Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 43   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap  (Przeczytany 170043 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #195 : Październik 15, 2015, 14:09:59 »

Kate jest wspania³a! A jednak, mimo wszystko; mo¿e ze wzglêdu na kolejnoœÌ dzisiejszych wystêpów; kiedy jej s³ucham - bardziej zachwycam siê jej pianistyk¹; a kiedy grali nasi - bardziej zachwyca³am siê Szopenem
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Październik 15, 2015, 14:12:50 »

Pozwolê sobie jednak zmieniÌ zdanie w kwestii innej ni¿ mazurki. Mianowicie ona musi wejœÌ do fina³u, wraz z 3 Polakami.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Październik 15, 2015, 14:13:18 »

Nie wiem, czy to byÂł walc, jednak prawdÂą jest, Âże w natchnieniu zgubiÂła puls i nurt ludowego taĂąca. W wielkiej formie - sonacie - pokazuje natomiast pianistykĂŞ na najwyÂższym, Âświatowym poziomie.

ZwróÌcie uwagê na selektywnoœÌ brzmienia. Jej pasa¿e s¹ perfekcyjne, wyraziste, jednoczeœnie nacechowane g³êbi¹ emocjonaln¹ (dynamiczna sinusoida - zamiast p³askiego dŸwiêku; zwróci³em na to uwagê s³uchaj¹c jej live).

Mikrofony telewizyjne nie oddajÂą wolumenu Yamahy pod jej palcami

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Październik 15, 2015, 14:17:49 »

Kate jest wspania³a! A jednak, mimo wszystko; mo¿e ze wzglêdu na kolejnoœÌ dzisiejszych wystêpów; kiedy jej s³ucham - bardziej zachwycam siê jej pianistyk¹; a kiedy grali nasi - bardziej zachwyca³am siê Szopenem

Ha, mam tak samo sÂłuchajÂąc... Marty Argerich  Spoko

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Październik 15, 2015, 14:25:39 »

Fina³ znacznie bardziej wyrazisty i klarowny ni¿ u Ksi¹¿ka. Mimo pomy³ek, jest po prostu rewelacyjny. Ekstaza.

JeÂśli nie wygra Chopinowskiego, wygra za 4 lata w Moskwie.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Październik 15, 2015, 14:27:15 »

Faktycznie, zrobiÂła wraÂżenie ta sonatÂą:) Fantastyczna pianistka, Martha chyba nie byÂłaby obraÂżona za to porĂłwnanie:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Październik 15, 2015, 14:29:04 »

Teraz trochĂŞ oddechu, a potem -Osokinowcy wszystkich krajĂłw, ³¹czcie siĂŞ 

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2015, 16:06:11 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Październik 15, 2015, 14:35:12 »

To nie byÂło do koĂąca porĂłwnanie osobowoÂści (Marta jest jedna, jedyna), ale... masz racjĂŞ! Z ÂłatwoÂściÂą mĂłgÂłbym znaleŸÌ punkty wspĂłlne 

Za kaÂżdym razem kiedy sÂłucham Kate (Kasiu, sÂłuchaÂłaÂś?  ) wydaje mi siĂŞ, Âże ona zostawia na estradzie kawaÂł swojego Âżycia. Jej emocjonalnoœÌ nie wydaje mi siĂŞ powierzchowna - ona chyba faktycznie siĂŞga g³êboko, do swojej duszy uczuĂŚ.

Mo¿e wywo³ywaÌ kontrowersje, ale publicznoœÌ œwiata j¹ pokocha.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2015, 16:06:38 wysłane przez Aleksias » Zapisane

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #203 : Październik 15, 2015, 14:49:15 »

Krzysiu Ksi¹¿ek
Preludium cis-moll Âśliczne, nastrojowe. RozĂŚwierkane rondo - brylanciki dÂźwiĂŞkĂłw. Mazurki przeÂślicznoÂści. Mazurek G piĂŞkne wyciszenie w finale. Mazurek cis taĂączyÂł kujawiaka. Sonata z pazurem. PiĂŞkne frazowanie. Largo peÂłne tajemnic i  ekspresji. PiĂŞkny, dojrzaÂły, krysztaÂłowy dÂźwiĂŞk.

