Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Przedstawmy siê :)
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
17
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Przedstawmy siê :) (Przeczytany 69462 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Przedstawmy siê :)
«
Odpowiedz #135 :
Styczeñ 04, 2011, 01:13:02 »
Moniko, ju¿ siê poczu³am jak w domu:) Pewnie tym ³atwiej, ¿e wielu z Was znam ju¿ przecie¿ od d³u¿szego czasu. Co do ech konkursu - ju¿ mnie tam nawet palce ¶wierzbi± do rzucenia siê w wir dysputy;) Chocia¿ akurat w tej materii "któren pijanista jest najlepszy" i tak ka¿dy zostanie przy swoim zdaniu:) Zdecydowanie s± tu tematy, w których ³atwiej osi±gn±æ porozumienie
a najwa¿niejsze, ¿e zgadzamy siê, ¿e Chopin Fryderyk wielkim kompozytorem by³
Ciekawe, jak to bêdzie z tymi spotkaniami w realu. Jednak ju¿ to wydaje mi siê tak wspania³e, ¿e siê spotkali¶my wirtualnie i mo¿emy wymieniæ my¶li - grupka osób, mog±ca w powszechnej opinii wygl±daæ na ekscentryków:). (Ja przynajmniej tak siê czujê. Gdybym siê chcia³a spontanicznie zwierzaæ ludziom, z którymi na codzieñ siê stykam, ¿e jestem szczê¶liwa, ¿e w marcu wreszcie zagra u nas Wunder, to zapewne jedna po³owa zapyta³aby, w jakiej on gra dru¿ynie, a druga, w jakiej kapeli:)) No, powiedzmy przynajmniej 90% z nich). Jeste¶my tak równo "rozsmarowani" po Polsce:) - gdyby nie konkurs, gdyby nie forum - w ¿yciu by¶my siê nie spotkali! To stanowi dla mnie jego istotn± warto¶æ dodan± do Chopina i jego genialnych wykonawców.
Januszu, nie tylko nie mam nic przeciw, ale wrêcz zapraszam, by¶ siê tak zwraca³, bo bardzo lubiê to zdrobnienie:) Zaproszenie na grilla oczywi¶cie przyjmujê, je¶li tylko to bêdzie mo¿liwe, stawiê siê we wskazanym miejscu ze stosownym za³±cznikiem.
Z miejsc kultowych najbli¿ej mi do Szafarni. Ano w³a¶nie - poczekajmy do wiosny, to rozmowy zapewne stan± siê bardziej konkretne.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #136 :
Styczeñ 08, 2011, 21:28:18 »
Cytat: Aleksias Styczeñ 02, 2011, 22:56:31
(...)
Muzyczne upodobania - ¿elazny fundament, to Chopin, Mozart, Bach, Beethoven, Vivaldi - zatem klasycznie do¶æ
Mozart najbli¿szy sercu, Chopin najbli¿szy duszy:)) Potem jeszcze wielu, wielu innych, jak Grieg, List, Debussy, Ravel, itp. itp. Ale i np. Hildegarda z Bingen, i ówczesne chórki:) Prócz tego jazz, taki w miarê ³agodny, jak np. Jan Garbarek, czy Tomasz Stañko. I Pat Metheny, i Charlie Haden. I Vangelis, Jarre, Morricone, Enya. Irlandzki folk. Uwielbiam Kabaret Starszych Panów, Grechutê, Grzegorza Turnaua. Na pewno nie sposób wymieniæ wszystkiego - tyle piêkna gromadzimy, id±c przez ¿ycie.
(...)
