Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :))
Strony: [
1
]
2
3
...
53
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :)) (Przeczytany 237483 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :))
«
:
Październik 27, 2010, 09:25:07 »
Cytat: kozioÂł Październik 27, 2010, 00:41:51
Cytat: skrzypczatka Październik 27, 2010, 00:17:54
Cytat: smarkula Październik 26, 2010, 23:34:25
Ewo,po prostu muzyka ³¹czy pokolenia;)
A taka muzyka ³¹czy te¿ ludzi wybitnie wra¿liwych. St¹d te¿ - tak myœlê - mi³oœÌ do zwierz¹t, œwiata i na pewno niebawem oka¿e siê, ¿e tych wspólnych zainteresowaù mamy na pêczki
Niekoniecznie Martuniu musi to byÌ jedynie "Klasyka"..ja akurat s³ucha³em i s³ucham ró¿nych gatunków muzy (a przez d³ugi okres siedzia³em np.tylko i wy³¹cznie w rocku i jego ciê¿szej odmianie, nie przeszkadza³o to jednak byÌ wra¿liwym.. ) co do mi³oœci do "zwierzyny"
podzielam TwĂłj poglÂąd, ale co do Âświata..to bym siĂŞ jednak trochĂŞ nad tym zastanowiÂł..he he
dobry rock nie jest zÂły. MoÂże to - kozioÂłeczku- ( tak kazaÂłeÂś siĂŞ nazywaĂŚ
) CiĂŞ zaskoczy, ale ja uwielbiam : ZZ Top. Inxes, Bily Idola, Def Leppard, MetalicĂŞ, Pink Floyd, Dire Straits
, taki klimaciki
«
Ostatnia zmiana: Październik 29, 2016, 20:14:05 wysłane przez Aleksias
»
kozioÂł
Ekspert
Odp: Muzyka Rozrywkowa
«
Odpowiedz #1 :
Październik 27, 2010, 22:51:34 »
Cytat: Monika_Aleksandra Październik 27, 2010, 09:25:07
dobry rock nie jest zÂły. MoÂże to - kozioÂłeczku- ( tak kazaÂłeÂś siĂŞ nazywaĂŚ
) CiĂŞ zaskoczy, ale ja uwielbiam : ZZ Top. Inxes, Bily Idola, Def Leppard, MetalicĂŞ, Pink Floyd, Dire Straits
, taki klimaciki
"kozioÂłeczku"..hehe dobre, to mi siĂŞ nawet podoba..czyli coÂś jak "kotku", "misiu", "osioÂłku"
..a klimaciki Moniko jak najbardziej. Z Twojej listy wybra³bym g³ównie Def Leppart i Dire Straits (szczegól.kultowe "dzie³o" - Money for Noting - zw³. pocz¹tkowe "riffy") Co do Metallicy, jakoœ nigdy nie trawi³em ich muzy..za du¿o jest tam bowiem pójœcia na ³atwiznê i zwyk³ej jak to siê nieraz okreœla ¿argonem rockmanów tzw "tarki" (opieraj¹cej siê g³ównie na prostej sztuczce t³umieniu strun przy mostku - i oto w zasadzie ca³a tajemnica sukcesu tej kapeli)
Moje klimaciki Moniczko to g³ównie..Van Halen, Whitesnake, Guns N' Roses, Def Leppart, czy nieco ciê¿sze Iron Maiden (ze wzglêdu na barokowe nastroje, "suity" gitarowe, czy operowo-podobny wokal) a nawet nieco zniewieœcia³e Motley Crue...a tak na marginesie, zreszt¹ nie "chwal¹c" siê wcale
(bo w zasadzie nie ma czym
) kiedyÂś z chÂłopakami zrobiliÂśmy nawet "cover" tego zabawnego kwartetu (oczywiÂście "plus" solo - gdyÂż brakuje go w oryginale)..KtoÂś sÂłuchajÂąc ten "kawaÂłek" mĂłgÂłby powiedzieĂŚ..eeee tam zwykÂła komercja obliczona pod publiczkĂŞ - tak..wszystko to prawda, ale i wszystkim wtedy jakoÂś siĂŞ to podobaÂło...Jak to siĂŞ zwykle mawia - "numer" prost(i), ale dobr(i)..Oto ten utworek w wersji "oryginal"
..
www.youtube.com/watch?v=Eza_JcuQWvk&feature=related
a na desek i lepszego samopoczucia moÂże jeszcze..proste ale dobre, i co waÂżne efektowne..
www.youtube.com/watch?v=w-NshzYK9y0&feature=related
www.youtube.com/watch?v=OjyZKfdwlng
ÂŻyczĂŞ Moniko miÂłego sÂłuchania..
