Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miejsca zwi±zane z Chopinem, które warto odwiedziæ  (Przeczytany 66666 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #45 : Luty 03, 2011, 21:26:01 »

Jak to mi³o z ich strony, ¿e nie przet³umaczyli np. na japoñski Chichot

To mi przypomina ten dowcip: "haha, za¶mia³a siê hrabina po francusku, bo dobrze zna³a ten jêzyk"
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Luty 04, 2011, 10:28:10 »

w³a¶nie sobie u¶wiadomi³am, ¿e dobrze znam francuski
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 21, 2011, 18:53:34 »

Wzia³em dzi¶ samochód i w mojej marszrucie po Majorce pojecha³em do Valdemosy. Uda³o mi siê bez problemu odnale¿ klasztor. Nie wiedzia³em, którêdy siê wchodzi do muzeum, wiêc zapyta³em o to jakie¶ dwie polskie turystki - studentki (siedz±ce nieopodal na ³aweczce). I oto prze¿y³em jeden z wiêkszych szoków w moim ¿yciu: "To tutaj jest jakie¶ muzum Chopina? - zapyta³y...
Kochani! Ja nie potrafiê tego skomentowaæ. Mo¿e Wy...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 18:56:02 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 21, 2011, 19:01:41 »

O tempora....  Co? Z politowaniem  Szok , có¿ , ka¿dy ma jakies swoje priorytety 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 19:05:22 wys³ane przez Melisa » Zapisane
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 21, 2011, 19:01:58 »

Januszu, zwiedzaj za nas wszystkich Przetrzyj szlak, moze sie kiedys ca³a ekipa wybierzemy!
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 21, 2011, 19:05:28 »

Wzia³em dzi¶ samochód i w mojej marszrucie po Majorce pojecha³em do Valdemosy. Uda³o mi siê bez problemu odnale¿ klasztor. Nie wiedzia³em, którêdy siê wchodzi do muzeum, wiêc zapyta³em o to jakie¶ dwie polskie turystki - studentki (siedz±ce nieopodal na ³aweczce). I oto prze¿y³em jeden z wiêkszych szoków w moim ¿yciu: "To tutaj jest jakie¶ muzum Chopina? - zapyta³y...
Kochani! Ja nie potrafiê tego skomentowaæ. Mo¿e Wy...

To ja mo¿e inn± opowiastkê...

Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W ge¶cie rozpaczy spyta³em jak±¶ 20 letni± kobietê z gitar± na plecach, bêd±c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 21, 2011, 19:21:29 »

W tej sytuacji Januszu, trudno o jakikolwiek komentarz..Wychodzi na to, ¿e dziewczynki nie mia³y zielonego pojêcia ¿e przebywa³ tam Chopin, a jedynie przyjecha³y siê poopalaæ..
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 21, 2011, 23:55:06 »

Przecie¿ zdecydowana wiêkszo¶æ jedzie na Majorkê albo siê poopalaæ, albo ¿eby potem zaszpanowaæ w towarzystwie, ¿e tam byli. Dotyczy to zreszt± wiêkszo¶ci "modnych" miejsc. Mówiê oczywi¶cie o Polakach i mieszkañcach innych krajów zwanych dawniej "rozwijaj±cymi siê".

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 24, 2011, 17:14:00 »

¯e tak powiem Januszku: Co siê dziwisz?
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 25, 2011, 14:23:39 »

Januszu, mo¿e cierpi± na amuzjê? 

Na Majorce niestety nie by³am, ale wiem od zaprzyja¼nionego Niemca, ¿e nasi zachodni sasiedzi nazywaj± Majorkê (w ¿artach) 17 bundeslandem   Chichot Niemcy podobno maj± bzika na punkcie tej wyspy. Sa te¿ oczywi¶cie tacy, którzy chc± odpocz±æ za granic± od rodaków i wogóle tam nie je¿d¿± 

Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 25, 2011, 14:41:50 »

To prawda, z tym ¿e u nas je¼dzi siê na Majorkê, ¿eby pokazaæ, ¿e kogo¶ staæ na to (wy¿sze motywacje, jak np. naszego kolegi Janusza, to zjawisko niestety marginalne), a na Niemcach nie robi to wra¿enia, bo tam je¿d¿± u nich np. gospodynie domowe itp.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 26, 2011, 20:30:36 »

Witajcie, kochani! Jestem z powrotem! Stêskni³em siê za Wami i za Forum, do którego tabliczek zerka³em tylko "z doskoku'. By³em praktycznie odciêty od internetu, mimo ze otacza³ zewsz±d cywilizowany ¶wiat.
Bo Baleary - ze swoj± flagow± Majork± i milionem hoteli to z pewno¶ci ¶wiat Cywilizacji i Kultury. Trochê dziwny jednak ¶wiat, w którym rolê gospodarzy odgrywaj± go¶cie, i to g³ownie z Niemiec, tu bowiem jêzyk niemiecki rozbrzmiewa du¿o, du¿o czê¶ciej i g³o¶niej, ni¿ rodzimy kataloñski (masz racjê Kasiu - Niemcy jeszcze  pod koniec XX w. snuli otwarte plany odkupienia od Hiszpanii Majorki!), tu mieszkañcy posiadaj± najwiêksza ilo¶æ samochodów w przeliczeniu na osobê (dziêki czemu wypo¿ycza siê samochody z wypo¿yczalni - za grosze), a z drugiej strony (a mo¿e dlatego) - tu, najrzadziej spotykan± rejestracj± aut s± auta z kontynentu.

Mój krótki woja¿ po Majorce okaza³ siê nie tylko sympatyczn± wypraw±, ale i pouczaj±c±...Dzi¶ raz kolejny przekonujê siê, jak turystyka bowiem uczy: jednym otwiera oczy (pozdrawiam Was - moje nieznane panie z Valldemossy, o których byæ mo¿e s³usznie napisa³ kozio³ek i Niebieskooki, ¿e przyjecha³y siê poopalaæ, a Ela - ¿e w koñcu ka¿dy ma prawo mieæ swoje priorytety, a szczególnie, gdy cierpi siê na amuzjê (hej! Kasia)), drugim - kolejny horyzont. Poprzestaj±c na tej oglêdnej formu³ce nie bêdê ju¿ strofowa³ nikogo ani czemukolwiek siê dziwi³ (hej! Monika). Pozostaje mi wierzyæ, ze przynajmniej dla ka¿dego z naszej szafarskiej rodziny - Valdemossa - to na pewno nie jaki¶ klasztor, a kultowe miejsce, do którego warto przyjechaæ, albo powróciæ, gdy¿ to w³asnie tu - ¶wiat po raz pierwszy us³ysza³ m.in. ukochane przez nas wszystkich preludia Chopina. Zgodnie z Twoj± pro¶b± przetar³em wiêc szlak, Beatko, choæ wiem, ¿e byli tu ju¿ wcze¶niej inni. Za to uda³o mi siê zrobiæ specjalnie dla Was mój krótki autorski reporta¿ z tej "mojej" Valdemossy, do projekcji którego serdecznie teraz zapraszam. Mo¿e kolejny reporta¿ bêdzie oz naszej wspólnej szafarskiej wycieczki?

http://www.youtube.com/watch?v=RONnpQCrpro  (LD)  )

http://www.youtube.com/watch?v=xdQnN0AmTmQ   (HD)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 00:47:53 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 26, 2011, 21:03:24 »

Reporta¿ super, ale dobrze ¿e juz jeste¶ w¶ród nas

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 26, 2011, 21:43:12 »

To ja mo¿e inn± opowiastkê...

Kilka tygodni temu, przed koncertem Wundera w Lublinie szuka³em Filharmonii. W ge¶cie rozpaczy spyta³em jak±¶ 20 letni± kobietê z gitar± na plecach, bêd±c pewien, ¿e mi powie gdzie siê owa Filharmonia znajduje. Kobieta po zadaniu pytania zrobi³a tylko du¿e oczy i powiedzia³a, ¿e... nie wie (Filh. by³a kilka prostopad³ych ulic dalej).
Te nasze opowiastki, Kubo, mo¿na by chyba przytaczaæ bez liku.  Chichot
Nie tak dawno szukaj±c we Lwowie hotelu Chopin(!) gdzie mia³em rezerwacjê, zatrzyma³ mnie pan milicjant strofuj±c, ¿e oto wjecha³em do zamkniêtej o tej porze "zony" - pope³niaj±c tym samym wykroczenie. Grzecznie mu wyja¶ni³em, ¿e czyniê tak bo inaczej nie potrafiê dojechaæ do hotelu, chyba, ¿e Pan milicjant wska¿e mi inn±, w³a¶ciw± trasê. Ten po us³yszeniu nazwy hotel "Chopin" zrobi³ nietêg± minê i stwierdzi³, ¿e nie wie gdzie tu we Lwowie taki hotel. To ja mu na to, ¿e jest on tu¿ obok Filharmonii - i mo¿e niechaj wska¿e jak mam do Filharmonii dojechaæ, tym samym rozwi±zuj±c problem i s³u¿±c skuteczn± pomoc± zb³±kanemu obywatelowi... Zrobi³em t± sugesti± chyba chyba wielkie faux pas, bo pan milicjant zacz±³ siê j±kaæ. Chcac jako¶ wyj¶æ z opresji zasugerowa³, abym skonsultowa³ prawid³ow± trasê ze stoj±cym obok taryfiarzem... ale, cóz,  ten ostatni tak¿e nie wiedzia³ gdzie ta cholerna Filharmonia i hotel...
panie milicjancie, na koñcu powiedzia³em, ale tê "moj± drogê' wskaza³ mi mój GPS!
"GPS? - a chyba, ze tak! To niech ju¿ jedzie i drogi d³u¿ej nie tarasuje..."  Chichot Chichot
Po raz pierwszy w mojej historii kontakt z ludow± w³adz± nie zakoñczy³ siê negocjacjami ani jak±kolwiek inn± dla mnie opresj± 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 21:52:13 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 26, 2011, 21:54:19 »

Reporta¿ super, ale dobrze ¿e juz jeste¶ w¶ród nas

dziêki, Tereniu za komplement.
I ja siê cieszê, ze ju¿ jestem . A co do filmiku - stwierdzi³em, ¿e ma s³aba rozdzielczo¶æ zdjêæ, wiêc bedê musia³ go niebawem podmieniæ na HD

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher mini-land twistedgamers black-for neder-live