Kate Liu
Kantylena sonaty w czĂŞÂści Âśrodkowej przepiĂŞkna. CzystoœÌ dÂźwiĂŞku zwÂłaszcza tego w piano odpowiada czystoÂści gĂłrskiego ÂźrĂłdÂła i ten dÂźwiĂŞk tak samo perli siĂŞ jak sÂączÂąca siĂŞ z niego woda. Jedyne co mi siĂŞ nie podobaÂło, to kilka takich poderwanych dÂźwiĂŞkĂłw w poczÂątku ostatniej czĂŞÂści sonaty. Lecz drobiazg to – bo poza tym brawura i wdziĂŞk. Zwiewne mazurki, choĂŚ chyba bardziej podobaÂły mi siĂŞ dziÂś w wykonaniu PolakĂłw. Ale wraÂżeĂą jest tyle, Âże musiaÂłabym chyba ponownie odsÂłuchaĂŚ tylko mazurki we wszystkich trzech wykonaniach, Âżeby siĂŞ co do tego upewniĂŚ.   
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Październik 15, 2015, 14:53:38 »

Masz racjĂŞ, Elu - polskie wykonania mazurkĂłw miaÂły dziÂś najwiĂŞcej charakteru. Kate zrobiÂła z nich natchnione poematy o lekko tanecznej proweniencji

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #205 : Październik 15, 2015, 16:46:45 »

Januszu, potrzebujemy CiĂŞ!!! (myÂślĂŞ teÂż o innych, ktĂłrych zapamiĂŞtaÂłem, potrzebujemy Was!)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #206 : Październik 15, 2015, 16:49:30 »

druga sprawa - skakanie do gardeÂł bĂŞdzie w piÂątek caÂłkiem wieczorem, chĂŞtnych zapraszamy, kaÂżdy wzrost siĂŞ liczy,
i nie zapominajcie, Âże na koĂącu zdania byÂła duÂża uÂśmiechniĂŞta buÂźka jak ta po prawej 
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #207 : Październik 15, 2015, 16:54:46 »

trzecia sprawa - fenomen Kozaka, chcia³em ods³uchaÌ z odtworzenia Kate Liu, Kozaka wys³uchaÌ jakim gra dŸwiêkiem i jak wiêkszoœÌ krytyków uznaÌ za faceta bez wyrazu, pianistê szkolnego ....i...(pauza),
i nie umiem, sÂłucham Kozaka,
nie potrafiê go przewin¹Ì, wy³¹czyÌ
jest fascynujÂący w swojej nieciekawoÂści
piĂŞknie ...piĂŞknie .... jest tak bezwyrazowy, Âże mogĂŞ go sÂłuchaĂŚ, sÂłuchaĂŚ
czÂłowieku, co ty masz w sobie?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #208 : Październik 15, 2015, 16:58:35 »

¿eby zd¹¿yÌ przed sesj¹ wieczorn¹
wiedzia³em, ¿e jestem Liumenem, ale ¿ebym by³ molem ksi¹¿kowym to nie wiedzia³em,
otó¿ jestem! Pierwszy mój kontakt z gr¹ Krzysztofa i mi³oœÌ od pierwszego pos³uchania
musi byĂŚ finaÂł!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #209 : Październik 15, 2015, 17:02:23 »

o Liu napiszę jak zbiorę myśli, emocje były, jest nieprawdopodobną wirtuozką
to jest typ grania "albo kochasz, albo nienawidzisz"
i pomyślałem, że gdyby studiowała u Wundera wygrałaby konkurs i w Moskwie, i w Warszawie

(kto inny ją prowadzi, i nie wiem, czy Chopin dla niej to jest to, ja ją uwielbiam jako pianistkę)

« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2015, 17:05:37 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 43   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni mini-land silverstar animilkowo