Aleksias,
Hildegarda z Bingen
? W³a¶nie zajadam krakersy orkiszowe z jej wizerunkiem, firmowane zreszt± jej imieniem
Poza tym zgra³am sobie p³ytê z jej muzyk± na komputer który mi pad³ i jeszcze nie zd±¿y³am pos³uchaæ
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #137 :
Styczeñ 08, 2011, 21:54:57 »
To by³a niezwykle ciekawa postaæ. Wszechstronnie utalentowana, pisa³a ksiêgi, zajmowa³a siê medycyn±, zielarstwem. To w ogóle pierwsza odnotowana kobieta - kompozytor:) Mam jej piêkn± p³ytê "Harmonia coelestis". Bardzo subtelna, kontemplacyjna muzyka, wznosz±ca siê w górê niczym szczyty gotyckiej katedry:)
http://www.youtube.com/watch?v=ooI8-mMwta4&feature=related
Melisa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
«
Odpowiedz #138 :
Styczeñ 28, 2011, 19:57:25 »
W odpowiedzi na apel o rejestracjê postanowi³am wreszcie dokonaæ tego aktu
Nie by³o ³atwo, gdy¿ nie posiadam wykszta³cenia muzycznego i trudno bêdzie byæ partnerk± w dyskusjach tocz±cych siê na tym forum.
Przyznajê, ¿e od czasu Konkursu Chopinowskiego systematycznie odwiedzam to forum i chocia¿ jest otwarte, to czasem czu³am siê jak podg±daczka i st±d moja decyzja o rejestracji. Przyznam, ¿e g³ównie chcê korzystaæ z Waszej wiedzy, poszukiwañ, upodobañ, sama niewiele oferuj±c w zamian. Co do upodobañ muzycznych napiszê kiedy¶ o tym. Mam nadziejê byæ przyjêt± do tego jak¿e zacnego i sympatycznego grona .
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #139 :
Styczeñ 28, 2011, 20:08:21 »
Witaj Meliso, z szeroko otwartymi ramionami
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #140 :
Styczeñ 28, 2011, 20:41:52 »
Meliso, bardzo siê cieszymy, ¿e do³±czy³a¶ do nas. Wykszta³cenie nie jest u nas najwa¿niejsze, bo wiêkszo¶æ tutaj, to po prostu mi³o¶nicy Chopina i melomani. Witam wiêc Ciebie z piêknym uk³onem w szafarskiej "Rodzince"
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 29, 2011, 13:21:34 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #141 :
Styczeñ 28, 2011, 21:26:50 »
Witaj Meliso bardzo, bardzo serdecznie. Cieszê siê, ¿e siê odwa¿y³a¶ do nas przy³±czyæ, bo nie taki straszny diabe³ jak go maluj±. Jeste¶my po prostu wielbicielami muzyki. Jeste¶my ró¿nobarwn± zbieranin± osobowo¶ci z ró¿nych, czasem bardzo odleg³ych miejsc i ró¿nych profesji. Wiêc nie powinna¶ mieæ jakichkolwiek obaw i straszków. S± tu osoby piêknie wykszta³cone muzycznie i te wzbogacaj± nas swoim profesjonalizmem. S± osoby prawdziwie kochaj±ce muzykê, a ich wiedzy nie powstydzi³by siê ¿aden nauczyciel akademicki, mimo, ¿e amatorzy.
Dlatego witaj serdecznie, bardzo siê cieszê, ¿e forum ¿yje, a z nim nasz Chopin kochany
P.S. By³o za bardzo patetycznie?
Melisa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #142 :
Styczeñ 28, 2011, 21:31:45 »
Sk±d¿e, ju¿ czujêsiê jakbym by³a wsród starych znajomych. Jestem oczarowana tak ciep³ym przyjêciem. Dziêkuje serdecznie.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #143 :
Styczeñ 29, 2011, 11:22:11 »
Witaj Meliso w naszym gronie. Nie miej siê ¿adnych kompleksów! Ja równie¿ jestem tylko s³uchaczk± i amatork± piêkna (nie tylko w muzyce), ale mam trudno¶ci nawet z zapamiêtaniem durów i moli
, pomimo to czujê siê tu jak najbardziej na miejscu i w¶ród przyjació³. Mam nadziejê, ¿e Ty równie¿ tak siê poczujesz.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #144 :
Styczeñ 29, 2011, 13:04:32 »
Witam na forum i przy³±czam siê do poprzednich opinii - nie liczy siê dyplom ale uwielbienie muzyki czego ja jestem najlepszym przyk³adem.
Rozgo¶æ siê Meliso i mam nadziejê - do zobaczenia w Dusznikach.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #145 :
Styczeñ 29, 2011, 14:40:41 »
Witam serdecznie.
