Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ (Przeczytany 69736 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ
«
Odpowiedz #105 :
Listopad 02, 2012, 08:58:41 »
No cĂłz, SÂławku, podobnie jak TereniĂŞ - bardzo zmartwiÂła mnie Twoja wypowiedÂź. Nie bedĂŞ teÂż powtarzaÂł argumentĂłw Konrada (KozÂła), w szczegĂłlnoÂści tych, o szacunku. Bo po prostu siĂŞ pod nim podpisujĂŞ.
Dodam tylko, Âże moÂżemy miec rĂłzne sympatie i antypatie polityczne, ale sa chwile, a juz na pewno te, ktore jako Polacy (ale i wszelkiej masci cywilizowani ludzie!) przeÂżywamy pierwszego listopada, w ktĂłrych polityczne animozje nie majÂą i nie powinny mieĂŚ Âżadnego znaczenia.
Jako bardzo mÂłody czÂłowiek widocznie jeszcze tego nie rozumiesz.
Konradzie! Nie przejmuj siĂŞ i... wyluzuj. Nie wyobrazam sobie tego Forum bez tak barwnych uczestnikow, jak Ty, nasz druhu i drogi pzyjacielu, naczelny nasz Wajdeloto
Trzymajmy sie razem i pomagajmy naszej mÂłodzieÂży w trudnej sztuce wymiany mysli, prowadzenia dialogu i w tej najtrudniejszej ze sztuk: okazywania szacunku i tolerancji .
«
Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2012, 13:25:50 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
«
Odpowiedz #106 :
Listopad 02, 2012, 11:33:25 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 02, 2012, 08:58:41
No cĂłz, SÂławku, podobnie jak TereniĂŞ - bardzo zmartwiÂła mnie Twoja wypowiedÂź. Nie bedĂŞ teÂż powtarzaÂł argumentĂłw Konrada (KozÂła), w szczegĂłlnoÂści tych, o szacunku. Bo po prostu siĂŞ pod nim podpisujĂŞ.
Dodam tylko, Âże moÂżemy miec rĂłzne sympatie i antypatie polityczne, ale sa chwile, a juz na pewno te, ktore jako Polacy przeÂżywamy pierwszego listopada, w ktĂłrych wszelkie animozje nie majÂą i nie powinny mieĂŚ Âżadnego znaczenia.
Jako bardzo mÂłody czÂłowiek widocznie jeszcze tego nie rozumiesz.
Konradzie! Nie przejmuj siĂŞ i... wyluzuj. Nie wyobrazam sobie tego Forum bez tak barwnych uczestnikow, jak Ty, nasz druhu i drogi pzyjacielu, naczelny nasz Wajdeloto
Trzymajmy sie razem i pomagajmy naszej mÂłodzieÂży w trudnej sztuce wymiany mysli, prowadzenia dialogu i w tej najtrudniejszej ze sztuk: okazywania szacunku i tolerancji .
Istotnie, moja wypowiedŸ nie powinna siê pojawiÌ na tym forum, ¿a³ujê ¿e dokona³em inkryminowanego wpisu. Czasem coœ we mnie pêka i eksploduje bunt przeciwko brutalnej, lecz ob³udnej polityce w naszym nieszczêœliwym kraju. Niedawno skazano m³odego cz³owieka za wyœmiewanie prezydenta (os³awiona sprawa strony "antykomor") przy aplauzie re¿imowych mediów pochwalaj¹cych decyzjê "niezawis³ego s¹du", mediów- dodajmy- które jeszcze nie tak dawno prowadzi³y nagonkê na œ.p. Kaczyùskiego, nagonkê brutaln¹, chamsk¹, prowadzon¹ równie¿ za granic¹ (hiszpaùski lewacki dziennik El Pais wysma¿y³ tekst o "brunatnej dyktaturze bliŸniaków", a niemiecki brukowiec o "polskich bliŸniaczych kartoflach"). Komorowski bra³ udzia³ w tej brutalnej nagonce, co jest tym smutniejsze, ¿e by³ wtedy Marsza³kiem Sejmu. Na wo³owej skórze by nie spisa³ jego aroganckich wypowiedzi pod adresem œ.p. Prezydenta.... Do czego wszak¿e zmierzam? Do tego, ¿e teraz "niezawis³y s¹d" skazuje jakiegoœ studencika za obra¿anie prezydenta Komorowskiego. Jak¿e to, wczeœniej mo¿na by³o obra¿aÌ prezydenta, bo to by³ "kaczor"? Co za hipokryzja i co za chamski tupet! Gdzie by³ "niezawis³y s¹d" gdy na stronie "spieprzaj dziadu" lewacy zamieœcili film, na którym Kaczyùski spó³kuje z Rydzykiem? Szlag mnie trafia w³aœnie dlatego, nie z powodu jakichœ "sympatii politycznych" bo polskich polityków ogólnie nie darzê sympati¹. Dlatego w³aœnie wczoraj mnie ponios³o- zareagowa³em nerwowo na obecnoœÌ (wirtualn¹) prezydenta Komorowskiego na tym forum. Przepraszam Ciê Januszu, przepraszam Pani¹ Teresê.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #107 :
Listopad 02, 2012, 12:18:09 »
Nie klocmy sie.
To nie ma sensu.
Przeciez to tylko polityka.
Moim zdaniem racja jest po obu stronach.
1.
Konradzie
. Komorowski jest prezydentem Polski z urzedu, ale nie jest prezydentem wszystkich Polakow, gdyz nie wszyscy na niego
glosowali. Ja np. nie glosowalem, czyli moim prezydentem nie jest.
2.
Jarku
. Kazdy ma prawo odwiedzac cmentarze katolickie - zydzi, muzulmanie, ludzie z partii Piwa itd. Owszem, gdyby p. K. dewastowala groby,
to co innego. Twoja reakcja bylaby uzasadniona.
3.
Ago
. Twoje oburzenie jest troche niewlasciwe. Mowisz o nienawisci, a sama nazywasz Jarka "szyderczo" "muzulmanie"
Mowisz,ze jest ci smutno, a tak wlasciwie jestes wsciekla na wypowiedz Mussamana.
4.
Jarku
. Wprowadzasz niezbyt fajny styl na Twoje i nasze forum. Styl przypominajacy "dysputy" onet-u.pl,
gdzie niewypyszczone "bojowki" polityczne w sposob nieracjonalny i szyderczy mieszaja z blotem wszystkich i wszystko.
Im bardziej udziwnione i bardziej obrazliwe slowo, tym lepszy argument. Jestem pewny, ze Ciebie stac na cos wiecej
5.
Konradzie
. Kazdy czlowiek ma prawo czuc przynaleznosc do dowolnego kraju. Wszystko jedno, czy bedzie mieszkal na ksiezycu, czy w Honolulu.
Ty nie masz prawa tego kwestionowac.
A tak naprawde, to my szaraki malo wiemy. Polityka jest tworem wielowatkowym. Tworem b.skomplikowanym.
Jedno jest pewne w moim odczuciu. Polska jest krajem bezprawia.
Zle ulozony kodeks daje nieograniczone mozliwosci do interpretacji co DOBRE a co ZLE
Klany prawne, jak jedna wielka rodzina dba o interesy swoich ludzi. My przecietniacy nie mozemy liczyc na ich pomoc.
Prawo nie powinno byc poprawiane, ale totalnie zmienione. Prawo, w ktorym rzadzi przyzwoitosc, uczciwa praca i edukacja.
Na zakonczenie.
Zarowno Konrada jak i Jarka cenie i lubie. Chcialbym Was widziec na forum jak najczesciej, gdyz obydwoje macie niezle tranzystory.
Na zgode dajcie sobie po linku (YT), ktory pozwoli Wam zapomniec o zlosci.
Kto pierwszy?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2012, 12:25:45 wysłane przez bartus
»
chingate
Gość
«
Odpowiedz #108 :
Listopad 02, 2012, 12:37:19 »
OczywiÂście KozÂła teÂż przepraszam, wiĂŞcej napiszĂŞ wieczorem, bo teraz lecĂŞ do pracy. Nara.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #109 :
Listopad 02, 2012, 13:06:52 »
Kto to jest Jarek?
Pewnie,Âże byÂłam wÂściekÂła ale nie o poglady polityczne mi chodziÂło, tylko o rasizm.
Tego nie znosze i zdania nie zmieniĂŞ.
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #110 :
Listopad 02, 2012, 13:13:49 »
Jarek
Jaroslaw
Slawomir
Slawek
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #111 :
Listopad 02, 2012, 19:23:36 »
Cytat: Musamman Listopad 02, 2012, 12:37:19
OczywiÂście KozÂła teÂż przepraszam, wiĂŞcej napiszĂŞ wieczorem, bo teraz lecĂŞ do pracy. Nara.
teÂż przepraszam Musa, przesadziÂłem..
wypalmy moÂże fajkĂŞ pokoju -podobno lubisz ostrzejsze granie, heavy metal itd...
z tej okazji moÂże wiĂŞc taki instrumental legendarnych MaidenĂłw "Transylvania" (z debiut pÂłyty 80r)
lubi³em ten numer (melodyjny), i w ogóle kapelê..w zasadzie na nich siê wychowa³em -jest parê b³êdów,
jeszcze nie do konca ograny, ÂświeÂży wtedy guitar Janick Gers...po 2' good jazda na dwa gÂłosy
http://www.youtube.com/watch?v=eWHyTiBh7Lw
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #112 :
Listopad 02, 2012, 19:35:29 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 02, 2012, 08:58:41
spoko Januszu, na razie jeszcze zostajĂŞ
chingate
Gość
«
Odpowiedz #113 :
Listopad 02, 2012, 20:04:57 »
Cytat: kozioÂł Listopad 02, 2012, 19:23:36
teÂż przepraszam Musa, przesadziÂłem..
wypalmy moÂże fajkĂŞ pokoju -podobno lubisz ostrzejsze granie, heavy metal itd...
