Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap
Strony:
1
...
38
39
[
40
]
41
42
43
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap (Przeczytany 161568 razy)
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap
«
Odpowiedz #585 :
Pa¼dziernik 16, 2015, 23:21:30 »
Cytat: Niebieskooki Pa¼dziernik 16, 2015, 23:14:04
Pamiêtajcie o jutrzejszym Requiem. Nastêpne takie dopiero za 5 lat...
Pamiêtajcie te¿ o jutrzejszym dwójkowym Trybunale - wybór najlepszego wykonania
Requiem
Mozarta!
sobota, godz. 17.00, Dwójka.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #586 :
Pa¼dziernik 16, 2015, 23:30:13 »
kochani, ca³y dzieñ spêdzi³em w Waszym towarzystwie, w naszej kawiarence z najlepsz± kaw± i ciastkiem
bêdê to pamiêta³
jutro robiê obowi±zkow± przerwê z pewnym zespo³em odstawienia,
ale muszê odpocz±æ i nabraæ dystansu przed fina³em,
pouk³adaæ
je¶li dzisiaj kogo¶ "dotkn±³em" to najmocniej przepraszam
i jeszcze jedno:
KSz nigdy nie zniknie!!! i tego siê trzymajmy (kto¶ musi spisaæ w formie papierowej nasze maile na wypadek
gdyby znikn±³ z przyczyn technicznych, bo tylko tak± przyczynê jako realn± biorê pod uwagê)
no przecie¿ musimy siê odnale¼æ
a wpad³em no to dziêki Bartkowi
jak siê wszystko w ¿yciu sypie mój przyjaciel powtarza:
Pawle, my¶l jakie dobre rzeczy z tej sytuacji mo¿esz wynie¶æ ...
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #587 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 07:48:17 »
Dwóch reprezentantów USA oraz dwóch reprezentantów Kanady. Czyli nie ma powtórki sprzed 5 lat, kiedy to jeden kraj (Rosjê) reprezentowa³o a¿ 5-ciu pianistów. Niemniej, "uk³on" w stronê USA i Kanady daje trochê i do my¶lenia i do statystycznej analizy szans.
Szanujê werdykt Jury i go uznajê, lecz siê z nim nie zgadzam. Jakim¶ "cudem" do fina³u zawsze musi doj¶æ jaki¶ "szaleniec". Mam tutaj na my¶li pianistê kontrowersyjnego stylem gry a tak¿e stylem okazywania siebie w kategoriach pozamuzycznych. Piêæ lat temu "szaleñcem" by³ Bo¿anov i poniek±d Triffonov. W tym roku jako "szaleniec" znajdzie siê w finale Osokins.
Osokins nie ma szans nawet na podium, nie otrzyma nagrody za najlepsze wykonywanie poszczególnych utworów, ale poka¿e siê na scenie wraz z orkiestr± i odegra w swoim kontrowersyjnym stylu koncert.
Wielcy przegrani? To ci, którzy wypadli lepiej ni¿ Chorwat Juriniæ, Kanadyjczyk Yike (Tony) Yang i Osokins, a mimo to nie znale¼li siê w finale.
Przyk³adowe pary porównawcze:
Juriniæ czy Kozak?
Juriniæ czy Ksi±¿ek?
Juriniæ czy Klinton?
Osokins czy Krupiñski?
Osokins czy Kozak?
Yang czy Chistiakova?
Mo¿na próbowaæ dowie¶æ, ¿e sta³a siê krzywda.
Poza tym spodoba³a mi siê diagnoza @Niebieskookiego
http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=387.msg29025#msg29025
Chêtnie pozna³bym merytoryczne pod k±tem muzycznym uzasadnienie poszczególnych cz³onków Jury, dlaczego odrzucili Krupiñskiego, Ksi±¿ka, Kozaka? W czym byli gorsi od Juriniæia, Yanga i Osokinsa? Kogo prezentacja wierniej odzwierciedla³a "stan Chopina"?
Gratulujê Szymonowi Nehringowi, którego gra wyra¿a³a powagê, szacunek do nut Naszego Wielkiego Mistrza.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 07:52:22 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #588 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 09:12:59 »
Nagroda za genialnego mazurka idzie do Pana
Szymona Nehringa
.
Totalna rewelacja. Az chce sie zyc.
