Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przedstawmy siĂŞ :)  (Przeczytany 73585 razy)
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #30 : Październik 23, 2010, 18:23:29 »

BoÂże, to ludzie w moim wieku teÂż lubiÂą takÂą muzykĂŞ? Jestem w szoku. To co, juÂż nie jestem wyjÂątkowy?

Szczerze mĂłwiÂąc nie wiem czy jest ich tak wiele, ale byÂłoby dziwne gdybym jej nie lubiÂła. Gdyby jakikolwiek pretendent na muzyka nie lubiÂłby jej 
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Październik 23, 2010, 18:45:19 »

BoÂże, to ludzie w moim wieku teÂż lubiÂą takÂą muzykĂŞ? Jestem w szoku. To co, juÂż nie jestem wyjÂątkowy?

Szczerze mĂłwiÂąc nie wiem czy jest ich tak wiele, ale byÂłoby dziwne gdybym jej nie lubiÂła. Gdyby jakikolwiek pretendent na muzyka nie lubiÂłby jej 

Moja przygoda - ta prawdziwa - z muzykÂą zaczĂŞÂła siĂŞ kilka lat po przerwaniu muzycznej edukacji, tak wiĂŞc to stwierdzenie nie jest wcale takie oczywiste. ZaczĂŞÂło siĂŞ od wizyty w operze na ZemÂście Nietoperza, byÂło to kilka lat temu, potem swoje zrobiÂło Youtube na ktĂłrym porĂłwnywaÂłem wykonania i odkryÂłem jak wspaniale moÂżna zmieniaĂŚ coÂś, co wydawaÂłoby siĂŞ niezmienne - po prostu constans. OkazaÂło siĂŞ, Âże interpretacji jest tak wiele, a i sama muzyka jest tak wspaniaÂła, Âże wpadÂłem w ten wir z ktĂłrego nie wydostaÂłem siĂŞ do dzisiaj.

5 lat gra³em na fortepianie, dzisiaj z tego zosta³o mi niewiele. By³em strasznie leniwy a utwory które gra³em nijak mnie nie porywa³y. Kilka miesiêcy temu na nowo postanowi³em odkryÌ zakurzony instrument - niestety brakuje mi umiejêtnoœci a to, czego siê nauczy³em ... có¿, przeminê³o z wiatrem. Nie umiem czytaÌ z nut - ci¹gle Ìwiczê, ale póki co to katorga. Narazie kaleczê Chopina. Potrafiê zagraÌ Preludium e-moll (bez ostatnich akordów, poniewa¿ poddajê siê przy próbach ich rozczytania) do tego skrócone wersje Nokturnu op. 9 nr 2 i Poloneza as-dur. Nie mam talentu - przyznaje otwarcie, zw³aszcza, ¿e mój kuzyn po powrocie z londynu przywióz³ skrzypce na których nauczy³ siê graÌ przy pomocy filmów z Youtube. Mimo to jestem z siebie dumny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Październik 23, 2010, 21:49:34 »

Kochani, witam Was wszystkich ponownie i bardzo serdecznie... wkrĂłtce napiszĂŞ wiĂŞcej1
Janusz

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
smarkula
Nowy uÂżytkownik
*

AÂśka

« Odpowiedz #33 : Październik 24, 2010, 01:29:58 »

Pocz¹tki zawsze s¹ trudne,ale có¿.Trzeba siê odkryÌ.
Jestem Aœka,czasem John.Te¿ nale¿ê do grona ma³olatów-skoùczone 18.Niby plastik siê ma,ale w duszy dziecko.
Od 13 lat zajmujĂŞ siĂŞ muzykÂą,poczÂątkowo fortepian,a od 6 lat obĂłj.Mam nadziejĂŞ,Âże uda mi siĂŞ coÂś w tej kwestii zrobiĂŚ i na nastĂŞpnym chopinowskim akompaniowaĂŚ finalistom w orkiestrze;)Ale to takie maÂłe marzenie.
Szczerze powiem,¿e Chopina jakoœ nie potrafi³am s³uchaÌ a¿ do zesz³ego roku,kiedy to us³ysza³am Preludia wykonane przez Rafa³a Blechacza,które to poruszy³y jakieœ najciemniejsze zakamarki mojej duszy.I tak zacz¹³ siê Chopin.
NajbliÂższa muzyka to epoka impresjonizmu:Debussy,Ravel,oraz francuska Grupa SzeÂściu-Francis Poulenc,Darius Milhaud itd.
InteresujĂŞ siĂŞ literaturÂą,szczegĂłlnie lubiĂŞ powieÂści i opowiadania Murakamiego.Uwielbiam gotowaĂŚ!
Pozdrawiam wszystkich forumowiczĂłw!:)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #34 : Październik 24, 2010, 08:18:52 »

PochodzĂŞ z maÂłego miasteczka. Jestem w Âśrednim wieku.
Muzyki powaÂżnej sÂłucham w domu od 5 lat. Raz byÂłem na koncercie muzyki powaÂżnej w Gminnym Domu Kultury. GraÂł kwartet smyczkowy, byÂła gra na pianinie i byÂły Âśpiewane arie operowe.
Dlaczego dopiero od 5 lat? Bo dopiero od piĂŞciu lat mĂłj syn chodzi do Ogniska Pracy Pozaszkolnej na naukĂŞ gry na keyboardzie i codziennie ĂŚwiczy utwory w domu, ktĂłre musi zaliczyĂŚ na nastĂŞpnych zajĂŞciach aby siĂŞ uczyĂŚ nowych. Poza tym jak to nastolatek sÂłucha bardzo gÂłoÂśno, caÂłymi dniami muzyki powaÂżnej z pÂłyt i internetu tak, Âże mimo woli jestem osÂłuchany przede wszystkim w operach Mozarta, Requiem Mozarta takÂże muzyce Beethovena i wielu wielu innych, ktĂłrych nawet nie znam z nazwiska bo tylko sÂłyszĂŞ ich muzykĂŞ caÂłymi dniami.
CaÂłymi dniami sÂłyszĂŞ utwory fortepianowe z You Tube wykonywane przez mÂłodych pianistĂłw, ktĂłrzy imponujÂą mojemu synowi.
Tak wiĂŞc dziĂŞki synowi, ktĂłry odrabia lekcje i uczy siĂŞ przy tej muzyce zostaÂłem wielbicielem muzyki powaÂżnej.
Wczeœniej zakochany by³em tylko w póŸnych Beatlesach, to znaczy z okresu kiedy ju¿ nie koncertowali a wydawali tylko p³yty z bardzo rozbudowan¹ muzyk¹ rockow¹, wrêcz prawie symfoniczn¹, jakiej nikt przed nimi i nikt po nich nie gra³ nawet oni sami bêd¹c osobno.
Jednak teraz stwierdzam, Âże przy muzyce powaÂżnej ich nawet najbardziej rozbudowane i w swojej stylistyce skomplikowane utwory sÂą tylko namiastkÂą tego co sÂłyszĂŞ w muzyce powaÂżnej.
Lubiê dalej te p³yty Beatlesów, ale i muzyka klasyczna mnie wci¹gnê³a i zachwyca. Dostarcza mi takich prze¿yÌ jak nic mi nie dostarcza, brakuje s³ów by to wyraziÌ s³owami, bo to s¹ uczucia.
Kiedyœ muzyka klasyczna mnie dra¿ni³a. Teraz jak jestem tak bardzo jej os³uchany (codziennie ca³ymi dniami) przy tej muzyce naprawdê odpoczywam, wiêc jak tylko zacz¹³ siê Konkurs Chopinowski to od razu nim ¿y³em traktuj¹c go jak mistrzostwa œwiata dla m³odych wirtuozów pianistyki.
LubiĂŞ ten skecz Janusza Gajosa, w ktĂłrym gra melomana, ktĂłry tÂłumaczy zainteresowanym w knajpie, Âże dobrze jest nic nie robiĂŚ bo ten jest najlepszy co nic nie zagra.
TVP Kultura jest moim ulubionym programem. I jestem wdziêczny za to, ¿e mog³em ogl¹dn¹Ì transmisjê z wszystkich wystêpów widz¹c zmagania m³odych pianistów ze stresem i g³êbi¹ utworów muzyki klasycznej czego siê nigdzie nie zobaczy.

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Październik 24, 2010, 10:08:32 »

Teraz wysylam testowa wiadomosc
Juz raz sie przedstawilem na tym forum, ale moja wiadomosc nie przeszla.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Październik 24, 2010, 10:24:23 »

Wszystko jest OK.
Zatem. Nazywam sie Bartek. Jestem muzykiem (kompozycja, dyrygentura i skrzypce).
Kocham Scarlattiego i Steve Reicha. Oczywiscie nie zapominam o Bachu, Mozarcie Haydnie i Chopinie.
Mam zone dwoje dzieci. Uwielbiam Tatry i Internet.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Październik 24, 2010, 10:33:19 »

Witam serdecznie wszystkich nowo przyby³ych cz³onków forum. Witam Pana Marka, z którym ju¿ mia³am przyjemnoœÌ siê poznaÌ na poprzednim forum. Witam Pana Janusza, z którym równie¿ wiedliœmy mi³e pogawêdki na forum TVP Kultura. Przyznam, ¿e brakowa³o mi Pana, Panie Januszu i oto Pan jest. Jestem pod ogromnym wra¿eniem.

Niebieskooki - jestem pod wra¿eniem nag³ówka
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Październik 24, 2010, 10:34:20 »

Bartus, smarkula- serdecznie witam i ogromnie siĂŞ cieszĂŞ, Âże jest nas coraz wiĂŞcej.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #39 : Październik 24, 2010, 11:02:36 »

Witam wszystkich wraÂżliwych i kulturalnych ludzi i proszĂŞ mnie nie tytuÂłowaĂŚ per pan.

Marek

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Październik 24, 2010, 11:41:24 »

Witam serdecznie wszystkich nowo przyby³ych cz³onków forum. Witam Pana Marka, z którym ju¿ mia³am przyjemnoœÌ siê poznaÌ na poprzednim forum. Witam Pana Janusza, z którym równie¿ wiedliœmy mi³e pogawêdki na forum TVP Kultura. Przyznam, ¿e brakowa³o mi Pana, Panie Januszu i oto Pan jest. Jestem pod ogromnym wra¿eniem.

Niebieskooki - jestem pod wra¿eniem nag³ówka
Dzieù dobry Moniko! I ja jestem bardzo szczêœliwy, ze nasza wirtualna przyjaŸù z forum TVP Kultura nie zaginê³a i ¿e wraz z zapadniêcim pó³mroku w sali FN odnaleŸliœmy siê tutaj znowu razem i ¿e wci¹¿ odnajdujemy tu wiêkszoœÌ naszych forumijnych przyjació³: Ewê 578, Niebieskookiego, orzecha75, Casablankê i wielu, wielu innych, ktorych a¿ strach wymieniac, ¿eby nie pomin¹Ì nikogo. To dzieki Twojej inicjatywie, Moniko. Chwa³a ci za ni¹. Ale i ka¿dy nowy nasz tutaj przyby³y przyjaciel jest koralikiem, ktory bêdziemy nanizac na wspóln¹ nasz¹ nitkê i wi¹zaÌ silnym wêz³em. Razem - nie zaginiemy i zadbamy, aby to co wspólnie kochamy, CHOPIN i ka¿da DOBRA MUZYKA, ¿y³a w narodzie i m¹drze wpisywa³a siê w jego kulturow¹ teraŸniejszoœÌ.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Październik 24, 2010, 11:59:41 »

witam Wszystkich. Witam Pana Janusza - bratni¹ in¿yniersk¹ duszê. Ja tak czêsto nie pisa³em na forum TVP Kultura. Czyta³em jednak prawie wszystko. Muszê siê Wam zwierzyÌ, ¿e ja tez coœ zrobi³em dla Chopina z okazji jego 200 rocznicy. W moim mieœcie (w samym centrum) jest taki du¿y dom handlowy, który ma ciekaw¹ reklamê neonow¹. Jest to têcza sk³adaj¹ca siê prawie ze stu elementów neonowych. Kiedyœ budowa³em t¹ reklamê. W dniu urodzin Chopina (1 marzec, na 22 lutego nie zd¹¿y³em) zmieni³em program œwiecenia siê tej reklamy. Co 15 minut têcza zamienia siê jakby w klawiaturê fortepianu i "wygrywa" œwietlnie etiudê c-moll z op 10. Mo¿e to nie wygl¹da jakoœ szczególnie zachwycaj¹co (ale któ¿ mo¿e dorównaÌ Chopinowi; ja nie) jednak kilka osób zwróci³o mi na to uwagê. Tyle mog³em zrobiÌ, to wynika³o z potrzeby serca. Aha cieszê siê z Kuriera Szafarskiego

skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #42 : Październik 24, 2010, 12:49:26 »

SuÂłek - jak wspaniale  Chichot
Panie Januszu, smarkulo, aro witam rĂłwnieÂż .

SÂłuchajcie, jestem troszkĂŞ zagubiona, chciaÂłam napisaĂŚ jak to jeden fragment scherza E-dur powoduje u mnie jakies dziwne reakcje scisku zaolÂądka i Âłzotoku, ale supelnie nie wiedziaÂłam gdzie. NieÂśmiaÂło pytam: moÂże zaÂłoÂżymy luÂźny temat muzyczny w ktĂłrym bedziemy mogli wysyÂłaĂŚ linki z muzykÂą , ktĂłrÂą chcielibyÂśmy siĂŞ podzieliĂŚ z resztÂą uÂżytkownikĂłw, opisaĂŚ dlaczego i co nas porusza itd itp  ?
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #43 : Październik 24, 2010, 12:52:20 »

Ja byÂłbym za. Wiedzy na temat muzyki, co jest w niej wspaniaÂłe wedÂług mnie nigdy dosyĂŚ.

pozdrawiam          
               Marek
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Październik 24, 2010, 14:35:54 »

Skrzypczatko, a skÂąd jesteÂś, bo po tym jak zobaczyÂłem TwĂłj poprzedni avatar, to mam takie dziwne wraÂżenie Âże gdzieÂś juÂż takÂą paniÂą widziaÂłem.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife paktprzyjazni thepunisher animilkowo kalinowatyper