Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 43   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap  (Przeczytany 162472 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #195 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:09:59 »

Kate jest wspania³a! A jednak, mimo wszystko; mo¿e ze wzglêdu na kolejno¶æ dzisiejszych wystêpów; kiedy jej s³ucham - bardziej zachwycam siê jej pianistyk±; a kiedy grali nasi - bardziej zachwyca³am siê Szopenem
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:12:50 »

Pozwolê sobie jednak zmieniæ zdanie w kwestii innej ni¿ mazurki. Mianowicie ona musi wej¶æ do fina³u, wraz z 3 Polakami.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:13:18 »

Nie wiem, czy to by³ walc, jednak prawd± jest, ¿e w natchnieniu zgubi³a puls i nurt ludowego tañca. W wielkiej formie - sonacie - pokazuje natomiast pianistykê na najwy¿szym, ¶wiatowym poziomie.

Zwróæcie uwagê na selektywno¶æ brzmienia. Jej pasa¿e s± perfekcyjne, wyraziste, jednocze¶nie nacechowane g³êbi± emocjonaln± (dynamiczna sinusoida - zamiast p³askiego d¼wiêku; zwróci³em na to uwagê s³uchaj±c jej live).

Mikrofony telewizyjne nie oddaj± wolumenu Yamahy pod jej palcami

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:17:49 »

Kate jest wspania³a! A jednak, mimo wszystko; mo¿e ze wzglêdu na kolejno¶æ dzisiejszych wystêpów; kiedy jej s³ucham - bardziej zachwycam siê jej pianistyk±; a kiedy grali nasi - bardziej zachwyca³am siê Szopenem

Ha, mam tak samo s³uchaj±c... Marty Argerich  Spoko

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:25:39 »

Fina³ znacznie bardziej wyrazisty i klarowny ni¿ u Ksi±¿ka. Mimo pomy³ek, jest po prostu rewelacyjny. Ekstaza.

Je¶li nie wygra Chopinowskiego, wygra za 4 lata w Moskwie.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:27:15 »

Faktycznie, zrobi³a wra¿enie ta sonat±:) Fantastyczna pianistka, Martha chyba nie by³aby obra¿ona za to porównanie:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:29:04 »

Teraz trochê oddechu, a potem -Osokinowcy wszystkich krajów, ³±czcie siê 

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2015, 16:06:11 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:35:12 »

To nie by³o do koñca porównanie osobowo¶ci (Marta jest jedna, jedyna), ale... masz racjê! Z ³atwo¶ci± móg³bym znale¼æ punkty wspólne 

Za ka¿dym razem kiedy s³ucham Kate (Kasiu, s³ucha³a¶?  ) wydaje mi siê, ¿e ona zostawia na estradzie kawa³ swojego ¿ycia. Jej emocjonalno¶æ nie wydaje mi siê powierzchowna - ona chyba faktycznie siêga g³êboko, do swojej duszy uczuæ.

Mo¿e wywo³ywaæ kontrowersje, ale publiczno¶æ ¶wiata j± pokocha.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2015, 16:06:38 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #203 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:49:15 »

Krzysiu Ksi±¿ek
Preludium cis-moll ¶liczne, nastrojowe. Rozæwierkane rondo - brylanciki d¼wiêków. Mazurki prze¶liczno¶ci. Mazurek G piêkne wyciszenie w finale. Mazurek cis tañczy³ kujawiaka. Sonata z pazurem. Piêkne frazowanie. Largo pe³ne tajemnic i  ekspresji. Piêkny, dojrza³y, kryszta³owy d¼wiêk.

Kate Liu
Kantylena sonaty w czê¶ci ¶rodkowej przepiêkna. Czysto¶æ d¼wiêku zw³aszcza tego w piano odpowiada czysto¶ci górskiego ¼ród³a i ten d¼wiêk tak samo perli siê jak s±cz±ca siê z niego woda. Jedyne co mi siê nie podoba³o, to kilka takich poderwanych d¼wiêków w pocz±tku ostatniej czê¶ci sonaty. Lecz drobiazg to – bo poza tym brawura i wdziêk. Zwiewne mazurki, choæ chyba bardziej podoba³y mi siê dzi¶ w wykonaniu Polaków. Ale wra¿eñ jest tyle, ¿e musia³abym chyba ponownie ods³uchaæ tylko mazurki we wszystkich trzech wykonaniach, ¿eby siê co do tego upewniæ.   
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Pa¼dziernik 15, 2015, 14:53:38 »

Masz racjê, Elu - polskie wykonania mazurków mia³y dzi¶ najwiêcej charakteru. Kate zrobi³a z nich natchnione poematy o lekko tanecznej proweniencji

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #205 : Pa¼dziernik 15, 2015, 16:46:45 »

Januszu, potrzebujemy Ciê!!! (my¶lê te¿ o innych, których zapamiêta³em, potrzebujemy Was!)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #206 : Pa¼dziernik 15, 2015, 16:49:30 »

druga sprawa - skakanie do garde³ bêdzie w pi±tek ca³kiem wieczorem, chêtnych zapraszamy, ka¿dy wzrost siê liczy,
i nie zapominajcie, ¿e na koñcu zdania by³a du¿a u¶miechniêta bu¼ka jak ta po prawej 
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #207 : Pa¼dziernik 15, 2015, 16:54:46 »

trzecia sprawa - fenomen Kozaka, chcia³em ods³uchaæ z odtworzenia Kate Liu, Kozaka wys³uchaæ jakim gra d¼wiêkiem i jak wiêkszo¶æ krytyków uznaæ za faceta bez wyrazu, pianistê szkolnego ....i...(pauza),
i nie umiem, s³ucham Kozaka,
nie potrafiê go przewin±æ, wy³±czyæ
jest fascynuj±cy w swojej nieciekawo¶ci
piêknie ...piêknie .... jest tak bezwyrazowy, ¿e mogê go s³uchaæ, s³uchaæ
cz³owieku, co ty masz w sobie?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #208 : Pa¼dziernik 15, 2015, 16:58:35 »

¿eby zd±¿yæ przed sesj± wieczorn±
wiedzia³em, ¿e jestem Liumenem, ale ¿ebym by³ molem ksi±¿kowym to nie wiedzia³em,
otó¿ jestem! Pierwszy mój kontakt z gr± Krzysztofa i mi³o¶æ od pierwszego pos³uchania
musi byæ fina³!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #209 : Pa¼dziernik 15, 2015, 17:02:23 »

o Liu napiszę jak zbiorę myśli, emocje były, jest nieprawdopodobną wirtuozką
to jest typ grania "albo kochasz, albo nienawidzisz"
i pomyślałem, że gdyby studiowała u Wundera wygrałaby konkurs i w Moskwie, i w Warszawie

(kto inny ją prowadzi, i nie wiem, czy Chopin dla niej to jest to, ja ją uwielbiam jako pianistkę)

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2015, 17:05:37 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 43   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for countrylife silverstar animilkowo