Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap  (Przeczytany 132778 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #465 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:23:37 »

Konkurs jest okrutny, jak powiedzia³a pani Zydroñ. Widaæ by³o, ¿e jest jej przykro, kiedy przemawia³a do tych, którzy musieli odej¶æ. Musia³a po¿egnaæ tak¿e kilku swoich uczniów. A wszyscy jurorzy musieli osi±gn±æ konsensus.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #466 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:23:45 »

Tartakowski tak, Ullmann nie. Pamiêtamy ich z dzisiejszych porannych przes³uchañ.

Dlaczego? Wiêkszo¶æ z nas, równie¿ komentatorzy, spodziewali siê, je¶li ju¿, odwrotnego werdyktu. Jakie argumenty przemawiaj± za Amerykaninem?

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #467 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:26:49 »

Hamelin zagra w finale koncert f-moll!

Nikt, z jednym wyj±tkiem, nie wygra³ konkursu f-mollem...

Przy okazji, wystêp Hamelina w II etapie by³ nieco rozczarowuj±cy, zw³aszcza na pocz±tku. Odsluchalem w nocy powtórkê, Polonez-Fantazja z pewno¶ci± nie z tych najlepszych na konkursie.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #468 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:31:00 »

Mnie zupe³nie nie przekona³a w II etapie Dinara Klinton. Ale by³a dobra w I etapie. A z drugiej strony, patrz±c na tê listê, kogo mieliby¶my odrzuciæ, ¿eby zmie¶ciæ wszystkich tych, których wymieni³ Bartek? Zawsze pozostan± takie kontrowersje. Komu¶ Tartakowski wyda³ siê o w³os lepszy od Ullmana, i ten siê ju¿ nie zmie¶ci³.
Ale Ty przecie¿ nie chcia³e¶ siê Ullmanem zachwycaæ

Najlepszy Polonez-Fantazjê zagra³ pewnie Zi Xu
(muszê uwa¿aæ, co¶ mi siê zafiksowa³o i uparcie piszê go na odwrót Chichot)

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2015, 23:44:26 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #469 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:39:55 »

przesta³em przejmowaæ siê jurorami po werdykcie, ¿e Adwiejewa wygra konkurs kosztem Wundera
w tym roku nie dam siê zraniæ
Kozaka nie bêdzie w III etapie? ok,
Charlesa Richarda-Hamelina nie bêdzie w III etapie? ok,
ale on akurat bêdzie, i bêdzie gra³ w finale, bêdzie nawet je¶li wszystko sknoci, dlaczego mnie to nie dziwi?

a ja w sklepie kupiê p³ytê Kozaka, i Wundera  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #470 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:43:44 »

i je¿eli jeszcze mo¿ecie we¼cie sobie autografy Kanadyjczyka
we¼cie, bo za tydzieñ siê do niego nie dopchacie

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #471 : Pa¼dziernik 12, 2015, 23:56:38 »

Brak Szymanowskiego mnie zaskoczy³, podobnie jak Zhou, która naprawdê mnie oczarowa³a po³±czeniem intelektu i uczuciowo¶ci w swoich interpretacjach. Faktem pozostaje, ¿e jury mia³o naprawdê trudne zadanie przy tak dobrym i zbli¿onym poziomie. Poza wspomnianymi wszystkie moje pewniaki przesz³y dalej.

Casablanca, przecie¿ Kozak przeszed³...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #472 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:02:18 »

Mnie zupe³nie nie przekona³a w II etapie Dinara Klinton. Ale by³a dobra w I etapie. A z drugiej strony, patrz±c na tê listê, kogo mieliby¶my odrzuciæ, ¿eby zmie¶ciæ wszystkich tych, których wymieni³ Bartek? Zawsze pozostan± takie kontrowersje. Komu¶ Tartakowski wyda³ siê o w³os lepszy od Ullmana, i ten siê ju¿ nie zmie¶ci³.
Ale Ty przecie¿ nie chcia³e¶ siê Ullmanem zachwycaæ

Najlepszy Polonez-Fantazjê zagra³ pewnie Zi Xu
(muszê uwa¿aæ, co¶ mi siê zafiksowa³o i uparcie piszê go na odwrót Chichot)

Oprocz Dinary Klinton, nie przekonala mnie Aimi Kobayashi, Yike (Tony) Yang i Marek Kozák.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #473 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:08:05 »

Casablanca, przecie¿ Kozak przeszed³...

ale to chodzi³o o takie równanie "Kozak = utalentowany pianista, za Kozak (x) podstaw kogo¶ kto ciê w grze przekonuje"
po prostu ten konkurs to jest machina, która zrówna z ziemi± ka¿d± wra¿liwo¶æ
patrz± na wszystko, co dzia³o siê przed konkursem i na to, czy cz³owiek uniesie ciê¿ar sukcesu
muzyka jest jedn± z pochodnych
wybaczcie brutalno¶æ mojej wypowiedzi, ale wydaje mi siê, ¿e to zrozumia³em

to dlatego fenomenalnie czuj±ca muzykê Chopina, ¶wietnie przygotowana 16-latka zosta³a zmielona przez machinê konkursu po I etapie

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #474 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:10:27 »

mo¿e trochê przedwcze¶nie, ale zaryzykujê i postawiê tezê, ¿e Charles Richard-Hamelin wygra tegoroczny konkurs
(on nie jest moim faworytem)
ma wszystko co potrzeba
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #475 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:20:03 »

Oprocz Dinary Klinton, nie przekonala mnie Aimi Kobayashi, Yike (Tony) Yang i Marek Kozák.

bartus, dwa słowa dot. Kozaka
kiedy grał nie zwróciłem na niego uwagi,
na drugi dzień myślałem tylko o nim i prostocie w jego grze
grał pięknie, zupełnie bez fajerwerków
pięknie, aż tyle i tylko tyle

dzisiaj gdyby nie intelekt krytyka muzycznego, który dokładnie omówił dlaczego Zi Xu grał genialnie
zupełnie bym Chińczyka zgubił,
wróciłem do domu już przygotowany i naprawdę odczułem ciarki słuchając na słuchawkach z odtworzenia
podkreślam, słuchałem już przygotowany

ludzie, bardzo dużo mogą nam dać

(trzeba brać  Chichot)
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2015, 00:21:50 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #476 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:22:29 »

Mnie Aimi akurat przekona³a, choæ to jest rzecz jasna jedynie przekonanie laika
Przyznajê, ¿e nie zd±¿y³am pos³uchaæ Kozaka. Nie da³o siê pos³uchaæ wszystkich:( Chocia¿ jako¶ mnie nie porwa³ w I etapie; ale niektórym z nas siê podoba³.
Yike m³odziutki bardzo i na pewno nie do koñca jeszcze ukszta³towany i wyedukowany. Ale ma w sobie nieprawdopodobny potencja³. Pewnie to zafascynowa³o jury i s± ciekawi, co jeszcze potrafi pokazaæ. Z drugiej strony, mo¿na argumentowaæ, ¿e taki potencja³ mia³a równie¿ Schwamova... Grupa ludzi o ró¿nych upodobaniach i szko³ach ma razem dokonaæ selekcji kandydatów, po¶ród których s± i ich uczniowie, i uczniowie ich uczniów... (itp. itd.)), a ich samych tak¿e ³±cz± i dziel± ró¿ne niewiadome nam powi±zania... Mo¿na sobie wyobraziæ, co tam siê dzia³o... albo i nie mo¿na... Widzimy tylko efekt.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #477 : Pa¼dziernik 13, 2015, 00:26:46 »

Mnie Aimi akurat przekona³a, choæ to jest rzecz jasna jedynie przekonanie laika
Przyznajê, ¿e nie zd±¿y³am pos³uchaæ Kozaka. Nie da³o siê pos³uchaæ wszystkich:( Chocia¿ jako¶ mnie nie porwa³ w I etapie; ale niektórym z nas siê podoba³.
Yike m³odziutki bardzo i na pewno nie do koñca jeszcze ukszta³towany i wyedukowany. Ale ma w sobie nieprawdopodobny potencja³. Pewnie to zafascynowa³o jury i s± ciekawi, co jeszcze potrafi pokazaæ. Z drugiej strony, mo¿na argumentowaæ, ¿e taki potencja³ mia³a równie¿ Schwamova... Grupa ludzi o ró¿nych upodobaniach i szko³ach ma razem dokonaæ selekcji kandydatów, po¶ród których s± i ich uczniowie, i uczniowie ich uczniów... (itp. itd.)), a ich samych tak¿e ³±cz± i dziel± ró¿ne niewiadome nam powi±zania... Mo¿na sobie wyobraziæ, co tam siê dzia³o... albo i nie mo¿na... Widzimy tylko efekt.

dok³adnie tak
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #478 : Pa¼dziernik 13, 2015, 05:15:33 »

Boli, fizycznie, mocno. Olof. Auæ! Szkoda, ¿e to Requiem nie dzisiaj, bym posz³a  Smutny

Farawell, miss Iza, farewell!

Smutny
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #479 : Pa¼dziernik 13, 2015, 08:22:58 »

S³uchajcie, ka¿dy z nas chyba po tym etapie "straci³" kogo¶ dla niego wyj±tkowego spo¶ród uczestników.
Zróbmy co¶ dla nich. Niech ka¿dy znajdzie profil takiego uczestnika na Facebooku czy gdzie mo¿e i napisze piani¶cie, któremu nie dane by³o awansowaæ dalej, kilka ciep³ych s³ów. Oni na pewno prze¿ywaj± wyniki. Niech wiedz±, ¿e kto¶ na nich zwróci³ uwagê, ¿e komu¶ siê spodoba³a ich gra. Niech wywioz± st±d dobre wspomnienia i wiedz±, ¿e ich wystêp tu mia³ sens.
Ja napisa³em do Annie Zhou (https://www.facebook.com/pianistannie?fref=ts), bo naprawdê podoba³ mi siê jej wystêp.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar black-for kalinowatyper neder-live animilkowo