Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ  (Przeczytany 69667 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #60 : Czerwiec 26, 2011, 22:44:32 »

PiĂŞkne miejsca, piĂŞkne wspomnienia, ale dobrze Januszu, Âże juÂż z nami jesteÂś!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 26, 2011, 22:47:57 »

Z tym milicjantem dobre Januszu.. Chichot Chichot

Co do reportarzu..Jest na czym oko zawiesiĂŚ - przepiĂŞkne widoki, zabytkowa architektura wraz z typowymi dla tej szerokoÂści geograficznej wÂąskimi uliczkami, gĂłrzyste tereny poprzecinane wijÂącymi sie serpentynami - coÂś wspaniaÂłego..ZaÂś samo tylko znalezienie siĂŞ w "celi" Chopina, musiaÂło doprawdy stanowiĂŚ wielkie przeÂżycie emocjonalne (zresztÂą doskonale to widaĂŚ po Twoim wyrazie twarzy.. ) - fantastyczny materiaÂł Januszu 
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 26, 2011, 23:01:27 »

Drogi Januszu, witaj z powrotem! DziĂŞkujemy za relacjĂŞ z podró¿y    Eh, pozazdroÂściĂŚ...
Ty byÂłeÂś "u NiemcĂłw", a teraz jeden jest u mnie  Chichot RĂłwnowaga w przyrodzie jest wiĂŞc zachowana 

Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 26, 2011, 23:16:15 »

DziĂŞki, Januszu. PiĂŞkne miejsce, piĂŞkne widoki. Ciekaw jestem, jak wyglÂądaÂła cela Chopina, gdy mieszkaÂł w niej kompozytor, co dokÂładnie widziaÂł z okna... To faktycznie musiaÂło byĂŚ coÂś szczegĂłlnego - poczuĂŚ choĂŚ namiastkĂŞ tego, czego doÂświadczyÂł kompozytor.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #64 : Czerwiec 26, 2011, 23:46:58 »

Januszu, witaj nam z powrotem Chichot Có¿ za wspania³a podró¿, jakie piêkne wra¿enia
Ja teÂż dziĂŞkujĂŞ za reportaÂż, dziĂŞki ktĂłremu mogÂłam siĂŞ poczuĂŚ trochĂŞ tam, w tej romantycznej scenerii, w tych uliczkach, w tym klasztorze... Kto wie, moÂże uda nam siĂŞ kiedyÂś taka wspĂłlna, szafarska eskapada

PiĂŞkny incydent ze Lwowa, godny Barei;)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Czerwiec 26, 2011, 23:47:12 »

We wrzeœniu wybieram siê na Majorkê. S³ysza³em, ¿e na wyspie jest miasto gdzie przebywa³ Fryderyk, mia³em sprawdziÌ wiêcej szczegó³ów przed wyjazdem i szczerze mówi¹c liczy³em na to, ¿e miejsce to znajdzie siê w programie wycieczek fakultatywnych. Rozumiem, ¿e wyjazd do Valldemossy zorganizowa³eœ we w³asnym zakresie. Orientowa³eœ siê, czy mo¿na wykupiÌ tam zorganizowan¹ wycieczkê?

Januszu, przepraszam za prywatĂŞ, ale pomyÂślaÂłem, Âże skoro wrĂłciÂłeÂś wÂłaÂśnie z BalearĂłw, to bĂŞdziesz w stanie poleciĂŚ miejsca warte odwiedzenia.

Widoki niesamowite, mnie zachwyca kolor wody. Jednak zdjĂŞcia, choĂŚby nie wiadomo jak dobre, nie oddadzÂą w peÂłni tych widokĂłw.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 27, 2011, 00:11:30 »

Januszu, piĂŞkna podró¿, zdjĂŞcia, widoki. Niesamowicie nastrajajÂą takie sentymentalne wyprawy Âśladami wielkich artystĂłw... 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 27, 2011, 07:11:31 »

DziĂŞki, Januszu. PiĂŞkne miejsce, piĂŞkne widoki. Ciekaw jestem, jak wyglÂądaÂła cela Chopina, gdy mieszkaÂł w niej kompozytor, co dokÂładnie widziaÂł z okna... To faktycznie musiaÂło byĂŚ coÂś szczegĂłlnego - poczuĂŚ choĂŚ namiastkĂŞ tego, czego doÂświadczyÂł kompozytor.
O tym niezwykÂłym miejscu jest zachowany opis samego Chopina:

"Jestem w Palmie miĂŞdzy palmami, cedrami, kaktusami, oliwkami, pomaraĂączami, cytrynami, aloesami, figami, granatami itd. Co tylko Jardin des Planes ma w swoich piecach. Niebo jak turkus, morze jak lazur, gĂłry jak szmaragd, powietrze jak w niebie. W dzieĂą sÂłoĂące, wszyscy letnio chodzÂą, i gorÂąco; w nocy gitary i Âśpiewy po caÂłych godzinach. Balkony ogromne z winogronami nad gÂłowÂą; mauretaĂąskie mury. Wszystko ku Afryce, tak jak i miasto, patrzy. SÂłowem, przecudne Âżycie. (...)"

i dalej:

"MieszkaÌ bêdê zapewne w przecudownym klasztorze, najpiêkniejszej pozycji na œwiecie: morze, góry, palmy, cmentarz, koœció³ krzy¿acki, ruiny moskietów, stare drzewa tysi¹cletnie oliwne. A, Moje ¯ycie, ¿yjê trochê wiêcej... Jestem blisko tego, co najpiêkniejsze
..."

Kochani, reasumujÂąc: wraÂżenia naprawdĂŞ niezwykÂłe i bez cienia nieskromnoÂści pozwĂłlcie, Âże strawestujĂŞ samego Chopina: byÂłem blisko tego, co najpiĂŞkniejsze...

Piotrze,
teraz juÂż wiesz, co to za miasto... W reportaÂżu nie wspomniaÂłem o Palmie, w ktĂłrej zaraz po przybyciu na wyspĂŞ na krĂłtko zamieszkali kochankowie. Ale tam, specjalnie, nie znalazÂłem szczegĂłlnych pamiÂątek poza maÂłym (i niestety nieco obskurnym) placykiem "Chopin".

O program wycieczek zorganizowanych siĂŞ nie martw. KaÂżdy palmeĂąski hotel i kaÂżde tamtejsze biuro podró¿y ma w swej ofercie wycieczkĂŞ do "wsÂławionego" klasztoru. "Takie sentymentalne wyprawy Âśladami wielkich artystĂłw" - jak sÂłusznie pisze Pat - to przecieÂż podstawowe ÂźrĂłdÂło dochodĂłw potĂŞÂżnej branÂży jakÂą jest na Balearach turystyka.  Miejsce to na Majorce jest tak bardzo popularne, jak u nas... ÂŻelazowa Wola. Ale gorÂąco zachĂŞcam do wycieczki indywidualnej. Po pierwsze: pojedziesz, kiedy ci wygodniej, po drugie - duÂżo taniej. MĂłj hotel chciaÂł za wycieczkĂŞ blisko 50 Euro. Ja - za najem samochodu zapÂłaciÂłem 30 kilka plus bilet wstĂŞpu  7,50 euro (moÂżna go kupiĂŚ na miejscu bez Âżadnej kolejki! Dzieci do lat 10 - wstĂŞp bezpÂłatny). Tak wiĂŞc nawet gdybym jechaÂł samotnie - wyszÂłoby taniej, gdy zaÂś pojedziesz w kilka osĂłb - koszt staje siĂŞ Âśmiesznie maÂły.
A poza tym - do portu Valldemossa nie da siĂŞ dojechaĂŚ inaczej, jak samochodem osobowym. Tam, juÂż Âżadne zbiorowe wycieczki nie docierajÂą. Z jednej strony: na szczĂŞÂście, z drugiej: szkoda. Bo miejsce niezwykle urokliwe i sentymentalne (stÂąd odpÂływaÂł do Marsylii schorowany Chopin) - a trasa serpentynami nad skarajem morza - niezapomniana na caÂłe Âżycie 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 08:36:54 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 27, 2011, 07:57:08 »

Super Video Januszu,
a muzyczne wykonanie takÂże Twoje?

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 27, 2011, 08:10:18 »

Super Video Januszu,
a muzyczne wykonanie takÂże Twoje?

Marku... dzieki za oba Chichot komplementy.
Ale nie, to preludium wprawdzie grywaÂłem kiedyÂś dla siebie, ale nie aÂż tak z rozmachem i perfekt, jak wielki Arturo...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Czerwiec 27, 2011, 12:09:07 »

Januszu, dziêkuje za informacje. Muszê sprawdziÌ po³o¿enie Valdemossy i po³o¿enie mojego hotelu (gdzieœ na wschodnim lub pó³nocno-wschodnim wybrze¿u). Przyznam, ¿e jestem zwolennikiem wyjazdów indywidualnych i chêtnie wypo¿yczy³bym samochód i pojecha³ dok³adnie tam gdzie mam ochotê, no ale to nie tylko ode mnie zale¿y.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Sierpień 19, 2011, 18:17:20 »

Przyjaciele wracaj¹ z podró¿y dalekich...a jeden z nich by³ z wizyt¹ u Chopina. Trochê to inaczej
wyglÂąda niÂż ja pamiĂŞtam. Pere Lachaise

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Sierpień 19, 2011, 18:53:26 »

Tereniu, jak ja bym chciaÂła tam kiedyÂś pojechaĂŚ.......
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Sierpień 19, 2011, 18:59:58 »

Pojedziemy wszyscy razem. Musimy pojechac! ByÂłem u stĂłp ÂśpiÂącego Fryderyka kilka razy. I zawsze marzyÂłem, ze kiedyÂś przyjadĂŞ po raz kolejny. Nie sam.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Sierpień 19, 2011, 19:13:50 »

ByÂł kiedyÂś taki zwyczaj, Âże gdy szÂło siĂŞ do kogoÂś z wizytÂą a tego kogoÂś nie
byÂło w domu, zostawiaÂło siĂŞ swojÂą wizytĂłwkĂŞ na specjalnie do tego
przeznaczonej tacy.Taka taca staÂła przy grobie Chopina do II wojny Âświatowej.

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher neder-live twistedgamers black-for countrylife