Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ  (Przeczytany 70557 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #45 : Luty 03, 2011, 21:26:01 »

Jak to miÂło z ich strony, Âże nie przetÂłumaczyli np. na japoĂąski Chichot

To mi przypomina ten dowcip: "haha, zaÂśmiaÂła siĂŞ hrabina po francusku, bo dobrze znaÂła ten jĂŞzyk"
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Luty 04, 2011, 10:28:10 »

wÂłaÂśnie sobie uÂświadomiÂłam, Âże dobrze znam francuski
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 21, 2011, 18:53:34 »

WziaÂłem dziÂś samochĂłd i w mojej marszrucie po Majorce pojechaÂłem do Valdemosy. UdaÂło mi siĂŞ bez problemu odnaleÂż klasztor. Nie wiedziaÂłem, ktĂłrĂŞdy siĂŞ wchodzi do muzeum, wiĂŞc zapytaÂłem o to jakieÂś dwie polskie turystki - studentki (siedzÂące nieopodal na Âławeczce). I oto przeÂżyÂłem jeden z wiĂŞkszych szokĂłw w moim Âżyciu: "To tutaj jest jakieÂś muzum Chopina? - zapytaÂły...
Kochani! Ja nie potrafiĂŞ tego skomentowaĂŚ. MoÂże Wy...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 18:56:02 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 21, 2011, 19:01:41 »

O tempora....  Co? Z politowaniem  Szok , có¿ , kaÂżdy ma jakies swoje priorytety 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 19:05:22 wysłane przez Melisa » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 21, 2011, 19:01:58 »

Januszu, zwiedzaj za nas wszystkich Przetrzyj szlak, moze sie kiedys caÂła ekipa wybierzemy!
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 21, 2011, 19:05:28 »

WziaÂłem dziÂś samochĂłd i w mojej marszrucie po Majorce pojechaÂłem do Valdemosy. UdaÂło mi siĂŞ bez problemu odnaleÂż klasztor. Nie wiedziaÂłem, ktĂłrĂŞdy siĂŞ wchodzi do muzeum, wiĂŞc zapytaÂłem o to jakieÂś dwie polskie turystki - studentki (siedzÂące nieopodal na Âławeczce). I oto przeÂżyÂłem jeden z wiĂŞkszych szokĂłw w moim Âżyciu: "To tutaj jest jakieÂś muzum Chopina? - zapytaÂły...
Kochani! Ja nie potrafiĂŞ tego skomentowaĂŚ. MoÂże Wy...

To ja moÂże innÂą opowiastkĂŞ...

Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W geœcie rozpaczy spyta³em jak¹œ 20 letni¹ kobietê z gitar¹ na plecach, bêd¹c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 21, 2011, 19:21:29 »

W tej sytuacji Januszu, trudno o jakikolwiek komentarz..Wychodzi na to, Âże dziewczynki nie miaÂły zielonego pojĂŞcia Âże przebywaÂł tam Chopin, a jedynie przyjechaÂły siĂŞ poopalaĂŚ..
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 21, 2011, 23:55:06 »

Przecie¿ zdecydowana wiêkszoœÌ jedzie na Majorkê albo siê poopalaÌ, albo ¿eby potem zaszpanowaÌ w towarzystwie, ¿e tam byli. Dotyczy to zreszt¹ wiêkszoœci "modnych" miejsc. Mówiê oczywiœcie o Polakach i mieszkaùcach innych krajów zwanych dawniej "rozwijaj¹cymi siê".

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 24, 2011, 17:14:00 »

ÂŻe tak powiem Januszku: Co siĂŞ dziwisz?
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 25, 2011, 14:23:39 »

Januszu, moÂże cierpiÂą na amuzjĂŞ? 

Na Majorce niestety nie byÂłam, ale wiem od zaprzyjaÂźnionego Niemca, Âże nasi zachodni sasiedzi nazywajÂą MajorkĂŞ (w Âżartach) 17 bundeslandem   Chichot Niemcy podobno majÂą bzika na punkcie tej wyspy. Sa teÂż oczywiÂście tacy, ktĂłrzy chcÂą odpocz¹Ì za granicÂą od rodakĂłw i wogĂłle tam nie jeÂżd¿¹ 

Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 25, 2011, 14:41:50 »

To prawda, z tym ¿e u nas jeŸdzi siê na Majorkê, ¿eby pokazaÌ, ¿e kogoœ staÌ na to (wy¿sze motywacje, jak np. naszego kolegi Janusza, to zjawisko niestety marginalne), a na Niemcach nie robi to wra¿enia, bo tam je¿d¿¹ u nich np. gospodynie domowe itp.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 26, 2011, 20:30:36 »

Witajcie, kochani! Jestem z powrotem! StĂŞskniÂłem siĂŞ za Wami i za Forum, do ktĂłrego tabliczek zerkaÂłem tylko "z doskoku'. ByÂłem praktycznie odciĂŞty od internetu, mimo ze otaczaÂł zewszÂąd cywilizowany Âświat.
Bo Baleary - ze swojÂą flagowÂą MajorkÂą i milionem hoteli to z pewnoÂści Âświat Cywilizacji i Kultury. TrochĂŞ dziwny jednak Âświat, w ktĂłrym rolĂŞ gospodarzy odgrywajÂą goÂście, i to gÂłownie z Niemiec, tu bowiem jĂŞzyk niemiecki rozbrzmiewa duÂżo, duÂżo czĂŞÂściej i gÂłoÂśniej, niÂż rodzimy kataloĂąski (masz racjĂŞ Kasiu - Niemcy jeszcze  pod koniec XX w. snuli otwarte plany odkupienia od Hiszpanii Majorki!), tu mieszkaĂący posiadajÂą najwiĂŞksza iloœÌ samochodĂłw w przeliczeniu na osobĂŞ (dziĂŞki czemu wypoÂżycza siĂŞ samochody z wypoÂżyczalni - za grosze), a z drugiej strony (a moÂże dlatego) - tu, najrzadziej spotykanÂą rejestracjÂą aut sÂą auta z kontynentu.

MĂłj krĂłtki wojaÂż po Majorce okazaÂł siĂŞ nie tylko sympatycznÂą wyprawÂą, ale i pouczajÂącÂą...DziÂś raz kolejny przekonujĂŞ siĂŞ, jak turystyka bowiem uczy: jednym otwiera oczy (pozdrawiam Was - moje nieznane panie z Valldemossy, o ktĂłrych byĂŚ moÂże sÂłusznie napisaÂł kozioÂłek i Niebieskooki, Âże przyjechaÂły siĂŞ poopalaĂŚ, a Ela - Âże w koĂącu kaÂżdy ma prawo mieĂŚ swoje priorytety, a szczegĂłlnie, gdy cierpi siĂŞ na amuzjĂŞ (hej! Kasia)), drugim - kolejny horyzont. PoprzestajÂąc na tej oglĂŞdnej formuÂłce nie bĂŞdĂŞ juÂż strofowaÂł nikogo ani czemukolwiek siĂŞ dziwiÂł (hej! Monika). Pozostaje mi wierzyĂŚ, ze przynajmniej dla kaÂżdego z naszej szafarskiej rodziny - Valdemossa - to na pewno nie jakiÂś klasztor, a kultowe miejsce, do ktĂłrego warto przyjechaĂŚ, albo powrĂłciĂŚ, gdyÂż to wÂłasnie tu - Âświat po raz pierwszy usÂłyszaÂł m.in. ukochane przez nas wszystkich preludia Chopina. Zgodnie z TwojÂą proÂśbÂą przetarÂłem wiĂŞc szlak, Beatko, choĂŚ wiem, Âże byli tu juÂż wczeÂśniej inni. Za to udaÂło mi siĂŞ zrobiĂŚ specjalnie dla Was mĂłj krĂłtki autorski reportaÂż z tej "mojej" Valdemossy, do projekcji ktĂłrego serdecznie teraz zapraszam. MoÂże kolejny reportaÂż bĂŞdzie oz naszej wspĂłlnej szafarskiej wycieczki?

http://www.youtube.com/watch?v=RONnpQCrpro  (LD)  )

http://www.youtube.com/watch?v=xdQnN0AmTmQ   (HD)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 00:47:53 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 26, 2011, 21:03:24 »

ReportaÂż super, ale dobrze Âże juz jesteÂś wÂśrĂłd nas

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 26, 2011, 21:43:12 »

To ja moÂże innÂą opowiastkĂŞ...

Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W geœcie rozpaczy spyta³em jak¹œ 20 letni¹ kobietê z gitar¹ na plecach, bêd¹c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
Te nasze opowiastki, Kubo, moÂżna by chyba przytaczaĂŚ bez liku.  Chichot
Nie tak dawno szukajÂąc we Lwowie hotelu Chopin(!) gdzie miaÂłem rezerwacjĂŞ, zatrzymaÂł mnie pan milicjant strofujÂąc, Âże oto wjechaÂłem do zamkniĂŞtej o tej porze "zony" - popeÂłniajÂąc tym samym wykroczenie. Grzecznie mu wyjaÂśniÂłem, Âże czyniĂŞ tak bo inaczej nie potrafiĂŞ dojechaĂŚ do hotelu, chyba, Âże Pan milicjant wskaÂże mi innÂą, wÂłaÂściwÂą trasĂŞ. Ten po usÂłyszeniu nazwy hotel "Chopin" zrobiÂł nietĂŞgÂą minĂŞ i stwierdziÂł, Âże nie wie gdzie tu we Lwowie taki hotel. To ja mu na to, Âże jest on tuÂż obok Filharmonii - i moÂże niechaj wskaÂże jak mam do Filharmonii dojechaĂŚ, tym samym rozwiÂązujÂąc problem i sÂłu¿¹c skutecznÂą pomocÂą zb³¹kanemu obywatelowi... ZrobiÂłem tÂą sugestiÂą chyba chyba wielkie faux pas, bo pan milicjant zacz¹³ siĂŞ jÂąkaĂŚ. Chcac jakoÂś wyjœÌ z opresji zasugerowaÂł, abym skonsultowaÂł prawidÂłowÂą trasĂŞ ze stojÂącym obok taryfiarzem... ale, cĂłz,  ten ostatni takÂże nie wiedziaÂł gdzie ta cholerna Filharmonia i hotel...
panie milicjancie, na koĂącu powiedziaÂłem, ale tĂŞ "mojÂą drogĂŞ' wskazaÂł mi mĂłj GPS!
"GPS? - a chyba, ze tak! To niech juÂż jedzie i drogi dÂłuÂżej nie tarasuje..."  Chichot Chichot
Po raz pierwszy w mojej historii kontakt z ludowÂą wÂładzÂą nie zakoĂączyÂł siĂŞ negocjacjami ani jakÂąkolwiek innÂą dla mnie opresjÂą 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 21:52:13 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 26, 2011, 21:54:19 »

ReportaÂż super, ale dobrze Âże juz jesteÂś wÂśrĂłd nas

dziĂŞki, Tereniu za komplement.
I ja siê cieszê, ze ju¿ jestem . A co do filmiku - stwierdzi³em, ¿e ma s³aba rozdzielczoœÌ zdjêÌ, wiêc bedê musia³ go niebawem podmieniÌ na HD

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher silverstar black-for animilkowo