Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 68417 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Październik 21, 2015, 01:10:48 »

Forumowicze.
Ciastka zjedzone, kawa wypita mozecie isc do domow.
Kto tym razem posprzata i napali w kominku?
Czas na zmiane warty.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #16 : Październik 21, 2015, 01:11:49 »

Forumowicze.
Ciastka zjedzone, kawa wypita mozecie isc do domow.
Kto tym razem posprzata i napali w kominku?
Czas na zmiane warty.

najlepsze jest zjadanie okruszkĂłw po imprezie
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 21, 2015, 01:12:35 »

Nic by nie szkodziÂło, Âżeby Eric dostaÂł nagrodĂŞ za koncert.Nikt nie zasÂłuÂżyÂł? To tak jakby finaÂłu nie byÂło

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #18 : Październik 21, 2015, 01:13:16 »

PaweÂłku miÂły, to juÂż mĂłj dziesiÂąty Âświadomy konkurs, wiec nie wiem czy siĂŞ doczekam, ale obiecujĂŞ, Âże siĂŞ postaram! Chichot Chichot Chichot
Ewo, to jeszcze dziesiĂŞĂŚ Âświadomych i z 3 mniej Âświadome  Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Październik 21, 2015, 01:16:26 »

Nic by nie szkodziÂło, Âżeby Eric dostaÂł nagrodĂŞ za koncert.Nikt nie zasÂłuÂżyÂł? To tak jakby finaÂłu nie byÂło

Tak jak myÂślaÂłem - nagrody byÂły de facto przyznane juÂż po III etapie.

Konkurs KrĂłlowej ElÂżbiety w Brukseli juÂż niedÂługo, wiĂŞc konkursowych emocji nie powinno zabrakn¹Ì 

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #20 : Październik 21, 2015, 01:25:05 »

a dla mnie: w roku 90 kibicowałem Świtale
wcześniej byłem na jego recitalu dyplomowym w liceum
w KCH zrezygnował z powodów zdrowotnych z gry w finale - dostał wszystkie nagrody i fortepian (mógł wygrać)
1995 - mało pamiętam
2000 - mało pamiętam
2005 - od początku za Rafałem i pamiętam jak wyrzucili Ingolfa po I etapie
2010 - tylko Ingolf Wunfer i Włoszka Armelini
2015 - wszyscy świetnie grali - będę pamiętał też Luigiego
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 16:23:17 wysłane przez Casablanka » Zapisane
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #21 : Październik 21, 2015, 01:27:32 »

Nie wiem jak Wy, ale ja jadĂŞ odpÂływaĂŚ te emocje. Ciastek nie jadam. okruszkĂłw tym bardziej, ale posprzÂątaĂŚ mogĂŞ. RobiĂŞ to codziennie!
Chyba muszĂŞ odreagowaĂŚ. Oczekiwanie na werdykt byÂło bardzo stresujÂące!
ÂŻyczĂŞ Wam dobrej nocy i mam nadziejĂŞ, Âże do jutra.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #22 : Październik 21, 2015, 01:31:12 »

5:45 pobudka, pobudka wstaĂŚ!!!  Szok Szok Szok
dlatego jak Bilbo Baggins znikam
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Październik 21, 2015, 01:34:56 »

Werdykt jury tym razem zgodny z moim oczekiwaniem. ZwróÌcie uwagĂŞ, Âże po raz pierwszy wygraÂł KoreaĂączyk, potem Kanadyjczyk i  Amerykanko-Chinka :)Idzie nowe i muzyka F C rusza w ÂŚwiat
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #24 : Październik 21, 2015, 01:37:07 »

Do jutra, a nawet do dzis      Dobrej nocy !

Nie wiem jak Wy, ale ja jadĂŞ odpÂływaĂŚ te emocje. Ciastek nie jadam. okruszkĂłw tym bardziej, ale posprzÂątaĂŚ mogĂŞ. RobiĂŞ to codziennie!
Chyba muszĂŞ odreagowaĂŚ. Oczekiwanie na werdykt byÂło bardzo stresujÂące!
ÂŻyczĂŞ Wam dobrej nocy i mam nadziejĂŞ, Âże do jutra.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 21, 2015, 09:21:06 »

SpodziewaÂłem siĂŞ werdyktu z kluczem geograficznym w tle, ale mam mieszane uczucia.
Cho bezb³êdny, ale... by³a litera, lecz zabrak³o Ducha.
Hamelin - spodziewaÂłem siĂŞ, stawiaÂłbym go wysoko, chociaÂż w innej konfiguracji.
Liu - szkoda, Âże dopiero III. Jej gra bardziej przypadaÂła mi do gustu niÂż gra wyÂżej ocenionych.
Lu - zasÂłuÂżyÂł na wysokie miejsce, ale wiadomo byÂło, Âże ze wzglĂŞdu na wiek podium nie zaliczy. Wielka kariera przed nim.
Tony - podobnie jak wyÂżej.
Szyszkin - postawienie go przed Nehringiem czy Kobajaszi to jakiÂś Âżart.

Nehring - nie chcĂŞ komentowaĂŚ, bo mogĂŞ byĂŚ nieobiektywny, ale wydaje mi siĂŞ niedoceniony.
Kobajaszi - powinna dostaĂŚ nagrodĂŞ chociaÂżby zamiast Szyszkina. RozgrywaÂła siĂŞ z etapu na etap, a jej finaÂł byÂł po prostu magiczny.
Jurinic - poÂłoÂżyÂł finaÂł, w ktĂłrym pewnie sam nie spodziewaÂł siĂŞ wystÂąpiĂŚ. ZabrakÂło doÂświadczenia w grze z orkiestrÂą.
Osokins - skoro powiedzia³, ¿e wyniki go nie interesuj¹, to pewnie nie p³acze. Przynajmniej ani on, ani jury nie maj¹ dylematu co do tego, czy wyst¹pi w koncercie laureatów. Zosta³ zwolniony z trudnej decyzji. Œwietny pianista, ale nie na Konkurs Chopinowski. Obawiam siê, ¿e ze wzglêdu na swoj¹ osobowoœÌ i megalomaniê nie rozwinie odpowiednio swojej kariery.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Październik 21, 2015, 13:36:16 »

Wyniki tego konkursu ÂświadczÂą, Âże Azjaci sÂą obecnie lepszymi wirtuozami fortepianu od EuropejczykĂłw...czy lepiej odczuwajÂą muzykĂŞ Fryderyka Chopina tego bym nie powiedziaÂł (teÂż jestem zdania, Âże Nasi zostali nieco pokrzywdzeni i przynajmniej zasÂługiwali na nagrodĂŞ za Mazurki) ale na pewno grajÂą inaczej...mam nadziejĂŞ, Âże rzucÂą nowe ÂświatÂło na muzykĂŞ Naszego Mistrza i spopularyzujÂą jÂą na caÂłym ÂŚwiecie 
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 21, 2015, 14:57:09 »

Dla mnie prawie zgodnie z oczekiwaniami. JeÂśli chodzi o Seonga, od poczÂątku miaÂłam dobre przeczucia. Nie zgadzam siĂŞ, Âże zabrakÂło ducha. MoÂże tylko kaÂżdy z nas inaczej mienia siĂŞ na dusze z artystami, z jednymi mamy kontakt od pierwszego dÂźwiĂŞku, inni nas nie przekonujÂą.  Ja z Cho taki kontakt zÂłapaÂłam od razu. KaÂżdy jego recital zapadÂł we mnie g³êboko.

Z RH i Kate Liu teÂż siĂŞ zgadzam, czy w tej kolejnoÂści - tu juÂż sama nie wiem. MuszĂŞ jeszcze raz wysÂłuchaĂŚ caÂłoÂści ich wykonaĂą. MoÂże dowiem siĂŞ dlaczego w tej kolejnoÂści. I mazurkĂłw Kate wysÂłucham raz jeszcze, nie bardzo je zapamiĂŞtaÂłam, wzglĂŞdnie nie sÂłuchaÂłam.

Nie mam uwag do Erica i Yke. To m³odzi ludzie, mo¿e jeszcze coœ tam powinni poprawiÌ, przepracowaÌ, ale obaj ju¿ teraz s¹ wspania³ymi artystami i graj¹ Chopina z takim "czujem"! Co do Erica nie mia³am w¹tpliwoœci, ¿e zdobêdzie nagrodê. Yke - niech mu nagroda pozwoli rozwin¹Ì skrzyd³a jeszcze bardziej.

Szyszkin... hm - jego kandydatury broni tylko to, Âże Janusz ciepÂło siĂŞ o nim  wypowiedziaÂł (nawet postawiÂł go na "pudle").
Januszu spróbujê jeszcze raz pos³uchaÌ Szyszkina i odnaleŸÌ to, co Ty odnalaz³eœ. Na razie jednak nie wiem dlaczego Szyszkin jest szósty. To miejsce powinno nale¿eÌ do Szymona - mo¿e zrozumia³abym, gdyby zajê³a je Aimi. Szyszkin - niet.

Dalej nie rozumiem po co w finale byÂł Jurinic, Osokins zresztÂą teÂż. ChoĂŚ dla tego ostatniego robiĂŞ wyjÂątek gdy chodzi o Berceuse.

Co do braku nagrody za koncert? SprĂłbujĂŞ wysÂłuchaĂŚ koncertĂłw sprzed piĂŞciu lat, moÂże znajdĂŞ odpowiedÂź dlaczego nagrody tej nie przyznano Seongowi. 

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #28 : Październik 21, 2015, 15:55:19 »

jeśli dobrze usłyszałem to kilkoro komentatorów (ponieważ bardzo szanuję pracę tych ludzi celowo nie wymieniam nazwisk) ubolewa nad nieprzyznaniem nagrody za najlepsze wykonanie koncertu uwaga! - przez Jury KCH,
poprawcie mnie jeśli się mylę,
nagrodę taką przyznaje orkiestra FN i nie ma ona nic wspólnego z jury KCH

(dodane później) jeszcze raz (w pełni świadomy) obejrzałem ogłoszenie wyników - jednak to jury przyznaje tę nagrodę
orkiestra FN tylko ją funduje

nieprzyznanie nagrody za koncert jest wielkim niedopatrzeniem
Seong-Jin Cho zagrał koncert iście po mistrzowsku
w szybkim tempie bez jednej pomyłki ... i naprawdę tak, jak powinno się zagrać koncert Chopina
powinien zasłużenie nagrodę dostać
porównałem to wykonanie do koncertu Blechacza, a Seong w wywiadzie powiedział, że Rafał jest jego idolem od 10 roku życia
to słychać
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 16:46:20 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Październik 21, 2015, 15:59:06 »

Ja z tego rozumiem, ¿e tyle wykonaù koncertu by³o wspania³ych i wyrównanych, ¿e nie potrafiono nikogo wyró¿niÌ
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land animilkowo thepunisher black-for paktprzyjazni