Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :))
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
53
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Muzyka popularna (co nie znaczy, ¿e nie ambitna :)) (Przeczytany 228817 razy)
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
Odp: Muzyka Rozrywkowa
«
Odpowiedz #480 :
Marzec 12, 2011, 14:35:15 »
Na koncercie Roda Stewarda bylem Londynie. Wowczas podobal mi sie bardzo (bo wszystkim sie podobal).
Po latach stwierdzilem, ze jego glos przypomina mi zuzyta przekupke z placu z przepitym i przepalonym glosem
w podeszlym wieku (przekupke - nie przekupa). Nic w tym energetyzujacego i pieknego nie widze.
Przepraszam, ze wchodze z butami do Waszej swiatyni.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #481 :
Marzec 12, 2011, 15:13:13 »
Cytat: xbw Marzec 12, 2011, 14:29:31
O tej p³ycie dowiedzia³am siê w momencie jej wydania i pomy¶la³am sobie, ¿e musi byæ nadzwyczaj warta wys³uchania a mo¿e nawet posiadania. Po czym o temacie na lata ca³e zapomnia³am. Dziêki Gogusiu za wydobycie z otch³ani zapomnienia w³a¶nie tej p³yty w jej ca³okszta³cie. Je¶li muzykê rozrywkow± mo¿na warto¶ciowaæ, to p³yta (nawet nie znam tytu³u) Roda Stewarta sadowi siê stosunkowo wysoko, na szczytach
Poza pierwsz±, masz do przes³uchania jeszcze cztery kolejne z tego cyklu!
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #482 :
Marzec 12, 2011, 15:59:44 »
Cytat: ewa578 Marzec 12, 2011, 15:13:13
Poza pierwsz±, masz do przes³uchania jeszcze cztery kolejne z tego cyklu!
S³ysza³em te¿, ¿e powsta³a jedna p³yta z wybranymi piosenkami z ca³ej serii 4 p³yt. Nie jestem jednak tego pewien.
Bartusie - by³e¶ na koncercie Roda-rockmana czy Roda ¶piewaj±cego klasyki. To du¿a ró¿nica, choæ osobi¶cie uwa¿am, ¿e w obu rolach sprawdza siê ¶wietnie.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #483 :
Marzec 12, 2011, 16:01:23 »
Prawie jak w reklamie Intermarche.
Joe Dassin
http://www.youtube.com/watch?v=uA4KihbsISU&feature=related
Prawie robi wielk± ró¿nicê.
Powiem krotko. Dwa razy F. Fajna piosenka, Fatalnie wykonana
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #484 :
Marzec 12, 2011, 16:07:58 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:01:23
Powiem krotko. Dwa razy F. Fajna piosenka, Fatalnie wykonana
Czy¿by¶my znowu siê nie zgadzali? Jaki¶ czas temu mia³em wielk± ochotê na t± piosenkê i to w³a¶nie wykonanie Dassina spodoba³o mi siê najbardziej. Szkoda tylko, ¿e film koñczy siê jeszcze w trakcie piosenki.
Tak na marginesie trudno znale¼æ ten utwór na Youtube, chyba ¿e w wersji karaoke. Znalaz³em takie oto amatorskie nagranie, moim zdaniem nie tak dobre jak Dassin, du¿o zale¿y od francuskiego akcentu, który buduje odpowiedni klimat.
http://www.youtube.com/watch?v=Wx0Wrcm8Sts&feature=related
Dassin ¶piewa ten utwór bardzo klimatycznie, mo¿na poczuæ siê jak na Polach Elizejskich.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #485 :
Marzec 12, 2011, 16:09:00 »
Bartusie - by³e¶ na koncercie Roda-rockmana czy Roda ¶piewaj±cego klasyki. To du¿a ró¿nica, choæ osobi¶cie uwa¿am, ¿e w obu rolach sprawdza siê ¶wietnie.
.
W jednym zdaniu mowisz, ze duza roznica, a w drugim natychmiast to dementujesz (w obu rolach sprawdza siê ¶wietnie).
Nie zabardzo kumam. Tematem jest Rod Stewart i jego glos.
Chyba roznica (Twoja) dotyczyla roznego repertuaru?
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Marzec 12, 2011, 16:11:40 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:09:00
.
W jednym zdaniu mowisz, ze duza roznica, a w drugim natychmiast to dementujesz (w obu rolach sprawdza siê ¶wietnie).
Nie zabardzo kumam. Tematem jest Rod Stewart i jego glos.
Chyba roznica (Twoja) dotyczyla roznego repertuaru?
Pytanie by³o zadane z czystej ciekawo¶ci. Nie musisz doszukiwaæ siê podtekstów czy pu³apek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #487 :
Marzec 12, 2011, 16:14:03 »
Dassin ¶piewa ten utwór bardzo klimatycznie, mo¿na poczuæ siê jak na Polach Elizejskich.
.
Nie zgadzamy sie. Dassin brzydko frazuje (wykonczenia fraz). Byc moze sama piosenka daje tak mocny klimat,
ze nie zauwazasz brzydkiego wykonania.
Dassin spiewa troche jak nieokielznany chlopek roztropek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #488 :
Marzec 12, 2011, 16:19:12 »
Pytanie by³o zadane z czystej ciekawo¶ci. Nie musisz doszukiwaæ siê podtekstów czy pu³apek.
Nie widze zwiazku z moja ostatnia wypowiedzia.
Chyba nadajemy na innych falach
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #489 :
Marzec 12, 2011, 16:36:07 »
Z Bartusem mogê siê nawet trochê zgodziæ w kwestii technicznej ¶piewania Dassina. Utwór jednak ma tak niezwyk³y, paryski klimat, przyznali¶cie to obaj - a na youtube trudno znale¼æ co¶, co nie bêdzie miernym karaoke.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #490 :
Marzec 12, 2011, 16:44:33 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:19:12
Nie widze zwiazku z moja ostatnia wypowiedzia.
Chyba nadajemy na innych falach
Byæ mo¿e, ale spróbujmy jeszcze raz.
Chodzi³o mi w³a¶nie o repertuar. Niektórzy wol± gdy Stewart wykonuje swoje w³asne piosenki z kolei inni wol± koncerty na których wykonuje jazzowe klasyki. To du¿a ró¿nica je¿eli chodzi o repertuar. Jednocze¶nie stwierdzam, ¿e w ka¿dym z tych repertuarów Stewart sprawdza siê ¶wietnie - gdzie tu widzisz dementowanie czegokolwiek? Interesowa³o mnie na jakiego typu koncercie by³e¶. Rockowym czy jazzowym?
Zauwa¿ tak¿e, ¿e po zadaniu przeze mnie pytania rozpoczê³a siê wymiana postów których celem by³o analizowanie moich wypowiedzi a do tej pory nie uzyska³em odpowiedzi na pytanie. Nie widzê sensu w takim rozbijaniu mojej wypowiedzi na czynniki pierwsze, która moim zdaniem jest jasna. Mam wra¿enie, ¿e tego typu analizy nie wp³ywaj± dobrze na atmosferê w tym miejscu, przynajmniej ja tak to odebra³em.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #491 :
Marzec 12, 2011, 17:43:35 »
Panowie dajcie spokój..
nie ma siê za bardzo nad czym roztrz±saæ z tym Dassimem..wprawdzie nie znam siê na ¶piewie, ale instrumentalnie ( Bartus zapewne mi to przyzna) to przecie¿ bardzo prosty numer...raptem 4-y (noo..mo¿e 5
) akordów na 3 progach.. Co¶ na wzór naszych licznych biwakowych przy¶piewko-pioseneczek z serii.."P³onie ognisko w lesie.."
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #492 :
Marzec 12, 2011, 17:56:20 »
Tak, Konradzie, to prosty utwór. Z prostoty jednak wykreowanych jest wiele piêknych rzeczy. Ten utwór przywo³uje wspomnienia wieczornego spaceru po Champs Elysees w sierpniowy wieczór, dlatego ma w sobie urok i czar.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #493 :
Marzec 12, 2011, 18:22:34 »
Wiem, Amade..tak tylko ¿artowa³em
choæ prawdê powiedziawszy jêzyka nie znam ni w z±b - dla niektórych za bardzo skomplikowany..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #494 :
Marzec 12, 2011, 18:23:06 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:14:03
Nie zgadzamy sie. Dassin brzydko frazuje (wykonczenia fraz). Byc moze sama piosenka daje tak mocny klimat,
ze nie zauwazasz brzydkiego wykonania.
Dassin spiewa troche jak nieokielznany chlopek roztropek.
No w³a¶nie - klimat. Wydaje mi siê, Bartek, ¿e w tego typu piosenkach, czy songach doskona³o¶æ wykonania nie jest tym, co wysuwa siê na pierwszy plan. Tu nie mo¿na chyba analizowaæ tak, jak w klasycznym utworze, rozbieraæ na frazy itp. Zauwa¿, ¿e wielu tzw. bardów nie mia³o idealnych g³osów, ró¿nie im te¿ wychodzi³y wykonania, zw³aszcza na ¿ywo. To co wprawia³o, ¿e pie¶ñ stawa³a siê ¿ywa, a nawet kultowa, to by³ i tekst, i czasem osobowo¶æ wykonawcy, i w³a¶nie wytworzona atmosfera, obrazy jakie wywo³uje, to jakie¶ nieuchwytne "je ne sais quoi".
Ta piosenka z pewno¶ci± kreowa³a tak± atmosferê i by³a du¿ym przebojem. Nie sposób pomy¶leæ o Champs Elysees, by nie pojawi³a siê w tle:)
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
53