Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Seong-Jin Cho - zwyciêzca XVII Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina  (Przeczytany 42152 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 30, 2015, 00:00:26 »

Chyba wiadomo, jakie utwory w wykonaniu S-J'a znajd± siê na p³ycie DG 

Polecam wej¶æ na youtubowy kana³ NIFC, jakie wykonania zniknê³y z playlisty Cho.

Choæby nokturn:

https://www.youtube.com/watch?v=LVL39N8wNQI
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2015, 05:19:25 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 30, 2015, 14:32:15 »

Preludia!!   Chichot Chichot I sonata!!!  Chichot Chichot
I chyba nie widzê te¿ scherza. Jednym s³owem - dynamit:)))

Oczywi¶cie nadal mo¿na ich pos³uchaæ w trakcie ca³ej tury przes³uchañ danego dnia; tego chyba raczej nie mog± wyci±æ:))

Niezale¿nie od tego mam zreszt± nadziejê, ¿e pojawi± siê niebieskie p³yty, tak jak poprzednio, i bêdziemy sobie kolekcjonowaæ laureatów:).
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 30, 2015, 18:31:59 »

Dzi¶ SJ transmitowany z Katowic w radiowej Dwójce, 19.30 - 22.00 s³uchamy razem, oczywi¶cie.

http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/1537049,SeongJin-w-Katowicach-Transmisja-w-Dwojce

Program:
Fryderyk Chopin Koncert fortepianowy
Henryk Miko³aj Górecki IV Symfonia "Tansman Epizody" op. 85
Wyk. Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia pod dyrekcj± Alexandra Liebreicha, Seong-Jin Cho - fortepian
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 30, 2015, 21:10:42 »

E-moll zawsze piêkny, ale moje zastrze¿enia co do wykonania SJ nadal aktualne. Tak¿e w Katowicach mnie nie przekona³.

Ale skoñczy³ brawurowo
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2015, 21:16:36 wys³ane przez xbw » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 30, 2015, 21:18:37 »

Katowicom zazdroszczê filharmonii nie po raz pierwszy:) Oni teraz do tego NOSPRu ¶ci±gaj± same gwiazdy:))

Orkiestrê tez maj± nienajgorsz±

Mnie osobi¶cie S-J zadowoli³ ca³kowicie:))))
Fakt, ma dzi¶ taki jaki¶ fajny power

Ach, no tak, có¿ mog³oby na bis.... Chichot Chichot
£a³:)))))))) Ale petarda:)))

My odbieramy mo¿e dwie trzecie fluidów - wyobra¿acie sobie, co s³ysz± ci tam, na sali?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2015, 21:27:33 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 30, 2015, 21:30:22 »

Wiesz, Beatko, patrz±c na niego w trakcie pokonkursowej gali, kiedy finiszowa³ ten polonez, z t± wystrza³ow± si³±, pochyleniem nad fortepianem, wyrazem twarzy, przypomnia³ mi nagle Trifonowa... To s± podobne wy¿yny or³ów:))
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 30, 2015, 21:32:42 »

Preludium na drugi bis - rewelacja. No, tylko dwa? Eh.

Asia, mo¿e Trifi i SJ s± jako¶ podobni fizycznie, kiedy tak siedz± w nawiedzeniu przy klawiszach, ale dla mnie gdzie Rzym a gdzie Krym.
O, no proszê, kolejna ró¿nica, przerywa studia na rok. Daniil nie przerwa³.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2015, 21:34:27 wys³ane przez xbw » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 30, 2015, 21:36:18 »

Biedaczyna, cieszy siê, ¿e uda³o mu siê przespaæ ca³e 6 godzin No tak, ciê¿ki czas przed nim; wspania³y, ale wyczerpuj±cy.

Asia, mo¿e Trifi i SJ s± jako¶ podobni fizycznie, kiedy tak siedz± w nawiedzeniu przy klawiszach, ale dla mnie gdzie Rzym a gdzie Krym.
Nie, no jasne ¿e s± bardzo ró¿ni, i ka¿dy z nich to osobna indywidualno¶æ. A jednak s± momenty, kiedy takie or³y jednak przejawiaj± pewne podobieñstwa w tych chwilach, kiedy rozk³adaj± skrzyd³a Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2015, 19:06:22 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 30, 2015, 22:49:54 »

O, no proszê, kolejna ró¿nica, przerywa studia na rok. Daniil nie przerwa³.

Oj, Beatko, przecie¿ to ¿aden argument. Ró¿nica osobowo¶ci, ot tyle. Dani³a sukces nie przygniót³, jest urodzonym zwierzêciem estradowym, SJ zapewne przywyknie do tego z czasem.