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Październik 28, 2010, 12:57:52 »
Jasne, ¿e nie sam¹ klasyk¹ cz³owiek ¿yje! Ja wci¹¿ powracam do ulubionych Beatlesów, Genesis (do Duke w³¹cznie, potem to juz nie moje nastroje), Frediego i Queen, Yes i parê innych... Wci¹¿ Sting (chocia¿ nowa p³yta mnie nie zachwyci³a, mo¿e za ma³o siê oslucha³am?), Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaÌ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Październik 28, 2010, 13:28:44 »
A ja - od wielu lat fascynujê siê tak¿e Gershwinem. Zauwa¿y³em u niego liczne pararele w odnieseieniu do Chopina. Obaj prze¿yli tylko 39 lat, obaj umarli po wycieùczajacej chorobie, obaj podniesli ludowe do ludzkoœci: Chopin z ch³opskich taùców - mazurki, Gerschwin z murzyùskiego blusa - blusa wilkich sal koncertowych (Bb³êkitna Rapsodia, inne). Obaj byli oddani tylko fortepianowi i ¿aden z nich nie radzi³ sobie z instrumentacj¹ orkiestrow¹ (Chopin wspomaga³ sie Elsnerem, Gerschwin - Ravelem, Strawiùskim). Obaj nie mieli matury (tak, tak - Chopin wola³ od razu iœÌ na studia i nie zawraca³ sobie glowy powtarzaniem 6 klasy, ktora by³a wymogiem dla ubiegajacych siê o odpowiednik dzisiejszej matury). Obaj, byli samorodnymi geniuszami w zakresie gry na fortepianie. Naukê gry pobuierali tylko w okresie wczesnego dzieciùstwa (Chopin wprawdzie skonczy³ studia, ale w zakresie ich by³a kompozycja nie sztuka pianistyczna). Chopin wyemigrowa³ przed mocarstwow¹ Rosj¹ do Pary¿a, rodzice Gerschwina przed mocarstwow¹ Rosj¹ wyemigrowali z rosyjskiej wsi do Ameryki. Obaj do konca ¿ycia byli kawalerami.
A poza tym twĂłrczoÂśc obu kompozytorĂłw kocham ponad wszystko i juÂż.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Październik 28, 2010, 13:40:43 »
B³êkitn¹ Rapsodiê uwielbiam od dziecka, natomiast do Amerykanina w Pary¿u do dziœ nie mam ani cienia przekonania...
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #5 :
Październik 28, 2010, 13:46:21 »
Beatlesów, ale tylko tych póŸnych, czyli ostatnie 4 p³yty, stawiam teraz,
(czyli odkÂąd sÂłucham muzyki klasycznej), zaraz za muzykÂą klasycznÂą ogĂłlnie pojĂŞtÂą.
Jako nastolatek byÂłem teÂż zakochany w: Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, OddziaÂł ZamkniĂŞty, Perfect…
Dzisiaj sÂłucham tych stacji radiowych, z ktĂłrych nie pÂłynie muzyka typu:
Baby girl, Barbie girl… Poza tym nie przeszkadza mi kaÂżda inna muzyka.
DziÂś, jeÂśli coÂś sÂłucham specjalnie, Âże sobie sam puszczam, to wÂłaÂśnie:
tĂŞ muzykĂŞ klasycznÂą, do ktĂłrej podajecie linki
,
i oczywiÂście BeatlesĂłw z tych czterech pÂłyt,
ktĂłre sÂą ostatnimi w ich twĂłrczoÂści,
i ktĂłre sÂą zbliÂżone do kompozycji muzyki klasycznej.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Październik 28, 2010, 14:17:00 »
Cytat: ewa578 Październik 28, 2010, 12:57:52
Jasne, ¿e nie sam¹ klasyk¹ cz³owiek ¿yje! Ja wci¹¿ powracam do ulubionych Beatlesów, Genesis (do Duke w³¹cznie, potem to juz nie moje nastroje), Frediego i Queen, Yes i parê innych... Wci¹¿ Sting (chocia¿ nowa p³yta mnie nie zachwyci³a, mo¿e za ma³o siê oslucha³am?), Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaÌ.
Ewo, please, weÂźmy na tĂŞ bezludnÂą wyspĂŞ takÂże wszystkie albumy BeatlesĂłw
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #7 :
Październik 28, 2010, 15:39:14 »
To ja jeszcze proszĂŞ Genesis!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Październik 28, 2010, 17:44:14 »
Cytat: Monika_Aleksandra Październik 28, 2010, 09:56:02
super
WiedziaÂłam Moniko, Âże Ci siĂŞ spodoba
skrzypczatka
Gość
«
Odpowiedz #9 :
Październik 28, 2010, 18:20:55 »
Cytat: kozioÂł Październik 27, 2010, 22:51:34
www.youtube.com/watch?v=Eza_JcuQWvk&feature=related
Wstyd siĂŞ przyznaĂŚ - nie znaÂłam. Rewelacja
Jeœli chodzi o takie brzmienie to znaczna mêska czêœÌ 'paczki' postanowi³a nawracaÌ mnie, której Guns 'n' Roses czy Deep Purple mówi³y niewiele, na swoj¹ muzykê. I tak zosta³am zara¿ona np Van Halenem , a koncertowe teksty Roba Halforda wesz³y w m¹ ksiêge cytatów
Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaÌ.
A to z kolei ukochana pani mojej mamy (obok Enyi). Jest Âświetna. Polecam Lise Gerrard , choĂŚ zapewne znasz
A ja, choÌ wszyscy siê dziwi¹, uwielbiam folk, etno, etno-jazz, wszystkie eksperymenty, z ró¿nych, ró¿niastych regionów. A zacze³o siê chyba od kasety z dzieciùstwa "Kayah&Bregovic"
. Uwielbiam : Fanfare ciocarlia, Yasmin Levy, Joannê S³owiùsk¹, Kroke, Davida Krakauera, Renaud Garcia Fons. I mia³am ogromn¹ przyjemnoœÌ podczas festiwalu Singera (cudowny czas) s³uchaÌ w³aœnie naszego Kroke z Nigelem Kennedy. Bomba
Na ich koncercie byÂłam z kolei na warszawskim skrzyÂżowaniu kutur (z resztÂą biletĂłw juÂż nie byÂło i staÂłam pod namiotem festiwalowym bÂłagajÂąc dyrektora programowego o bilety. PoczarowaÂłam, Âże musze zrobiĂŚ referat i nieco mi skrzypce na plecach pomogÂły
ale daÂł a ja z piskiem wbiegÂłam do Âśrodka). To co tam siĂŞ dziaÂło to przechodzi ludzkie pojĂŞcie. Niesamowite, taka energia ze sceny, wszyscy taĂączÂą -nie da siĂŞ nie taĂączyĂŚ, jakieÂś pierwotne instynkty siĂŞ budzÂą
http://www.youtube.com/watch?v=N9Gu-4MnfpE
A to wspomniany Garcia-Fons , zobaczcie co moÂżna zrobiĂŚ z kontrabasem!
http://www.youtube.com/watch?v=aqeuF39vcM4&feature=related
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Październik 28, 2010, 18:48:04 »
W utworze Fanfare ciocarlia, wyraÂżnie sÂłychaĂŚ wokalistĂŞ Gypsy Kings, ktĂłrych lata najwiĂŞkszej popularnoÂści przypadÂły na okres mojej mÂłodoÂści (zresztÂą nie tylko mojej - mam tu kilku rĂłwnolatkow!). IleÂż to imprez przetaĂączyliÂśmy w tych rytmach!
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Październik 28, 2010, 22:56:17 »
Gypsy Kings - dalej bawimy siê przy tej muzyce. "Soy samba" zataùczona zosta³a na œmierÌ po wielokroÌ. Muzyka latynoska generalnie zasysa mnie na parkiet z któr¹œ tam prêdkoœci¹ kosmiczn¹ a do zejœcia trzeba mnie przymusiÌ. Zacytujê Skrzypczatkê - nie da siê nie taùczyÌ. To s¹ rytmy przyswajalne na poziomie komórkowym, wchodz¹ w krwioobieg jak przy transfuzji i kr¹¿¹ po organizmie tak, ¿e nawet paznogcie zaczynaj¹ ¿yÌ w³asnym ¿yciem i próbuj¹ taùczyÌ samodzielnie.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #12 :
Październik 28, 2010, 23:22:10 »
Masz absolutnÂą racjĂŞ i myÂślĂŞ, Âże dotyczy to caÂłej muzyki ludowej!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Październik 29, 2010, 00:42:31 »
Cytat: skrzypczatka Październik 28, 2010, 18:20:55
A to wspomniany Garcia-Fons , zobaczcie co moÂżna zrobiĂŚ z kontrabasem!
