Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 23   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - fina³  (Przeczytany 90718 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #165 : Pa¼dziernik 19, 2015, 12:12:25 »

£ukaszu, ów Kto¶, jak znam tego typu ktosiów, mo¿e i siê nie zaloguje, ale z pewno¶ci± zerknie tu jeszcze nie jeden raz... 
Poza wszystkim - brak komentarza móg³by byæ uznany przez naszych Go¶ci jako milcz±ca oznaka potwierdzenia oskar¿eñ.  Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2015, 13:00:18 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #166 : Pa¼dziernik 19, 2015, 13:07:46 »

Medrzec zostal, a obraz GENIALNY!!!!

Bartku  , my¶la³am nad jak±¶ malarsk± dedykacj± dla Ciebie i przyszed³ mi na my¶l portret Niccolò Paganiniego z 1819 r. wykonany o³ówkiem autorstwa wybitnego klasycystycznego portrecisty (i skrzypka-amatora!) Jeana-Auguste’a-Dominique’a Ingresa (1780-1867). W jêzyku francuskim istnieje nawet idiom: violon d’Ingres (skrzypce Ingresa) oznaczaj±cy dzia³alno¶æ artystyczn± na innym polu ni¿ wynika³oby to z wykszta³cenia i profesji albo po prostu hobby.

https://en.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Paganini#/media/File:NiccoloPaganini.jpeg

Amo la musica sopra tutte le arti
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #167 : Pa¼dziernik 19, 2015, 16:31:35 »

Bartek, masz szczê¶cie, ¿e nie ¿yjesz w epoce romantyzmu, bo Pan Nikt Znacz±cy wyzwa³by Ciê na pojedynek i odstrzeli³ lewe ucho  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #168 : Pa¼dziernik 19, 2015, 16:47:18 »

Panie Kochany Nikt Znacz±cy, dla nas znaczy Pan wiele, proszê normalnie siê logowaæ i piæ w naszym towarzystwie pyszn± kawê. Jeste¶my bardzo Pana ciekawi. Bartek dok³adnie wyt³umaczy³ kontekst swojego wpisu i nikomu krzywdy nie zrobi³, a przynajmniej nie mia³ takiej intencji. Je¶li dok³adnie czyta Pan nasze wpisy, wie Pan ju¿, ¿e w³a¶nie tutaj, na tym forum staramy siê zachowaæ pamiêæ o wszystkich pianistach, szczególnie bior±cych udzia³ w Konkursie Chopinowskim. Proszê z Nami zostaæ, nie gryziemy, nikogo do kosza nie wrzucamy, przeciwnie ... 
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #169 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:00:13 »

Panowie a ja jednak s³ówko za  Panem / Pani± Nikt Znacz±cym/±.
Post Bartusa "pomnik v kosz na ¶mieci" nie by³ wcale tak oczywisty, zanim Bartus go nie wyja¶ni³. Mo¿na by³o odebraæ go niestety wprost. I je¶li przeczyta³a go babcia, mama, tata, rodzeñstwo lub ¿ona (dziewczyna) itd. itp. £ukasza Krupiñskiego, to mog³o ich ponie¶æ. Mo¿e lepiej by³oby, gdyby Nikt Znacz±cy zapyta³ co autor mia³ na my¶li, zanim wybuchn±³, lecz có¿ - trafi³a kosa na kamieñ - Bartus wybucha równie ³atwo.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #170 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:10:02 »

kawa zaparzona?
orkiestra nastrojona?
batuta uniesiona?
zaczynamy

Eric Lu
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #171 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:23:20 »

Dzis nieco inny sk³ad orkiestry.
Eric Lu zaliczy³ kilka wtopieñ, ale oczywi¶cie za to nie rozliczamy - a przynajmniej nie skre¶lamy, bo "ludzk± rzecz± sie pomyliæ". Technicznie Amerykanin góruje nad takim Juriniciem czy Kobayashi. Rêka Liszta ...lub wiêksza.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #172 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:28:27 »

z góry za³o¿y³em, ¿e nie bêdê zwraca³ uwagi na jakie¶ ma³o s³yszalne kiksy literówki
gra piêknie, ¶piewa,
zaciekawia mnie,
barwa d¼wiêku nasycona

(dla mnie drugi obok Kate, tak wa¿ny)

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #173 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:36:07 »

Nie wiem czy to zas³uga realizatora d¼wiêku, ale dzisiaj orkiestra gra jakby wyrazi¶ciej i pe³niej. To znaczy tak, jakby wiêcej instrumentów by³o zaanga¿owanych i s³yszalnych, zw³aszcza w jej "solowych" fragmentach.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #174 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:37:06 »

jest chopinist±
têsknotê w Jego grze mo¿na dotkn±æ

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #175 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:39:13 »

Lu ma kobiec± wra¿liwo¶æ
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #176 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:39:46 »

Jak siê spisuje dzi¶ fagot, Bartku?

Piêkna, chopinowska kantylena. Eryk jest dla mnie niekwestionowanym mistrzem liryki.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Pawe³

« Odpowiedz #177 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:43:18 »

Nie wiem czy to zas³uga realizatora d¼wiêku, ale dzisiaj orkiestra gra jakby wyrazi¶ciej i pe³niej. To znaczy tak, jakby wiêcej instrumentów by³o zaanga¿owanych i s³yszalnych, zw³aszcza w jej "solowych" fragmentach.

by³em na chwilê na Youtube i nie mog³em uwierzyæ jak mo¿na tak sknociæ d¼wiêk fortepianu o czym pisali¶cie wczoraj (straszny pog³os)
w TV Kultura nag³o¶nienie faktycznie jest bardzo dobre
nie ma jak na ¿ywo, ta fala powietrza id±ca od orkiestry
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #178 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:46:01 »

(...)  Chopin by³ kobiet± 

Lu ma kobiec± wra¿liwo¶æ

Moje odczucia s± trochê inne. Eryk jest niezwykle wrazliwy, kantyleny gra bardzo subtelnym, aksamitnym d¼wiêkiem, ale mimo to - a mo¿e w³a¶nie dlatego - s³yszê w jego grze pierwiastek mêski. Trudno mi go zdefiniowaæ.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #179 : Pa¼dziernik 19, 2015, 18:49:03 »

W wykonaniu Aimi by³o tyle szczê¶cia, u Kate mistyczny odlot, u Erica zdawa³ siê dominowaæ smutek. Kolejny znakomicie zagrany koncert.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 23   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers black-for mini-land neder-live