Z drugiej strony, dla kogo¶, kto w wieku 16 lat mia³ opanowany niemal ca³y repertuar fortepianowy (od baroku do wspó³czesno¶ci) studia chyba nie s± tak± bezwzglêdn± konieczno¶ci± 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 30, 2015, 23:00:34 »

Fakt, na razie jest szczê¶liwy, ale lekko przera¿ony Chichot Profesor Beroff na pewno jako¶ to z nim dobrze u³o¿y.

A jak ju¿ mowa o profesorze: znalezione na YT:

- "Philippe entremont should not be a chopin juror again. He gave seong jin cho 1 point out of 10 for the finals and tried to eliminate him since round 2! Shame on u philippe. Not qualified at all. Go to chopincompetition2015.com to see for yourselves, the scores are out. mr entremont has distorted views on technique and interpretation of chopin. another possibility is a bribe from someone. hope its not. but cho rightfully won, congrats!"

- "From what I know of, he's a colleague of Cho's French teacher, Beroff, and I think they're rivals. PE mostly did not want Cho to win because of the power struggle. If Cho wins this prestigious competition, Beroff's reputation will be more prominent with power, and PE wanted to prevent such circumstances."

Czyli jak nie wiadomo o co chodzi, to na ogó³ jednak o co¶ chodzi;)) Gadali¶my tu ju¿ nieraz o tej skomplikowanej sieci powi±zañ

Tymczasem w Korei...
"The tickets to Mr. Cho's Gala Concert in Korea have been all sold out within 50 minutes."
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2015, 23:49:50 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 31, 2015, 16:27:14 »

Oj, Beatko, przecie¿ to ¿aden argument. Ró¿nica osobowo¶ci, ot tyle. Dani³a sukces nie przygniót³, jest urodzonym zwierzêciem estradowym, SJ zapewne przywyknie do tego z czasem.

Nie zestawia³abym Daniila z nikim innym i tylko tego "broniê". Nie ujmuj±c Seongowi-J. Ani mi w g³owie kwestionowaæ jego umiejêtno¶ci. Trifonov jest przypadkiem szczególnym przypadku szczególnego. Oczywi¶cie bêdê s³ucha³a Cho, ale bez tego permanentnego ³omotania serducha, jakiego do¶wiadczam s³uchaj±c Daniila. Czy nawet s³uchaj±c o nim Mia³am krótkie momenty zachwytu SJ-em, ale mi przesz³y w okolicach fina³u w reakcje 'normalne'. I pojêcia nie mam, czemu.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 01, 2015, 13:56:54 »

- Gdyby¶ teraz mia³ okazjê spotkaæ siê z Chopinem, co by¶ mu powiedzia³ lub o co by¶ go zapyta³?

- [...] ''Przepraszam, czy móg³by pan dla mnie zagraæ?''. A gdybym móg³ zadaæ drugie pytanie, powiedzia³bym: ''Czy móg³by pan zagraæ jeszcze raz?''.

http://culture.pl/pl/artykul/seong-jin-cho-gdybym-spotkal-chopina-wywiad

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #27 : Listopad 01, 2015, 16:57:58 »

- Dlaczego Chopin jest trudniejszy od innych kompozytorów?

- Trudno to wyja¶niæ. Na przyk³ad Preludium a-moll Chopina, które jest bardzo krótkim utworem, nie ma wielu nut, a do jego wykonania nie potrzeba zbyt wytrawnych umiejêtno¶ci pianistycznych. Jest w nim jednak co¶ takiego, ¿e im d³u¿ej siê ten utwór gra to ma siê wra¿enie, ¿e jest coraz trudniejszy. Na pocz±tku sprawia wra¿enie jakby brzmia³ bardzo dobrze, ale im lepiej poznawa³em ten utwór, tym gorzej brzmia³ w moim wykonaniu... I ten proces dochodzenia do satysfakcjonuj±cego nas wykonania jest bardzo powolny. Podobne odczucia mam ucz±c siê utworów Mozarta.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2015, 17:10:18 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Listopad 01, 2015, 17:00:12 »

Go¶æ, który uwielbia pierogi, golonkê i piwo, i czasem wymyka³ siê z kolegami na wódeczkê (gdzie¶ to wyczyta³am:)), i TAK czuje Poloneza As-dur
zas³uguje, aby zostaæ Polakiem honoris causa Chichot
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2015, 17:09:37 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Listopad 01, 2015, 17:50:52 »

Go¶æ, który uwielbia pierogi, golonkê i piwo, i czasem wymyka³ siê z kolegami na wódeczkê (gdzie¶ to wyczyta³am:))

Serio? Jest szansa, ¿eby w Poznaniu wyrwaæ go na pierogi z popitk±?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni neder-live silverstar twistedgamers