Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 43   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - III etap  (Przeczytany 168870 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #585 : Październik 16, 2015, 23:21:30 »

PamiĂŞtajcie o jutrzejszym Requiem. NastĂŞpne takie dopiero za 5 lat...

PamiĂŞtajcie teÂż o jutrzejszym dwĂłjkowym Trybunale - wybĂłr najlepszego wykonania Requiem Mozarta!

sobota, godz. 17.00, DwĂłjka.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #586 : Październik 16, 2015, 23:30:13 »

kochani, caÂły dzieĂą spĂŞdziÂłem w Waszym towarzystwie, w naszej kawiarence z najlepszÂą kawÂą i ciastkiem
bĂŞdĂŞ to pamiĂŞtaÂł
jutro robiĂŞ obowiÂązkowÂą przerwĂŞ z pewnym zespoÂłem odstawienia,
ale muszê odpocz¹Ì i nabraÌ dystansu przed fina³em,
poukÂładaĂŚ
jeœli dzisiaj kogoœ "dotkn¹³em" to najmocniej przepraszam
i jeszcze jedno:
KSz nigdy nie zniknie!!! i tego siĂŞ trzymajmy (ktoÂś musi spisaĂŚ w formie papierowej nasze maile na wypadek
gdyby znikn¹³ z przyczyn technicznych, bo tylko tak¹ przyczynê jako realn¹ biorê pod uwagê)
no przecie¿ musimy siê odnaleŸÌ

a wpadÂłem no to dziĂŞki Bartkowi
jak siĂŞ wszystko w Âżyciu sypie mĂłj przyjaciel powtarza:
Pawle, myœl jakie dobre rzeczy z tej sytuacji mo¿esz wynieœÌ ...

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #587 : Październik 17, 2015, 07:48:17 »

DwĂłch reprezentantĂłw USA oraz dwĂłch reprezentantĂłw Kanady. Czyli nie ma powtĂłrki sprzed 5 lat, kiedy to jeden kraj (RosjĂŞ) reprezentowaÂło aÂż 5-ciu pianistĂłw. Niemniej, "ukÂłon" w stronĂŞ USA i Kanady daje trochĂŞ i do myÂślenia i do statystycznej analizy szans.

Szanujê werdykt Jury i go uznajê, lecz siê z nim nie zgadzam. Jakimœ "cudem" do fina³u zawsze musi dojœÌ jakiœ "szaleniec". Mam tutaj na myœli pianistê kontrowersyjnego stylem gry a tak¿e stylem okazywania siebie w kategoriach pozamuzycznych. PiêÌ lat temu "szaleùcem" by³ Bo¿anov i poniek¹d Triffonov. W tym roku jako "szaleniec" znajdzie siê w finale Osokins.

Osokins nie ma szans nawet na podium, nie otrzyma nagrody za najlepsze wykonywanie poszczegĂłlnych utworĂłw, ale pokaÂże siĂŞ na scenie wraz z orkiestrÂą i odegra w swoim kontrowersyjnym stylu koncert.

Wielcy przegrani? To ci, ktĂłrzy wypadli lepiej niÂż Chorwat JuriniĂŚ, Kanadyjczyk Yike (Tony) Yang i Osokins, a mimo to nie znaleÂźli siĂŞ w finale.

PrzykÂładowe pary porĂłwnawcze:
JuriniĂŚ czy Kozak?
JuriniÌ czy Ksi¹¿ek?
JuriniĂŚ czy Klinton?
Osokins czy KrupiĂąski?
Osokins czy Kozak?
Yang czy Chistiakova?

Mo¿na próbowaÌ dowieœÌ, ¿e sta³a siê krzywda.

Poza tym spodobaÂła mi siĂŞ diagnoza @Niebieskookiego http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=387.msg29025#msg29025

Chêtnie pozna³bym merytoryczne pod k¹tem muzycznym uzasadnienie poszczególnych cz³onków Jury, dlaczego odrzucili Krupiùskiego, Ksi¹¿ka, Kozaka? W czym byli gorsi od JuriniÌia, Yanga i Osokinsa? Kogo prezentacja wierniej odzwierciedla³a "stan Chopina"?

GratulujĂŞ Szymonowi Nehringowi, ktĂłrego gra wyraÂżaÂła powagĂŞ, szacunek do nut Naszego Wielkiego Mistrza.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2015, 07:52:22 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #588 : Październik 17, 2015, 09:12:59 »

Nagroda za genialnego mazurka idzie do Pana
Szymona Nehringa.

