Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 66286 razy)
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 21, 2015, 21:46:23 »

NASZPANODWSZYSTKIEGO przecudny!!! Uca³uj go ode mnie! Chichot Chichot Chichot Chichot

Oj przepraszam Ciê Ewu¶ ale raczej nie. Nie jestem pewna czy ma w domu co¶ tak awangardowego jak szczoteczka do zêbów.  
Za to jest naprawdê porz±dnym cz³owiekiem.

Cytuj±c go dalej:
"16 lat mo ch³opina, jeszcze mu siê na podo³ku bawiæ" to o Yke.
O Eriku i Kate " Pani kochano ta Ameryka tako bogato a ch³opoka i dziouche o zupie z lebiody czymaæ muszom. Takie chude."
"Tyn nasz tako we³ne mo na g³owie, ¿e niejedna owca ni ma. Ale jak siê za klawisze we¼nie to moc czuæ. Musi ta moc w ty we³nie siedzieæ." - to o Szymku
I wreszcie "Tyle sie na tym sto³ku usiedzio³, ¿e se tako wielko d... wysiedzio³. Ino ¿e gro, a¿ siê w cz³owieku tchawica zatyko". To - o zgrozo - o RH

Napisa³am j.w. a potem zacz±³ graæ Erik, wy³±czy³ mnie i zapomnia³am wys³aæ. Ch³opiec jest poet± fortepianu. A ostatni d¼wiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 21, 2015, 21:58:13 »

Oj przepraszam Ciê Ewu¶ ale raczej nie. Nie jestem pewna czy ma w domu co¶ tak awangardowego jak szczoteczka do zêbów.  
Za to jest naprawdê porz±dnym cz³owiekiem.

Cytuj±c go dalej:
"16 lat mo ch³opina, jeszcze mu siê na podo³ku bawiæ" to o Yke.
O Eriku i Kate " Pani kochano ta Ameryka tako bogato a ch³opoka i dziouche o zupie z lebiody czymaæ muszom. Takie chude."
"Tyn nasz tako we³ne mo na g³owie, ¿e niejedna owca ni ma. Ale jak siê za klawisze we¼nie to moc czuæ. Musi ta moc w ty we³nie siedzieæ." - to o Szymku
I wreszcie "Tyle sie na tym sto³ku usiedzio³, ¿e se tako wielko d... wysiedzio³. Ino ¿e gro, a¿ siê w cz³owieku tchawica zatyko". To - o zgrozo - o RH

Napisa³am j.w. a potem zacz±³ graæ Erik, wy³±czy³ mnie i zapomnia³am wys³aæ. Ch³opiec jest poet± fortepianu. A ostatni d¼wiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.

Wiejszczyzne opanowalas bardzo dobrze Elu.
Nie jestem pewny, czy tego samego zdania jest ten obsmiewany przez Ciebie NPDW.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:03:18 »

Chichot Muszê wróciæ do Wiecha, wieki go nie czyta³am! O ile pamiêtam, te¿ komentowa³ KCH!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:19:28 »

Ja go wcale nie ob¶miewam. To bardzo dobry i porz±dny cz³owiek, nawet je¶li ma³o higieniczny. A za jego komentarzami, zw³aszcza tymi dotycz±cymi polityki, przepadam. Cechuje je wyj±tkowa trafno¶æ. Wyg³aszane s± gwar±,  która zreszt± tak¿e zupe³nie mi nie przeszkadza. Przeszkadza chyba Tobie, je¶li mówisz o niej "wiejszczyzna". Mam mnóstwo znajomych, którzy godaj± po ¶l±sku, co jako przejaw pielêgnowania tradycji szanujê, nawet je¶li czasem muszê poprosiæ o przek³ad.  Zacytowa³am za¶ NASZEGOPANAODWSZYSTKIEGO w oryginale wcale nie dlatego, ¿eby go ob¶miaæ, lecz dlatego, ¿e jego teksty pozbawione za¶piewu gwarowego nie mia³yby zupe³nie wyrazu i pozbawione by³yby pikanterii.

Czemu Ty Bartus tak ³atwo ¼le os±dzasz ludzi? Jest du¿a ró¿nica pomiêdzy wy¶miewaniem siê z kogo¶ i ¿artowaniem na jego temat. Ale jutro przeka¿ê NPOW i ca³uski od Ewy i wyraz Twojej o niego troski.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:26:36 »

Oj, bardzo proszê Elu, nie proszê Ciê przecie¿ o rzeczywiste ca³owanie! Chichot

Uwielbiam wszelkie gwary, ¶l±sk± za¶ szczególnie, choæ bardzo czêsto potrzebujê t³umacza. Pamiêtam, jako dziecko posz³am do sklepu w Gliwicach i nic! nie zrozumia³am. Chichot
Mam na ¦l±sku bardzo blisk± rodzinê, wiêc czêsto mia³am okazjê s³uchaæ tego jêzyka.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:32:03 »

Fantastyczne, dziêki, Elu   

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:43:35 »

Elu.
Facet smierdzi jest prymitywny, ale kochany i dowcipny.
Nie wiem. Mam mieszane uczucia.
Teraz, jak sie wytlumaczylas, to postaram sie zrozumiec na czym polego ten dowcip.
Cos w tym musi byc, skoro Patryk i Ewa sie zachwycili.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:50:09 »

kochany i dowcipny.

Dobrze go podsumowa³e¶    Z pewno¶ci± brak mu wyrafinowania, ale ujmuje prostot± i bezpo¶rednio¶ci±. Gwara ¶l±ska zawsze budzi mój u¶miech 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2015, 22:51:44 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:55:17 »

Ta gwara jest jako¶ sympatyczna sama w sobie, a  z racji posiadania przyjació³ki w Katowicach zyska³am dodatkow± motywacjê i z przyjemno¶ci± j± poznajê:)
To fascynuj±ce, jak bogaty jest nasz jêzyk, przelewaj±cy siê z g³ównego nurtu do tylu odnóg i strumyków:)) 

Co do genialnych postaci "naturszczyków" - mamy w tym wzglêdzie tak¿e bogat± i piêkn± tradycjê. Tak¿e w literaturze - choæby fantastyczna "Konopielka", prócz tego w³a¶nie Wiech, warszawskie podwórkowe ballady. To wszystko jest piêkne tak¿e w³a¶nie dlatego, ¿e jest zabawne:)
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2015, 23:04:36 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 21, 2015, 22:59:19 »

Dobrze go podsumowa³e¶    Z pewno¶ci± brak mu wyrafinowania, ale ujmuje prostot± i bezpo¶rednio¶ci±. Gwara ¶l±ska zawsze budzi mój u¶miech 

Pat.
Nie wyciagaj dwoch slow z kontekstu.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 21, 2015, 23:00:12 »

a potem zacz±³ graæ Erik, wy³±czy³ mnie i zapomnia³am wys³aæ. Ch³opiec jest poet± fortepianu. A ostatni d¼wiêk uderzy³ kantem d³oni. Cudny.

Bardzo piêknie prezentuj± siê rêce Erika graj±cego, nie mog³am siê napatrzeæ, jedyne w swoim rodzaju.
Powinien byæ / czyli ex aequo. Co najmniej ³amany na Ka¶kê.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 21, 2015, 23:01:58 »

Gra bez duszy.
Gra z pol-dusza.
Tak to slysze i koniec.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 21, 2015, 23:15:52 »

Pat.
Nie wyciagaj dwoch slow z kontekstu.

Bart, nie ¶miem siê nie zgadzaæ. That's why 

anelik
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 21, 2015, 23:35:54 »

Elu.
Facet smierdzi jest prymitywny

Wiesz Bartus a o nim nawet nie mo¿na chyba powiedzieæ, ¿e jest prymitywny! Mówi, jak mówi - ale tak wyniós³ z domu, gdzie by³o g³odno, ch³odno i brudno. Mia³ w ¿yciu pod górê, pod wiatr i w deszczu a mimo to wyrwa³ siê z warunków, w których ¿y³ na tyle, na ile móg³, na ile by³o mu dane. Zawsze k³ania siê znajomym pierwszy, zawsze (!) otwiera przed kobiet± drzwi i przepuszcza j± przed sob±.  Zawsze dostrze¿e, ¿e boli kogo¶ g³owa, albo ¿e niesie ciê¿k± torbê. W niedzielê w ko¶ciele ma zawsze garnitur - mniejsza o to, czy zupe³nie czysty - i krawat i "wyglancowane"  choæ sfatygowane buty. A przy oknie jego jednopokojowego mieszkania jest uchwyt, w którym 11 listopada i na ¶wiêto polskiej flagi 2 maja ta flaga wisi. I s³ucha Chopina!  
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 22, 2015, 08:54:23 »

Asiu - przenios³am siê z odpowiedzi± tutaj, mimo ¿e Twój wczorajszy post znalaz³ siê w w±tku fina³owym konkursu, ale pewnie i tak  dalej kontynuowaæ bêdziemy tutaj.

Przysz³am sobie do pracy - z nosem spuchniêtym jak bulwa, kaprawymi oczkami, kaszl±ca i niemówi±ca. Kawa nie pomog³a. Konkursowych wiadomo¶ci ju¿ nie ma. I jeszcze usi³uje padaæ. Deprecha! Wiêc zajrza³am na KS i poczyta³am Ciebie. Dalej smarkam, kaszlê i chrypiê. Ale sta³o siê ja¶niej, cieplej, mo¿e nawet poczujê zapach kawy? Dziêki, ¿e napisa³a¶ tak piêknie.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo neder-live silverstar paktprzyjazni