Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Ogadywanie po konkursie
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ogadywanie po konkursie (Przeczytany 66263 razy)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: Tymczasowy
«
Odpowiedz #45 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 19:58:01 »
Cytat: Casablanka Pa¼dziernik 21, 2015, 16:49:04
a czy kto¶ potrafi skomentowaæ zachowanie dziennikarzy i fotografów po og³oszeniu werdyktu?
Wiesz, ogólnie zachowanie dziennikarzy jest... no có¿, u¿yjê mocnego s³owa: chamskie. Jak widaæ w ¶wi±tyni, w czasie wielkiego ¶wiêta równie¿!
Ale chcia³am jeszcze o czym¶... Wczoraj w dwójce jeden z komentatorów, okre¶li³ orkiestrê FN jako "kapelê dziadów kalwaryjskich", potem kto¶ przekrêci³ nazwisko Jurinic na Ruinic - i tak zosta³o na d³ug± chwilê. Pomimo, ¿e siê zgadzam z t± opini± i nawet mnie to rozbawi³o, to jednak takie s³owa moim zdaniem nie powinny padaæ z anteny radiowej, zw³aszcza z anteny DWÓJKI, ostatniej ostoi kultury w Polsce.
Ja rozumiem, emocje ale w ten sposób to mo¿emy sobie pogadaæ my, poniek±d prywatnie (chocia¿ o ile pamiêtam nikt siê a¿ tak ostro nie wyrazi³). Jest mi z tego powodu bardzo przykro, bo niezmiernie siê zawiod³am na Dwójce i profesjonalistach - znawcach muzyki. Jak widaæ nawet Dwójka schodzi na psy!!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Ogadywanie po konkursie
«
Odpowiedz #46 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 20:01:57 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 21, 2015, 18:44:46
Asiu, przenie¶ nasze pokonkursowe refleksje tutaj, please!
Ju¿ siê sta³o
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #47 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 20:12:57 »
Sta³o siê, tylko przepraszam, ¿a ten "tymczasowy" w nag³ówkach przeniesionych wiadomo¶ci.
Kto tak okre¶li³ orkiestrê?
Je¶li chodzi o fotoreporterów, to nie wygl±da³o ³adnie - przepychanki, agresywne gesty i pyskówki na wizji (by³a taka sytuacja i po III etapie i po finale), to ¿enada. Powinni burasów wpisaæ na czarn± listê i wiêcej nie wpuszczaæ do FN. Jakie oni nam ¶wiadectwo wystawiaj±, skoro przekaz wizyjny szed³ na ca³y ¶wiat. Kamera w ³apie, a w butach s³oma...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #48 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 20:17:13 »
Przykro mi, nazwiska nie pomnê...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #49 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 20:38:54 »
Cytat: Niebieskooki Pa¼dziernik 21, 2015, 20:12:57
S³uchacie dwójki? To ten ni¿szy g³os! Komentatorów jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdê, kompletnie nie mam pamiêci do nazwisk!
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:00:03 »
Nie s³ucham Dwójki. W TV ogl±dam.
W jakim kontek¶cie to powiedziano? Bo kiedy zacytowa³em to ¿onie, powiedzia³a, ¿e to dobre okre¶lenie ich wygl±du (ja siê z tym nie zgadzam, ¿eby nie by³o).
Skoro ju¿ mówimy o kulturze, to muszê podkre¶liæ kulturê i otwarto¶æ WSZYSTKICH u¿ytkowników tego forum. Naprawdê cieszê siê, ¿e tym razem oby³o siê bez ostrych wymian zdañ, jak to drzewiej siê zdarza³o. Super jeste¶cie!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #51 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:05:23 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 21, 2015, 20:38:54
S³uchacie dwójki? To ten ni¿szy g³os! Komentatorów jest w tej chwili dwu, ale ja naprawdê, kompletnie nie mam pamiêci do nazwisk!
Odnalaz³am! Przykro mi to pisaæ ale prowadzenie orkiestry w³a¶nie w ten sposób okre¶li³ p. Marcin Majchrowski, natomiast z Jurinicza kpi³a Ró¿a ¦wiatczyñska.
No sama nie mogê w to uwierzyæ, ale niestety s³uch mnie nie myli.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #52 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:06:08 »
TVP kultura, kulturalnie zniszczyla przyjemnosc sluchania .
Poglosy i filtry bombardowaly moje uszy.
Do ciosow w uszy przyczynila sie yamaha, przy ktorej dzwieku tez manipulowano.
Czy wiecie kto byl inzynierem dzwieku?
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #53 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:12:54 »
Cytat: Niebieskooki Pa¼dziernik 21, 2015, 20:12:57
A profesor Ratusiñski tak sobie pozwoli³. I przeprowadzi³ p³omienn± analizê jak to od taktu X do taktu Y orkiestra gra³a w niew³a¶ciwym tempie. Mówi³ to w kontek¶cie k³opotów, jakie rodzi³o to dla pianisty, ale chyba przesadzi³ z si³± przekazu.
A co panów z kamerami, to chyba najlepiej skomentowa³ rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ¶rubkê przykrêci i korki wymieni). Cytujê z zachowaniem orygina³u: "Widzia³a¶ Pani jak sie te obszczymury s kameramy cis³y? Chopa prawie zadusi³y, ¿eby siê za nim taki jeden du¿y nie ujon."
Domy¶lam siê, ¿e ten "du¿y" , to kto¶ z ochrony. Swoj± drog± NASZPANODWSZYSTKIEGO by³ ostatni± osob±, któr± pos±dzi³abym o ¶ledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieñ rano na parkingu mia³am relacjê z tego co ogl±da³ "Oglonda³em pani kochana wczoraj tego co z £otwy przyjecho³. A to siê smarkul wyrychtowa³ - ani koszuly porzondny nie mio³ ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co s³ucha³ "Jak przygrzmoci³ w te klawisze, to garki na piecu zwoni³y". A zwyciêzcê wytypowa³ w II etapie
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #54 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:16:30 »
Czy slyszycie, to co ja slysze.
Fortepian rozstrojony na amen lub kolejny "dowcip" akustyka.
Wyglada na to, ze to drugie
SKANDAL
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #55 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:21:53 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 21, 2015, 21:12:54
A profesor Ratusiñski tak sobie pozwoli³. I przeprowadzi³ p³omienn± analizê jak to od taktu X do taktu Y orkiestra gra³a w niew³a¶ciwym tempie. Mówi³ to w kontek¶cie k³opotów, jakie rodzi³o to dla pianisty, ale chyba przesadzi³ z si³± przekazu.
A co panów z kamerami, to chyba najlepiej skomentowa³ rzecz NASZPANODWSZYSTKIEGO (i ¶rubkê przykrêci i korki wymieni). Cytujê z zachowaniem orygina³u: "Widzia³a¶ Pani jak sie te obszczymury s kameramy cis³y? Chopa prawie zadusi³y, ¿eby siê za nim taki jeden du¿y nie ujon."
Domy¶lam siê, ¿e ten "du¿y" , to kto¶ z ochrony. Swoj± drog± NASZPANODWSZYSTKIEGO by³ ostatni± osob±, któr± pos±dzi³abym o ¶ledzenie konkursu chopinowskiego. A tu co dzieñ rano na parkingu mia³am relacjê z tego co ogl±da³ "Oglonda³em pani kochana wczoraj tego co z £otwy przyjecho³. A to siê smarkul wyrychtowa³ - ani koszuly porzondny nie mio³ ani mu matka z ojcym na krawat nie dali" , z tego co s³ucha³ "Jak przygrzmoci³ w te klawisze, to garki na piecu zwoni³y". A zwyciêzcê wytypowa³ w II etapie
Je¶li Pan Profesor to tym bardziej...!!!!
Zwracam honor p. Majchrowskiemu!
NASZPANODWSZYSTKIEGO przecudny!!! Uca³uj go ode mnie!
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #56 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:22:22 »
Cytat: Niebieskooki Pa¼dziernik 21, 2015, 21:00:03
Nie s³ucham Dwójki. W TV ogl±dam.
W jakim kontek¶cie to powiedziano? Bo kiedy zacytowa³em to ¿onie, powiedzia³a, ¿e to dobre okre¶lenie ich wygl±du (ja siê z tym nie zgadzam, ¿eby nie by³o).
Dyskusja toczy³a siê co do tempa, w jakich grano koncerty. Nie potrafiê sobie przypomnieæ czy chodzi³o o konkretnego wykonawcê, ale chyba nie. Przez chwilê trwa³a wtedy taka ogólna dyskusja o trudno¶ci grania koncertu. Do¶æ mocno unosz±c siê pan profesor punktowa³ b³êdy orkiestry "w zapisie jest allegretto" jakim wiêc prawem gra siê allegro itd. itp. Ale wcze¶niej te¿ dawa³ czadu, bo po recitalu Aimi Kobayashi rykn±³ sobie do mikrofonu co¶ w rodzaju "A kto jej na to pozwoli?" Szczerze mówi±c bywa³ irytuj±cy, choæ czêsto jego uwagi wydawa³y mi siê trafne.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2015, 22:28:23 wys³ane przez Aleksias
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:29:02 »
Profesor, nie profesor, da³ cia³a kawa³ i tyle. Tempo by³o umawiane wcze¶niej z wykonawcami i dostosowywane do tego, co graj± piani¶ci. Takie jest za³o¿enie i tak by³o. Dlatego orkiestra za ka¿dym razem gra³a inaczej. Nawet we fragmentach, w których nie gra³ fortepian, tempo dostosowywano do tego, co by³o w partiach z fortepianem, ¿eby zachowaæ spójno¶æ interpretacji. Wstyd, ¿e profesor tego nie zauwa¿y³.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Ogadywanie czy obgadywanie?
«
Odpowiedz #58 :
Pa¼dziernik 21, 2015, 21:29:44 »
Ogadywanie czy obgadywanie?
ewa578
Ekspert
Ewa