Totalna rewelacja. Az chce sie zyc.
Latwo jest przedobrzyc rytm (LR) opozniajac na 3.
Szymon gral to opozienie z perfekcyjna (nie za duzo nie za malo) dokladnoscia.
Nie wyobrazam sobie innych finalistow nie-polakow, zeby chociaz uszczkneli odrobine tego smaczku POLSKIEGO MAZURKA!!!

https://www.youtube.com/watch?v=H9EhcVBrCb4
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2015, 10:58:00 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #589 : Październik 17, 2015, 09:34:49 »

no przekonujcie mnie o Tonym, ja potrafiĂŞ zmieniĂŚ zdanie

A moje rozbite kolano CiĂŞ przekona? To w koĂącu z powodu sÂłuchania sonaty w wykonaniu Yike wlazÂłam w wĂłzek pchany przez starszÂą paniÂą, ktĂłra zresztÂą zdegustowanym spojrzeniem daÂła jasno do zrozumienia co myÂśli o sÂłuchawkach w uszach kobiety w wieku tzw. Âśrednim. Kolano piĂŞknie obrzĂŞkÂło, nabiera barw, boli "po skurcybyku" - jak mawia znajomy gĂłral. Czy jest na sali lekarz?

A tak serio - Yike nie byÂł moim "murowanym" kandydatem. TypujÂąc go zadziaÂłaÂłam raczej instynktownie. MusiaÂło byĂŚ w jego grze coÂś, co mnie zainteresowaÂło, choĂŚ moÂże nie do koĂąca przekonaÂło. DziĂŞki moÂżliwoÂści odsÂłuchiwania, moÂże dowiem siĂŞ co to byÂło.

Osokins nie ma szans nawet na podium, nie otrzyma nagrody za najlepsze wykonywanie poszczegĂłlnych utworĂłw, ale pokaÂże siĂŞ na scenie wraz z orkiestrÂą i odegra w swoim kontrowersyjnym stylu koncert.

Wielcy przegrani? To ci, ktĂłrzy wypadli lepiej niÂż Chorwat JuriniĂŚ, Kanadyjczyk Yike (Tony) Yang i Osokins, a mimo to nie znaleÂźli siĂŞ w finale.

Chêtnie pozna³bym merytoryczne pod k¹tem muzycznym uzasadnienie poszczególnych cz³onków Jury, dlaczego odrzucili Krupiùskiego, Ksi¹¿ka, Kozaka? W czym byli gorsi od JuriniÌia, Yanga i Osokinsa? Kogo prezentacja wierniej odzwierciedla³a "stan Chopina"?

Osokins to zupeÂłnie "nie mĂłj czÂłowiek". TypowaÂłam go na czuja - przewidujÂąc ocenĂŞ jurorskÂą i zupeÂłnie con amore. Wcale nie jestem pewna czy nie dostanie jakiejÂś nagrody. Jurinic - juÂż siĂŞ pastwiÂłam na tym wyborem, dalej nie bĂŞdĂŞ. KSIÂĄÂŻEK - to jest coÂś, co zupeÂłnie wymyka siĂŞ moim zdolnoÂściom rozumienia oraz instynktowi. I teÂż chĂŞtnie poznaÂłabym merytoryczne wzglĂŞdy, dla ktĂłrych nie zagra finaÂłu. 
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #590 : Październik 17, 2015, 10:04:58 »

Ja zadaÂłabym pytanie w czym lepszy byÂł Shishkin?
Nigdy tak nie byÂło aby z werdyktem zgadzali siĂŞ wszyscy na 100 %. Zawsze byli pokrzywdzeni i bolaÂło jeÂśli byli to nasi ulubieĂący.To jest konkurs i wszyscy wygraĂŚ nie mogÂą. Ja wierzĂŞ ,Âże czÂłonkowie jury kierowali siĂŞ swojÂą wiedzÂą i muzycznym gustem a nie jakimiÂś pozamuzycznymi kwestiami. Bo dlaczego akurat teraz tylu AmerykanĂłw i KanadyjczykĂłw a 5 lat temu tylu Rosjan?  Nie rozumiem???

Nota bene Marek DyÂżewski w swoim ostatnim felietonie nazwaÂł Yanga geniuszem.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #591 : Październik 17, 2015, 11:14:00 »

UWAGA! Uwaga! nie przegapiĂŚ, za 46 min. od tego wpisu o godz. 12.00 konferencja prasowa podsumowujÂąca wszystkie III etapy konkursu
nie wiem w jakich mediach, typujĂŞ TVP Info albo TVP KulturĂŞ, na pewno bĂŞdzie w II programie PR
myÂślĂŞ, Âże przy naszym stadium uzaleÂżnienia warto posÂłuchaĂŚ
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #592 : Październik 17, 2015, 11:48:52 »