My¶lê, ¿e w³a¶nie to stanowi walor naszego forum, ¿e s± tu osoby o ró¿nym poziomie wiedzy muzycznej. Jestem na tym forum od pocz±tków jego istnienia i mogê za¶wiadczyæ, ¿e nikt tu nikomu braku wiedzy nie wytyka³. Muzyka sprowadzona na grunt specjalistycznych dyskusji traci pewn± czê¶æ tego, co stanowi jej warto¶æ. Wiedzê mo¿na posi±¶æ, ale mi³o¶ci do muzyki nauczyæ siê nie mo¿na. To jest podstawa. A prze¿ywaæ muzykê mo¿na niezale¿nie od posiadanej wiedzy, która - jak niektórzy twierdz± - czasami nawet nieco przeszkadza...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #146 :
Styczeñ 29, 2011, 18:36:32 »
Piêknie powiedziane
Melisa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #147 :
Styczeñ 29, 2011, 20:55:57 »
W³a¶nie skasowa³am okropnie d³ugi post, który pope³ni³am tytu³em przedstawienia siê. By³ zbyt osobisty i chyba jeszcze za wcze¶nie na takie wynurzenia. Wczoraj starczy³o mi odwagi by siê zarejestrowaæ, ale je¿eli sie powiedzia³o A....
Jestem (jak widaæ) kobiet± w wieku powiedzmy postbalzakowskim. Mieszkam w ma³ym miasteczku na Warmii . Nie dociera tu mój ulubiony i wg mnie jedyny wart s³uchania II program PR ( kiedy¶ lubi³am te¿ Trójkê z jej niezapomnianymi audycjami - np Opera tygodnia , Mini -Max ,Codziennie powie¶æ w wydaniu d¼wiêkowym, i kilka innych.
Córka twierdzi, ¿e posy³aj±c j± do szko³y muzycznej ( gra³a na skrzypcach) chcia³am realizowaæ w³asne niespe³nione marzenia. Nawet nie zaprzecza³am. Có¿, nie dane mi by³o... Ulubiony kompozytor - Mozart. Zaraz po nim Bach J.S. ( ostatnio te¿ J.C.), Haendel, Haydn i oczywi¶cie Chopin, chocia¿ z biegiem czasu zmieni³a siê lista ulubionych utworów . Ostatnie lata to skrêt w kierunku muzyki jeszcze dawnejszej (Buxtehude, Monteverdi). Przepadam za ¶piewem kontratenorów ( Esswood, Scholl, ostatnio Jaroussky) i wykonywanym przez nich repertuarem, no mo¿e z wyj±tkiem Purcella, sama nie wiem dlaczego. Lubiê wczesne (nieromantyczne) utwory Beethoveena, mo¿e dlatego, ¿e jak pono napisa³ Ten , za przyczyn± którego powsta³o to forum ,, u Beethovena uczucie zbyt czêto graniczy z kataklizmem". Z muzyki rozrywkowej ( m.in. z racji wieku lubiê czasem pos³uchaæ J. Joplin, Pink Floyd czy Moody Blues ( czy kto¶ ich jeszcze pamieta?).Eva Cassidy, Norah Jones, a z polskich wykonawców nie¶miertelny Marek Grechuta . To lubiê. Aaa , zapomnia³abym, jeszcze opera., raczej buffa , przede wszystkim Mozart i Rossini .I znów wysz³o przyd³ugo. Trudno. Niech mam to za sob±. Na koniec dodam, ¿e podziwiam ( i trochê zazdroszczê) wszystkich maj±cych systematyczne i solidne podej¶cie do najwspanialszej ze sztuk . Ja jestem chyba zbyt powierzchowna
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #148 :
Styczeñ 29, 2011, 21:26:20 »
Witam Meliso. Czuj sie jak u siebie w domu.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #149 :
Styczeñ 29, 2011, 22:17:23 »
Meliso, czy to ma³e warmiñskie miasteczko jest daleko od Bartoszyc? Bo w³a¶nie na Warmiê jadê za kilka dni, na kilka dni.
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
17