Latwo jest przedobrzyc rytm (LR) opozniajac na 3.
Szymon gral to opozienie z perfekcyjna (nie za duzo nie za malo) dokladnoscia.
Nie wyobrazam sobie innych finalistow nie-polakow, zeby chociaz uszczkneli odrobine tego smaczku POLSKIEGO MAZURKA!!!
https://www.youtube.com/watch?v=H9EhcVBrCb4
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 10:58:00 wys³ane przez Niebieskooki
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #589 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 09:34:49 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 16, 2015, 23:00:38
no przekonujcie mnie o Tonym, ja potrafiê zmieniæ zdanie
A moje rozbite kolano Ciê przekona? To w koñcu z powodu s³uchania sonaty w wykonaniu Yike wlaz³am w wózek pchany przez starsz± pani±, która zreszt± zdegustowanym spojrzeniem da³a jasno do zrozumienia co my¶li o s³uchawkach w uszach kobiety w wieku tzw. ¶rednim. Kolano piêknie obrzêk³o, nabiera barw, boli "po skurcybyku" - jak mawia znajomy góral. Czy jest na sali lekarz?
A tak serio - Yike nie by³ moim "murowanym" kandydatem. Typuj±c go zadzia³a³am raczej instynktownie. Musia³o byæ w jego grze co¶, co mnie zainteresowa³o, choæ mo¿e nie do koñca przekona³o. Dziêki mo¿liwo¶ci ods³uchiwania, mo¿e dowiem siê co to by³o.
Cytat: tuco82 Pa¼dziernik 17, 2015, 07:48:17
Osokins nie ma szans nawet na podium, nie otrzyma nagrody za najlepsze wykonywanie poszczególnych utworów, ale poka¿e siê na scenie wraz z orkiestr± i odegra w swoim kontrowersyjnym stylu koncert.
Wielcy przegrani? To ci, którzy wypadli lepiej ni¿ Chorwat Juriniæ, Kanadyjczyk Yike (Tony) Yang i Osokins, a mimo to nie znale¼li siê w finale.
Chêtnie pozna³bym merytoryczne pod k±tem muzycznym uzasadnienie poszczególnych cz³onków Jury, dlaczego odrzucili Krupiñskiego, Ksi±¿ka, Kozaka? W czym byli gorsi od Juriniæia, Yanga i Osokinsa? Kogo prezentacja wierniej odzwierciedla³a "stan Chopina"?
Osokins to zupe³nie "nie mój cz³owiek". Typowa³am go na czuja - przewiduj±c ocenê jurorsk± i zupe³nie con amore. Wcale nie jestem pewna czy nie dostanie jakiej¶ nagrody. Jurinic - ju¿ siê pastwi³am na tym wyborem, dalej nie bêdê. KSI¡¯EK - to jest co¶, co zupe³nie wymyka siê moim zdolno¶ciom rozumienia oraz instynktowi. I te¿ chêtnie pozna³abym merytoryczne wzglêdy, dla których nie zagra fina³u.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #590 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 10:04:58 »
Ja zada³abym pytanie w czym lepszy by³ Shishkin?
Nigdy tak nie by³o aby z werdyktem zgadzali siê wszyscy na 100 %. Zawsze byli pokrzywdzeni i bola³o je¶li byli to nasi ulubieñcy.To jest konkurs i wszyscy wygraæ nie mog±. Ja wierzê ,¿e cz³onkowie jury kierowali siê swoj± wiedz± i muzycznym gustem a nie jakimi¶ pozamuzycznymi kwestiami. Bo dlaczego akurat teraz tylu Amerykanów i Kanadyjczyków a 5 lat temu tylu Rosjan? Nie rozumiem???
Nota bene Marek Dy¿ewski w swoim ostatnim felietonie nazwa³ Yanga geniuszem.