Wg mnie jurorzy poddali siĂŞ naciskom mediĂłw, ktĂłre forsujÂą ludzi mÂłodych, perspektywicznych, Âładnie prezentujÂących siĂŞ na scenie, potrafiÂących wnieœÌ coÂś nowego do muzyki Chopina, przyciÂągn¹Ì tÂłumy do sal koncertowych, a nie konieczne grajÂący jÂą w sposĂłb klasyczny, tradycyjny. Poza tym cieszmy siĂŞ finaliÂści Konkursu bĂŞdÂą  reprezentowaĂŚ i propagowaĂŚ muzykĂŞ Fryderyka na caÂłym ÂŚwiecie. W USA przez AzjatĂłw Kate i Erica w Kanadzie przez Richarda i Tonyego, BaÂłkany przez Juricica, w Rosji przez Szyszkina, w Korei przez Seonga i Japonii przez Aimi i bĂŞdzie to PRAWDZIWIE GODNA REPREZENTACJA
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #593 : Październik 17, 2015, 12:02:35 »

Sluchajac Yike nagle poczulem sie dobrze.
Rozwalilem sie na fotetu i sluchalem.
Nie przeszadzalo mi to, ze polowa mojego ciala zawisla w powietrzu.
Powiedzialbym ze byla to pozycja niewygodna. W normalnych warunkach wytrzymal bym tylko kilka minut.

Potem, na scene wyszedl stremowany Xu.
W miare uplywu czasu nerwy nabieraly ksztaltu i formowaly sie emocje. Duza emocje.
W tym momencie sobie pomyslalem, ze Yike wypadl troche gorzej. Wlasciwie nie gorzej lecz inaczej.
A to inaczej nie jest moim "naczej".
Pomyslalem, ze Xu nie powinien pobierac lekcji w Polsce.
Czasami moglem uslyszec frazy "wyuczone".
Pianista zmagal sie z tym, co jego, a tym co pani kaze.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #594 : Październik 17, 2015, 12:04:18 »

Jurinic przeszedl.
Ciesze sie.
Zasluzenie.
Jego gra zwrocila moja uwage (szczegolnie etiudy)
Gra pelna pasji, rewelacyjnej techniki.
Jurinic dotarl do mnie stosujac metode "na wprost".
Szkoda, ze Wam sie nie podobal.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #595 : Październik 17, 2015, 12:08:29 »

UWAGA! Uwaga! nie przegapiĂŚ, za 46 min. od tego wpisu o godz. 12.00 konferencja prasowa podsumowujÂąca wszystkie III etapy konkursu
nie wiem w jakich mediach, typujĂŞ TVP Info albo TVP KulturĂŞ, na pewno bĂŞdzie w II programie PR
myÂślĂŞ, Âże przy naszym stadium uzaleÂżnienia warto posÂłuchaĂŚ

z przykroœci¹ stwierdzam, ¿e nie potrafiê znaleŸÌ transmisji na ¿ywo z FN
jeÂśli ktoÂś potrafi niech da znaĂŚ (nawet z retransmisji)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #596 : Październik 17, 2015, 12:12:23 »

z przykroœci¹ stwierdzam, ¿e nie potrafiê znaleŸÌ transmisji na ¿ywo z FN
jeÂśli ktoÂś potrafi niech da znaĂŚ (nawet z retransmisji)

Có¿, za tydzieĂą wybory, wiadomo, jakie sÂą priorytety w TV  Niezdecydowany

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #597 : Październik 17, 2015, 12:14:08 »

Bart, Jurinica miaÂłem na liÂście tych, ktĂłrzy IMO powinni znaleŸÌ siĂŞ w finale 

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #598 : Październik 17, 2015, 12:16:25 »

Nie dziwiê siê te¿ ¿e przy takim za³o¿eniu Miêdzynarodowej Muzyki Chopina znalaz³o siê w finale tylko 1 miejsce dla Naszego reprezentanta. Za namow¹ Bartusa ods³ucha³em Mazurka w wykonaniu Szymona - naprawdê przepiêkny, pogodny i nastrajaj¹co pozytywnie do fina³u Konkursu. Pomin¹³em poprzednio Osokinsa - widzê du¿o podobieùstwa w jego wygl¹dzie i grze do Trifonowa. Myœlê, ¿e zrobi podobn¹ karierê jak Dani³ na ca³ym Œwiecie i przyci¹ga³ fanów ma swoje koncerty. Brakuje tylko reprezentanta Afryki. Jestem przekonany ¿e jak tylko na przysz³ym Konkursie znajdzie siê uzdolniony Murzyn to w ciemno dojdzie do Fina³u
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #599 : Październik 17, 2015, 12:53:47 »

A moje rozbite kolano CiĂŞ przekona? To w koĂącu z powodu sÂłuchania sonaty w wykonaniu Yike wlazÂłam w wĂłzek pchany przez starszÂą paniÂą, ktĂłra zresztÂą zdegustowanym spojrzeniem daÂła jasno do zrozumienia co myÂśli o sÂłuchawkach w uszach kobiety w wieku tzw. Âśrednim.
Chichot Nie ma jak ejd¿yœci;) S³uchawki nie zdaj¹ siê byÌ przypisane do okreœlonego wieku, a najwy¿ej w pewnym momencie przejd¹ p³ynnie w aparat s³uchowy Ja te¿ zaliczy³am kilka tzw. bliskich spotkaù trzeciego stopnia w markecie obok domu, i na pewno wzbudzi³am nieco negatywnych emocji (³azi jak nieprzytomna i siê rozbija:)), szczêœliwie by³y to raczej kolizje typu wózek o wózek:) Elu, wspó³czujê Ci kontuzji! Z drugiej strony; jak to siê bêdzie po latach wspominaÌ Spoko

JuriniĂŚ czy Kozak?
JuriniÌ czy Ksi¹¿ek?
JuriniĂŚ czy Klinton?
Osokins czy KrupiĂąski?
Osokins czy Kozak?
Yang czy Chistiakova?

Osokins to zupeÂłnie "nie mĂłj czÂłowiek". KSIÂĄÂŻEK - to jest coÂś, co zupeÂłnie wymyka siĂŞ moim zdolnoÂściom rozumienia oraz instynktowi. I teÂż chĂŞtnie poznaÂłabym merytoryczne wzglĂŞdy, dla ktĂłrych nie zagra finaÂłu. 

Itd., itp. MoÂżna by mnoÂżyĂŚ: "Dlaczego nie: Zi Xu, Carroccia?". A wczeÂśniej: "Dlaczego nie Nowak, WierciĂąski, Chao Wang, Ullman, Zheng, Arishima...?"

Zgadzam siĂŞ z AgÂą: podobnie jak poprzednio, kaÂżdy z nas poÂżegnaÂł kogoÂś, kogo subiektywnie uwaÂżaÂł za bardziej godnego laurĂłw od kogoÂś z kolei innego. Nie byÂło szans, abyÂśmy wszyscy zgodzili siĂŞ ze wszystkim decyzjami jury, nigdy nie byÂło. Natomiast musimy pamiĂŞtaĂŚ o podkreÂślanym przez wszystkich, takÂże przez nas, niezmiernie wysokim poziomie wszystkich konkursowiczĂłw. Jury, nie wytypowane losowo niczym Âławnicy, ale zÂłoÂżone z najwybitniejszych fachowcĂłw Âświata, zdecydowaÂło tak a nie inaczej. BiorÂąc udziaÂł w Konkursie wszyscy z gĂłry zgodziliÂśmy siĂŞ na to, Âże bĂŞdÂą mieli prawo podj¹Ì wÂłasnÂą decyzje, ktĂłra i dla nich byÂła kwestiÂą kompromisu kilkunastu ró¿nych upodobaĂą, i ktĂłra na pewno nas w jakiÂś sposĂłb zaboli:). To jak losowanie ze szkatuÂłki peÂłnej klejnotĂłw - jeden woli diament, inny per³ê, ale raczej nie znajdÂą siĂŞ tam zwykÂłe polne kamienie

Wg mnie jurorzy poddali siĂŞ naciskom mediĂłw, ktĂłre forsujÂą ludzi mÂłodych, perspektywicznych,
NieÂśmiaÂło teÂż zauwaÂżyÂłabym, Âże z zaÂłoÂżenia innych ludzi na konkursie nie byÂło Chichot Ale to na pewno istotne, i z tym siĂŞ zgodzĂŞ, Âże najwaÂżniejsze jest dziÂś, wÂłaÂśnie z perspektywy promowania Chopina, znalezienie wykonawcĂłw, ktĂłrzy poniosÂą jego muzykĂŞ w Âświat w sposĂłb, ktĂłry bĂŞdzie ciekawy, elektryzujÂący, jak najskuteczniej bĂŞdzie przyciÂągaÂł do niego sÂłuchaczy. Yike mĂłgÂł rĂłwnieÂż poczekaĂŚ i dalsze 5 lat; jednak jest genialny i speÂłnia takie nadzieje.

A co do Osokinsa - ktĂłry takÂże jest niewÂątpliwie genialnym pianistÂą - mogĂŞ siĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ, Âże w porĂłwnaniu z tÂą sonatÂą b-moll w wykonaniu Glena Goulda, ktĂłrej dzisiaj miaÂłam okazjĂŞ posÂłuchaĂŚ, jego oryginalnoœÌ to PikuÂś, a nawet Pan PikuÂś 
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2015, 13:18:46 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 43   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo neder-live silverstar thepunisher black-for