Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 53   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :))  (Przeczytany 228400 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 31, 2010, 23:47:27 »

ruda ma PIÊKN¡ barwê
http://www.youtube.com/watch?v=Z3Ee_WaDB4c&feature=related
[/quote]
Nie wiem dlaczego, ale bardzo kojarzy mi siê Katie Melua.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #31 : Listopad 01, 2010, 00:59:29 »

Ja jednak nie potrafi³abym wybraæ... Bo có¿ z tak± pere³k± jak Norwegian Wood?

Przepraszam ale szczerze..?? zupe³nie nie podoba mi siê ten Norwegian Wood..za bardzo SKOMPLIKOWANY..
Dla mnie The Beatles to przede wszystkim "Led it Be" (choæ sama solóweczka bardzo mizerna..); "Yesterday" ( ³adne smyczki w tle); "Come Together"- ¶wietny utwór, covery by³y wykonywane przez wiele zespo³ów najwy¿szej marki..
W ostatnich dniach ze wzglêdu na jutrzejsze "¶wiêto" wielokrotnie s³ucha³em Ballady g-moll op.23 Chopina oraz Sonaty b-moll..obydwa utwory pasuj± jako¶ do nastroju tego ¶wiêta..

Ale ¿eby nie przesadziæ zbytnio z t± refleksj± i poprawiæ ten nieco grobowy nastrój, pos³ucha³em równie¿ (i polecam równie¿ innym) takie oto "pere³ki"

www.youtube.com/watch?v=4LxV_Kkr_EM&feature=related

www.youtube.com/watch?v=lCCWXAp495o&feature=related

A tak przy okazji..¯yczê wszystkim udanych "¶wi±t", niekoniecznie w radosnym nastroju czy weso³o¶ci, ale spêdzonych w atmosferze spokoju, wyciszenia, pewnej zadumy, zastanowienia siê nad krucho¶ci± ludzkiego ¿ycia..etc etc
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #32 : Listopad 04, 2010, 00:55:20 »

Prawdopodobnie nast±pi³y pewne trudno¶ci z ostatnim linkiem który nades³a³em powy¿ej..tak wiêc powtarzam t± czynno¶æ raz jeszcze (tym razem z inn± wersj±) - bo naprawdê warto
Nie zra¿ajcie siê zbytnio nieco mocniejszym akcentem pocz±tku "utworu"..najlepszy jest bowiem ¶rodek i jego koñcówka poprowadzona na dwa gitarowe g³osy, pomimo ¿e wokalista nie jest rasowym gitarzyst±, to wysz³o mu to naprawdê ¶wietnie..

www.youtube.com/watch?v=tE69aE6HZlY&feature=related

za¶ w formie zado¶æuczynienia za poprzedni b³±d..proponujê jeszcze jedn± "pere³kê" - s³ynny "Jump"
Warto przy tym zwróciæ uwagê na gitarzystê Edwarda, który gra nie tylko na swoim podstawowym instrumencie, ale równie¿ stara siê to czyniæ na "keyboardzie"..(i ca³kiem dobrze mu to wychodzi)

www.youtube.com/watch?v=k8LdRJqjjRM

Swoj± drog± ten "akrobato-gimnastyk"..D.Lee Roth jest nawet trochê podobny do m³odego Bo¿anowa (gdzie¶ widzia³em Jego zdjêcia - chyba na poprzednim forum TVPKultura) tylko w przypadku Bu³gara "upierzenie" na g³owie nieco krótsze..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #33 : Listopad 16, 2010, 22:30:09 »

A taka muzyka ³±czy te¿ ludzi wybitnie wra¿liwych. St±d te¿ - tak my¶lê - mi³o¶æ do zwierz±t, ¶wiata i na pewno niebawem oka¿e siê, ¿e tych wspólnych zainteresowañ mamy na pêczki 

Niekoniecznie Martuniu musi to byæ jedynie "Klasyka"..ja akurat s³ucha³em i s³ucham ró¿nych gatunków muzy (a przez d³ugi okres siedzia³em np.tylko i wy³±cznie w rocku i jego ciê¿szej odmianie, nie przeszkadza³o to jednak byæ wra¿liwym.. ) co do mi³o¶ci do "zwierzyny" podzielam Twój pogl±d, ale co do ¶wiata..to bym siê jednak trochê nad tym zastanowi³..he he

dobry rock nie jest z³y. Mo¿e to - kozio³eczku- ( tak kaza³e¶ siê nazywaæ ) Ciê zaskoczy, ale ja uwielbiam : ZZ Top. Inxes, Bily Idola, Def Leppard, Metalicê, Pink Floyd, Dire Straits , taki klimaciki

Monika, punkty w których siê spotykamy: ZZ Top (ale po jednym wys³uchaniu p³yty przewa¿nie poprzestajê), Metallica (zale¿y od nastroju, nie zawsze), tutaj dok³adam od razu mój Iron Maiden (zaznaczam, ¿e zaliczy³em 25! koncertów Maidenów i praktycznie muzycy nie s± mi obcy, zawsze niezale¿nie od nastroju), Dire Straits!, i Wielki Pink Floyd z najwspanialszym "Comfortably Numb!" - szczególnie z albumu Delicate Sound of Thunder. Je¶li macie tak± mo¿liwo¶æ wybierzcie siê na koncert grupy Australian Pink Floyd:

http://koncertyyy.pl/news/the-australian-pink-floyd-show-w-polsce-w-2011/97/

graj± rewelacyjnie, by³em ju¿ na ich koncercie  i piszê z do¶wiadczenia, ¿e naprawdê warto.

i ostatni Def Leppard - ¶wietny zespó³ i ¶wietni ludzie, którzy u szczytu swej kariery po wypadku perkusisty, któremu amputowano rêkê nie zostawili kolegi i trac±c olbrzymie pieni±dze i kontrakty poczekali kilka lat, a¿ kolega powróci do zespo³u. Bardzo ich za tak± postawê jako ludzi szanujê! Mam w domu japoñskie (nowiutkie bez jednej ryski) wydanie albumu "Pyromania" na vinylu - brzmi fantastycznie, a mój ulubiony utwór to "Foolin" i w³a¶nie sobie u¶wiadomi³em, ¿e pierwszy raz zajrza³em do tekstu piosenki (po tylu latach zachwytu, a¿ dziwne)  i oczywi¶cie rozgrza³em ig³ê gramofonu 
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Listopad 17, 2010, 09:51:33 »

Niby nic, ale powiedzcie, czy¿ nie fajnie siê bawi±? W³a¶nie tak wyobra¿am sobie zbli¿anie muzyki , nie tylko klasycznej, do ludzi. A Andre Rieu podoba mi siê bardzo, bardzo
http://www.youtube.com/watch?v=ia34kknFpk0&feature=related

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Listopad 17, 2010, 09:53:46 »

Fajnie 
Choæ do takiej zabawy nie ka¿de klasyczne cacuszka pasuj±  Zawstydzony

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Listopad 17, 2010, 09:55:33 »

Oczywi¶cie, ¿e nie. Zastanawiam siê, czy u nas w Polsce znalaz³aby siê taka publiczno¶æ, która by reagowa³a podobnie...

S±dzê, ze tak. Wiele tu zalezy od wodzireja i humoru kapelmistrza, choæ z drugiej strony - na pewno w naszych salach koncertowych, aby towarzystwo posz³o w tango, musieliby siê bardziej napracowaæ ,
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 10:05:14 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Listopad 17, 2010, 10:04:23 »

a to ciekawe, wys³a³em wiadomo¶æ pod Twoim Nickiem. Sam nie wiem jak to si e sta³o. Niebieskooki, co tu siê dzieje?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Listopad 17, 2010, 10:08:08 »

Jeste¶ moderatorem i zamiast cytuj nacisn±³e¶ modyfikuj . Nic siê nie sta³o.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #39 : Listopad 17, 2010, 10:25:39 »

Moniko, publiczno¶æ znalaz³aby siê na pewno! Popatrz jak ± popularno¶ci± cieszy siê grupa MoCarta.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #40 : Listopad 17, 2010, 11:59:09 »

No to Ci karnawa³owy nastrój siê zrobi³

tarata tatatata  Chichot  tarata tatatata Chichot tat-ta ta-ta ....

.......  Chichot  ....... Chichot

Hej!
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #41 : Listopad 19, 2010, 09:06:40 »

Niby nic, ale powiedzcie, czy¿ nie fajnie siê bawi±? W³a¶nie tak wyobra¿am sobie zbli¿anie muzyki , nie tylko klasycznej, do ludzi. A Andre Rieu podoba mi siê bardzo, bardzo
http://www.youtube.com/watch?v=ia34kknFpk0&feature=related

Brawo Monika za ten link!
¦wietna zabawa, ¶wietny nastrój!

To zapewne by³ koncert (jak zauwa¿y³ Casablanka)
jeden z tych karnawa³owych
albo z okazji Nowego Roku
gdy nie przystoi byæ tak ca³kowicie sztywnym
je¶li przyszli¶my ¶wiêtowaæ,
a jak to robiæ bez rado¶ci?

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #42 : Listopad 19, 2010, 09:39:24 »

Przykro mi Moniko_Tereso, ale
Andre Rieu kojarzy mie sie z WIELKA chaltura.
Jego gre mozna przyrownac do gry zdolnego ucznia szkoly podstawowej.
Wyglupy podczas noworocznego karnawalu (ZORBA) sa fajne i sa zasluga orkiestry (a gdzie jest Rieu?, gdzie jego talent?).
Talent do robienia kasy chyba.
Takie jest moje zdanie na temat Mr Rieu i jemu podobnych.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #43 : Listopad 19, 2010, 09:56:51 »

Bartus! Ale dziêki temu ludzie dowiaduj± siê, ¿e by³ Szostakowicz. Na kocert do filcharmonii nie pójd± -mo¿e jeszcze na Chopina ale na pewno nie na Szstakowicza bo "kto to jest Szostakowicz?". Czêsto taki koncert jest zreszt± za drogi - bo i bilet kosztuje i ciuch trzeba mieæ odpowiedni - a na tego rodzaju koncert przyjd±. Koncert jest profesjonalnie przygotowany, gra dobra orkiestra, brzmi muzyka klasyczna a Andre Rieu jest po prostu animatorem takiego koncertu - to te¿ talent.

http://www.youtube.com/watch?v=LX1fiE0U1qA&feature=related

Nastêny porywaj±cy walc (jestem absolutn± fascynatk± walca) przy którym stopy ledwo muskaj± klepki parkietu a ramiona samoczynnie ustawiaj± siê w "ramê".
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #44 : Listopad 19, 2010, 22:33:11 »

Ja te¿ tak mam.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 53   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies