Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
9
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ (Przeczytany 70557 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ
«
Odpowiedz #45 :
Luty 03, 2011, 21:26:01 »
Jak to miÂło z ich strony, Âże nie przetÂłumaczyli np. na japoĂąski
To mi przypomina ten dowcip: "haha, zaÂśmiaÂła siĂŞ hrabina po francusku, bo dobrze znaÂła ten jĂŞzyk"
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Luty 04, 2011, 10:28:10 »
wÂłaÂśnie sobie uÂświadomiÂłam, Âże dobrze znam francuski
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Czerwiec 21, 2011, 18:53:34 »
WziaÂłem dziÂś samochĂłd i w mojej marszrucie po Majorce pojechaÂłem do Valdemosy. UdaÂło mi siĂŞ bez problemu odnaleÂż klasztor. Nie wiedziaÂłem, ktĂłrĂŞdy siĂŞ wchodzi do muzeum, wiĂŞc zapytaÂłem o to jakieÂś dwie polskie turystki - studentki (siedzÂące nieopodal na Âławeczce). I oto przeÂżyÂłem jeden z wiĂŞkszych szokĂłw w moim Âżyciu: "To tutaj jest jakieÂś muzum Chopina? - zapytaÂły...
Kochani! Ja nie potrafiĂŞ tego skomentowaĂŚ. MoÂże Wy...
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 18:56:02 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Melisa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #48 :
Czerwiec 21, 2011, 19:01:41 »
O tempora....
, có¿ , ka¿dy ma jakies swoje priorytety
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 19:05:22 wysłane przez Melisa
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Czerwiec 21, 2011, 19:01:58 »
Januszu, zwiedzaj za nas wszystkich
Przetrzyj szlak, moze sie kiedys caÂła ekipa wybierzemy!
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #50 :
Czerwiec 21, 2011, 19:05:28 »
Cytat: Janusz1228 Czerwiec 21, 2011, 18:53:34
WziaÂłem dziÂś samochĂłd i w mojej marszrucie po Majorce pojechaÂłem do Valdemosy. UdaÂło mi siĂŞ bez problemu odnaleÂż klasztor. Nie wiedziaÂłem, ktĂłrĂŞdy siĂŞ wchodzi do muzeum, wiĂŞc zapytaÂłem o to jakieÂś dwie polskie turystki - studentki (siedzÂące nieopodal na Âławeczce). I oto przeÂżyÂłem jeden z wiĂŞkszych szokĂłw w moim Âżyciu: "To tutaj jest jakieÂś muzum Chopina? - zapytaÂły...
Kochani! Ja nie potrafiĂŞ tego skomentowaĂŚ. MoÂże Wy...
To ja moÂże innÂą opowiastkĂŞ...
Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W geœcie rozpaczy spyta³em jak¹œ 20 letni¹ kobietê z gitar¹ na plecach, bêd¹c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Czerwiec 21, 2011, 19:21:29 »
W tej sytuacji Januszu, trudno o jakikolwiek komentarz..Wychodzi na to, Âże dziewczynki nie miaÂły zielonego pojĂŞcia Âże przebywaÂł tam Chopin, a jedynie przyjechaÂły siĂŞ poopalaĂŚ..
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Czerwiec 21, 2011, 23:55:06 »
Przecie¿ zdecydowana wiêkszoœÌ jedzie na Majorkê albo siê poopalaÌ, albo ¿eby potem zaszpanowaÌ w towarzystwie, ¿e tam byli. Dotyczy to zreszt¹ wiêkszoœci "modnych" miejsc. Mówiê oczywiœcie o Polakach i mieszkaùcach innych krajów zwanych dawniej "rozwijaj¹cymi siê".
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Czerwiec 24, 2011, 17:14:00 »
ÂŻe tak powiem Januszku: Co siĂŞ dziwisz?
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Czerwiec 25, 2011, 14:23:39 »
Januszu, moÂże cierpiÂą na amuzjĂŞ?
Na Majorce niestety nie byÂłam, ale wiem od zaprzyjaÂźnionego Niemca, Âże nasi zachodni sasiedzi nazywajÂą MajorkĂŞ (w Âżartach) 17 bundeslandem
Niemcy podobno maj¹ bzika na punkcie tej wyspy. Sa te¿ oczywiœcie tacy, którzy chc¹ odpocz¹Ì za granic¹ od rodaków i wogóle tam nie je¿d¿¹
Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Czerwiec 25, 2011, 14:41:50 »
To prawda, z tym ¿e u nas jeŸdzi siê na Majorkê, ¿eby pokazaÌ, ¿e kogoœ staÌ na to (wy¿sze motywacje, jak np. naszego kolegi Janusza, to zjawisko niestety marginalne), a na Niemcach nie robi to wra¿enia, bo tam je¿d¿¹ u nich np. gospodynie domowe itp.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #56 :
Czerwiec 26, 2011, 20:30:36 »
Witajcie, kochani! Jestem z powrotem! StĂŞskniÂłem siĂŞ za Wami i za Forum, do ktĂłrego tabliczek zerkaÂłem tylko "z doskoku'. ByÂłem praktycznie odciĂŞty od internetu, mimo ze otaczaÂł zewszÂąd cywilizowany Âświat.
Bo Baleary - ze swoj¹ flagow¹ Majork¹ i milionem hoteli to z pewnoœci œwiat Cywilizacji i Kultury. Trochê dziwny jednak œwiat, w którym rolê gospodarzy odgrywaj¹ goœcie, i to g³ownie z Niemiec, tu bowiem jêzyk niemiecki rozbrzmiewa du¿o, du¿o czêœciej i g³oœniej, ni¿ rodzimy kataloùski (masz racjê Kasiu - Niemcy jeszcze pod koniec XX w. snuli otwarte plany odkupienia od Hiszpanii Majorki!), tu mieszkaùcy posiadaj¹ najwiêksza iloœÌ samochodów w przeliczeniu na osobê (dziêki czemu wypo¿ycza siê samochody z wypo¿yczalni - za grosze), a z drugiej strony (a mo¿e dlatego) - tu, najrzadziej spotykan¹ rejestracj¹ aut s¹ auta z kontynentu.
MĂłj krĂłtki wojaÂż po Majorce okazaÂł siĂŞ nie tylko sympatycznÂą wyprawÂą, ale i pouczajÂącÂą...DziÂś raz kolejny przekonujĂŞ siĂŞ, jak turystyka bowiem uczy: jednym otwiera oczy (pozdrawiam Was - moje nieznane panie z Valldemossy, o ktĂłrych byĂŚ moÂże sÂłusznie napisaÂł kozioÂłek i Niebieskooki, Âże przyjechaÂły siĂŞ poopalaĂŚ, a Ela - Âże w koĂącu kaÂżdy ma prawo mieĂŚ swoje priorytety, a szczegĂłlnie, gdy cierpi siĂŞ na amuzjĂŞ (hej! Kasia)), drugim - kolejny horyzont. PoprzestajÂąc na tej oglĂŞdnej formuÂłce nie bĂŞdĂŞ juÂż strofowaÂł nikogo ani czemukolwiek siĂŞ dziwiÂł (hej! Monika). Pozostaje mi wierzyĂŚ, ze przynajmniej dla kaÂżdego z naszej szafarskiej rodziny - Valdemossa - to na pewno nie jakiÂś klasztor, a kultowe miejsce, do ktĂłrego warto przyjechaĂŚ, albo powrĂłciĂŚ, gdyÂż to wÂłasnie tu - Âświat po raz pierwszy usÂłyszaÂł m.in. ukochane przez nas wszystkich preludia Chopina. Zgodnie z TwojÂą proÂśbÂą przetarÂłem wiĂŞc szlak, Beatko, choĂŚ wiem, Âże byli tu juÂż wczeÂśniej inni. Za to udaÂło mi siĂŞ zrobiĂŚ specjalnie dla Was mĂłj krĂłtki autorski reportaÂż z tej "mojej" Valdemossy, do projekcji ktĂłrego serdecznie teraz zapraszam. MoÂże kolejny reportaÂż bĂŞdzie oz naszej wspĂłlnej szafarskiej wycieczki?
(
http://www.youtube.com/watch?v=RONnpQCrpro
(LD) )
http://www.youtube.com/watch?v=xdQnN0AmTmQ
(HD)
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 00:47:53 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Czerwiec 26, 2011, 21:03:24 »
ReportaÂż super, ale dobrze Âże juz jesteÂś wÂśrĂłd nas
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Czerwiec 26, 2011, 21:43:12 »
Cytat: jaccol55 Czerwiec 21, 2011, 19:05:28
To ja moÂże innÂą opowiastkĂŞ...
Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W geœcie rozpaczy spyta³em jak¹œ 20 letni¹ kobietê z gitar¹ na plecach, bêd¹c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
Te nasze opowiastki, Kubo, moÂżna by chyba przytaczaĂŚ bez liku.
Nie tak dawno szukaj¹c we Lwowie hotelu Chopin(!) gdzie mia³em rezerwacjê, zatrzyma³ mnie pan milicjant strofuj¹c, ¿e oto wjecha³em do zamkniêtej o tej porze "zony" - pope³niaj¹c tym samym wykroczenie. Grzecznie mu wyjaœni³em, ¿e czyniê tak bo inaczej nie potrafiê dojechaÌ do hotelu, chyba, ¿e Pan milicjant wska¿e mi inn¹, w³aœciw¹ trasê. Ten po us³yszeniu nazwy hotel "Chopin" zrobi³ nietêg¹ minê i stwierdzi³, ¿e nie wie gdzie tu we Lwowie taki hotel. To ja mu na to, ¿e jest on tu¿ obok Filharmonii - i mo¿e niechaj wska¿e jak mam do Filharmonii dojechaÌ, tym samym rozwi¹zuj¹c problem i s³u¿¹c skuteczn¹ pomoc¹ zb³¹kanemu obywatelowi... Zrobi³em t¹ sugesti¹ chyba chyba wielkie faux pas, bo pan milicjant zacz¹³ siê j¹kaÌ. Chcac jakoœ wyjœÌ z opresji zasugerowa³, abym skonsultowa³ prawid³ow¹ trasê ze stoj¹cym obok taryfiarzem... ale, cóz, ten ostatni tak¿e nie wiedzia³ gdzie ta cholerna Filharmonia i hotel...
panie milicjancie, na koĂącu powiedziaÂłem, ale tĂŞ "mojÂą drogĂŞ' wskazaÂł mi mĂłj GPS!
"GPS? - a chyba, ze tak! To niech juÂż jedzie i drogi dÂłuÂżej nie tarasuje..."
Po raz pierwszy w mojej historii kontakt z ludowÂą wÂładzÂą nie zakoĂączyÂł siĂŞ negocjacjami ani jakÂąkolwiek innÂą dla mnie opresjÂą
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 21:52:13 wysłane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Czerwiec 26, 2011, 21:54:19 »
Cytat: TeresaGrob Czerwiec 26, 2011, 21:03:24
ReportaÂż super, ale dobrze Âże juz jesteÂś wÂśrĂłd nas
dziĂŞki, Tereniu za komplement.
I ja siĂŞ cieszĂŞ, ze juÂż jestem
. A co do filmiku - stwierdzi³em, ¿e ma s³aba rozdzielczoœÌ zdjêÌ, wiêc bedê musia³ go niebawem podmieniÌ na HD
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
9