Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 66185 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 23, 2015, 21:56:33 »

Student

dziêkujê

a literka "a"?
i czy skrajne noty siê odrzuca przy liczeniu?
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 23, 2015, 23:28:35 »

Fascynuj±ca lektura 

Na celowniku:

Mr PHILIPPE ENTREMONT

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 24, 2015, 10:32:16 »

na razie w naszym uw±tkowieniu dostrzegam raczej pewien porz±dek. Mamy jeden w±tek g³ówny o wszystkim, co przyniesie pokonkursowy wiatr, oraz kilka w±tków personalnych obrazuj±cych dokonania najbardziej, powiedzmy, wyrazistych finalistów:) To nie wydaje siê póki co zbyt wielkim rozmno¿eniem:)
Jestem dok³adnie tego samego zdania. Pewne tematy wygasn± w sposób naturalny, inne bêd± siê rozwijaæ. Tak czy owak, ³atwiej bêdzie co¶ znale¼æ.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 24, 2015, 11:25:51 »

próbujê podliczyæ jak siê ma punktacja Seonga do RH,
Yundi ma literkê "a" w II etapie
¿eni³ siê w tym czasie?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 24, 2015, 11:32:27 »

A widzisz, i wszystko jasne - a jak absent Chichot
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 24, 2015, 19:59:53 »

Dzi¶ w Drugim ¦niadaniu Mistrzów (TVN24) by³a mowa o konkursie chopinowskim. Mówiono du¿o i dobrze. O roli tv, o misji, o kszta³ceniu muzycznym poprzez konkurs. Podoba³o mi siê.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 24, 2015, 20:13:02 »

Dr¿enie r±k, przyspieszone bicie serca, trudno¶ci z oddychaniem - jednostka chorobowa? Patryku -Medyku? Nie, to Olofowy drugoetapowy nokturn. Widzieli¶cie jego wyraz twarzy tu¿ po? Ja siê przy tym wykonaniu ca³a trzêsê, nadal.

http://www.youtube.com/watch?v=0zJCuiZRKhY
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 24, 2015, 22:20:02 »

Jeszcze jedno ciekawe zestawienie zrobione przez fana na excelu. Dla mi³o¶ników statystyk i tych którzy nie maj±
profilu na fb:

http://www.mediafire.com/view/rib41hr658fbpmr/chopincompetition2015_all-scores-v2_by-fred.xlsx

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 26, 2015, 17:51:15 »

No  zaczê³o siê... Chichot Ogrywanie po Konkursie Wisienki na chopinowskim torcie. Przecie¿ tak¿e poprzednim razem dopiero wtedy mieli¶my szansê pos³uchaæ wszystkich naszych ulubionych:))

W Gdañsku na O³owiance ca³a seria koncertów: 26. 27. 28. pa¼dziernika.
http://www.filharmonia.gda.pl/index.php/pl/aktualnosci-2/661-laureaci-konkursu-chopinowskiego-w-filharmoni-baltyckiej

Chodz± s³uchy, ¿e Nehring ju¿ nied³ugo zagra w Toruniu, a potem w Szczecinie.

U nas w Bydgoszczy - 4. Micha³ Szymanowski, 7. nie wiadomo jeszcze, kto i 15. RH+  A to dopiero pocz±tek:)))

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 26, 2015, 23:20:37 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 26, 2015, 23:13:20 »

Kto ¶mie twierdziæ, ¿e Szarl Riszar dawa³ radê z mazurkami,
Tego Bart na rêkê wyzwie jutro, przed Karmelitami:)

Lecz kto dzi¶ zaprzeczyæ zechce,
¿e RH je zagra³ cudnie,
tego Pat na proszek zetrze
w Sacre-Coeur, w samo po³udnie Chichot Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 27, 2015, 00:58:01 »

Asiu, przeka¿ mi listê chêtnych, je¶li takowi siê pojawi±  Spoko

Wracam z poznañskiej filharmonii, gra³ wspomniany Richard-Hamelin (koncert f-moll) oraz Georgijs Osokins (koncert e-moll). Pianistom towarzyszy³a orkiestra "Amadeus" pod paniami Duczmal i Duczmal-Mróz.

Muszê przyznaæ, ¿e Osokins zagra³ e-molla znacznie lepiej ni¿ na konkursie - piêknym, subtelnie zniuansowanym d¼wiêkiem w Larghetto i (wyobra¼cie sobie £otysza na... Steinway'u  ) - w koñcu - do¶æ precyzyjnie ("kulej±" jeszcze niektóre miejsca w Maestoso) i z ciekaw± artykulacj± w czê¶ciach skrajnych (choæ oczywi¶cie krakowiaka poznaniakom nie zafundowa³  ). Publiczno¶æ by³a zachwycona, a ja - naprawdê pod wra¿eniem   S±dzê nawet, ¿e - maj±c przecie¿ wysok± punktacjê po III etapie - £otysz móg³by po takim wykonaniu e-molla za³apaæ siê na pierwsz± pi±tkê (sic!). Dosta³ standing ovation, bisowa³, na nieszczê¶cie, polonezem As-dur - z którego pozosta³o jedynie owo As-dur... Na konkursie (live) us³ysza³em bardziej polonezowe op. 53.

W tym momencie muszê napisaæ, ¿e wystêp naszego konkursowego Liszta mia³ siê okazaæ zaledwie przebie¿k±, wprowadzeniem. Gdy do tego samego Steinway'a zasiad³ RH, s³uchacze wstrzymali oddech (niektórzy - dos³ownie, biedacy. Gru¼licy dusili siê pod koniec koncertu niemi³osiernie  Spoko).

Wierzcie mi, ¿e s³uchaj±c tego f-molla mia³em czasem wra¿enie, ¿e s³yszê epokowe nagrania Zimermana czy Blechacza. Tak, by³y pewne niuanse, g³ównie w I czê¶ci, które "zagra³bym" inaczej. Ale to ocena czysto subiektywna, nie odbieraj±ca walorów grze RH. Gra³ artysta kompletny, nies³ychanie m±dry, maj±cy wszystko pod kontrol±, jednocze¶nie potrafi±cy oczarowaæ d¼wiêkiem. Brzmienie instrumentu by³o po prostu piêkne. Nies³ychanie barwne, wyczulone na harmoniê, z opalizuj±c± dynamik±. Do tego ta niezwyk³a wspó³praca: Mróz - Hamelin... Wzorcowa.   

Na bis zagra³ dwa konkursowe mazurki z op. 33. By³o wszystko, od idiomatycznej, tanecznej akcentacji, przez puls po ekspresjê, która wyciska³a z oczu ³zy (widzia³em!). Sam by³em bliski - nie sposób wyja¶niæ tego, co siê wówczas dzia³o.

Widzieli¶cie kiedy¶ standing ovation po mazurku, koñcz±cym siê w eterycznym pianissimo? Niekompletne op. 33 okaza³o siê nolens volens kulminacj± wieczoru. Ludzie wstali z miejsc momentalnie, automatycznie. Artystê wywo³ywano na scenê 9 razy.

Odwiedzi³em nieraz niejedn± filharmoniê w Polsce i za granic±, niejeden pianista budzi³ mój wielki szacunek czy nawety zachwyt. Dzi¶ us³ysza³em artystê absolutnie ¶wiatowego formatu.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2015, 01:06:57 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 27, 2015, 01:03:49 »

Ach, Pat, szczê¶ciarzu, czeka³a Ciê uczta dla ucha w³a¶ciwie podwójna, a nawet potrójna - zaczarowana orkiestra, zaczarowany dyrygent, zaczarowany Szarl Chichot

bisowa³, na nieszczê¶cie, polonezem As-dur - z którego pozosta³o jedynie owo As-dur...
Chichot To niemal jak ów Kot z Cheshire, z którego pozostawa³ jedynie u¶miech

Asiu, przeka¿ mi listê chêtnych, je¶li takowi siê pojawi±  Spoko

Pozwól mi, messer - zrywaj±c siê z krzes³a rado¶nie zawrzasn±³ kocur Spoko

Widzieli¶cie kiedy¶ standing ovation po mazurku, koñcz±cym siê w eterycznym pianissimo? Niekompletne op. 33 okaza³o siê nolens volens kulminacj± wieczoru. Ludzie wstali z miejsc momentalnie, automatycznie. Artystê wywo³ywano na scenê 9 razy.

Ju¿ nie mogê siê doczekaæ:)))
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2015, 01:16:03 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #102 : Pa¼dziernik 27, 2015, 15:46:51 »

Corpus delicti - Mazurki RH (w wydaniu konkursowym):

https://www.youtube.com/watch?v=sBWC6NXm9UU

https://www.youtube.com/watch?v=gpX2YJBHNNE

https://www.youtube.com/watch?v=NhEMh9D-wAU

https://www.youtube.com/watch?v=kU1RjiWoihw
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #103 : Listopad 02, 2015, 23:02:49 »

A propos mazurków - nie zapomnijmy piêknego mazurka a-moll dedykowanego Gaillardowi w wykonaniu Miyako Arishimy 

https://www.youtube.com/watch?v=rGtAvroHXwE

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #104 : Listopad 02, 2015, 23:45:01 »

Czy¿ mo¿na zapomnieæ Miyako?    Gra przepiêknie.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni countrylife neder-live animilkowo mini-land