Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Miejsca zwi±zane z Chopinem, które warto odwiedziæ
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miejsca zwi±zane z Chopinem, które warto odwiedziæ (Przeczytany 66635 razy)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: Miejsca zwi±zane z Chopinem, które warto odwiedziæ
«
Odpowiedz #60 :
Czerwiec 26, 2011, 22:44:32 »
Piêkne miejsca, piêkne wspomnienia, ale dobrze Januszu, ¿e ju¿ z nami jeste¶!
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #61 :
Czerwiec 26, 2011, 22:47:57 »
Z tym milicjantem dobre Januszu..
Co do reportarzu..Jest na czym oko zawiesiæ - przepiêkne widoki, zabytkowa architektura wraz z typowymi dla tej szeroko¶ci geograficznej w±skimi uliczkami, górzyste tereny poprzecinane wij±cymi sie serpentynami - co¶ wspania³ego..Za¶ samo tylko znalezienie siê w "celi" Chopina, musia³o doprawdy stanowiæ wielkie prze¿ycie emocjonalne (zreszt± doskonale to widaæ po Twoim wyrazie twarzy..
) - fantastyczny materia³ Januszu
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #62 :
Czerwiec 26, 2011, 23:01:27 »
Drogi Januszu, witaj z powrotem! Dziêkujemy za relacjê z podró¿y
Eh, pozazdro¶ciæ...
Ty by³e¶ "u Niemców", a teraz jeden jest u mnie
Równowaga w przyrodzie jest wiêc zachowana
Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #63 :
Czerwiec 26, 2011, 23:16:15 »
Dziêki, Januszu. Piêkne miejsce, piêkne widoki. Ciekaw jestem, jak wygl±da³a cela Chopina, gdy mieszka³ w niej kompozytor, co dok³adnie widzia³ z okna... To faktycznie musia³o byæ co¶ szczególnego - poczuæ choæ namiastkê tego, czego do¶wiadczy³ kompozytor.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #64 :
Czerwiec 26, 2011, 23:46:58 »
Januszu, witaj nam z powrotem
Có¿ za wspania³a podró¿, jakie piêkne wra¿enia
Ja te¿ dziêkujê za reporta¿, dziêki któremu mog³am siê poczuæ trochê tam, w tej romantycznej scenerii, w tych uliczkach, w tym klasztorze... Kto wie, mo¿e uda nam siê kiedy¶ taka wspólna, szafarska eskapada
Piêkny incydent ze Lwowa, godny Barei;)
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #65 :
Czerwiec 26, 2011, 23:47:12 »
We wrze¶niu wybieram siê na Majorkê. S³ysza³em, ¿e na wyspie jest miasto gdzie przebywa³ Fryderyk, mia³em sprawdziæ wiêcej szczegó³ów przed wyjazdem i szczerze mówi±c liczy³em na to, ¿e miejsce to znajdzie siê w programie wycieczek fakultatywnych. Rozumiem, ¿e wyjazd do Valldemossy zorganizowa³e¶ we w³asnym zakresie. Orientowa³e¶ siê, czy mo¿na wykupiæ tam zorganizowan± wycieczkê?
Januszu, przepraszam za prywatê, ale pomy¶la³em, ¿e skoro wróci³e¶ w³a¶nie z Balearów, to bêdziesz w stanie poleciæ miejsca warte odwiedzenia.
Widoki niesamowite, mnie zachwyca kolor wody. Jednak zdjêcia, choæby nie wiadomo jak dobre, nie oddadz± w pe³ni tych widoków.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #66 :
Czerwiec 27, 2011, 00:11:30 »
Januszu, piêkna podró¿, zdjêcia, widoki. Niesamowicie nastrajaj± takie sentymentalne wyprawy ¶ladami wielkich artystów...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #67 :
Czerwiec 27, 2011, 07:11:31 »
Cytat: Niebieskooki Czerwiec 26, 2011, 23:16:15
Dziêki, Januszu. Piêkne miejsce, piêkne widoki. Ciekaw jestem, jak wygl±da³a cela Chopina, gdy mieszka³ w niej kompozytor, co dok³adnie widzia³ z okna... To faktycznie musia³o byæ co¶ szczególnego - poczuæ choæ namiastkê tego, czego do¶wiadczy³ kompozytor.
O tym niezwyk³ym miejscu jest zachowany opis samego Chopina:
"
Jestem w Palmie miêdzy palmami, cedrami, kaktusami, oliwkami, pomarañczami, cytrynami, aloesami, figami, granatami itd. Co tylko Jardin des Planes ma w swoich piecach. Niebo jak turkus, morze jak lazur, góry jak szmaragd, powietrze jak w niebie. W dzieñ s³oñce, wszyscy letnio chodz±, i gor±co; w nocy gitary i ¶piewy po ca³ych godzinach. Balkony ogromne z winogronami nad g³ow±; mauretañskie mury. Wszystko ku Afryce, tak jak i miasto, patrzy. S³owem, przecudne ¿ycie. (...)"
i dalej:
"Mieszkaæ bêdê zapewne w przecudownym klasztorze, najpiêkniejszej pozycji na ¶wiecie: morze, góry, palmy, cmentarz, ko¶ció³ krzy¿acki, ruiny moskietów, stare drzewa tysi±cletnie oliwne. A, Moje ¯ycie, ¿yjê trochê wiêcej... Jestem blisko tego, co najpiêkniejsze
..."
Kochani, reasumuj±c: wra¿enia naprawdê niezwyk³e i bez cienia nieskromno¶ci pozwólcie, ¿e strawestujê samego Chopina: by³em blisko tego, co najpiêkniejsze...
Piotrze,
teraz ju¿ wiesz, co to za miasto... W reporta¿u nie wspomnia³em o Palmie, w której zaraz po przybyciu na wyspê na krótko zamieszkali kochankowie. Ale tam, specjalnie, nie znalaz³em szczególnych pami±tek poza ma³ym (i niestety nieco obskurnym) placykiem "Chopin".
O program wycieczek zorganizowanych siê nie martw. Ka¿dy palmeñski hotel i ka¿de tamtejsze biuro podró¿y ma w swej ofercie wycieczkê do "ws³awionego" klasztoru. "Takie sentymentalne wyprawy ¶ladami wielkich artystów" - jak s³usznie pisze Pat - to przecie¿ podstawowe ¼ród³o dochodów potê¿nej bran¿y jak± jest na Balearach turystyka. Miejsce to na Majorce jest tak bardzo popularne, jak u nas... ¯elazowa Wola. Ale gor±co zachêcam do wycieczki indywidualnej. Po pierwsze: pojedziesz, kiedy ci wygodniej, po drugie - du¿o taniej. Mój hotel chcia³ za wycieczkê blisko 50 Euro. Ja - za najem samochodu zap³aci³em 30 kilka plus bilet wstêpu 7,50 euro (mo¿na go kupiæ na miejscu bez ¿adnej kolejki! Dzieci do lat 10 - wstêp bezp³atny). Tak wiêc nawet gdybym jecha³ samotnie - wysz³oby taniej, gdy za¶ pojedziesz w kilka osób - koszt staje siê ¶miesznie ma³y.
A poza tym - do portu Valldemossa nie da siê dojechaæ inaczej, jak samochodem osobowym. Tam, ju¿ ¿adne zbiorowe wycieczki nie docieraj±. Z jednej strony: na szczê¶cie, z drugiej: szkoda. Bo miejsce niezwykle urokliwe i sentymentalne (st±d odp³ywa³ do Marsylii schorowany Chopin) - a trasa serpentynami nad skarajem morza - niezapomniana na ca³e ¿ycie
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 08:36:54 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #68 :
Czerwiec 27, 2011, 07:57:08 »
Super Video Januszu,
a muzyczne wykonanie tak¿e Twoje?
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #69 :
Czerwiec 27, 2011, 08:10:18 »
Cytat: aro 49 Czerwiec 27, 2011, 07:57:08
Super Video Januszu,
a muzyczne wykonanie tak¿e Twoje?
Marku... dzieki za oba
komplementy.
Ale nie, to preludium wprawdzie grywa³em kiedy¶ dla siebie, ale nie a¿ tak z rozmachem i perfekt, jak wielki Arturo...
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #70 :
Czerwiec 27, 2011, 12:09:07 »
Januszu, dziêkuje za informacje. Muszê sprawdziæ po³o¿enie Valdemossy i po³o¿enie mojego hotelu (gdzie¶ na wschodnim lub pó³nocno-wschodnim wybrze¿u). Przyznam, ¿e jestem zwolennikiem wyjazdów indywidualnych i chêtnie wypo¿yczy³bym samochód i pojecha³ dok³adnie tam gdzie mam ochotê, no ale to nie tylko ode mnie zale¿y.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #71 :
Sierpieñ 19, 2011, 18:17:20 »
Przyjaciele wracaj± z podró¿y dalekich...a jeden z nich by³ z wizyt± u Chopina. Trochê to inaczej
wygl±da ni¿ ja pamiêtam. Pere Lachaise
http://www.franzschubert.pl/
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #72 :
Sierpieñ 19, 2011, 18:53:26 »
Tereniu, jak ja bym chcia³a tam kiedy¶ pojechaæ.......
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #73 :
Sierpieñ 19, 2011, 18:59:58 »
Pojedziemy wszyscy razem. Musimy pojechac! By³em u stóp ¶pi±cego Fryderyka kilka razy. I zawsze marzy³em, ze kiedy¶ przyjadê po raz kolejny. Nie sam.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #74 :
Sierpieñ 19, 2011, 19:13:50 »
By³ kiedy¶ taki zwyczaj, ¿e gdy sz³o siê do kogo¶ z wizyt± a tego kogo¶ nie
by³o w domu, zostawia³o siê swoj± wizytówkê na specjalnie do tego
przeznaczonej tacy.Taka taca sta³a przy grobie Chopina do II wojny ¶wiatowej.
http://www.franzschubert.pl/
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...