Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: POLITYKA czyli TEATR  (Przeczytany 21624 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 24, 2015, 09:52:02 »

Pamietacie, jak mowilem o nocnej porze?
(Zlodziej zakrada sie noca?)

Oto naglowek z onet-u:
"Nowelizacja ustawy o TK. Noc± dosz³o do spotkania Kaczyñskiego i Szyd³o."

Ciekaw jestem, za ktorym razem spoleczenstwo (narazie neutralne) dojdzie do wniosku, ze PiS to zlodzieje.
Fachowcy od manimulacji wiedza doskonale. za 150?...300?
No nic ....powtarzajmy...az do skutku.
W przypadku Kaczynskiego i Ziobro to sie udalo. Z porzadnych, uczciwych ludzi zrobiono szmaty. Teraz trudno to odkrecic.

"odpowiem" cytujac samego siebie.
Dzisiaj w onecie - naglowek:

"Poranne g³osowanie w Senacie. Przed godz. 4 przyjêto nowelizacjê ustawy o TK"

I zaczynaja sie wariacie na temat "nocna pora"
noca,
w nocy,
w ciemnosciach
o godz 4 (rano)
przy swietle ksiezyca
niewyspani

Pan X, ziewajac odczytal dokument. Na jego zmeczonej twarzy pojawil sie usmiech.
Udalo sie. Prace przebiegaly w pospiechu pod oslona NOCY!!
Cale szczescie w NOCY.
Jest szansa, ze nikt nie zauwazy i cenne poprawki ujrza swiat dzienny (nocny)

....
....
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 24, 2015, 10:04:36 wys³ane przez bartus » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 24, 2015, 14:39:29 »

Bartku,
zawsze opowiada³am siê za mo¿liwie najmniejsz± ingerencj± w nasz± enklawê tego, co w szerokim znaczeniu zwykli¶my nazywaæ polityk±. Jest to ogólnie rzecz bior±c sfera ¿ycia do¶æ brutalna, i daleko jej do koj±cego i oczyszczaj±cego dzia³ania, jakie ma na nas muzyka, i sztuka w ogóle.
Z drugiej strony ¶wiat wokó³ i niepokoje, jakie nim targaj±, jest tak immanentn± czê¶ci± naszego ¿ycia, ¿e trudno od niego uciec i zamkn±æ siê w szklanej bañce muzyki.
Przecie¿ i ona tak czêsto jest ¿ywym odbiciem zdarzeñ. A i my tutaj czêsto nie mamy innej mo¿no¶ci, ¿eby otworzyæ przed sob± serca, zwierzyæ siê z niepokojów.

Na ogó³ staram siê podchodziæ filozoficznie do ró¿nych bie¿±cych zmagañ i konfliktów. Mo¿e dlatego, ¿e po pierwsze, nie uwa¿am, by ostatecznie politycy mieli decyduj±cy wp³yw na kszta³t rzeczywisto¶ci, choæ z pewno¶ci± tak im siê wydaje:) W³adcy i wodzowie mog± walczyæ zaciekle o w³adzê i wp³ywy, i czyniæ zwyk³ym ludziom ¿ycie ³atwiejszym lub przysparzaæ im k³opotów. Lecz to wielkie umys³y i geniusz cz³owieka pcha ten ¶wiat naprzód. Rewolucjoni¶ci mogli zabijaæ siê wzajemnie przez kolejne setki lat. Ci, którzy spowodowali prawdziw± rewolucjê, to Gutenberg, James Watt, Charles Babbage, Czochralski i im podobni. A ci, którzy w miêdzyczasie administruj± zmieniaj±cym siê ¶wiatem, to czêsto jedynie "much ado about nothing"
Poza tym podzielam podej¶cie do ogólnie przyjmowanych politycznych podzia³ów wyra¿onych przez Ko³akowskiego, które uwa¿am za najbardziej sensowne, i zgadzaj±ce siê z moimi odczuciami. Uwa¿am, ¿e wiêkszo¶æ nas jest w naturalny sposób konserwatywno-liberalnymi socjalistami W ró¿nych chwilach, wobec ró¿nych zagadnieñ. Jeste¶my, a przynajmniej czê¶æ z nas jest, zbyt z³o¿onymi bytami, by byæ ideologicznymi monolitami w jakimkolwiek wzglêdzie. Jednak stronnictwa musz± polaryzowaæ pogl±dy, by siê odró¿niæ, byæ bardziej wyraziste, przyci±gaæ zwolenników. Wiêc skupiaj± siê na jednej lub kilku sprawach, ustalaj± pewien kanon my¶lenia, przyjmowany potem przez osoby, które nie maj± czasu ani ochoty wypracowywaæ sobie samodzielnie opinii na ka¿dy temat. To w konsekwencji sprawia, ¿e wielu ludzi my¶li "modu³ami" I s±dzi, ¿e wszyscy inni s± przeciwni wszystkiemu, co nale¿y do "modu³u" "Nic bardziej mylnego"
Jednak w szerszej perspektywie rozs±dnie jest przyj±æ, ¿e w ca³o¶ciowym obrazie wszyscy s± jako¶ potrzebni, i ró¿norodno¶æ widzenia, opinii, pogl±dów, pomys³ów na ¶wiat i wolno¶æ ich g³oszenia jest nie dopustem bo¿ym, a bogactwem, które trzeba by chroniæ, podobnie jak doceniamy i chronimy biodiversity.
I odnosz±c siê do Twoich s³ów, Bartku, "Uwazam, ze zarowno PO jak i SLD, PSL  maja w swoich szeregach ludzi przyzwoitych.
Odwrotnie, -  moge powiedziec, ze wsrod PiS-owcow sa krzykacze i cwaniacy". Oraz: "Uwazam, ze zarowno PO jak i SLD, PSL  maja w swoich szeregach krzykaczy i cwaniaków. Odwrotnie, -  moge powiedziec, ze wsrod PiS-owcow sa ludzie przyzwoici." 
(to be continued - po Wigilii Chichot)

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2016, 21:56:53 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 28, 2015, 14:15:43 »

Nowelizacja o zmianach w TK podpisana!!

Wystapienie Dudy - NA TEMAT
Wystaienie Petru  - NIE NA TEMAT

Co ma inwigilacja lub sytuacja w Rosji do zmian proponowanych przez PiS?
Czytanie emaili lub odwiedziny cichociemnych p.Petru pomylil z inna bajka.

Wystapienie p.Petru nastapilo w 1 sek. po wystapieniu Dudy.
Manipulacja mediow??
Natychmiastowa kontra jest b.skuteczna. Gaszenie ognia tuz po pojawieniu sie iskry.
W wypadku p. Petru bylo tra (tra ta ta ta), nie kon. Chociaz z angielskiego "con" by pasowalo.

Zmiany sa bardzo dobre, chaciaz uwazam, ze TK jest tworem chorym i nielogicznym.
Ale na poczatek "why not"

1. "kolejkowanie"
2. Werdykt z udzialem wszystkich sedziow
3. 2/3 glosow rozstrzyga.

ad1.
Czekanie na swoja kolejke jest sprawiedliwe.
Problemy wniesione prze PO byly rozpatrywane z dnia na dzien przez "stare" TK.
Inni nadal czekaja, Niektorzy nawet juz kilka lat!!

ad2.
Werdykt TK ma swoja duza wage. Czasami decyduje o zyciu czlowieka.
Moim zdaniem, cale gremium sedziowskie powinno brac udzial w rozstrzyganiu.
Czlowiek jest omylny. Jeden sie pomyli, drugi, trzeci, skoryguje.
I nie tylko o pomylki chodzi (blink, blink).

ad3.
2/3 = dobra wiekszosc

Obecnie w TK jest 9 z PO i 5 z PiS.
Czy to jest zamach na konstytucje?
--------------
hau hau, a karawana - go go
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 29, 2015, 00:43:50 »

Manipulacja mediow??
Natychmiastowa kontra jest b.skuteczna. Gaszenie ognia tuz po pojawieniu sie iskry.
W wypadku p. Petru bylo tra (tra ta ta ta), nie kon. Chociaz z angielskiego "con" by pasowalo.
[...]

hau hau, a karawana - go go

Kolejny przyk³ad na poparcie tezy o medialnych manipulacjach. Mo¿na je mno¿yæ - ot, choæby godzinê temu, w telewizyjnej dwójce...

