Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 43   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap  (Przeczytany 170066 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #60 : Październik 14, 2015, 18:44:22 »

Widocznie s³uchaliœmy czegoœ innego = ró¿nimy siê

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Październik 14, 2015, 18:45:13 »

Marsz ¿a³obny Ukraince nawet za czysto wyszed³. Mo¿na by³o du¿o wiêcej z niego wycisn¹Ì.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #62 : Październik 14, 2015, 18:49:52 »

^^zgadzam siĂŞ. OdnoÂśnie caÂłej sonaty, w mym odczuciu zagrana zostaÂła zbyt asekuracyjnie, ale to zapewne wynikaÂło z przeciĂŞtnych umiejĂŞtnoÂści pianistycznych. Galina wykonywaÂła jÂą w tempie momentami 1,5x szybszym - no i trochĂŞ tym zapÂłaciÂła.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Październik 14, 2015, 18:53:09 »

Wiecie co.
Przerazony jestem Waszymi komentarzami i nie tylko Waszymi , ale komentarzami na YT takze.
Komentarze sa okropne. Obrazliwe, wybrzydzajace, przesmiewcze lub sarkastyczne.
Jak jedno stado wybieracie sobie artyste...
Sencacyjne Etiudy Jurinica

Slucham teraz "wywodow" komentatorow w TVP.
Oni sa chorzy. Nie mowia o emocjach tylko o jakims rwaniu czegos.

Jeœli nie zauwa¿y³eœ, to w³aœnie mówimy o emocjach, których brak zarzuci³eœ komentatorom. I jeœli piszê o tym, ¿e ktoœ mnie znudzi³, to znaczy, ¿e nie wywo³a³ tych emocji, o które tak siê upominasz. I to tyle w³aœnie znaczy a nie jest - jak zdajesz siê s¹dziÌ - negacj¹ umiejêtnoœci m³odych pianistów. Po wtóre Bartus, to chyba najbardziej Ty sk³onny jesteœ do formu³owania skrajnych opinii: to Ty w³aœnie potraktowa³eœ pianistów, którzy weszli do trzeciego etapu jako ludzi z jakimiœ koneksjami czy uk³adami oraz z góry za³o¿y³eœ, ¿e ci, którzy nie weszli, to ludzie tych¿e koneksji pozbawieni. Wybra³eœ spoœród ca³ej stawki grono m³odzie¿y, której grê adorujesz - i œwietnie - ale jeœli ktoœ nie podziela Twojej opinii, to k¹sasz (wróÌ do swojego postu z desk¹ klozetow¹). O ile dobrze czytam, to wszyscy zgodnie przyznajemy, ¿e poziom tego konkursu jest bardzo wysoki - ergo jak napisa³ Mozart doceniamy ka¿dego z tych m³odych ludzi. ChoÌ mo¿e i tu uwa¿asz, ¿e przy³¹czyliœmy siê do "stada" i jedynie powtarzamy opinie komentatorów, którzy mówili o tym, w ka¿dej ods³onie komentarzy porecitalowych, któr¹ mia³am okazjê s³yszeÌ (nie by³o tego wiele). Stylistyka jednych pianistów nam odpowiada, innych nie. Mnie Jurinic nie zachwyci³, ale kiedy publicznoœÌ zgotowa³a mu owacjê, postanowi³am wys³uchaÌ go raz jeszcze. Bo zastanowi³o mnie to, ¿e ktoœ znalaz³ tyle walorów w jego interpretacjach, by krzyczeÌ "brawo!". Mo¿e odnajdê to "coœ" w jego muzyce. Jeœli jednak nie odnajdê, to nie doprowadzi mnie to do wniosku, ¿e Ci którzy go s³uchaj¹ - a ma swoich wielbicieli i to chyba niema³o - s¹ g³usi i pozbawieni poczucia estetyki. Po prostu podoba im siê coœ innego. I jak s¹dzê i im i mnie wolno pozostaÌ przy swoich sympatiach.

A Januszowi pozwĂłl mĂłwiĂŚ za siebie, pamiĂŞtajÂąc, Âże wielka kultura Janusza zawsze wiÂązaÂła siĂŞ nie tylko z tolerancjÂą ale wrĂŞcz z akceptacjÂą cudzych opinii, nawet jeÂśli nie byÂły zbieÂżne, z jego wÂłasnymi.      
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : Październik 14, 2015, 18:58:51 »

nie ma nic lepszego jak ten konkurs, alternatywÂą sÂą wychodzÂący z kaÂżdego medium "durni politycy chowajÂący armaty w krzakach"

PaweÂł, wyszÂło Ci to  Spoko Szkoda, Âże tak relatywnie rzadko bywasz na forum!

Szacun dla Ukrainki, za jej fantastycznÂą technikĂŞ, ale...
Etiudia Oktawowa przekroczyÂła mojÂą granicĂŞ percepcji.

Za to ostatnia z op. 25 - z genialnym, wysublimowanym gĂłrnym rejestrem...

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #65 : Październik 14, 2015, 19:16:32 »

Szkoda, że tak relatywnie rzadko bywasz na forum!

dziękuję,
małe wyjaśnienie, szczególnie dla młodszych uczestników KSz
na koncercie laureatów poprzedniego konkursu jeden z polityków pomylił słowa Roberta Schumanna

obecnie mam dużo trudniejszy okres w życiu niż podczas XVI KCH i naprawdę nawał pracy,
ale nie poddaję się i słucham, słucham ...
i nawet nie wiecie jak bardzo wszystkich Was sobie cenię!

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2015, 19:38:42 wysłane przez Casablanka » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Październik 14, 2015, 19:19:40 »

Za to ostatnia z op. 25 - z genialnym, wysublimowanym gĂłrnym rejestrem

TeÂż poruszyÂła mnie wÂłaÂśnie ta etiuda Dinary. Mazurki nie sÂą chyba jej ulubionymi utworami. SonatĂŞ muszĂŞ wysÂłuchaĂŚ w caÂłoÂści. SÂłyszaÂłam tylko czêœÌ - tĂŞ z rozlewajÂącym siĂŞ po klawiaturze spokojem. I tu chyba Dinara daÂła radĂŞ.    
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #67 : Październik 14, 2015, 19:22:56 »

maÂłe wyjaÂśnienie, szczegĂłlnie dla mÂłodszych uczestnikĂłw KSz
na koncercie laureatĂłw poprzedniego konkursu jeden z politykĂłw pomyliÂł sÂłowa Roberta Schumanna

"Jeden z politykow".... Alez mnie rozbawiles!!! Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #68 : Październik 14, 2015, 19:37:34 »

"Jeden z politykow".... Alez mnie rozbawiles!!! Chichot

Chichot  przepraszam za literĂłwkĂŞ w nrze konkursu
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #69 : Październik 14, 2015, 19:43:30 »

Siedze sobie w ogrodzie pod jesiennym ostrym dzisiaj sloncem i lazurowo blekitnym, krystalicznie czystym niebem (widac kosmos!), dookola mnie jesienne drzewa i krzewy we wszystkich barwach i slucham, slucham, slucham... plawie sie w Chopinie. I wiecie, wszyscy mi sie podobaja!
Wylaczylam komentarze na YT, czytam TYLKO WAS. Jacy jestescie kochani!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Październik 14, 2015, 19:43:55 »

Fantastyczna Japonka Kobayashi! Prawdziwa kreacja.

Trudno o wiêkszy kontrast - od b³yskotki - porcelanowego ronda op. 16 wykonanego perfekcyjnie do demonicznej Sonaty. Ile emocji k³êbi siê w tej dziewczynie!

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Październik 14, 2015, 19:44:55 »

Siedze sobie w ogrodzie pod jesiennym ostrym dzisiaj sloncem i lazurowo blekitnym, krystalicznie czystym niebem (widac kosmos!), dookola mnie jesienne drzewa i krzewy we wszystkich barwach i slucham, slucham, slucham... plawie sie w Chopinie. I wiecie, wszyscy mi sie podobaja!
Wylaczylam komentarze na YT, czytam TYLKO WAS. Jacy jestescie kochani!

Pozdrawiamy, Ewo

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #72 : Październik 14, 2015, 19:45:59 »

wiecie, co dzisiaj pomyÂślaÂłem sobie?,
Âże z perspektywy czasu tegoroczny konkurs moÂże byĂŚ wyjÂątkowym
zauwaÂżcie, Âże ostatnio podzieliliÂśmy siĂŞ na obozy i kaÂżdy walczyÂł o swojego faworyta
Trifonowcy, Adwiejewowcy, Wunderowcy i bojĂŞ siĂŞ obudziĂŚ z noÂżem w plecach jeÂśli, ktĂłregoÂś teraz nie wymieniÂłem

a teraz? jesteœmy zgodni !!! znakomita wiêkszoœÌ gra ponad i nie ma jednego faworyta
bardziej chyba martwimy siĂŞ o knowania jurorĂłw

to Bismarck powiedziaÂł? "ludzie nie powinni wiedzieĂŚ jak siĂŞ robi kieÂłbasĂŞ i politykĂŞ"

czyli "ludzie nie powinni wiedzieĂŚ jak siĂŞ robi kieÂłbasĂŞ i Konkurs Chopinowski"
a to zadanie jest chyba szczegĂłlnie prawdziwe odnoÂśnie zwyciĂŞstwa Adwiejewej
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #73 : Październik 14, 2015, 19:50:13 »

Pozdrawiamy, Ewo MrugniĂŞcie !  (to byÂło ctrl v i zostawiam w oryginale tak mnie to mrugniĂŞcie rozbawiÂło)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #74 : Październik 14, 2015, 19:51:47 »

Niesamowita ekspresja w sonacie, sÂą niedokÂładnoÂści rytmiczne, pedalizacyjne, tekstowe, ale w zasadzie tego nie sÂłychaĂŚ.

Narracja i emocje sÂą na pierwszym planie tak, Âże sÂłuchacza przechodzi dreszcz.

Brawo!

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 43   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo twistedgamers thepunisher silverstar