Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 68364 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #45 : Październik 21, 2015, 19:58:01 »

a czy ktoÂś potrafi skomentowaĂŚ zachowanie dziennikarzy i fotografĂłw po ogÂłoszeniu werdyktu?

Wiesz, ogólnie zachowanie dziennikarzy jest... no có¿, u¿yjê mocnego s³owa: chamskie. Jak widaÌ w œwi¹tyni, w czasie wielkiego œwiêta równie¿!
Ale chciaÂłam jeszcze o czymÂś... Wczoraj w dwĂłjce jeden z komentatorĂłw, okreÂśliÂł  orkiestrĂŞ FN jako "kapelĂŞ dziadĂłw kalwaryjskich", potem ktoÂś przekrĂŞciÂł nazwisko Jurinic na Ruinic - i tak zostaÂło na dÂługÂą chwilĂŞ. Pomimo, Âże siĂŞ zgadzam z tÂą opiniÂą i nawet mnie to rozbawiÂło, to jednak takie sÂłowa moim zdaniem nie powinny padaĂŚ z anteny radiowej, zwÂłaszcza z anteny DWÓJKI, ostatniej ostoi kultury w Polsce.
Ja rozumiem, emocje ale w ten sposĂłb to moÂżemy sobie pogadaĂŚ my, poniekÂąd prywatnie (chociaÂż o ile pamiĂŞtam nikt siĂŞ aÂż tak ostro nie wyraziÂł). Jest mi z tego powodu bardzo przykro, bo niezmiernie siĂŞ zawiodÂłam na DwĂłjce i profesjonalistach - znawcach muzyki. Jak widaĂŚ nawet DwĂłjka schodzi na psy!!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #46 : Październik 21, 2015, 20:01:57 »

Asiu, przenieÂś nasze pokonkursowe refleksje tutaj, please!
JuÂż siĂŞ staÂło
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Październik 21, 2015, 20:12:57 »

Sta³o siê, tylko przepraszam, ¿a ten "tymczasowy" w nag³ówkach przeniesionych wiadomoœci.

Kto tak okreÂśliÂł orkiestrĂŞ?

JeÂśli chodzi o fotoreporterĂłw, to nie wyglÂądaÂło Âładnie - przepychanki, agresywne gesty i pyskĂłwki na wizji (byÂła taka sytuacja i po III etapie i po finale), to Âżenada. Powinni burasĂłw wpisaĂŚ na czarnÂą listĂŞ i wiĂŞcej nie wpuszczaĂŚ do FN. Jakie oni nam Âświadectwo wystawiajÂą, skoro przekaz wizyjny szedÂł na caÂły Âświat. Kamera w Âłapie, a w butach sÂłoma...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #48 : Październik 21, 2015, 20:17:13 »

Przykro mi, nazwiska nie pomnĂŞ...
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #49 : Październik 21, 2015, 20:38:54 »

SÂłuchacie dwĂłjki? To ten niÂższy gÂłos! KomentatorĂłw jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdĂŞ, kompletnie nie mam pamiĂŞci do nazwisk! Smutny
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Październik 21, 2015, 21:00:03 »

Nie sÂłucham DwĂłjki. W TV oglÂądam.
W jakim kontekÂście to powiedziano? Bo kiedy zacytowaÂłem to Âżonie, powiedziaÂła, Âże to dobre okreÂślenie ich wyglÂądu (ja siĂŞ z tym nie zgadzam, Âżeby nie byÂło).

Skoro ju¿ mówimy o kulturze, to muszê podkreœliÌ kulturê i otwartoœÌ WSZYSTKICH u¿ytkowników tego forum. Naprawdê cieszê siê, ¿e tym razem oby³o siê bez ostrych wymian zdaù, jak to drzewiej siê zdarza³o. Super jesteœcie!

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #51 : Październik 21, 2015, 21:05:23 »

SÂłuchacie dwĂłjki? To ten niÂższy gÂłos! KomentatorĂłw jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdĂŞ, kompletnie nie mam pamiĂŞci do nazwisk! Smutny

Odnalaz³am! Przykro mi to pisaÌ ale prowadzenie orkiestry w³aœnie w ten sposób okreœli³ p. Marcin Majchrowski, natomiast z Jurinicza kpi³a Ró¿a Œwiatczyùska.
No sama nie mogĂŞ w to uwierzyĂŚ, ale niestety sÂłuch mnie nie myli.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Październik 21, 2015, 21:06:08 »

TVP kultura, kulturalnie zniszczyla przyjemnosc sluchania .
Poglosy i filtry bombardowaly moje uszy.
Do ciosow w uszy przyczynila sie yamaha, przy ktorej dzwieku tez manipulowano.  
Czy wiecie kto byl inzynierem dzwieku?
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Październik 21, 2015, 21:12:54 »

A profesor RatusiĂąski tak sobie pozwoliÂł.  I przeprowadziÂł pÂłomiennÂą analizĂŞ jak to od taktu X do taktu  Y orkiestra graÂła w niewÂłaÂściwym tempie. MĂłwiÂł to w kontekÂście kÂłopotĂłw, jakie rodziÂło to dla pianisty, ale chyba przesadziÂł z si³¹ przekazu.

