Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :))
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
53
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka popularna (co nie znaczy, Âże nie ambitna :)) (Przeczytany 238317 razy)
bartus
Ekspert
Odp: Muzyka Rozrywkowa
«
Odpowiedz #480 :
Marzec 12, 2011, 14:35:15 »
Na koncercie Roda Stewarda bylem Londynie. Wowczas podobal mi sie bardzo (bo wszystkim sie podobal).
Po latach stwierdzilem, ze jego glos przypomina mi zuzyta przekupke z placu z przepitym i przepalonym glosem
w podeszlym wieku (przekupke - nie przekupa). Nic w tym energetyzujacego i pieknego nie widze.
Przepraszam, ze wchodze z butami do Waszej swiatyni.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #481 :
Marzec 12, 2011, 15:13:13 »
Cytat: xbw Marzec 12, 2011, 14:29:31
O tej pÂłycie dowiedziaÂłam siĂŞ w momencie jej wydania i pomyÂślaÂłam sobie, Âże musi byĂŚ nadzwyczaj warta wysÂłuchania a moÂże nawet posiadania. Po czym o temacie na lata caÂłe zapomniaÂłam. DziĂŞki Gogusiu za wydobycie z otchÂłani zapomnienia wÂłaÂśnie tej pÂłyty w jej caÂłoksztaÂłcie. JeÂśli muzykĂŞ rozrywkowÂą moÂżna wartoÂściowaĂŚ, to pÂłyta (nawet nie znam tytuÂłu) Roda Stewarta sadowi siĂŞ stosunkowo wysoko, na szczytach
Poza pierwszÂą, masz do przesÂłuchania jeszcze cztery kolejne z tego cyklu!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #482 :
Marzec 12, 2011, 15:59:44 »
Cytat: ewa578 Marzec 12, 2011, 15:13:13
Poza pierwszÂą, masz do przesÂłuchania jeszcze cztery kolejne z tego cyklu!
SÂłyszaÂłem teÂż, Âże powstaÂła jedna pÂłyta z wybranymi piosenkami z caÂłej serii 4 pÂłyt. Nie jestem jednak tego pewien.
Bartusie - by³eœ na koncercie Roda-rockmana czy Roda œpiewaj¹cego klasyki. To du¿a ró¿nica, choÌ osobiœcie uwa¿am, ¿e w obu rolach sprawdza siê œwietnie.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #483 :
Marzec 12, 2011, 16:01:23 »
Prawie jak w reklamie Intermarche.
Joe Dassin
http://www.youtube.com/watch?v=uA4KihbsISU&feature=related
Prawie robi wielk¹ ró¿nicê.
Powiem krotko. Dwa razy F. Fajna piosenka, Fatalnie wykonana
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #484 :
Marzec 12, 2011, 16:07:58 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:01:23
Powiem krotko. Dwa razy F. Fajna piosenka, Fatalnie wykonana
CzyÂżbyÂśmy znowu siĂŞ nie zgadzali? JakiÂś czas temu miaÂłem wielkÂą ochotĂŞ na tÂą piosenkĂŞ i to wÂłaÂśnie wykonanie Dassina spodobaÂło mi siĂŞ najbardziej. Szkoda tylko, Âże film koĂączy siĂŞ jeszcze w trakcie piosenki.
Tak na marginesie trudno znaleŸÌ ten utwór na Youtube, chyba ¿e w wersji karaoke. Znalaz³em takie oto amatorskie nagranie, moim zdaniem nie tak dobre jak Dassin, du¿o zale¿y od francuskiego akcentu, który buduje odpowiedni klimat.
http://www.youtube.com/watch?v=Wx0Wrcm8Sts&feature=related
Dassin Âśpiewa ten utwĂłr bardzo klimatycznie, moÂżna poczuĂŚ siĂŞ jak na Polach Elizejskich.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #485 :
Marzec 12, 2011, 16:09:00 »
Bartusie - by³eœ na koncercie Roda-rockmana czy Roda œpiewaj¹cego klasyki. To du¿a ró¿nica, choÌ osobiœcie uwa¿am, ¿e w obu rolach sprawdza siê œwietnie.
.
W jednym zdaniu mowisz, ze duza roznica, a w drugim natychmiast to dementujesz (w obu rolach sprawdza siĂŞ Âświetnie).
Nie zabardzo kumam. Tematem jest Rod Stewart i jego glos.
Chyba roznica (Twoja) dotyczyla roznego repertuaru?
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Marzec 12, 2011, 16:11:40 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:09:00
.
W jednym zdaniu mowisz, ze duza roznica, a w drugim natychmiast to dementujesz (w obu rolach sprawdza siĂŞ Âświetnie).
Nie zabardzo kumam. Tematem jest Rod Stewart i jego glos.
Chyba roznica (Twoja) dotyczyla roznego repertuaru?
Pytanie byÂło zadane z czystej ciekawoÂści. Nie musisz doszukiwaĂŚ siĂŞ podtekstĂłw czy puÂłapek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #487 :
Marzec 12, 2011, 16:14:03 »
Dassin Âśpiewa ten utwĂłr bardzo klimatycznie, moÂżna poczuĂŚ siĂŞ jak na Polach Elizejskich.
.
Nie zgadzamy sie. Dassin brzydko frazuje (wykonczenia fraz). Byc moze sama piosenka daje tak mocny klimat,
ze nie zauwazasz brzydkiego wykonania.
Dassin spiewa troche jak nieokielznany chlopek roztropek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #488 :
Marzec 12, 2011, 16:19:12 »
Pytanie byÂło zadane z czystej ciekawoÂści. Nie musisz doszukiwaĂŚ siĂŞ podtekstĂłw czy puÂłapek.
Nie widze zwiazku z moja ostatnia wypowiedzia.
Chyba nadajemy na innych falach
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #489 :
Marzec 12, 2011, 16:36:07 »
Z Bartusem mogê siê nawet trochê zgodziÌ w kwestii technicznej œpiewania Dassina. Utwór jednak ma tak niezwyk³y, paryski klimat, przyznaliœcie to obaj - a na youtube trudno znaleŸÌ coœ, co nie bêdzie miernym karaoke.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #490 :
Marzec 12, 2011, 16:44:33 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:19:12
Nie widze zwiazku z moja ostatnia wypowiedzia.
Chyba nadajemy na innych falach
ByĂŚ moÂże, ale sprĂłbujmy jeszcze raz.
Chodzi³o mi w³aœnie o repertuar. Niektórzy wol¹ gdy Stewart wykonuje swoje w³asne piosenki z kolei inni wol¹ koncerty na których wykonuje jazzowe klasyki. To du¿a ró¿nica je¿eli chodzi o repertuar. Jednoczeœnie stwierdzam, ¿e w ka¿dym z tych repertuarów Stewart sprawdza siê œwietnie - gdzie tu widzisz dementowanie czegokolwiek? Interesowa³o mnie na jakiego typu koncercie by³eœ. Rockowym czy jazzowym?
ZauwaÂż takÂże, Âże po zadaniu przeze mnie pytania rozpoczĂŞÂła siĂŞ wymiana postĂłw ktĂłrych celem byÂło analizowanie moich wypowiedzi a do tej pory nie uzyskaÂłem odpowiedzi na pytanie. Nie widzĂŞ sensu w takim rozbijaniu mojej wypowiedzi na czynniki pierwsze, ktĂłra moim zdaniem jest jasna. Mam wraÂżenie, Âże tego typu analizy nie wpÂływajÂą dobrze na atmosferĂŞ w tym miejscu, przynajmniej ja tak to odebraÂłem.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #491 :
Marzec 12, 2011, 17:43:35 »
Panowie dajcie spokĂłj..
nie ma siĂŞ za bardzo nad czym roztrzÂąsaĂŚ z tym Dassimem..wprawdzie nie znam siĂŞ na Âśpiewie, ale instrumentalnie ( Bartus zapewne mi to przyzna) to przecieÂż bardzo prosty numer...raptem 4-y (noo..moÂże 5
) akordĂłw na 3 progach.. CoÂś na wzĂłr naszych licznych biwakowych przyÂśpiewko-pioseneczek z serii.."PÂłonie ognisko w lesie.."
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #492 :
Marzec 12, 2011, 17:56:20 »
Tak, Konradzie, to prosty utwĂłr. Z prostoty jednak wykreowanych jest wiele piĂŞknych rzeczy. Ten utwĂłr przywoÂłuje wspomnienia wieczornego spaceru po Champs Elysees w sierpniowy wieczĂłr, dlatego ma w sobie urok i czar.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #493 :
Marzec 12, 2011, 18:22:34 »
Wiem, Amade..tak tylko ÂżartowaÂłem
choĂŚ prawdĂŞ powiedziawszy jĂŞzyka nie znam ni w zÂąb - dla niektĂłrych za bardzo skomplikowany..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #494 :
Marzec 12, 2011, 18:23:06 »
Cytat: bartus Marzec 12, 2011, 16:14:03
Nie zgadzamy sie. Dassin brzydko frazuje (wykonczenia fraz). Byc moze sama piosenka daje tak mocny klimat,
ze nie zauwazasz brzydkiego wykonania.
Dassin spiewa troche jak nieokielznany chlopek roztropek.
No w³aœnie - klimat. Wydaje mi siê, Bartek, ¿e w tego typu piosenkach, czy songach doskona³oœÌ wykonania nie jest tym, co wysuwa siê na pierwszy plan. Tu nie mo¿na chyba analizowaÌ tak, jak w klasycznym utworze, rozbieraÌ na frazy itp. Zauwa¿, ¿e wielu tzw. bardów nie mia³o idealnych g³osów, ró¿nie im te¿ wychodzi³y wykonania, zw³aszcza na ¿ywo. To co wprawia³o, ¿e pieœù stawa³a siê ¿ywa, a nawet kultowa, to by³ i tekst, i czasem osobowoœÌ wykonawcy, i w³aœnie wytworzona atmosfera, obrazy jakie wywo³uje, to jakieœ nieuchwytne "je ne sais quoi".
Ta piosenka z pewnoÂściÂą kreowaÂła takÂą atmosferĂŞ i byÂła duÂżym przebojem. Nie sposĂłb pomyÂśleĂŚ o Champs Elysees, by nie pojawiÂła siĂŞ w tle:)
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
53