Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogadywanie po konkursie  (Przeczytany 68371 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #90 : Październik 23, 2015, 21:56:33 »

Student

dziĂŞkujĂŞ

a literka "a"?
i czy skrajne noty siĂŞ odrzuca przy liczeniu?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #91 : Październik 23, 2015, 23:28:35 »

FascynujÂąca lektura 

Na celowniku:

Mr PHILIPPE ENTREMONT

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #92 : Październik 24, 2015, 10:32:16 »

na razie w naszym uw¹tkowieniu dostrzegam raczej pewien porz¹dek. Mamy jeden w¹tek g³ówny o wszystkim, co przyniesie pokonkursowy wiatr, oraz kilka w¹tków personalnych obrazuj¹cych dokonania najbardziej, powiedzmy, wyrazistych finalistów:) To nie wydaje siê póki co zbyt wielkim rozmno¿eniem:)
Jestem dok³adnie tego samego zdania. Pewne tematy wygasn¹ w sposób naturalny, inne bêd¹ siê rozwijaÌ. Tak czy owak, ³atwiej bêdzie coœ znaleŸÌ.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #93 : Październik 24, 2015, 11:25:51 »

prĂłbujĂŞ podliczyĂŚ jak siĂŞ ma punktacja Seonga do RH,
Yundi ma literkĂŞ "a" w II etapie
ÂżeniÂł siĂŞ w tym czasie?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #94 : Październik 24, 2015, 11:32:27 »

A widzisz, i wszystko jasne - a jak absent Chichot
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #95 : Październik 24, 2015, 19:59:53 »

DziÂś w Drugim ÂŚniadaniu MistrzĂłw (TVN24) byÂła mowa o konkursie chopinowskim. MĂłwiono duÂżo i dobrze. O roli tv, o misji, o ksztaÂłceniu muzycznym poprzez konkurs. PodobaÂło mi siĂŞ.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #96 : Październik 24, 2015, 20:13:02 »

DrÂżenie rÂąk, przyspieszone bicie serca, trudnoÂści z oddychaniem - jednostka chorobowa? Patryku -Medyku? Nie, to Olofowy drugoetapowy nokturn. WidzieliÂście jego wyraz twarzy tuÂż po? Ja siĂŞ przy tym wykonaniu caÂła trzĂŞsĂŞ, nadal.

http://www.youtube.com/watch?v=0zJCuiZRKhY
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Październik 24, 2015, 22:20:02 »

Jeszcze jedno ciekawe zestawienie zrobione przez fana na excelu. Dla miÂłoÂśnikĂłw statystyk i tych ktĂłrzy nie majÂą
profilu na fb:

http://www.mediafire.com/view/rib41hr658fbpmr/chopincompetition2015_all-scores-v2_by-fred.xlsx

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #98 : Październik 26, 2015, 17:51:15 »

No  zaczĂŞÂło siĂŞ... Chichot Ogrywanie po Konkursie Wisienki na chopinowskim torcie. PrzecieÂż takÂże poprzednim razem dopiero wtedy mieliÂśmy szansĂŞ posÂłuchaĂŚ wszystkich naszych ulubionych:))

W GdaĂąsku na OÂłowiance caÂła seria koncertĂłw: 26. 27. 28. paÂździernika.
http://www.filharmonia.gda.pl/index.php/pl/aktualnosci-2/661-laureaci-konkursu-chopinowskiego-w-filharmoni-baltyckiej

ChodzÂą sÂłuchy, Âże Nehring juÂż niedÂługo zagra w Toruniu, a potem w Szczecinie.

U nas w Bydgoszczy - 4. MichaÂł Szymanowski, 7. nie wiadomo jeszcze, kto i 15. RH+  A to dopiero poczÂątek:)))

« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2015, 23:20:37 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #99 : Październik 26, 2015, 23:13:20 »

Kto Âśmie twierdziĂŚ, Âże Szarl Riszar dawaÂł radĂŞ z mazurkami,
Tego Bart na rĂŞkĂŞ wyzwie jutro, przed Karmelitami:)

Lecz kto dziÂś zaprzeczyĂŚ zechce,
Âże RH je zagraÂł cudnie,
tego Pat na proszek zetrze
w Sacre-Coeur, w samo poÂłudnie Chichot Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Październik 27, 2015, 00:58:01 »

Asiu, przekaÂż mi listĂŞ chĂŞtnych, jeÂśli takowi siĂŞ pojawiÂą  Spoko

Wracam z poznaĂąskiej filharmonii, graÂł wspomniany Richard-Hamelin (koncert f-moll) oraz Georgijs Osokins (koncert e-moll). Pianistom towarzyszyÂła orkiestra "Amadeus" pod paniami Duczmal i Duczmal-MrĂłz.

MuszĂŞ przyznaĂŚ, Âże Osokins zagraÂł e-molla znacznie lepiej niÂż na konkursie - piĂŞknym, subtelnie zniuansowanym dÂźwiĂŞkiem w Larghetto i (wyobraÂźcie sobie ÂŁotysza na... Steinway'u  ) - w koĂącu - doœÌ precyzyjnie ("kulejÂą" jeszcze niektĂłre miejsca w Maestoso) i z ciekawÂą artykulacjÂą w czĂŞÂściach skrajnych (choĂŚ oczywiÂście krakowiaka poznaniakom nie zafundowaÂł  ). PublicznoœÌ byÂła zachwycona, a ja - naprawdĂŞ pod wraÂżeniem   SÂądzĂŞ nawet, Âże - majÂąc przecieÂż wysokÂą punktacjĂŞ po III etapie - ÂŁotysz mĂłgÂłby po takim wykonaniu e-molla zaÂłapaĂŚ siĂŞ na pierwszÂą piÂątkĂŞ (sic!). DostaÂł standing ovation, bisowaÂł, na nieszczĂŞÂście, polonezem As-dur - z ktĂłrego pozostaÂło jedynie owo As-dur... Na konkursie (live) usÂłyszaÂłem bardziej polonezowe op. 53.

W tym momencie muszĂŞ napisaĂŚ, Âże wystĂŞp naszego konkursowego Liszta miaÂł siĂŞ okazaĂŚ zaledwie przebieÂżkÂą, wprowadzeniem. Gdy do tego samego Steinway'a zasiadÂł RH, sÂłuchacze wstrzymali oddech (niektĂłrzy - dosÂłownie, biedacy. GruÂźlicy dusili siĂŞ pod koniec koncertu niemiÂłosiernie  Spoko).

Wierzcie mi, Âże sÂłuchajÂąc tego f-molla miaÂłem czasem wraÂżenie, Âże sÂłyszĂŞ epokowe nagrania Zimermana czy Blechacza. Tak, byÂły pewne niuanse, g³ównie w I czĂŞÂści, ktĂłre "zagraÂłbym" inaczej. Ale to ocena czysto subiektywna, nie odbierajÂąca walorĂłw grze RH. GraÂł artysta kompletny, niesÂłychanie mÂądry, majÂący wszystko pod kontrolÂą, jednoczeÂśnie potrafiÂący oczarowaĂŚ dÂźwiĂŞkiem. Brzmienie instrumentu byÂło po prostu piĂŞkne. NiesÂłychanie barwne, wyczulone na harmoniĂŞ, z opalizujÂącÂą dynamikÂą. Do tego ta niezwykÂła wspó³praca: MrĂłz - Hamelin... Wzorcowa.   

Na bis zagraÂł dwa konkursowe mazurki z op. 33. ByÂło wszystko, od idiomatycznej, tanecznej akcentacji, przez puls po ekspresjĂŞ, ktĂłra wyciskaÂła z oczu Âłzy (widziaÂłem!). Sam byÂłem bliski - nie sposĂłb wyjaÂśniĂŚ tego, co siĂŞ wĂłwczas dziaÂło.

WidzieliÂście kiedyÂś standing ovation po mazurku, koĂączÂącym siĂŞ w eterycznym pianissimo? Niekompletne op. 33 okazaÂło siĂŞ nolens volens kulminacjÂą wieczoru. Ludzie wstali z miejsc momentalnie, automatycznie. ArtystĂŞ wywoÂływano na scenĂŞ 9 razy.

OdwiedziÂłem nieraz niejednÂą filharmoniĂŞ w Polsce i za granicÂą, niejeden pianista budziÂł mĂłj wielki szacunek czy nawety zachwyt. DziÂś usÂłyszaÂłem artystĂŞ absolutnie Âświatowego formatu.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2015, 01:06:57 wysłane przez Aleksias » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #101 : Październik 27, 2015, 01:03:49 »

Ach, Pat, szczĂŞÂściarzu, czekaÂła CiĂŞ uczta dla ucha wÂłaÂściwie podwĂłjna, a nawet potrĂłjna - zaczarowana orkiestra, zaczarowany dyrygent, zaczarowany Szarl Chichot

bisowaÂł, na nieszczĂŞÂście, polonezem As-dur - z ktĂłrego pozostaÂło jedynie owo As-dur...
Chichot To niemal jak Ăłw Kot z Cheshire, z ktĂłrego pozostawaÂł jedynie uÂśmiech

Asiu, przekaÂż mi listĂŞ chĂŞtnych, jeÂśli takowi siĂŞ pojawiÂą  Spoko

Pozwól mi, messer - zrywaj¹c siê z krzes³a radoœnie zawrzasn¹³ kocur Spoko

WidzieliÂście kiedyÂś standing ovation po mazurku, koĂączÂącym siĂŞ w eterycznym pianissimo? Niekompletne op. 33 okazaÂło siĂŞ nolens volens kulminacjÂą wieczoru. Ludzie wstali z miejsc momentalnie, automatycznie. ArtystĂŞ wywoÂływano na scenĂŞ 9 razy.

JuÂż nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ:)))
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2015, 01:16:03 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #102 : Październik 27, 2015, 15:46:51 »

Corpus delicti - Mazurki RH (w wydaniu konkursowym):

https://www.youtube.com/watch?v=sBWC6NXm9UU

https://www.youtube.com/watch?v=gpX2YJBHNNE

https://www.youtube.com/watch?v=NhEMh9D-wAU

https://www.youtube.com/watch?v=kU1RjiWoihw
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #103 : Listopad 02, 2015, 23:02:49 »

A propos mazurkĂłw - nie zapomnijmy piĂŞknego mazurka a-moll dedykowanego Gaillardowi w wykonaniu Miyako Arishimy 

https://www.youtube.com/watch?v=rGtAvroHXwE

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #104 : Listopad 02, 2015, 23:45:01 »

CzyÂż moÂżna zapomnieĂŚ Miyako?    Gra przepiĂŞknie.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar thepunisher countrylife kalinowatyper