Swoj± drog± - ostatnim zdaniem trafiasz w punkt, w³a¶nie pojawi³a siê informacja o projekcie ustawy o mediach narodowych (w miejsce publicznych). Bêdzie siê dzia³o.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2016, 21:58:46 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 29, 2015, 11:17:06 »

Polecam
https://www.youtube.com/watch?v=EJXUY3M_HPk

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Styczeñ 08, 2016, 11:09:43 »

6-scio latkom do szoly WSTEP WZBRONIONY!!

Haslo to wypowiadam w pelni swiadomie.
Kieruje mn± doswiadczenie. Kilkanascie lat zycia w Anglii wyrobilo mocn± opinie na temat edukacji dzieci.
Generalnie: dzieci i mlodziez szkolna w Anglii zachowuja sie jak zwykli chuliganie.
Odpyskiwanie nauczycielom (a w nie jednej szkole jadalem chleb) jest na porz±dku dziennym.
Wulgarne, chamskie zachowania poza szkola sa normalnym widokiem na ulicach Londynu.
Dorosli s± traktowani bez szacunku.
Starsza (13,14 lat - ha ha) mlodziez jest niebezpieczna (pobicia starszych osob, lub kradzieze w sklepach).
Az swierzbi reka. Jednak nic nie mozna zrobic. Pamietam ekscesy w autobusie.
Na kolanach mialem 4 letniego synka. Mialem zareagowac, lecz cale szczescie sie wstrzymalem.
Prawo jest po stronie mlodocianch.
"Big headed kids" mysl±, ze pozjadaly wszystkie rozumy i mog± zmierzyc sie z codziennym zyciem jak DOROSLI.
Wlasnie... - mlodziez angielska jest zbyt wczesnie uwazana za doroslych.
Opuszczanie domow w wieku 15, 16 lat jest norm±.
I tutaj, moim zdaniem jest najwiekszy bl±d systemu wychowawczego.
Pamietam swoje wyczyny w wieku 15, 16 lat. z perspektywy czasu i ³apiê sie za g³owê i
nie dowierzam, jakim glupim szczylem wowczas bylem. Motyle i gwozdzie w glowie.
Cale szczescie, ze bylem traktowany jako dzieciak i moi rodzice bez trudu przejmowali stery.

Zachowanie polskich dzieci w szkolach i na ulicach jest nieporownywalnie lepsze.
W zestawieniu z ich angielskimi rowiesnikami, to ANIOLY.
W tym temacie nie podejmuje dalszej dyskusji.
W przeciwienstwie do niektorych politykow, mam DOSWIADCZENIE (doskonale znam dwie strony medalu).
Politycy, ktorzy pieprza o lepszym starcie w nauce szesciolatkow - PIEPRZ¡!
Przerazaja mnie ich amatorskie, pseudo-elokwentne wypociny bez znajomosci tematu.
I taki matol jeden z drugim bedzie decydowal, co jest lepsze dla naszych polskich dzieci.
Na wiedze jest czas, na wychowanie, czasu brak.
A tak prawde mowiac, to poziom wiedzy u przecietnego schoolboy/girl jest (moim zdaniem) nizszy, niz u ucznia i uczennicy.

Wprowadzanie 6-cio letnich dzieci do szkoly jest poniek±d planem szybszego pozbycia sie ich z domow rodzinnych.
"....Bo my  uczymy nasze dzieci samodzielnego myslenia od najmlodszych lat.." mawiala kiedys angielska
nauczycielka (ktorej z reszta nie cierpialem).
Samodzielne myslenie? - TAK, ale w odpowiednim czasie.

Pozwolmy naszym dzieciom byc pod opieka rodzicow jak najd³uzej jest to mozliwe.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 08, 2016, 11:20:31 wys³ane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Styczeñ 09, 2016, 10:05:30 »

Przepraszam za koslaw± gramatykê
Powinno byc "... mlodziez angielska jest zbyt wczesnie uwazana za dorosl±..." ± ±  ±.
ta mlodziez, a nie tych mlodziez..

Chociaz nie jestem pewny... "doroslych" mozna by potraktowac oddzielnie i nie laczyc z "mlodziez". No wlasnie, moznaby
Brzmi troche dziwnie - "dorosla mlodziez".

Szkoda, ze nie ma teraz Kasi, naszego jezykowego guru.
Ale za to jest Beatka i Aga i Patryk i Asia i Ela i Janusz i Kati i Joanna i Mussaman i Koziolek i Slawek i Ewa, wreszcie Niebieskooki .... rowniez

niedajacy sobie dmuchac w kasze w sprawach czystosci jezyka polskiego.
Sa?....czy ich tez nie ma.....

Mam pomysl. Zamiast rozmawiac, linkujmy sie.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 09, 2016, 10:12:24 wys³ane przez bartus » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Styczeñ 09, 2016, 15:09:01 »

Ludzie, ktorzy zgadzaja sie z haslem "Wolne Media" prezentowanym przez KOD
aprobuja haslo "Wolne Media Byly Za PO" ("..zeby bylo, tak jak bylo.."- A.Holland)
Kon by sie usmial!!
Zaczynam po malu zgadzac sie z tym, ze Polska jest krajem, ktory zamieszkuja przyzwoici, lecz naiwni ludzie.
Nie powiem ciemnota, gdyz ta, o tej porze w sobote lezy pijana pod plotem.
Cale szczescie, ze nie mamy takiego KODU (kreskowego) w sklepach.
Nie wiedzielibysmy ile co, faktycznie kosztuje. Cena chleba raz 2 zl, raz 50 zl. Zalezy od sposobu ustawienia
kresek KOD-u przez zarzadzajcych KOD-em.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Styczeñ 09, 2016, 15:59:52 »

W okresie, kiedy historia robi zakret, kiedy waza sie losy naszej przyszlosci,
nie rozmawianie, nie prowadzenie dialogu,  chowanie glowy w piasek (Elu) jest szkodliwe.
Bezpieczenstwo Europy jest zagrozone bardziej niz nam sie wydaje.
Ago, to nie jest prowokacja, lecz proba rozmawiania z Wami, tutaj na forum o sprawach, ktore dotycza nas wszystkich.
W koncu K.Sz to jest FORUM a nie jakis prywatny dom wolnoætomka.
Wole uslyszec opinie od przyzwoitych i wrazliwych, niz od holoty onetowskiej i jej podobnej.
Dlatego mamy takie szambo w Polsce od stuleci. NIE ROZMAWIAMY.
Kazdy, po cichu, przeciaga line na swoja strone, myslac tylko i wylacznie o swoich profitach.
Mialem nadzieje, ze tutaj rozwine Dyskusje nie przez male d, ale widze, ze moje starania sa do d..

P.S.
Dziekuje Patryku i Asiu, ze przynajmniej Wy zareagowaliscie na moj glos.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #24 : Styczeñ 09, 2016, 17:24:02 »

Bartusie, nie spa³am od ponad 33 godzin, muszê wstaæ o 2.30 w nocy, pracujê po 16 godzin a pomiêdzy pracami nie zd±¿am siê po³o¿yæ. Wiêc tylko sygnalizujê, ¿e jak ode¶piê i bêdê mia³a jakie¶ wolne, to napiszê co my¶lê o tych sze¶ciolatkach. To skandal, ¿e w ogóle siê temat odkrêca. Sama jestem OFIAR¡ przetrzymania co najmniej rok jak nie dwa labo trzy w przedszkolu. Nie tu le¿y pies pogrzebany. Dzieciaki powinny siê uczyæ od jak najwcze¶niejszych lat, inaczej wiêdn±, durniej±, g³upiej±, robi± siê zblazowane, puste, zniechêcone. S± jak psy, którym odmawia siê rzucania ko¶ci. Markotniej±, gnu¶niej±. Kaspary Hausery seryjne. Sêk w systemie tego nauczania, tu powinna i¶æ energia i dzia³anie, nie na sztuczne, nienaturalne przetrzymywanie dziecka w "³onach matek" ile lat siê da.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Styczeñ 10, 2016, 13:55:52 »

Wyrzucanie plodu z lona matki na ulice, to troche za wczesnie Beato.

Trudno mi bedzie przekonac wk.....n± matke
Za swoj problem z przedszkolem podziekuj PO. To oni wprowadzili nowelizacje.
To oni zignorowali petycje 6 mln rodzicow!! (Podobno KOD chcial demonstrowac, ale zapomnial)

Moim mocnym argumentem sa doswiadczenia, ktorych doznalem na wlasnej skorze.
Widzialem, Slyszalem. Bylem
w srodku tego systemu przez kilkanascie lat. Systemu, gdzie szkola zaczyna sie juz od 4 roku!!

