Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 66301 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #75 : Pa¼dziernik 22, 2015, 13:01:35 »

Nasz Szymon na równi z Jurinicem, gorzej od Sziszkina?

Pat, ja tez tego kompletnie nie rozumiem. Powiem szczerze, ¿e e-molla Jurinicia wy³±czy³am w po³owie Allegro maestoso Spoko

Ale a¿ tak hardcorowego wpisu chyba bym nie mia³a serca pope³niæ (z forum strony http://pl.chopincompetition2015.com/). Autor - s±dz±c po nazwisku -  jest najprawdopodobniej Serbem:

Autor: FilipStankovic Data utworzenia: 19.10.2015 13:20:43
I'll state this once again: jury should NOT have let Aljosa through to the finals. It was a disgrace not just to the other participants, but to all the pianists around the world trying to achieve some level of professionalism, because, and I know I'm not the only one who thinks this, his performance in the third round was catastrophic.In all of the rounds, actually. Or did some other rules and regulations and standards apply to him? What should the people who listen to this competition think about what it takes to go through to the finals? Slower etudes? Wrong notes everywhere? Hard, unrefined sound, with no form whatsoever? Or was it the lack of technique? What was the criteria in considering his performance? What made you choose him over somebody else? I will never understand this, I am speechless. What is the point then of all of this competing? To crush someone else's dream just to let THAT guy through? He did not deserve this, and no acknowledgement to some other participant in form of audience prize is going to fix things. This year's edition was, by far, the worse in history. Letting this guy through will always be considered as a scandal, and a disgrace.

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #76 : Pa¼dziernik 22, 2015, 13:09:30 »

Szymon Nehring zosta³ laureatem Nagrody Publiczno¶ci:

http://pl.chopincompetition2015.com/news/33b74104-5b90-456f-8597-55870f25fe7d

Bardzo siê cieszê, chocia¿ - bêdê z Wami szczera - g³osowa³am na Georgijsa <3  Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #77 : Pa¼dziernik 22, 2015, 13:49:41 »

Jakby komu¶ by³o ma³o koncertu F. Chopina (szczególnie f-moll) to zapraszam do Koszalina. 6-tego listopada w Naszej Filharmonii:
Rafa³ K³oczko dyrygent
Adam Wodnicki fortepian
Orkiestra Filharmonii Koszaliñskiej

Bedøich Smetana Uwertura do opery „Sprzedana narzeczona”
Fryderyk Chopin II koncert fortepianowy f-moll op. 21
Piotr Czajkowski II symfonia c-moll op. 17

Ja na pewno siê wybiorê i jakby kto¶ z "Naszej Rodziny" tu przyjecha³ by³oby mi niezmiernie mi³o...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #78 : Pa¼dziernik 22, 2015, 15:42:47 »

Wczoraj w nocy jecha³am poci±giem przez u¶piony kraj ... te trzy tygodnie z pewno¶ci± wysz³y nam wszystkim na zdrowie. Mnie na pewno

Asiu, sisterko w tak wielu sprawach, tematach. Spa³am dzi¶ prawie do po³udnia, zas³u¿onym snem sprawiedliwego i ¶ni³o mi siê, ¿e Bydgoszcz znajduje siê zaledwie 40 kilometrów od W-wy...

Rodzina, jak wiadomo, mo¿e siê powiêkszyæ Po cichutku zosta³am misjonarzem i gdzie siê da, przemycam. Wrzuci³am linka na stronê na FB, odezwa³o siê kilka osób, które gor±co zapraszam do logowania i wspólnych lamentów nad minionym ¶wiêtem. Z kim bym nie rozmawia³a, a sporo ludzi wokó³ mnie, nawijam o konkursie i interlokutorzy nadzwyczaj chêtnie podejmuj± temat. A ja odkrywam w ludziach wielki zapa³ i chêæ rozpoznania tematu muzyka klasyczna czy Chopin. Na mi³o¶ników konkursu chopinowskiego natknê³am siê w szeroko rozumianym ¶rodowisku filmowym. Z jednym ze znajomych prowadzi³am mailowo wymianê zdañ na temat konkursu, nie daj±c rady namówiæ go do uczestniczenia na forum. Tak¿e w realu w czasie konkursu namówi³am innego znajomego do wspólnego s³uchania na dwa telefony komórkowe i dwie pary s³uchawek koncertu e-moll live z filharmonii. Spodoba³o mu siê, wy³apywa³ poszczególne instrumenty z orkiestry, po czym stwierdzi³, ¿e ten wcze¶niejszy utwór by³ lepszy. Zdziwi³ siê, ¿e to jednak jest jeden utwór. Ach, te maks trzyminutowe piosenki z radia... Nie o wszystkim mogê tu napisaæ, ale wierzcie mi, mia³am nadzwyczaj wiele okazji do bie¿±cego komentowania konkursu z "obcymi" spoza naszego forum, zw³aszcza jedna z takich rozmów utkwi mi do¿ywotnio w pamiêci. Nigdy nie wiadomo, co siedzi we wnêtrzu przypadkowego cz³owieka obok.

Co do obgadywania, to z kim bym nie rozmawia³a, ka¿dy by³ ¶wiêcie przekonany, ¿e Julian jest kobiet±.

Nie zauwa¿y³am Chorwata na og³oszeniu wyników, by³? Osokins sta³ w g³êbi i stroi³ miny.

Co z Szyszkinem, wie kto¶?

Yundi w trakcie konkursu wzi±³ ¶lub.

Kiedy jaki¶ koncert Nehringa, bym posz³a.

Bodziu, do Koszalina jednakowo¿ za daleko, wszak to dwa razy dalej ni¿ do Bydgoszczy, ale je¶li bêdziesz w stolicy, daj znaæ

Pamiêtajcie, ¿e te karnety, które zamierzacie nabywaæ na 2020 zaczn± sprzedawaæ JU¯ na pocz±tku 2019, trzeba zachowaæ czujno¶æ i klucz do skarbonki z przeznaczonymi na ten cel funduszami nosiæ blisko serca.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2015, 15:46:15 wys³ane przez xbw » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 23, 2015, 10:43:44 »

Sympatyczny artyku³ przypominaj±cy 4 wielkie gwiazdy Konkursu. Jeszcze z wieñcz±cym go pytaniem: Who's next

http://culture.pl/en/article/4-winners-of-the-chopin-competition-who-became-superstars

Pollini mia³ tylko 18 lat, by³ najm³odszy z 89 uczestników. Kiedy wygra³ VI edycjê konkursu w 1960 r. Arthur Rubinstein, który by³ wtedy cz³onkiem jury, stwierdzi³:
(…) ten ch³opak gra lepiej ni¿ ktokolwiek z nas, jurorów. Chichot

Martha - zdoby³a s³awê jednego z najbardziej buntowniczych i kapry¶nych artystów:) Nigdy nie wiadomo, kiedy wyjdzie na scenê, czy nie zmieni programu, i czy w ogóle przyjedzie Chichot Jednak na ka¿dy jej wystêp wszyscy czekaj± z zapartym tchem, bo jest te¿ jedn± z najs³ynniejszych pianistów ¶wiata.

Zimerman w 1975 r. by³ najm³odszym pianist±, który zdoby³ pierwsz± nagrodê razem z nagrodami specjalnymi za najlepsze wykonanie poloneza i mazurków.

Blechacz zrobi³ na jury takie wra¿enie, ¿e nie do¶æ ¿e zgarn±³ wszystkie nagrody, to nie przyznali nikomu drugiego miejsca:)

Teraz czas na Seong-Jina
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2015, 11:04:43 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 23, 2015, 11:36:51 »

G³osowanie jurorów :

http://pl.chopincompetition2015.com/news/2067eb4c-6556-4304-ac84-072a54ab58dc

Na razie rzuci³a mi siê w oczy niska punktacja Philippe'a Entremonta dla zwyciêzcy.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2015, 11:39:02 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 23, 2015, 14:58:01 »

Koszenie konkurencji? No, ale siê nie uda³o Chichot

Ciekawie zobaczyæ, jak ró¿nie im siê podoba³o:) I porównaæ siê do jurorskich gustów. Ja fina³ punktowa³am mniej wiêcej jak Janusz Olejniczak:). 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2015, 15:22:28 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 23, 2015, 16:10:37 »

RH i Osokins live w Radiu Merkury w poniedzia³ek 26.10 o 19.00.

http://www.radiomerkury.pl/informacje/muzyczne/hamelin-i-osokins-zagraja-w-poznaniu.html

"W repertuarze znajd± siê Koncerty e -moll i f-moll Fryderyka Chopina. Biletów na koncert ju¿ nie ma"

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 23, 2015, 16:13:29 »

"W repertuarze znajd± siê Koncerty e -moll i f-moll Fryderyka Chopina. Biletów na koncert ju¿ nie ma"

Czemu nie jestem zdziwiona? Spoko
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2015, 16:15:05 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 23, 2015, 17:33:44 »

RH bêdzie rozchwytywany z tym swoim jedynym "f", dopóki pozostali finali¶ci nie wprowadz± go do repertuaru, bo na razie "e" mamy, nie powiem, ¿e przesyt, ale akurat.

Widzê nieustannie twarzyczkê Kate i rêce Erica, a w tle Olof...

Nadrabianie zaleg³o¶ci ruszy³o chyba u wszystkich z galopa. Miêdzy innymi pójdê do kuchni i nareszcie co¶ ugotujê, oprócz wody na herbatê (w porywach kawê), do tego ob³o¿y³am siê ksi±¿kami, bo s³uchanie czytelnictwu nie sprzyja. Powoli wyzbywam siê nawyku w³±czania odbiorników o 9.50, o 17.50. S³uchawkom komórkowym piêknie podziêkowa³am, ale nawyku w³±czania Dwójki o ka¿dej porze dnia i nocy ju¿ chyba nie wykorzeniê, bo i po co?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 23, 2015, 19:15:40 »

Opanujcie sie z tymi nowymi tematami.
Zaczynam odbierac to wszystko jako chaos.

Bartusie, entropia wszech¶wiata wzrasta, nieuporz±dkowanie narastaj±ce wkrad³o siê tu zgodnie z prawami fizyki
A praktycznie te¿ jestem za jednym w±tkiem pokonkursowych wra¿eñ, póki nie wycisz± siê najsilniejsze emocje, a potem ¿ycie zweryfikuje, o kim chcemy najczê¶ciej pisaæ.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 23, 2015, 19:23:07 »

co oznacza literka s w arkuszu ocen?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 23, 2015, 19:26:39 »

Chaos zawsze wygra z porz±dkiem, bo jest lepiej zorganizowany  

Ale powa¿nie; jako produkt chwilowej próby organizacji w morzu chaosu w pe³ni rozumiem potrzebê walki z entropi±; jednak jak na razie w naszym uw±tkowieniu dostrzegam raczej pewien porz±dek. Mamy jeden w±tek g³ówny o wszystkim, co przyniesie pokonkursowy wiatr, oraz kilka w±tków personalnych obrazuj±cych dokonania najbardziej, powiedzmy, wyrazistych finalistów:) To nie wydaje siê póki co zbyt wielkim rozmno¿eniem:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 23, 2015, 19:27:10 »

co oznacza literka s w arkuszu ocen?

Student
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 23, 2015, 21:01:36 »

G³osowanie jurorów :

http://pl.chopincompetition2015.com/news/2067eb4c-6556-4304-ac84-072a54ab58dc

Na razie rzuci³a mi siê w oczy niska punktacja Philippe'a Entremonta dla zwyciêzcy.

Przy wysokiej ocenie Szyszkina. Why?   Muszê to sobie postudiowaæ. Zw³aszcza etap, w którym odpad³ Krzysiu Ksi±¿ek.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land paktprzyjazni black-for silverstar animilkowo