Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ogadywanie po konkursie
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ogadywanie po konkursie (Przeczytany 68364 razy)
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Tymczasowy
«
Odpowiedz #45 :
Październik 21, 2015, 19:58:01 »
Cytat: Casablanka Październik 21, 2015, 16:49:04
a czy ktoÂś potrafi skomentowaĂŚ zachowanie dziennikarzy i fotografĂłw po ogÂłoszeniu werdyktu?
Wiesz, ogólnie zachowanie dziennikarzy jest... no có¿, u¿yjê mocnego s³owa: chamskie. Jak widaÌ w œwi¹tyni, w czasie wielkiego œwiêta równie¿!
Ale chciaÂłam jeszcze o czymÂś... Wczoraj w dwĂłjce jeden z komentatorĂłw, okreÂśliÂł orkiestrĂŞ FN jako "kapelĂŞ dziadĂłw kalwaryjskich", potem ktoÂś przekrĂŞciÂł nazwisko Jurinic na Ruinic - i tak zostaÂło na dÂługÂą chwilĂŞ. Pomimo, Âże siĂŞ zgadzam z tÂą opiniÂą i nawet mnie to rozbawiÂło, to jednak takie sÂłowa moim zdaniem nie powinny padaĂŚ z anteny radiowej, zwÂłaszcza z anteny DWĂJKI, ostatniej ostoi kultury w Polsce.
Ja rozumiem, emocje ale w ten sposĂłb to moÂżemy sobie pogadaĂŚ my, poniekÂąd prywatnie (chociaÂż o ile pamiĂŞtam nikt siĂŞ aÂż tak ostro nie wyraziÂł). Jest mi z tego powodu bardzo przykro, bo niezmiernie siĂŞ zawiodÂłam na DwĂłjce i profesjonalistach - znawcach muzyki. Jak widaĂŚ nawet DwĂłjka schodzi na psy!!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Ogadywanie po konkursie
«
Odpowiedz #46 :
Październik 21, 2015, 20:01:57 »
Cytat: ewa578 Październik 21, 2015, 18:44:46
Asiu, przenieÂś nasze pokonkursowe refleksje tutaj, please!
JuÂż siĂŞ staÂło
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Październik 21, 2015, 20:12:57 »
Sta³o siê, tylko przepraszam, ¿a ten "tymczasowy" w nag³ówkach przeniesionych wiadomoœci.
Kto tak okreÂśliÂł orkiestrĂŞ?
JeÂśli chodzi o fotoreporterĂłw, to nie wyglÂądaÂło Âładnie - przepychanki, agresywne gesty i pyskĂłwki na wizji (byÂła taka sytuacja i po III etapie i po finale), to Âżenada. Powinni burasĂłw wpisaĂŚ na czarnÂą listĂŞ i wiĂŞcej nie wpuszczaĂŚ do FN. Jakie oni nam Âświadectwo wystawiajÂą, skoro przekaz wizyjny szedÂł na caÂły Âświat. Kamera w Âłapie, a w butach sÂłoma...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #48 :
Październik 21, 2015, 20:17:13 »
Przykro mi, nazwiska nie pomnĂŞ...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #49 :
Październik 21, 2015, 20:38:54 »
Cytat: Niebieskooki Październik 21, 2015, 20:12:57
SÂłuchacie dwĂłjki? To ten niÂższy gÂłos! KomentatorĂłw jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdĂŞ, kompletnie nie mam pamiĂŞci do nazwisk!
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Październik 21, 2015, 21:00:03 »
Nie sÂłucham DwĂłjki. W TV oglÂądam.
W jakim kontekÂście to powiedziano? Bo kiedy zacytowaÂłem to Âżonie, powiedziaÂła, Âże to dobre okreÂślenie ich wyglÂądu (ja siĂŞ z tym nie zgadzam, Âżeby nie byÂło).
Skoro ju¿ mówimy o kulturze, to muszê podkreœliÌ kulturê i otwartoœÌ WSZYSTKICH u¿ytkowników tego forum. Naprawdê cieszê siê, ¿e tym razem oby³o siê bez ostrych wymian zdaù, jak to drzewiej siê zdarza³o. Super jesteœcie!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #51 :
Październik 21, 2015, 21:05:23 »
Cytat: ewa578 Październik 21, 2015, 20:38:54
SÂłuchacie dwĂłjki? To ten niÂższy gÂłos! KomentatorĂłw jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdĂŞ, kompletnie nie mam pamiĂŞci do nazwisk!
Odnalaz³am! Przykro mi to pisaÌ ale prowadzenie orkiestry w³aœnie w ten sposób okreœli³ p. Marcin Majchrowski, natomiast z Jurinicza kpi³a Ró¿a Œwiatczyùska.
No sama nie mogĂŞ w to uwierzyĂŚ, ale niestety sÂłuch mnie nie myli.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Październik 21, 2015, 21:06:08 »
TVP kultura, kulturalnie zniszczyla przyjemnosc sluchania .
Poglosy i filtry bombardowaly moje uszy.
Do ciosow w uszy przyczynila sie yamaha, przy ktorej dzwieku tez manipulowano.
Czy wiecie kto byl inzynierem dzwieku?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Październik 21, 2015, 21:12:54 »
Cytat: Niebieskooki Październik 21, 2015, 20:12:57
A profesor Ratusiùski tak sobie pozwoli³. I przeprowadzi³ p³omienn¹ analizê jak to od taktu X do taktu Y orkiestra gra³a w niew³aœciwym tempie. Mówi³ to w kontekœcie k³opotów, jakie rodzi³o to dla pianisty, ale chyba przesadzi³ z si³¹ przekazu.
A co panĂłw z kamerami, to chyba najlepiej skomentowaÂł rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ÂśrubkĂŞ przykrĂŞci i korki wymieni). CytujĂŞ z zachowaniem oryginaÂłu: "WidziaÂłaÂś Pani jak sie te obszczymury s kameramy cisÂły? Chopa prawie zadusiÂły, Âżeby siĂŞ za nim taki jeden duÂży nie ujon."
DomyÂślam siĂŞ, Âże ten "duÂży" , to ktoÂś z ochrony. SwojÂą drogÂą NASZPANODWSZYSTKIEGO byÂł ostatniÂą osobÂą, ktĂłrÂą posÂądziÂłabym o Âśledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieĂą rano na parkingu miaÂłam relacjĂŞ z tego co oglÂądaÂł "OglondaÂłem pani kochana wczoraj tego co z ÂŁotwy przyjechoÂł. A to siĂŞ smarkul wyrychtowaÂł - ani koszuly porzondny nie mioÂł ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co sÂłuchaÂł "Jak przygrzmociÂł w te klawisze, to garki na piecu zwoniÂły". A zwyciĂŞzcĂŞ wytypowaÂł w II etapie
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Październik 21, 2015, 21:16:30 »
Czy slyszycie, to co ja slysze.
Fortepian rozstrojony na amen lub kolejny "dowcip" akustyka.
Wyglada na to, ze to drugie
SKANDAL
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #55 :
Październik 21, 2015, 21:21:53 »
Cytat: anelik Październik 21, 2015, 21:12:54
A profesor Ratusiùski tak sobie pozwoli³. I przeprowadzi³ p³omienn¹ analizê jak to od taktu X do taktu Y orkiestra gra³a w niew³aœciwym tempie. Mówi³ to w kontekœcie k³opotów, jakie rodzi³o to dla pianisty, ale chyba przesadzi³ z si³¹ przekazu.
A co panĂłw z kamerami, to chyba najlepiej skomentowaÂł rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ÂśrubkĂŞ przykrĂŞci i korki wymieni). CytujĂŞ z zachowaniem oryginaÂłu: "WidziaÂłaÂś Pani jak sie te obszczymury s kameramy cisÂły? Chopa prawie zadusiÂły, Âżeby siĂŞ za nim taki jeden duÂży nie ujon."
DomyÂślam siĂŞ, Âże ten "duÂży" , to ktoÂś z ochrony. SwojÂą drogÂą NASZPANODWSZYSTKIEGO byÂł ostatniÂą osobÂą, ktĂłrÂą posÂądziÂłabym o Âśledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieĂą rano na parkingu miaÂłam relacjĂŞ z tego co oglÂądaÂł "OglondaÂłem pani kochana wczoraj tego co z ÂŁotwy przyjechoÂł. A to siĂŞ smarkul wyrychtowaÂł - ani koszuly porzondny nie mioÂł ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co sÂłuchaÂł "Jak przygrzmociÂł w te klawisze, to garki na piecu zwoniÂły". A zwyciĂŞzcĂŞ wytypowaÂł w II etapie
JeÂśli Pan Profesor to tym bardziej...!!!!
Zwracam honor p. Majchrowskiemu!
NASZPANODWSZYSTKIEGO przecudny!!! UcaÂłuj go ode mnie!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Październik 21, 2015, 21:22:22 »
Cytat: Niebieskooki Październik 21, 2015, 21:00:03
Nie sÂłucham DwĂłjki. W TV oglÂądam.
W jakim kontekÂście to powiedziano? Bo kiedy zacytowaÂłem to Âżonie, powiedziaÂła, Âże to dobre okreÂślenie ich wyglÂądu (ja siĂŞ z tym nie zgadzam, Âżeby nie byÂło).
Dyskusja toczy³a siê co do tempa, w jakich grano koncerty. Nie potrafiê sobie przypomnieÌ czy chodzi³o o konkretnego wykonawcê, ale chyba nie. Przez chwilê trwa³a wtedy taka ogólna dyskusja o trudnoœci grania koncertu. DoœÌ mocno unosz¹c siê pan profesor punktowa³ b³êdy orkiestry "w zapisie jest allegretto" jakim wiêc prawem gra siê allegro itd. itp. Ale wczeœniej te¿ dawa³ czadu, bo po recitalu Aimi Kobayashi rykn¹³ sobie do mikrofonu coœ w rodzaju "A kto jej na to pozwoli?" Szczerze mówi¹c bywa³ irytuj¹cy, choÌ czêsto jego uwagi wydawa³y mi siê trafne.
«
Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 22:28:23 wysłane przez Aleksias
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Październik 21, 2015, 21:29:02 »
Profesor, nie profesor, da³ cia³a kawa³ i tyle. Tempo by³o umawiane wczeœniej z wykonawcami i dostosowywane do tego, co graj¹ pianiœci. Takie jest za³o¿enie i tak by³o. Dlatego orkiestra za ka¿dym razem gra³a inaczej. Nawet we fragmentach, w których nie gra³ fortepian, tempo dostosowywano do tego, co by³o w partiach z fortepianem, ¿eby zachowaÌ spójnoœÌ interpretacji. Wstyd, ¿e profesor tego nie zauwa¿y³.
xbw
Ekspert
Odp: Ogadywanie czy obgadywanie?
«
Odpowiedz #58 :
Październik 21, 2015, 21:29:44 »
Ogadywanie czy obgadywanie?
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Ogadywanie czy obgadywanie?
«