http://www.youtube.com/watch?v=aqeuF39vcM4&feature=related
Naprawdê œwietna muzyka Marto..Kontrabas nieco improwizuj¹cy, ale i gitarka w sumie te¿ przyzwoicie. Jednak¿e zdecydowanie lepiej podoba mi siê 2 czêœÌ utworu, poniewa¿ instrument smyczkowy powinien pozostawaÌ instrumentem smyczkowym, natomiast w pierwszej czêœci brzmi bardziej jak gitara basowa, a nie jako kontrabas. Technika artykulacji jak¹ jest "pizzicato" (popraw mnie je¿eli zle mówiê) kojarzy mi siê bardziej ze skrzypcami i jest z pewnoœci¹ technik¹ dosyÌ czêsto stosowan¹ w muzyce..ale w przypadku kontrabasu jakoœ nie za bardzo mnie przekonuje. Smyczek to jednak smyczek..nieprawda¿ Marto..??
Ale samo eksperymentowanie z muzyk¹ nie jest w gruncie rzeczy tendencj¹ z³¹, wezmy dla przyk³adu chocia¿by znan¹ skrzypaczkê Vanesse Mae...,osobiœcie bardzo mi siê podoba - choÌ ostatnio nieco mniej o Niej siê s³yszy..
W swoim komentarzu wymieniÂłaÂś nazwisko Rob Helford - jeÂśli siĂŞ nie mylĂŞ, to chyba wokalista Judas Priest. NiewÂątpliwie wybitny "Âśpiewak", jednak to gatunek jak dla mnie zbyt ciĂŞÂżki( chociaÂż albumy Ram it Down i Painkiller sÂą miejscami ciekawe) NiezÂły byÂł teÂż gitarzysta, chyba Tilton czy Tipton, albo i ten drugi (w obecnej chwili nie mogĂŞ sobie przypomnieĂŚ) prezentowaÂł on bowiem, oryginalny sposĂłb (czy styl) wykonywania "solĂłwek". Co do twĂłrczoÂści Van Halena, to o wiele ciekawszym wydaje siĂŞ byĂŚ okres z wokalistÂą Sammy Hagarem, niÂż Davidem Lee Roth (Hagar dysponowaÂł chyba lepszÂą skalÂą gÂłosu..choĂŚ tamten drugi byÂł wiĂŞkszym "showmanem")
To tak w formie porĂłwnania..
www.youtube.com/watch?v=YuIDdv9VAx8&feature=related
Poprzednio umieœci³aœ przyk³ad pokazuj¹cy co mo¿na zrobiÌ z kontrabasem, wiêc mo¿e i ja pokarzê przyk³ad co mo¿na zrobiÌ z gitar¹..a w³aœciwie w jaki sposób mo¿na na niej graÌ, u¿ywaj¹c przeró¿nych technik - min s³ynny "taping"(czyli tzw. "Ìwiek")
www.youtube.com/watch?v=OUrwa3TMSwE&feature=related
ÂŻyczĂŞ przyjemnego sÂłuchania Marto..Dobranoc
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Październik 30, 2010, 19:15:07 »
Cytat: Janusz1228 Październik 28, 2010, 14:17:00
Ewo, please, weÂźmy na tĂŞ bezludnÂą wyspĂŞ takÂże wszystkie albumy BeatlesĂłw
Zaprawdê Beatlesi byli ca³kiem dobrzy, gdy¿ wiêkszoœÌ ich utworów to kompozycje na 2-3 akordy
...a tak powaÂżnie Januszu, jeÂżeli istotnie bĂŞdziecie siĂŞ wybieraĂŚ na "bezludnÂą wyspĂŞ", to prĂłcz BeatlesĂłw proponowaÂłbym rĂłwnieÂż kilka produkcji Loreeny McKennit, ze wzglĂŞdu na nastrojowy klimat..a dla odmiany moÂże coÂś z "Aerosmith"
, albo z ekscentrycznego skrzypka Kennedy'ego..Wtedy to s³owo "nuda", z ca³¹ pewnoœci¹ znajdzie siê poœród grona s³ów "martwych"..
A tak na marginesie chcia³bym jeszcze przeprosiÌ za pewien b³¹d "ORTOGRAFICZNY", który wkrad³ siê w moim komentarzu powy¿ej, zw³aszcza w ostatniej "partii" tekstu
..TrochĂŞ pĂłzno byÂło..
Strony: [
1
]
2
3
...
53
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »