Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :))
Strony: [
1
]
2
3
...
53
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :)) (Przeczytany 228298 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :))
«
:
Pa¼dziernik 27, 2010, 09:25:07 »
Cytat: kozio³ Pa¼dziernik 27, 2010, 00:41:51
Cytat: skrzypczatka Pa¼dziernik 27, 2010, 00:17:54
Cytat: smarkula Pa¼dziernik 26, 2010, 23:34:25
Ewo,po prostu muzyka ³±czy pokolenia;)
A taka muzyka ³±czy te¿ ludzi wybitnie wra¿liwych. St±d te¿ - tak my¶lê - mi³o¶æ do zwierz±t, ¶wiata i na pewno niebawem oka¿e siê, ¿e tych wspólnych zainteresowañ mamy na pêczki
Niekoniecznie Martuniu musi to byæ jedynie "Klasyka"..ja akurat s³ucha³em i s³ucham ró¿nych gatunków muzy (a przez d³ugi okres siedzia³em np.tylko i wy³±cznie w rocku i jego ciê¿szej odmianie, nie przeszkadza³o to jednak byæ wra¿liwym.. ) co do mi³o¶ci do "zwierzyny"
podzielam Twój pogl±d, ale co do ¶wiata..to bym siê jednak trochê nad tym zastanowi³..he he
dobry rock nie jest z³y. Mo¿e to - kozio³eczku- ( tak kaza³e¶ siê nazywaæ
) Ciê zaskoczy, ale ja uwielbiam : ZZ Top. Inxes, Bily Idola, Def Leppard, Metalicê, Pink Floyd, Dire Straits
, taki klimaciki
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 29, 2016, 20:14:05 wys³ane przez Aleksias
»
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Muzyka Rozrywkowa
«
Odpowiedz #1 :
Pa¼dziernik 27, 2010, 22:51:34 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 27, 2010, 09:25:07
dobry rock nie jest z³y. Mo¿e to - kozio³eczku- ( tak kaza³e¶ siê nazywaæ
) Ciê zaskoczy, ale ja uwielbiam : ZZ Top. Inxes, Bily Idola, Def Leppard, Metalicê, Pink Floyd, Dire Straits
, taki klimaciki
"kozio³eczku"..hehe dobre, to mi siê nawet podoba..czyli co¶ jak "kotku", "misiu", "osio³ku"
..a klimaciki Moniko jak najbardziej. Z Twojej listy wybra³bym g³ównie Def Leppart i Dire Straits (szczegól.kultowe "dzie³o" - Money for Noting - zw³. pocz±tkowe "riffy") Co do Metallicy, jako¶ nigdy nie trawi³em ich muzy..za du¿o jest tam bowiem pój¶cia na ³atwiznê i zwyk³ej jak to siê nieraz okre¶la ¿argonem rockmanów tzw "tarki" (opieraj±cej siê g³ównie na prostej sztuczce t³umieniu strun przy mostku - i oto w zasadzie ca³a tajemnica sukcesu tej kapeli)
Moje klimaciki Moniczko to g³ównie..Van Halen, Whitesnake, Guns N' Roses, Def Leppart, czy nieco ciê¿sze Iron Maiden (ze wzglêdu na barokowe nastroje, "suity" gitarowe, czy operowo-podobny wokal) a nawet nieco zniewie¶cia³e Motley Crue...a tak na marginesie, zreszt± nie "chwal±c" siê wcale
(bo w zasadzie nie ma czym
) kiedy¶ z ch³opakami zrobili¶my nawet "cover" tego zabawnego kwartetu (oczywi¶cie "plus" solo - gdy¿ brakuje go w oryginale)..Kto¶ s³uchaj±c ten "kawa³ek" móg³by powiedzieæ..eeee tam zwyk³a komercja obliczona pod publiczkê - tak..wszystko to prawda, ale i wszystkim wtedy jako¶ siê to podoba³o...Jak to siê zwykle mawia - "numer" prost(i), ale dobr(i)..Oto ten utworek w wersji "oryginal"
..
www.youtube.com/watch?v=Eza_JcuQWvk&feature=related
a na desek i lepszego samopoczucia mo¿e jeszcze..proste ale dobre, i co wa¿ne efektowne..
www.youtube.com/watch?v=w-NshzYK9y0&feature=related
www.youtube.com/watch?v=OjyZKfdwlng
¯yczê Moniko mi³ego s³uchania..
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 12:57:52 »
Jasne, ¿e nie sam± klasyk± cz³owiek ¿yje! Ja wci±¿ powracam do ulubionych Beatlesów, Genesis (do Duke w³±cznie, potem to juz nie moje nastroje), Frediego i Queen, Yes i parê innych... Wci±¿ Sting (chocia¿ nowa p³yta mnie nie zachwyci³a, mo¿e za ma³o siê oslucha³am?), Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #3 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 13:28:44 »
A ja - od wielu lat fascynujê siê tak¿e Gershwinem. Zauwa¿y³em u niego liczne pararele w odnieseieniu do Chopina. Obaj prze¿yli tylko 39 lat, obaj umarli po wycieñczajacej chorobie, obaj podniesli ludowe do ludzko¶ci: Chopin z ch³opskich tañców - mazurki, Gerschwin z murzyñskiego blusa - blusa wilkich sal koncertowych (Bb³êkitna Rapsodia, inne). Obaj byli oddani tylko fortepianowi i ¿aden z nich nie radzi³ sobie z instrumentacj± orkiestrow± (Chopin wspomaga³ sie Elsnerem, Gerschwin - Ravelem, Strawiñskim). Obaj nie mieli matury (tak, tak - Chopin wola³ od razu i¶æ na studia i nie zawraca³ sobie glowy powtarzaniem 6 klasy, ktora by³a wymogiem dla ubiegajacych siê o odpowiednik dzisiejszej matury). Obaj, byli samorodnymi geniuszami w zakresie gry na fortepianie. Naukê gry pobuierali tylko w okresie wczesnego dzieciñstwa (Chopin wprawdzie skonczy³ studia, ale w zakresie ich by³a kompozycja nie sztuka pianistyczna). Chopin wyemigrowa³ przed mocarstwow± Rosj± do Pary¿a, rodzice Gerschwina przed mocarstwow± Rosj± wyemigrowali z rosyjskiej wsi do Ameryki. Obaj do konca ¿ycia byli kawalerami.
A poza tym twórczo¶c obu kompozytorów kocham ponad wszystko i ju¿.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #4 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 13:40:43 »
B³êkitn± Rapsodiê uwielbiam od dziecka, natomiast do Amerykanina w Pary¿u do dzi¶ nie mam ani cienia przekonania...
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #5 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 13:46:21 »
Beatlesów, ale tylko tych pó¼nych, czyli ostatnie 4 p³yty, stawiam teraz,
(czyli odk±d s³ucham muzyki klasycznej), zaraz za muzyk± klasyczn± ogólnie pojêt±.
Jako nastolatek by³em te¿ zakochany w: Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Oddzia³ Zamkniêty, Perfect…
Dzisiaj s³ucham tych stacji radiowych, z których nie p³ynie muzyka typu:
Baby girl, Barbie girl… Poza tym nie przeszkadza mi ka¿da inna muzyka.
Dzi¶, je¶li co¶ s³ucham specjalnie, ¿e sobie sam puszczam, to w³a¶nie:
tê muzykê klasyczn±, do której podajecie linki
,
i oczywi¶cie Beatlesów z tych czterech p³yt,
które s± ostatnimi w ich twórczo¶ci,
i które s± zbli¿one do kompozycji muzyki klasycznej.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #6 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 14:17:00 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 28, 2010, 12:57:52
Jasne, ¿e nie sam± klasyk± cz³owiek ¿yje! Ja wci±¿ powracam do ulubionych Beatlesów, Genesis (do Duke w³±cznie, potem to juz nie moje nastroje), Frediego i Queen, Yes i parê innych... Wci±¿ Sting (chocia¿ nowa p³yta mnie nie zachwyci³a, mo¿e za ma³o siê oslucha³am?), Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaæ.
Ewo, please, we¼my na tê bezludn± wyspê tak¿e wszystkie albumy Beatlesów
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #7 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 15:39:14 »
To ja jeszcze proszê Genesis!
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 17:44:14 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 28, 2010, 09:56:02
super
Wiedzia³am Moniko, ¿e Ci siê spodoba
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #9 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 18:20:55 »
Cytat: kozio³ Pa¼dziernik 27, 2010, 22:51:34
www.youtube.com/watch?v=Eza_JcuQWvk&feature=related
Wstyd siê przyznaæ - nie zna³am. Rewelacja
Je¶li chodzi o takie brzmienie to znaczna mêska czê¶æ 'paczki' postanowi³a nawracaæ mnie, której Guns 'n' Roses czy Deep Purple mówi³y niewiele, na swoj± muzykê. I tak zosta³am zara¿ona np Van Halenem , a koncertowe teksty Roba Halforda wesz³y w m± ksiêge cytatów
Loreena McKennitt i takie tam ró¿ne, za du¿o by wymieniaæ.
A to z kolei ukochana pani mojej mamy (obok Enyi). Jest ¶wietna. Polecam Lise Gerrard , choæ zapewne znasz
A ja, choæ wszyscy siê dziwi±, uwielbiam folk, etno, etno-jazz, wszystkie eksperymenty, z ró¿nych, ró¿niastych regionów. A zacze³o siê chyba od kasety z dzieciñstwa "Kayah&Bregovic"
. Uwielbiam : Fanfare ciocarlia, Yasmin Levy, Joannê S³owiñsk±, Kroke, Davida Krakauera, Renaud Garcia Fons. I mia³am ogromn± przyjemno¶æ podczas festiwalu Singera (cudowny czas) s³uchaæ w³a¶nie naszego Kroke z Nigelem Kennedy. Bomba
Na ich koncercie by³am z kolei na warszawskim skrzy¿owaniu kutur (z reszt± biletów ju¿ nie by³o i sta³am pod namiotem festiwalowym b³agaj±c dyrektora programowego o bilety. Poczarowa³am, ¿e musze zrobiæ referat i nieco mi skrzypce na plecach pomog³y
ale da³ a ja z piskiem wbieg³am do ¶rodka). To co tam siê dzia³o to przechodzi ludzkie pojêcie. Niesamowite, taka energia ze sceny, wszyscy tañcz± -nie da siê nie tañczyæ, jakie¶ pierwotne instynkty siê budz±
http://www.youtube.com/watch?v=N9Gu-4MnfpE
A to wspomniany Garcia-Fons , zobaczcie co mo¿na zrobiæ z kontrabasem!
http://www.youtube.com/watch?v=aqeuF39vcM4&feature=related
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 18:48:04 »
W utworze Fanfare ciocarlia, wyra¿nie s³ychaæ wokalistê Gypsy Kings, których lata najwiêkszej popularno¶ci przypad³y na okres mojej m³odo¶ci (zreszt± nie tylko mojej - mam tu kilku równolatkow!). Ile¿ to imprez przetañczyli¶my w tych rytmach!
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #11 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 22:56:17 »
Gypsy Kings - dalej bawimy siê przy tej muzyce. "Soy samba" zatañczona zosta³a na ¶mieræ po wielokroæ. Muzyka latynoska generalnie zasysa mnie na parkiet z któr±¶ tam prêdko¶ci± kosmiczn± a do zej¶cia trzeba mnie przymusiæ. Zacytujê Skrzypczatkê - nie da siê nie tañczyæ. To s± rytmy przyswajalne na poziomie komórkowym, wchodz± w krwioobieg jak przy transfuzji i kr±¿± po organizmie tak, ¿e nawet paznogcie zaczynaj± ¿yæ w³asnym ¿yciem i próbuj± tañczyæ samodzielnie.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #12 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 23:22:10 »
Masz absolutn± racjê i my¶lê, ¿e dotyczy to ca³ej muzyki ludowej!
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 00:42:31 »
Cytat: skrzypczatka Pa¼dziernik 28, 2010, 18:20:55
A to wspomniany Garcia-Fons , zobaczcie co mo¿na zrobiæ z kontrabasem!
http://www.youtube.com/watch?v=aqeuF39vcM4&feature=related
Naprawdê ¶wietna muzyka Marto..Kontrabas nieco improwizuj±cy, ale i gitarka w sumie te¿ przyzwoicie. Jednak¿e zdecydowanie lepiej podoba mi siê 2 czê¶æ utworu, poniewa¿ instrument smyczkowy powinien pozostawaæ instrumentem smyczkowym, natomiast w pierwszej czê¶ci brzmi bardziej jak gitara basowa, a nie jako kontrabas. Technika artykulacji jak± jest "pizzicato" (popraw mnie je¿eli zle mówiê) kojarzy mi siê bardziej ze skrzypcami i jest z pewno¶ci± technik± dosyæ czêsto stosowan± w muzyce..ale w przypadku kontrabasu jako¶ nie za bardzo mnie przekonuje. Smyczek to jednak smyczek..nieprawda¿ Marto..??
Ale samo eksperymentowanie z muzyk± nie jest w gruncie rzeczy tendencj± z³±, wezmy dla przyk³adu chocia¿by znan± skrzypaczkê Vanesse Mae...,osobi¶cie bardzo mi siê podoba - choæ ostatnio nieco mniej o Niej siê s³yszy..
W swoim komentarzu wymieni³a¶ nazwisko Rob Helford - je¶li siê nie mylê, to chyba wokalista Judas Priest. Niew±tpliwie wybitny "¶piewak", jednak to gatunek jak dla mnie zbyt ciê¿ki( chocia¿ albumy Ram it Down i Painkiller s± miejscami ciekawe) Niez³y by³ te¿ gitarzysta, chyba Tilton czy Tipton, albo i ten drugi (w obecnej chwili nie mogê sobie przypomnieæ) prezentowa³ on bowiem, oryginalny sposób (czy styl) wykonywania "solówek". Co do twórczo¶ci Van Halena, to o wiele ciekawszym wydaje siê byæ okres z wokalist± Sammy Hagarem, ni¿ Davidem Lee Roth (Hagar dysponowa³ chyba lepsz± skal± g³osu..choæ tamten drugi by³ wiêkszym "showmanem")
To tak w formie porównania..
www.youtube.com/watch?v=YuIDdv9VAx8&feature=related
Poprzednio umie¶ci³a¶ przyk³ad pokazuj±cy co mo¿na zrobiæ z kontrabasem, wiêc mo¿e i ja pokarzê przyk³ad co mo¿na zrobiæ z gitar±..a w³a¶ciwie w jaki sposób mo¿na na niej graæ, u¿ywaj±c przeró¿nych technik - min s³ynny "taping"(czyli tzw. "æwiek")
www.youtube.com/watch?v=OUrwa3TMSwE&feature=related
¯yczê przyjemnego s³uchania Marto..Dobranoc
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Pa¼dziernik 30, 2010, 19:15:07 »
Cytat: Janusz1228 Pa¼dziernik 28, 2010, 14:17:00
Ewo, please, we¼my na tê bezludn± wyspê tak¿e wszystkie albumy Beatlesów
Zaprawdê Beatlesi byli ca³kiem dobrzy, gdy¿ wiêkszo¶æ ich utworów to kompozycje na 2-3 akordy
...a tak powa¿nie Januszu, je¿eli istotnie bêdziecie siê wybieraæ na "bezludn± wyspê", to prócz Beatlesów proponowa³bym równie¿ kilka produkcji Loreeny McKennit, ze wzglêdu na nastrojowy klimat..a dla odmiany mo¿e co¶ z "Aerosmith"
, albo z ekscentrycznego skrzypka Kennedy'ego..Wtedy to s³owo "nuda", z ca³± pewno¶ci± znajdzie siê po¶ród grona s³ów "martwych"..
A tak na marginesie chcia³bym jeszcze przeprosiæ za pewien b³±d "ORTOGRAFICZNY", który wkrad³ siê w moim komentarzu powy¿ej, zw³aszcza w ostatniej "partii" tekstu
..Trochê pózno by³o..
Strony: [
1
]
2
3
...
53
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »