Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przedstawmy siê :)  (Przeczytany 69395 razy)
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:23:29 »

Bo¿e, to ludzie w moim wieku te¿ lubi± tak± muzykê? Jestem w szoku. To co, ju¿ nie jestem wyj±tkowy?

Szczerze mówi±c nie wiem czy jest ich tak wiele, ale by³oby dziwne gdybym jej nie lubi³a. Gdyby jakikolwiek pretendent na muzyka nie lubi³by jej 
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:45:19 »

Bo¿e, to ludzie w moim wieku te¿ lubi± tak± muzykê? Jestem w szoku. To co, ju¿ nie jestem wyj±tkowy?

Szczerze mówi±c nie wiem czy jest ich tak wiele, ale by³oby dziwne gdybym jej nie lubi³a. Gdyby jakikolwiek pretendent na muzyka nie lubi³by jej 

Moja przygoda - ta prawdziwa - z muzyk± zaczê³a siê kilka lat po przerwaniu muzycznej edukacji, tak wiêc to stwierdzenie nie jest wcale takie oczywiste. Zaczê³o siê od wizyty w operze na Zem¶cie Nietoperza, by³o to kilka lat temu, potem swoje zrobi³o Youtube na którym porównywa³em wykonania i odkry³em jak wspaniale mo¿na zmieniaæ co¶, co wydawa³oby siê niezmienne - po prostu constans. Okaza³o siê, ¿e interpretacji jest tak wiele, a i sama muzyka jest tak wspania³a, ¿e wpad³em w ten wir z którego nie wydosta³em siê do dzisiaj.

5 lat gra³em na fortepianie, dzisiaj z tego zosta³o mi niewiele. By³em strasznie leniwy a utwory które gra³em nijak mnie nie porywa³y. Kilka miesiêcy temu na nowo postanowi³em odkryæ zakurzony instrument - niestety brakuje mi umiejêtno¶ci a to, czego siê nauczy³em ... có¿, przeminê³o z wiatrem. Nie umiem czytaæ z nut - ci±gle æwiczê, ale póki co to katorga. Narazie kaleczê Chopina. Potrafiê zagraæ Preludium e-moll (bez ostatnich akordów, poniewa¿ poddajê siê przy próbach ich rozczytania) do tego skrócone wersje Nokturnu op. 9 nr 2 i Poloneza as-dur. Nie mam talentu - przyznaje otwarcie, zw³aszcza, ¿e mój kuzyn po powrocie z londynu przywióz³ skrzypce na których nauczy³ siê graæ przy pomocy filmów z Youtube. Mimo to jestem z siebie dumny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 23, 2010, 21:49:34 »

Kochani, witam Was wszystkich ponownie i bardzo serdecznie... wkrótce napiszê wiêcej1
Janusz

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 24, 2010, 01:29:58 »

Pocz±tki zawsze s± trudne,ale có¿.Trzeba siê odkryæ.
Jestem A¶ka,czasem John.Te¿ nale¿ê do grona ma³olatów-skoñczone 18.Niby plastik siê ma,ale w duszy dziecko.
Od 13 lat zajmujê siê muzyk±,pocz±tkowo fortepian,a od 6 lat obój.Mam nadziejê,¿e uda mi siê co¶ w tej kwestii zrobiæ i na nastêpnym chopinowskim akompaniowaæ finalistom w orkiestrze;)Ale to takie ma³e marzenie.
Szczerze powiem,¿e Chopina jako¶ nie potrafi³am s³uchaæ a¿ do zesz³ego roku,kiedy to us³ysza³am Preludia wykonane przez Rafa³a Blechacza,które to poruszy³y jakie¶ najciemniejsze zakamarki mojej duszy.I tak zacz±³ siê Chopin.
Najbli¿sza muzyka to epoka impresjonizmu:Debussy,Ravel,oraz francuska Grupa Sze¶ciu-Francis Poulenc,Darius Milhaud itd.
Interesujê siê literatur±,szczególnie lubiê powie¶ci i opowiadania Murakamiego.Uwielbiam gotowaæ!
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!:)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 24, 2010, 08:18:52 »

Pochodzê z ma³ego miasteczka. Jestem w ¶rednim wieku.
Muzyki powa¿nej s³ucham w domu od 5 lat. Raz by³em na koncercie muzyki powa¿nej w Gminnym Domu Kultury. Gra³ kwartet smyczkowy, by³a gra na pianinie i by³y ¶piewane arie operowe.
Dlaczego dopiero od 5 lat? Bo dopiero od piêciu lat mój syn chodzi do Ogniska Pracy Pozaszkolnej na naukê gry na keyboardzie i codziennie æwiczy utwory w domu, które musi zaliczyæ na nastêpnych zajêciach aby siê uczyæ nowych. Poza tym jak to nastolatek s³ucha bardzo g³o¶no, ca³ymi dniami muzyki powa¿nej z p³yt i internetu tak, ¿e mimo woli jestem os³uchany przede wszystkim w operach Mozarta, Requiem Mozarta tak¿e muzyce Beethovena i wielu wielu innych, których nawet nie znam z nazwiska bo tylko s³yszê ich muzykê ca³ymi dniami.
Ca³ymi dniami s³yszê utwory fortepianowe z You Tube wykonywane przez m³odych pianistów, którzy imponuj± mojemu synowi.
Tak wiêc dziêki synowi, który odrabia lekcje i uczy siê przy tej muzyce zosta³em wielbicielem muzyki powa¿nej.
Wcze¶niej zakochany by³em tylko w pó¼nych Beatlesach, to znaczy z okresu kiedy ju¿ nie koncertowali a wydawali tylko p³yty z bardzo rozbudowan± muzyk± rockow±, wrêcz prawie symfoniczn±, jakiej nikt przed nimi i nikt po nich nie gra³ nawet oni sami bêd±c osobno.
Jednak teraz stwierdzam, ¿e przy muzyce powa¿nej ich nawet najbardziej rozbudowane i w swojej stylistyce skomplikowane utwory s± tylko namiastk± tego co s³yszê w muzyce powa¿nej.
Lubiê dalej te p³yty Beatlesów, ale i muzyka klasyczna mnie wci±gnê³a i zachwyca. Dostarcza mi takich prze¿yæ jak nic mi nie dostarcza, brakuje s³ów by to wyraziæ s³owami, bo to s± uczucia.
Kiedy¶ muzyka klasyczna mnie dra¿ni³a. Teraz jak jestem tak bardzo jej os³uchany (codziennie ca³ymi dniami) przy tej muzyce naprawdê odpoczywam, wiêc jak tylko zacz±³ siê Konkurs Chopinowski to od razu nim ¿y³em traktuj±c go jak mistrzostwa ¶wiata dla m³odych wirtuozów pianistyki.
Lubiê ten skecz Janusza Gajosa, w którym gra melomana, który t³umaczy zainteresowanym w knajpie, ¿e dobrze jest nic nie robiæ bo ten jest najlepszy co nic nie zagra.
TVP Kultura jest moim ulubionym programem. I jestem wdziêczny za to, ¿e mog³em ogl±dn±æ transmisjê z wszystkich wystêpów widz±c zmagania m³odych pianistów ze stresem i g³êbi± utworów muzyki klasycznej czego siê nigdzie nie zobaczy.

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:08:32 »

Teraz wysylam testowa wiadomosc
Juz raz sie przedstawilem na tym forum, ale moja wiadomosc nie przeszla.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:24:23 »

Wszystko jest OK.
Zatem. Nazywam sie Bartek. Jestem muzykiem (kompozycja, dyrygentura i skrzypce).
Kocham Scarlattiego i Steve Reicha. Oczywiscie nie zapominam o Bachu, Mozarcie Haydnie i Chopinie.
Mam zone dwoje dzieci. Uwielbiam Tatry i Internet.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:33:19 »

Witam serdecznie wszystkich nowo przyby³ych cz³onków forum. Witam Pana Marka, z którym ju¿ mia³am przyjemno¶æ siê poznaæ na poprzednim forum. Witam Pana Janusza, z którym równie¿ wiedli¶my mi³e pogawêdki na forum TVP Kultura. Przyznam, ¿e brakowa³o mi Pana, Panie Januszu i oto Pan jest. Jestem pod ogromnym wra¿eniem.

Niebieskooki - jestem pod wra¿eniem nag³ówka
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 24, 2010, 10:34:20 »

Bartus, smarkula- serdecznie witam i ogromnie siê cieszê, ¿e jest nas coraz wiêcej.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 24, 2010, 11:02:36 »

Witam wszystkich wra¿liwych i kulturalnych ludzi i proszê mnie nie tytu³owaæ per pan.

Marek

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Pa¼dziernik 24, 2010, 11:41:24 »

Witam serdecznie wszystkich nowo przyby³ych cz³onków forum. Witam Pana Marka, z którym ju¿ mia³am przyjemno¶æ siê poznaæ na poprzednim forum. Witam Pana Janusza, z którym równie¿ wiedli¶my mi³e pogawêdki na forum TVP Kultura. Przyznam, ¿e brakowa³o mi Pana, Panie Januszu i oto Pan jest. Jestem pod ogromnym wra¿eniem.

Niebieskooki - jestem pod wra¿eniem nag³ówka
Dzieñ dobry Moniko! I ja jestem bardzo szczê¶liwy, ze nasza wirtualna przyja¼ñ z forum TVP Kultura nie zaginê³a i ¿e wraz z zapadniêcim pó³mroku w sali FN odnale¼li¶my siê tutaj znowu razem i ¿e wci±¿ odnajdujemy tu wiêkszo¶æ naszych forumijnych przyjació³: Ewê 578, Niebieskookiego, orzecha75, Casablankê i wielu, wielu innych, ktorych a¿ strach wymieniac, ¿eby nie pomin±æ nikogo. To dzieki Twojej inicjatywie, Moniko. Chwa³a ci za ni±. Ale i ka¿dy nowy nasz tutaj przyby³y przyjaciel jest koralikiem, ktory bêdziemy nanizac na wspóln± nasz± nitkê i wi±zaæ silnym wêz³em. Razem - nie zaginiemy i zadbamy, aby to co wspólnie kochamy, CHOPIN i ka¿da DOBRA MUZYKA, ¿y³a w narodzie i m±drze wpisywa³a siê w jego kulturow± tera¼niejszo¶æ.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Pa¼dziernik 24, 2010, 11:59:41 »

witam Wszystkich. Witam Pana Janusza - bratni± in¿yniersk± duszê. Ja tak czêsto nie pisa³em na forum TVP Kultura. Czyta³em jednak prawie wszystko. Muszê siê Wam zwierzyæ, ¿e ja tez co¶ zrobi³em dla Chopina z okazji jego 200 rocznicy. W moim mie¶cie (w samym centrum) jest taki du¿y dom handlowy, który ma ciekaw± reklamê neonow±. Jest to têcza sk³adaj±ca siê prawie ze stu elementów neonowych. Kiedy¶ budowa³em t± reklamê. W dniu urodzin Chopina (1 marzec, na 22 lutego nie zd±¿y³em) zmieni³em program ¶wiecenia siê tej reklamy. Co 15 minut têcza zamienia siê jakby w klawiaturê fortepianu i "wygrywa" ¶wietlnie etiudê c-moll z op 10. Mo¿e to nie wygl±da jako¶ szczególnie zachwycaj±co (ale któ¿ mo¿e dorównaæ Chopinowi; ja nie) jednak kilka osób zwróci³o mi na to uwagê. Tyle mog³em zrobiæ, to wynika³o z potrzeby serca. Aha cieszê siê z Kuriera Szafarskiego

skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Pa¼dziernik 24, 2010, 12:49:26 »

Su³ek - jak wspaniale  Chichot
Panie Januszu, smarkulo, aro witam równie¿ .

S³uchajcie, jestem troszkê zagubiona, chcia³am napisaæ jak to jeden fragment scherza E-dur powoduje u mnie jakies dziwne reakcje scisku zaol±dka i ³zotoku, ale supelnie nie wiedzia³am gdzie. Nie¶mia³o pytam: mo¿e za³o¿ymy lu¼ny temat muzyczny w którym bedziemy mogli wysy³aæ linki z muzyk± , któr± chcieliby¶my siê podzieliæ z reszt± u¿ytkowników, opisaæ dlaczego i co nas porusza itd itp  ?
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #43 : Pa¼dziernik 24, 2010, 12:52:20 »

Ja by³bym za. Wiedzy na temat muzyki, co jest w niej wspania³e wed³ug mnie nigdy dosyæ.

pozdrawiam          
               Marek
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 24, 2010, 14:35:54 »

Skrzypczatko, a sk±d jeste¶, bo po tym jak zobaczy³em Twój poprzedni avatar, to mam takie dziwne wra¿enie ¿e gdzie¶ ju¿ tak± pani± widzia³em.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife animilkowo kalinowatyper paktprzyjazni mini-land