Wymuszanie samodzielnosci u malutkich przypomina mi wyrzucanie ich z lozka, kiedy to rano (lub w nocy)
wskakuja do cieplej poscieli rodzicow (rodzica).
Jedna opcja - wyrzucic, druga - przyjac i przytulic. Ktora lepsza? Ostatnie badania wykazaly wyzszosc tej drugiej.

Przejscie z przedszkola do szkoly jest duzym skokiem emocjonalnym. Za duzym w wieku 6 lat.
Dzieciak wkracza w swiat, gdzie panuja ostre reguly, gdzie zabawa przemienia sie w prace.
Gdzie pani nauczycielka (po szkole pedagogicznej) staje sie przyszywana matka kilkudziesieciu dzieci.
Pani, ktora "don't give a shit" (sa wyjatki).

Proces uczenia sie trwa kilkadziesiat lat (jak dozyjemy). Mamy na to czas (chociaz??)
Wychowanie jednak zdobywa sie na samym poczatku.
Na samym poczatku ustalamy hierarchie i swoja pozycje.
Szacunek do starszyzny nie istnieje w "nowoczesnym" swiecie zachodu. A szkoda. Szkoda, ze
ucz± nas tej piekielnej "samodzielnosci" i niezaleznosci od najmlodszych lat.

P.S.1
Szkola, oprocz Sztuki jest moja pasj±. Od lat eksperymentuje i pisze swoja reforme (kilkaset stron).
Mam taka nadzieje, ze kiedys SZKOLA bedzie wygladala tak jak sobie to wymarzylem.
Chyba... na poczatku sie zle wyrazilem SZKOLA to przeciez SZTUKA, a nauczyciel jest MISTRZEM (powinien byc)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Styczeñ 21, 2016, 09:59:00 »

W Norwegii jest mniej piasku.
https://www.youtube.com/watch?v=BrW_62y_HM8
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Styczeñ 21, 2016, 23:03:00 »

Bartusie Bartusie, zmiêkczy³e¶ mnie tym ch³opcem bardziej ni¿ bym chcia³a, a ja i tak we wstrz±sie pionowym jeszcze jestem (obejrza³am wczoraj "Pinê" Wima Wendersa).

So, sze¶ciolatki. W ³onie matki, przy mleku mamy, za r±bek spódnicy, owszem, ale rozumnie i do w³a¶ciwego czasu. Ten czas wraz z postêpem cywilizacyjnym nastêpuje coraz wcze¶niej. Dzieci s± inne ni¿ za czasów mojej czy Twojej m³odo¶ci, chowane na kablówkach przy Internecie, nowoczesnych ksi±¿eczkach, przez nowoczesne mamy i babcie. S± ju¿ zupe³nie innymi dzieæmi. Tempora mutantur et nos mutamur in illis, czasy siê zmieniaj± i my wraz z nimi, nasze dzieci siê zmieniaj±. Rzeczywisto¶æ zmienia siê z dnia na dzieñ, bo ju¿ nawet nie po dziesiêcioleciach czy latach. Pos³uchaj, mowa ludzka siê zmienia, pos³uchaj, jak ludzie mówi± do siebie, proces w coraz szybciej przebiegaj±cym progresie. ¯ycie toczy siê z górki. A równocze¶nie wszystko jest tak samo, jak by³o zawsze, czyli zmienno¶æ codzienno¶ci±, jedynie jej tempo zró¿nicowane.
Bêdê uparcie obstawa³a przy dostosowywaniu wszelkich programów nauczania do bie¿±cego nad±¿ania za realnym ¶wiatem. Nie z rocznym opó¼nieniem nawet. Update programu nauczania i wychowania, opcja: codziennie. To zbyt wa¿ne jest, wychowywanie dzieci, przygotowywanie ich do ¿ycia, nauczanie tego co im bêdzie potrzebne i dostosowywanie do realiów, bie¿±ce dostosowywanie dostarczanej wiedzy.

Nie jestem wk...n± matk±. Mia³am przez lata ¿al, ¿e gotow± na pój¶cie do szko³y a przynajmniej do jakiej¶ zerówki by³am od 3 -4 roku ¿ycia, a durna psycholo¿ka po te¶cie polegaj±cym na narysowaniu lalki powiedzia³a, ¿eby nie odbieraæ mi dzieciñstwa i ¿e ona kieruje mnie jeszcze do przedszkola, a mia³am wtedy 6 lat. Mêczy³am siê strasznie, panie przedszkolanki wyrêcza³y siê mn±, czyta³am dzieciom bajki a one sz³y na kawê, papieroski i plotki, ja za nie pracowa³am. Bo z braku miejsc w najstarszakach umieszczono mnie w starszakach czyli w¶ród piêciolatków!!!!!!!!! Urzek³a Ciê moja historia? Kilka pierwszych lat w szkole ziewa³am na lekcjach, nudzi³am siê, marnowa³am siê, wiêd³am i usycha³am, nikt nie prowadzi³ ze mn± programu indywidualnego. Dzieci obok w zbiorczej szkole gminnej sylabizowa³y literki a ja p³ynnie czyta³am gazety ju¿ w wieku 3 lat. ¯al ju¿ mi przeszed³.

Takich dzieci, jakim ja by³am, bêdzie coraz wiêcej, co z nimi, na zmarnowanie? Nikt chyba nie prowadzi ¿adnych badañ, ale dzieci s± cholernie m±dre i inteligentne, wystarczy nie marnowaæ ich potencja³u, pozwoliæ im siê rozwijaæ wg ich w³asnej ¶cie¿ki ¿yciowej, nie t³amsiæ ich. W³±czam M jak mi³o¶æ, a tam "córcia" filmowa Kasi Cichopek traktowana jest z uporem maniaka z odcinka na odcinek jak ruszaj±ca siê kuk³a. Taki przyk³ad i przekaz z najpopularniejszego "serialu" idzie w kraj. Dziecko = debil, zatem traktuj jak debila. Skutkiem czego debil wyro¶nie, a na pewno mocno st³amszona jednostka ludzka.

Niew³a¶ciwe jest uzasadnianie polskiego problemu przyk³adem z Anglii, to zupe³nie inne schematy kulturowe.

Zgodzê siê z Tob±, ¿e nauczyciel powinien byæ mistrzem. Czasem jest. Zróbmy z czasem ¿eby zast±piæ "czasem" "zawsze". I wtedy bêdzie dobrym nauczycielem i poradzi sobie z maluchem w ka¿dym wieku.

Przepraszam, ¿e tak d³ugo "odpisywa³am", ale nadal doba za krótka. Zacz±³ siê na przyk³ad
http://www.myfrenchfilmfestival.com/pl/
gor±co polecam!!!!!

A, jeszcze. Szacunek dla starszych powinien byæ wpajany rozumnie przez przyk³ad.
Szok emocjonalny czy skok emocjonalny - dzieci powinny byæ przygotowane na takie momenty i nie prze¿ywaæ tego szoku i nie zauwa¿aæ skoku, a traktowaæ jako naturalny bezproblemowy bieg rzeczy. To doro¶ci wmawiaj± dzieciom, panikuj±c, ¿e teraz oto czeka jej jaki¶ bolesny moment w ¿yciu i swoje frustracje i obawy wkodowuj± w potomstwo.

Zapewne ci±g dalszy jeszcze nast±pi.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Styczeñ 22, 2016, 00:17:17 »

Przejscie z przedszkola do szkoly jest duzym skokiem emocjonalnym. Za duzym w wieku 6 lat.
Dzieciak wkracza w swiat, gdzie panuja ostre reguly, gdzie zabawa przemienia sie w prace.

A o jest nie tak ze s³owem praca? Kolejny wkodowany schemat, ¿e to¶ niemi³ego, trudnego, ¿e mo¿e lepiej unikaæ i migaæ siê.

Czemu nie uczy siê dzieci czego¶ w rodzaju tego:

Pracujesz by dotrzymaæ kroku ziemi, by sprostaæ rytmowi jej duszy.
Bowiem trwaæ w bezczynnie, to staæ siê obcym wio¶nie i latu,
zimie i jesieni; to wypa¶æ z orszaku wielkiej ¿ycia procesji, co w
majestacie i dumnym poddaniu kroczy ku nieskoñczono¶ci.
Gdy pracujesz stajesz siê fletni±, przez której serce p³yn±cy szept godzin
zmienia siê w muzykê.
Któ¿ z was chcia³by pozostaæ bezmown± i niem± wiklin±, gdy wszystko inne ¶piewa wspóln± pie¶ñ?
Powtarzano wam zawsze, i¿ praca jest przekleñstwem,
a trud nieszczê¶ciem.
A ja wam powiadam, i¿ pracuj±c spe³niamy cz±stkê najdalszego marzenia ziemi, przeznaczon± nam od zarania wieków, gdy siê zrodzi³o owo marzenie.
Gdy trudzisz siê zaiste mi³ujesz ¿ycie prawdziwie; a ukochaæ ¿ycie przez trud, to przenikn±æ w jego najg³êbsz± tajemnicê.
Lecz je¶li w waszym cierpieniu, narodziny zwiecie mêk±, a podtrzymywanie cia³a kl±tw±, — na czele wam wypisan±, — tedy wam rzekê, i¿ tylko w pocie czo³a waszego zdo³acie zeñ zetrzeæ ów wypisany znak.
Powiadano wam równie¿, ¿e ¿ycie jest mrokiem, a wy w znu¿eniu waszym powtarzacie jak echo to, co niegdy¶ znu¿eni byli wyrzekli.
A ja wam powiadam, ¿e ¿ycie jest naprawdê mrokiem, tylko, gdy mu braknie wewnêtrznego pêdu;
a ten jest ¶lepy, gdy nie towarzyszy mu wiedza,
a wszelka wiedza jest pró¿na bez pracy,
a ka¿da praca jest pusta i daremna, je¶li w niej nie ma mi³o¶ci;
lecz kiedy pracujesz z mi³o¶ci±, ze Sob± siê wi±¿esz,
i z lud¼mi, i z Bogiem jednoczysz.
Có¿ to znaczy pracowaæ z mi³o¶ci±?
To odzie¿ tkaæ nici± z w³asnego serca wysnut±, jakby umi³owanemu mia³a za szatê pos³u¿yæ;
a dom budowaæ z uczuciem serdecznym, jakby ukochany mia³ w nim
pomieszkanie znale¼æ;
a w rolê ziarno rzucaæ z tkliwo¶ci ogromem, a plon zbieraæ z weselem, jakby nasz najdro¿szy mia³ tych plonów kosztowaæ.
To rzecz ka¿d±, której dotknie rêka, tchnieniem naszego ducha przepoiæ, i wiedzieæ, i¿ wszyscy b³ogos³awieni umarli czuwaj± z nami pospo³u.
Praca to mi³o¶æ, która widzialny przybiera kszta³t.
Wiêc je¶li nie zdo³acie pracowaæ z mi³o¶ci±, a jeno niechêæ ¿ywi±c i wstrêt, tedy zaprawdê lepiej wam wszelk± porzuciwszy pracê, usi±¶æ w progu ¶wi±tyni i wyci±gaæ rêkê po ja³mu¿nê tych; co siê trudz± rado¶nie.
Bowiem je¶li obojêtnie wypiekasz chleb, gorzkim on bêdzie i zaspokoi tylko pó³ g³odu cz³owieka;
a je¶li z narzekaniem winn± t³oczysz jagodê, ono jad ws±czy w wino.

Khalil Gibran "Prorok"

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Styczeñ 22, 2016, 00:27:15 »

I jeszcze o dzieciach:

Mi³o¶æ im wasz± dawajcie, lecz nie wasz± my¶l,
gdy¿ one w³asne posiadaj± my¶li.
Schronienie mo¿ecie daæ cia³u ich, ale nie duszy;
bowiem dusze ich w przybytku jutra trwaj±,
a tam, nawet marzeniem swoim nie zdo³acie siêgn±æ.
Mo¿ecie staraæ siê byæ do nich podobni, lecz nie usi³ujcie nigdy
upodobniæ je sobie.
Bo ¿ycie nie cofa siê wstecz, ani siê ogl±da za wczorajszym dniem.
Jeste¶cie jako luk, a dzieci wasze jako strza³y ¿ywe,
wybiegaj±ce z was w dal.

Khalil Gibran "Prorok"
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers thepunisher countrylife mini-land black-for