Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 43   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap  (Przeczytany 161804 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 14, 2015, 14:02:19 »

Fajnie dziêki 
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 14, 2015, 14:07:53 »

Oj, wysz³a rachmaninowszczyzna...

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 14, 2015, 14:36:29 »

Sencacyjne Etiudy Jurinica

Slucham teraz "wywodow" komentatorow w TVP.
Oni sa chorzy. Nie mowia o emocjach tylko o jakims rwaniu czegos.
Az mnie mierzi.
"Anyway" - etiudy = nokaut.

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 14, 2015, 14:51:13 »

A¿ tak? Chodzi konkretnie o jaki¶ fragment?

Pocz±tek pierwszej czê¶ci zamazany, ma³o wyrazisty wiêc dalej nie mog³o siê udaæ.

Jurinic dosta³ wielkie brawa a zarówno w Dwójce jak i w TVP komentatorom jego wystêp siê nie spodoba³ a zw³aszcza etiudy.
Ja s³ysza³am tylko b³êdy.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 14, 2015, 14:54:58 »

Koreañczyk chyba, chyba lepiej we wcze¶niejszych etapach. Mazurki w miarê przyzwoite, choæ chyba nie bêd± pretendowaæ do nagrody. Zagrane ³adnym d¼wiêkiem. Preludia po Seongu - niefortunnie siê to zestawi³o. Ma³o mi by³o liryki w kantylenowych preludiach. Tu jednak przyznam siê bez bicia - nie wys³ucha³am wszystkiego, wiêc mo¿e nie powinnam tak¿e oceniaæ.

Jurinic - có¿ dalej mnie nie bierze. Mazurki - zamiast mazurkowego: z przechy³em, z przytupem, czasem z ho³ubcem - konglomerat nie do koñca dotrzymanych warto¶ci nutowych. Fraza mazurkowa - oczywi¶cie niezwykle trudna - gdzie¶ sobie posz³a. Sonata - miejscami  ubijanie kotletów. Trochê chaosu interpretacyjnego, miejscami przerysowane emocje. Czemu etiudy? Kto¶ w studiu mówi w³a¶nie, ¿e byæ mo¿e chodzi³o o to, by pokazaæ, ¿e po tak trudnym utworze jak sonata, on jeszcze mo¿e zagraæ etiudy. A ja odnios³am wra¿enie, ¿e chodzi³o o to by etiudami przykryæ pewne niedopracowanie sonaty. Ale i etiudy ...

Z grona dzisiejszych artystów - dalej oddelegowa³abym chyba tylko Seonga. Na pewno wys³ucham go znów.      
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 14, 2015, 17:05:16 »

Chorwat moim zdaniem zabi³ fina³ etiudy c-moll - wysz³o p³asko i bez wyrazu, a z za³o¿enie powinno byæ to raczej co¶ "mesjanistycznego".

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 14, 2015, 17:07:25 »

Dla mnie sprawa wygl±da tak"
- dzi¶: przystawki;
- jutro: dania g³ówne;
- pojutrze: dojadanie dañ g³ównych i desery.
Tak to mi siê skojarzy³o, gdy czyta³em harmonogram wystêpów uczestników. Chocia¿ nie wykluczam niespodzianek, je¶li chodzi o jako¶æ wykonañ.

zgadzam siê, choæ ja jeszcze szczególnie dzisiejsz± Aimi Kobayashi uwa¿am za "dania g³ówne" 

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 14, 2015, 17:39:27 »

http://www.polskieradio.pl/8/1789/Artykul/1530886,SeongJin-Cho-lamie-glosy-ekspertow-Dwojki

Na Dwójce równie¿ rozmowy z polskimi jurorami. Przewa¿a zachwyt nad gr± Azjatów.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 14, 2015, 17:46:39 »

Wiecie co.
Przerazony jestem Waszymi komentarzami i nie tylko Waszymi , ale komentarzami na YT takze.
Komentarze sa okropne. Obrazliwe, wybrzydzajace, przesmiewcze lub sarkastyczne.

Jak jedno stado wybieracie sobie artyste zeby postawic mu pomnik. Innych grzebiecie w ziemi.
Tym czasem, nie zdajecie sobie sprawe ile taki mlody pianista musi wykonac procesow myslowych podczas jednego wystepu.
I jakie to trudne, wymagajace.
Moim zdaniem roznice sa minimalne. Wszyscy ci mlodzi ludzie sa po prostu genialni.
Sposob, w jaki wyrazacie swoje opinie jest nonszalancki, pusty bez jakiegokolwiek zastanowienia.
Jestem zawiedziony. Byc moze to jest przyczyna, ze Janusz przestal komentowac tutaj na forum.
 .....Slysze tylko bledy, skopal utwor, jest na odstrzal, zabil, oj, wysz³a rachmaninowszczyzna, sonata dla mnie nie do przyjêcia..Gallina mnie dzi¶ znudzi³a. itd......

Nawiasem mowiac, teraz dziewczyna (Su Yeon KIM ) gra po prostu CUDOWNIE!!!!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:02:28 »

Bart, my¶lê, ¿e mogê to napisaæ w imieniu innych - doceniamy wszystkich pianistów i ka¿dego z osobna.

W przypadku Jurinica - niektóre mazurki, etiuda cis-moll i pocz±tek sonaty mia³y momenty zachwycaj±ce. Podobnie Chi Ho Han zaprezentowa³ kawa³ dobrej pianistyki, Polonez As-dur do teraz pobrzmiewa mi w uszach.

Ró¿nice miêdzy wykonawcami s± naprawdê niewielkie, poziom zachwyca. Mo¿e faktycznie zbyt wiele piszê(emy) o negatywach, zamiast skupiaæ siê na pozytywnych stronach ich gry. W koñcu to jest (niestety) konkurs, wy³aniaj±cy jedynie dziesi±tkê finalistów, a przede wszystkim zwyciêzcê. Okrutne jest to, ¿e odrzuceni zostan± ¶wietni piani¶ci - wybra³bym siê na koncert niemal ka¿dego z nich.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:34:10 »

Jak dobrze mie w pozycji horyzontalnej!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:34:40 »

Oj dobrze, dobrze!!!!
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:37:14 »

Marsz ¿a³obny Dinary Klinton w czê¶ci ¶piewnej (¶rodkowej) taki pusty, jakby grany jednym palcem przez grajka na Krakowskim Rynku.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:39:50 »

Marsz ¿a³obny Dinary Klinton w czê¶ci ¶piewnej (¶rodkowej) taki pusty, jakby grany jednym palcem przez grajka na Krakowskim Rynku.

Nie wygupiaj sie.
Przeciez to bylo genialne!!!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 14, 2015, 18:43:54 »

Bart, my¶lê, ¿e mogê to napisaæ w imieniu innych - doceniamy wszystkich pianistów i ka¿dego z osobna.

parafrazuj±c Bogusia Lindê - od pierwszej do ostatniej nuty  

nie widzê nic z³ego w ocenie uczestnika "wysz³a rachmaninowszczyzna"
przeciwnie, nie s³ucha³em i wiem mniej wiêcej o co chodzi³o

przecie¿ ten czas to jest nasze ¶wiêto, cieszmy siê nim

nie ma nic lepszego jak ten konkurs, alternatyw± s± wychodz±cy z ka¿dego medium "durni politycy chowaj±cy armaty w krzakach"

wracaj Janusz, wracaj bartus
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 43   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for mini-land silverstar twistedgamers