A co panĂłw z kamerami, to chyba najlepiej skomentowaÂł rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ÂśrubkĂŞ przykrĂŞci i korki wymieni). CytujĂŞ z zachowaniem oryginaÂłu: "WidziaÂłaÂś Pani jak sie te obszczymury s kameramy cisÂły? Chopa prawie zadusiÂły, Âżeby siĂŞ za nim taki jeden duÂży nie ujon."   DomyÂślam siĂŞ, Âże ten "duÂży" , to ktoÂś z ochrony. SwojÂą drogÂą NASZPANODWSZYSTKIEGO byÂł ostatniÂą osobÂą, ktĂłrÂą posÂądziÂłabym o Âśledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieĂą rano na parkingu miaÂłam relacjĂŞ z tego co oglÂądaÂł "OglondaÂłem pani kochana wczoraj tego co z ÂŁotwy przyjechoÂł. A to siĂŞ smarkul wyrychtowaÂł - ani koszuly porzondny nie mioÂł ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co sÂłuchaÂł "Jak przygrzmociÂł w te klawisze, to garki na piecu zwoniÂły".  A zwyciĂŞzcĂŞ wytypowaÂł w II etapie Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Październik 21, 2015, 21:16:30 »

Czy slyszycie, to co ja slysze.
Fortepian rozstrojony na amen lub kolejny "dowcip" akustyka.
Wyglada na to, ze to drugie
SKANDAL
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #55 : Październik 21, 2015, 21:21:53 »

A profesor RatusiĂąski tak sobie pozwoliÂł.  I przeprowadziÂł pÂłomiennÂą analizĂŞ jak to od taktu X do taktu  Y orkiestra graÂła w niewÂłaÂściwym tempie. MĂłwiÂł to w kontekÂście kÂłopotĂłw, jakie rodziÂło to dla pianisty, ale chyba przesadziÂł z si³¹ przekazu.

A co panĂłw z kamerami, to chyba najlepiej skomentowaÂł rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ÂśrubkĂŞ przykrĂŞci i korki wymieni). CytujĂŞ z zachowaniem oryginaÂłu: "WidziaÂłaÂś Pani jak sie te obszczymury s kameramy cisÂły? Chopa prawie zadusiÂły, Âżeby siĂŞ za nim taki jeden duÂży nie ujon."   DomyÂślam siĂŞ, Âże ten "duÂży" , to ktoÂś z ochrony. SwojÂą drogÂą NASZPANODWSZYSTKIEGO byÂł ostatniÂą osobÂą, ktĂłrÂą posÂądziÂłabym o Âśledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieĂą rano na parkingu miaÂłam relacjĂŞ z tego co oglÂądaÂł "OglondaÂłem pani kochana wczoraj tego co z ÂŁotwy przyjechoÂł. A to siĂŞ smarkul wyrychtowaÂł - ani koszuly porzondny nie mioÂł ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co sÂłuchaÂł "Jak przygrzmociÂł w te klawisze, to garki na piecu zwoniÂły".  A zwyciĂŞzcĂŞ wytypowaÂł w II etapie Chichot

JeÂśli Pan Profesor to tym bardziej...!!!!
Zwracam honor p. Majchrowskiemu!
NASZPANODWSZYSTKIEGO przecudny!!! UcaÂłuj go ode mnie! Chichot Chichot Chichot Chichot
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Październik 21, 2015, 21:22:22 »

Nie sÂłucham DwĂłjki. W TV oglÂądam.
W jakim kontekÂście to powiedziano? Bo kiedy zacytowaÂłem to Âżonie, powiedziaÂła, Âże to dobre okreÂślenie ich wyglÂądu (ja siĂŞ z tym nie zgadzam, Âżeby nie byÂło).

Dyskusja toczyÂła siĂŞ co do tempa, w jakich grano koncerty. Nie potrafiĂŞ sobie przypomnieĂŚ czy chodziÂło o konkretnego wykonawcĂŞ, ale chyba nie. Przez chwilĂŞ trwaÂła wtedy taka ogĂłlna dyskusja o trudnoÂści grania koncertu. DoœÌ mocno unoszÂąc siĂŞ pan profesor punktowaÂł b³êdy orkiestry "w zapisie jest allegretto" jakim wiĂŞc prawem gra siĂŞ allegro itd. itp. Ale wczeÂśniej teÂż dawaÂł czadu, bo po recitalu Aimi Kobayashi rykn¹³ sobie do mikrofonu coÂś w rodzaju "A kto jej na to  pozwoli?" Szczerze mĂłwiÂąc bywaÂł irytujÂący, choĂŚ czĂŞsto jego uwagi wydawaÂły mi siĂŞ trafne.    
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2015, 22:28:23 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Październik 21, 2015, 21:29:02 »

Profesor, nie profesor, da³ cia³a kawa³ i tyle. Tempo by³o umawiane wczeœniej z wykonawcami i dostosowywane do tego, co graj¹ pianiœci. Takie jest za³o¿enie i tak by³o. Dlatego orkiestra za ka¿dym razem gra³a inaczej. Nawet we fragmentach, w których nie gra³ fortepian, tempo dostosowywano do tego, co by³o w partiach z fortepianem, ¿eby zachowaÌ spójnoœÌ interpretacji. Wstyd, ¿e profesor tego nie zauwa¿y³.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Październik 21, 2015, 21:29:44 »

Ogadywanie czy obgadywanie?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #59 : Październik 21, 2015, 21:38:55 »

Ogadywanie czy obgadywanie?

A co tam! I jedno i drugie Beatko! Chichot
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj