Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 66135 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #135 : Grudzieñ 04, 2021, 14:05:46 »

Przy okazji, co mnie zastrzeli³o, komentatorka przeprosi³a dziennikarza radia Mercury (czy mo¿e raczej s³uchaczy) za po¶wiêcenie a¿ trzech godzin na muzykê powa¿n± Szok Zaiste, straszliwe umartwienie. No tak, je¶li siê tak to nazywa, to mo¿e faktycznie trzeba przepraszaæ, ¿e s³uchacze musieli zajmowaæ siê tak d³ugo jakimi¶ ¶miertelnie powa¿nymi sprawami Co?
Spójrzmy tylko na drobny przegl±d jêzykowy wziêty z hase³ w Wikipedii:

Angielski – Classical music
Niemiecki –  Klassische Musik
Czeski - Klasická hudba
...
Turecki – Klasik müzik

Polski - Muzyka powa¿na Smutny
Co jest z nami??? Mamy uraz do tego s³owa?

trochê po czasie, ale co¶ mi siê przypomnia³o. Jaki¶ czas temu s³ucha³em audycji w radiu, której go¶ciem (chodzi o kobietê)  ..

(sorry jestem ortodoksem jêzykowym, uzasadnienie: go¶æ - go¶cinia, minister - ministra - to brzmi pokracznie, a teraz argument, którego nie da siê nie zauwa¿yæ, wyobra¼my sobie koncert i konferansjer zapowiada muzyka,który jest kobiet± - "przed pañstwem ¶wiatowej s³awy muzyczka" (pianista - pianistka - tak, ale muzyk - muzyczka - to brzmi ¶miesznie.. ministra te¿ brzmi ¶miesznie)

wracam do audycji .. go¶ciem by³a pani muzykolog, która lansowa³a nazwê muzyka powa¿na. Prowadz±cy audycjê pyta ze zdziwieniem, "Pani muzykolog, a nie czasem muzyka klasyczna?" Na to pani "mówi±c klasyczna zawê¿amy pojêcie do muzyki tworzonej w okresie klasycyzmu w muzyce jak np. Beethoven, Mozart czy Haydn" Po tej wypowiedzi rozdzwoni³y siê telefony i s³uchacze zmietli dos³ownie pani± muzykolog.
Muzyka klasyczna obejmuje ca³y okres muzyki, a muzyka tworzona w dobie klasycyzmu to muzyka klasycystyczna. Tak oto pani muzykolog dowiedzia³a siê po latach pracy jaka jest ró¿nica.  Chichot  (bardzo wspó³czu³em wtedy tej dziewczynie, bo to musia³o nie byæ dla niej mi³e).

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2021, 14:07:20 wys³ane przez Casablanka » Zapisane
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for countrylife neder-live paktprzyjazni mini-land