TAKICH PEDAGOGĂW w Bydgoszczy...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #339 :
Październik 12, 2015, 13:48:12 »
No, mo¿e faktycznie mam chwilow¹ nadwra¿liwoœÌ na g³oœne dŸwiêki, ale piêkno, w moim rozumieniu, raczej wy³awiam bez wahania. Czasem zmieniam zdanie, jeœli Bartus poka¿e palcem, o tu, i wyt³umaczy, dlaczego. Teraz, na przyk³ad, Chiùczyk Zi Xu zagra³ cud piêknoœci, idealnie. Nie przeczê i zachwycam siê.
Antka (? czyli kogo?) posÂłucham, pewnie chodzi o Andrzeja. Za chwilĂŞ.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #340 :
Październik 12, 2015, 13:49:56 »
Zachwyca³am siê przy piano, przy forte ju¿ znowu szar¿uje ponad moj¹ wytrzyma³oœÌ. Koniec Zi Xu, na sali okrzyk BRAWO. Niespe³na 21 lat.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #341 :
Październik 12, 2015, 14:06:59 »
Moje wskazanie: scherzo i polonez; w tych utworach Wiercinski absolutnie do przes³uchania. Kulminacje robi³y wra¿enie, pocz¹tek cis-molla demoniczny i posêpny, w znakomitym tempie, pierwsze przeprowadzenie kody niemal idealne. Dramat otwieraj¹cy dzie³o wraca ze zdwojon¹ si³¹, staje siê w³asnym crescendem. Wybitna integralnoœÌ - mimo heterogennosci materia³u; œrodkowy chora³ otoczony fioriturami nie stanowi³ odrêbnej kompozycji - co niektórym siê zdarza, furie uspokoi³y siê, na chwilê.
Polonez wybitnie charakterystyczny, czas pod peÂłnÂą kontrolÂą, dziĂŞki ciekawej pedaÂłowej artykulacji peÂłen barw, pozbawiony tej heroicznej monotonii. Konie rwaÂły siĂŞ na przĂłd, zamiast pendolino, w trio, w koĂącu szarÂża husarii.
Szkoda mi tylko tej przycieÂżkiej ballady, do ponownego zanalizowania.
Blog o muzyce:
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #342 :
Październik 12, 2015, 14:11:09 »
Archiwalny wpis z forum tvp z 19 paÂździernika 2010:
"Trifonov to w jakiÂś niezrozumiaÂły i niewytÂłumaczalny sposĂłb MĂJ CZÂŁOWIEK, od pierwszego momentu, jeszcze kiedy wchodziÂł na salĂŞ podczas 1 etapu. Co prawda wszyscy Rosjanie mieli u mnie duÂży plus z zaÂłoÂżenia, ale Daniil szczegĂłlnie. Podczas jego wystĂŞpu w 3 etapie zaliczyÂłam inny wymiar. A wczorajszy Trifonov, grajÂący koncert w finale poderwaÂł mnie do gĂłry w jakieÂś bezkresne przestrzenie, dokÂładniej, uniosÂła mnie muzyka Chopina w wykonaniu Trifonova. Nigdy wczeÂśniej nic mnie tak nie porywaÂło, oprĂłcz Mozarta i Rachmaninowa. PrzeszedÂł prĂłbĂŞ, nadal wytrwale na niego stawiam, teraz w konkursie i póŸniej."
Tak mĂłwiÂłam, myÂślaÂłam i pisaÂłam 5 lat temu. Teraz zbliÂżone odczucia ogarniajÂą mnie JEDYNIE przy nazwisku Olof Hansen.
Mam nadziejĂŞ, Âże myli siĂŞ profesor DyÂżewski, Âże myli siĂŞ redaktor Rozlach, Âże myli siĂŞ Mozart ( i wygram kawĂŞ, tĂŞ, o ktĂłrÂą siĂŞ w koĂącu nie zaÂłoÂżyliÂśmy
) i Âże jurorzy nie oprÂą siĂŞ pokusie usÂłyszenia sonaty w wykonaniu Hansena.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #343 :
Październik 12, 2015, 14:21:04 »
Niewiele udaÂło mi siĂŞ wysÂłuchaĂŚ. Praca z ludÂźmi niesie ryzyko spotkania egzemplarzy, oglĂŞdnie mĂłwiÂąc, trudnych. DziÂś – moÂże z uwagi na pogodĂŞ – dzieĂą obfitowaÂł w postaci agresywne, przekonane o istnieniu ogĂłlnoÂświatowego spisku, ktĂłrego sÂą celem.
Wrr.. OdsÂłucham sobie wiĂŞc to, czego nie sÂłyszaÂłam. ChiĂączyka wyÂłowiÂłam na etapie nokturnĂłw. Pozorna sprzecznoœÌ nastroju nokturnĂłw, bo w moll i dur, a jednak Âżadnej polemiki. Chyba nie sÂłyszaÂłam obu tych nokturnĂłw w jednym recitalu, zagranych zgodnie z numeracjÂą i – niespodzianka – drugi jest kontynuacjÂą narracji, zaczĂŞtej w pierwszym. SÂą ró¿ne a w jakiÂś ich atmosfera przenika siĂŞ i ³¹czy. ChiĂączyk zagraÂł je ciepÂło i z wyrazem. Nasz Andrzej trochĂŞ zdenerwowany. Ballada chyba nie do koĂąca udana. Z tego, co sÂłyszaÂłam w miarĂŞ dobry polonez. Recitalu sÂłuchaÂłam w porwanych fragmentach – moÂże akurat w tych mniej udanych. Zu Xi podobaÂł mi siĂŞ - myÂślĂŞ, Âże idzie dalej. PiĂŞkne preludium. PiĂŞkne. Jak wymalowane przez Moneta, z impresjonistycznym rozmyciem konturu a przecieÂż nie ma wÂątpliwoÂści, Âże ten kontur istnieje i tylko gra ÂświatÂła gubi nam jego ostroœÌ. Polonez Fantazja – rzeczywiÂście fantazja ze snĂłw.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #344 :
Październik 12, 2015, 14:51:22 »
Cytat: anelik Październik 12, 2015, 14:21:04
Piêkne preludium. Piêkne. Jak wymalowane przez Moneta, z impresjonistycznym rozmyciem konturu a przecie¿ nie ma w¹tpliwoœci, ¿e ten kontur istnieje i tylko gra œwiat³a gubi nam jego ostroœÌ.
Zawsze, kiedy sÂłucham preludium cis-moll mam te impresjonistyczne skojarzenia. Uwielbiam muzykĂŞ fortepianowÂą Ravela i Debussy'ego, ale za pierwszy manifest tej estetyki uwaÂżam wÂłaÂśnie to Chopinowskie arcydzieÂło - odpowiednik
Impresji...
Moneta z paryskiego Marmottan.
Xu mnie nie zachwyci³, choÌ s³ucha³em go z du¿ym zainteresowaniem. Brakowa³o mi potoczystej naturalnoœci we frazie, odbiera³em jego grê w kategoriach pewnego przerysowania, zw³aszcza w obu skrajnych stopniach dynamiki. Trochê wybrzydzam, mimo, ¿e jest pianist¹ wyœmienitym, z technik¹ z najwy¿szej pó³ki i bardzo charakternym (oba polonezy) - ale na naszym Konkursie niemal tylko tacy.
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25