http://www.franzschubert.pl/
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #591 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 11:14:00 »
UWAGA! Uwaga! nie przegapiæ, za 46 min. od tego wpisu o godz. 12.00
konferencja prasowa
podsumowuj±ca wszystkie III etapy konkursu
nie wiem w jakich mediach, typujê TVP Info albo TVP Kulturê, na pewno bêdzie w II programie PR
my¶lê, ¿e przy naszym stadium uzale¿nienia warto pos³uchaæ
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #592 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 11:48:52 »
Wg mnie jurorzy poddali siê naciskom mediów, które forsuj± ludzi m³odych, perspektywicznych, ³adnie prezentuj±cych siê na scenie, potrafi±cych wnie¶æ co¶ nowego do muzyki Chopina, przyci±gn±æ t³umy do sal koncertowych, a nie konieczne graj±cy j± w sposób klasyczny, tradycyjny. Poza tym cieszmy siê finali¶ci Konkursu bêd± reprezentowaæ i propagowaæ muzykê Fryderyka na ca³ym ¦wiecie. W USA przez Azjatów Kate i Erica w Kanadzie przez Richarda i Tonyego, Ba³kany przez Juricica, w Rosji przez Szyszkina, w Korei przez Seonga i Japonii przez Aimi i bêdzie to PRAWDZIWIE GODNA REPREZENTACJA
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #593 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:02:35 »
Sluchajac
Yike
nagle poczulem sie dobrze.
Rozwalilem sie na fotetu i sluchalem.
Nie przeszadzalo mi to, ze polowa mojego ciala zawisla w powietrzu.
Powiedzialbym ze byla to pozycja niewygodna. W normalnych warunkach wytrzymal bym tylko kilka minut.
Potem, na scene wyszedl stremowany Xu.
W miare uplywu czasu nerwy nabieraly ksztaltu i formowaly sie emocje. Duza emocje.
W tym momencie sobie pomyslalem, ze Yike wypadl troche gorzej. Wlasciwie nie gorzej lecz inaczej.
A to inaczej nie jest moim "naczej".
Pomyslalem, ze
Xu
nie powinien pobierac lekcji w Polsce.
Czasami moglem uslyszec frazy "wyuczone".
Pianista zmagal sie z tym, co jego, a tym co pani kaze.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #594 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:04:18 »
Jurinic
przeszedl.
Ciesze sie.
Zasluzenie.
Jego gra zwrocila moja uwage (szczegolnie etiudy)
Gra pelna pasji, rewelacyjnej techniki.
Jurinic dotarl do mnie stosujac metode "na wprost".
Szkoda, ze Wam sie nie podobal.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #595 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:08:29 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 17, 2015, 11:14:00
UWAGA! Uwaga! nie przegapiæ, za 46 min. od tego wpisu o godz. 12.00
konferencja prasowa
podsumowuj±ca wszystkie III etapy konkursu
nie wiem w jakich mediach, typujê TVP Info albo TVP Kulturê, na pewno bêdzie w II programie PR
my¶lê, ¿e przy naszym stadium uzale¿nienia warto pos³uchaæ
z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e nie potrafiê znale¼æ transmisji na ¿ywo z FN
je¶li kto¶ potrafi niech da znaæ (nawet z retransmisji)
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #596 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:12:23 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 17, 2015, 12:08:29
z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e nie potrafiê znale¼æ transmisji na ¿ywo z FN
je¶li kto¶ potrafi niech da znaæ (nawet z retransmisji)
Có¿, za tydzieñ wybory, wiadomo, jakie s± priorytety w TV
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #597 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:14:08 »
Bart, Jurinica mia³em na li¶cie tych, którzy IMO powinni znale¼æ siê w finale
Blog o muzyce:
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #598 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:16:25 »
Nie dziwiê siê te¿ ¿e przy takim za³o¿eniu Miêdzynarodowej Muzyki Chopina znalaz³o siê w finale tylko 1 miejsce dla Naszego reprezentanta. Za namow± Bartusa ods³ucha³em Mazurka w wykonaniu Szymona - naprawdê przepiêkny, pogodny i nastrajaj±co pozytywnie do fina³u Konkursu. Pomin±³em poprzednio Osokinsa - widzê du¿o podobieñstwa w jego wygl±dzie i grze do Trifonowa. My¶lê, ¿e zrobi podobn± karierê jak Dani³ na ca³ym ¦wiecie i przyci±ga³ fanów ma swoje koncerty. Brakuje tylko reprezentanta Afryki. Jestem przekonany ¿e jak tylko na przysz³ym Konkursie znajdzie siê uzdolniony Murzyn to w ciemno dojdzie do Fina³u
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #599 :
Pa¼dziernik 17, 2015, 12:53:47 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 17, 2015, 09:34:49
A moje rozbite kolano Ciê przekona? To w koñcu z powodu s³uchania sonaty w wykonaniu Yike wlaz³am w wózek pchany przez starsz± pani±, która zreszt± zdegustowanym spojrzeniem da³a jasno do zrozumienia co my¶li o s³uchawkach w uszach kobiety w wieku tzw. ¶rednim.
Nie ma jak ejd¿y¶ci;) S³uchawki nie zdaj± siê byæ przypisane do okre¶lonego wieku, a najwy¿ej w pewnym momencie przejd± p³ynnie w aparat s³uchowy
Ja te¿ zaliczy³am kilka tzw.
bliskich spotkañ trzeciego stopnia
w markecie obok domu, i na pewno wzbudzi³am nieco negatywnych emocji (³azi jak nieprzytomna i siê rozbija:)), szczê¶liwie by³y to raczej kolizje typu wózek o wózek:) Elu, wspó³czujê Ci kontuzji! Z drugiej strony; jak to siê bêdzie po latach wspominaæ
Juriniæ czy Kozak?
Juriniæ czy Ksi±¿ek?
Juriniæ czy Klinton?
Osokins czy Krupiñski?
Osokins czy Kozak?
Yang czy Chistiakova?
Cytat: anelik Pa¼dziernik 17, 2015, 09:34:49
Osokins to zupe³nie "nie mój cz³owiek". KSI¡¯EK - to jest co¶, co zupe³nie wymyka siê moim zdolno¶ciom rozumienia oraz instynktowi. I te¿ chêtnie pozna³abym merytoryczne wzglêdy, dla których nie zagra fina³u.
Itd., itp. Mo¿na by mno¿yæ: "Dlaczego nie: Zi Xu, Carroccia?". A wcze¶niej: "Dlaczego nie Nowak, Wierciñski, Chao Wang, Ullman, Zheng, Arishima...?"
Zgadzam siê z Ag±: podobnie jak poprzednio, ka¿dy z nas po¿egna³ kogo¶, kogo subiektywnie uwa¿a³ za bardziej godnego laurów od kogo¶ z kolei innego. Nie by³o szans, aby¶my wszyscy zgodzili siê ze wszystkim decyzjami jury, nigdy nie by³o. Natomiast musimy pamiêtaæ o podkre¶lanym przez wszystkich, tak¿e przez nas, niezmiernie wysokim poziomie
wszystkich
konkursowiczów. Jury, nie wytypowane losowo niczym ³awnicy, ale z³o¿one z najwybitniejszych fachowców ¶wiata, zdecydowa³o tak a nie inaczej. Bior±c udzia³ w Konkursie wszyscy z góry zgodzili¶my siê na to, ¿e bêd± mieli prawo podj±æ w³asn± decyzje, która i dla nich by³a kwesti± kompromisu kilkunastu ró¿nych upodobañ, i która na pewno nas w jaki¶ sposób zaboli:). To jak losowanie ze szkatu³ki pe³nej klejnotów - jeden woli diament, inny per³ê, ale raczej nie znajd± siê tam zwyk³e polne kamienie
Cytat: Bodek1 Pa¼dziernik 17, 2015, 11:48:52
Wg mnie jurorzy poddali siê naciskom mediów, które forsuj± ludzi m³odych, perspektywicznych,
Nie¶mia³o te¿ zauwa¿y³abym, ¿e z za³o¿enia innych ludzi na konkursie nie by³o
Ale to na pewno istotne, i z tym siê zgodzê, ¿e najwa¿niejsze jest dzi¶, w³a¶nie z perspektywy promowania Chopina, znalezienie wykonawców, którzy ponios± jego muzykê w ¶wiat w sposób, który bêdzie ciekawy, elektryzuj±cy, jak najskuteczniej bêdzie przyci±ga³ do niego s³uchaczy. Yike móg³ równie¿ poczekaæ i dalsze 5 lat; jednak jest genialny i spe³nia takie nadzieje.
A co do Osokinsa - który tak¿e jest niew±tpliwie genialnym pianist± - mogê siê za³o¿yæ, ¿e w porównaniu z t± sonat± b-moll w wykonaniu Glena Goulda, której dzisiaj mia³am okazjê pos³uchaæ, jego oryginalno¶æ to Piku¶, a nawet Pan Piku¶
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 13:18:46 wys³ane przez Aleksias
»
Strony:
1
...
38
39
[
40
]
41