z tej okazji moÂże wiĂŞc taki instrumental legendarnych MaidenĂłw "Transylvania" (z debiut pÂłyty 80r)
lubi³em ten numer (melodyjny), i w ogóle kapelê..w zasadzie na nich siê wychowa³em -jest parê b³êdów,
jeszcze nie do konca ograny, ÂświeÂży wtedy guitar Janick Gers...po 2' good jazda na dwa gÂłosy
http://www.youtube.com/watch?v=eWHyTiBh7Lw
Dziêkujê za Ajronów, to zespó³ mego dzieciùstwa i po dziœ dzieù bardzo go lubiê. Pamiêtam ten kawa³ek "Transylvania"- jedyny instrumentalny na pierwszej p³ycie. ChoÌ obecnie moje zainteresowanie heavy metalem przesunê³o siê bardziej w stronê ekstremum (brutal death metal), to nigdy nie porzucê Iron Maiden, gdy¿ jest to kapela- kamieù wêgielny, na którym zbudowano ca³y gmach metalowej muzyki, a wp³yw Ajronów jest wyraŸnie s³yszalny równie¿ w muzyce deathmetalowych zespo³ów, takich jak Cannibal Corpse czy Vomit The Soul.
PoniewaÂż posiadam uzasadnione podejrzenia iÂż jesteÂś fanem Klaudiusza Debussy'ego, przesyÂłam Ci tĂŞ piĂŞknÂą miniaturkĂŞ "Dziewczyna o lnianych wÂłosach". W dwĂłch wersjach, gdyÂż wykonanie Lang Langa moÂże byĂŚ uznane za kontrowersyjne (przez Bartusa, ma siĂŞ rozumieĂŚ
, podczas gdy Michelangeli takich kontrowersji juÂż nie wzbudza:
http://www.youtube.com/watch?v=jGSZPRk6aXA
http://www.youtube.com/watch?v=MswHKA4dako
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #114 :
Listopad 02, 2012, 20:55:43 »
Thank, Âświetne..lubiĂŞ Debussy'ego, b.nastrojowa muza..i nawet poczÂątkowy motyw +repetycje, przypomina mi trochĂŞ inny utwĂłr AjronĂłw, "ÂŚwiĂŞĂŚ siĂŞ imiĂŞ Twoje" (z sÂłynna pÂłytka z 82
, œrodkowe ogniwo "dŸwiêki w górê, w dó³", oczywiœcie ca³kiem inna dynamika, tempo, konstrukcja..takie tam luŸne skojarzenie, ch³opaki czerpali z klasyki ca³ymi garœciami...Muza Debussy jak najbardziej odpowiadaj¹ca nastrojem do dnia/dni œwi¹t czasu obecnego...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #115 :
Listopad 03, 2012, 01:48:38 »
A moÂże jeszcze coÂś odpowiedniego nastrojem do tych dni, i do tematu wÂątku... To preludium e-moll w wykonaniu, ktĂłre ponad rok temu tak potrafiÂło nas wzruszyĂŚ pomimo niedoskonaÂłoÂści dusznickiego pianina...
http://www.youtube.com/watch?v=vF0nP4KWWt0&feature=channel&list=UL
Conrado, mam nadziejĂŞ, Âże nie tylko nie bĂŞdziesz nam nigdzie odchodziÂł, a wrĂŞcz poprawisz siĂŞ wzglĂŞdem frekwencji, bo z pewnoÂściÂą wielu z nas brakuje Twoich historycznych opowieÂści i brzmieĂą rockowej muzy:)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #116 :
Listopad 04, 2012, 13:35:17 »
Asiu,
bardzo dobrze wpisuje siĂŞ ten utwĂłr w nastrĂłj obecnych dni,
a wykonanie przez naszego forumowicza wzrusza.
pozdrawiam
Marek
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #117 :
Listopad 04, 2012, 21:06:42 »
ProponujĂŞ teÂż posÂłuchaĂŚ jednej z pieÂśni Schuberta z PiĂŞknej mÂłynarki - Die liebe Farbe. Nie wiem czemu ale ta melodia tak bardzo przypomina mi Preludium deszczowe Chopina (moÂże dziĂŞki temu rytmowi kropel deszczu).
http://www.youtube.com/watch?v=2Coztyne5O0
JuÂż z AgnieszkÂą przedyskutowaliÂśmy to podobieĂąstwo. ZwÂłaszcza jedno "zejÂście" z frazy to wykapany Chopin (lub odwrotnie). Poza tym Âświetnie pasuje do nastroju mijajÂącego ÂŚwiĂŞta ZmarÂłych. MoÂże to teÂż bĂŞdzie mĂłj wkÂład ku zgodzie na forum ku ukojeniu nerwĂłw.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2012, 21:08:23 wysłane przez suÂłek
»
http://franzschubert.pl
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #118 :
Styczeń 06, 2013, 02:51:01 »
NaprawdĂŞ, SÂławku, sÂłychaĂŚ wyraÂźnie to hipnotyzujÂące bĂŞbnienie kropel w tle, tak charakterystyczne dla Preludium Des-dur:))
Jednego z moich ukochanych:)
http://www.youtube.com/watch?v=ZaUX-BAaiFQ
I nastrĂłj tak podobny. NiezwykÂłe sÂą takie odkrycia zbieÂżnoÂści muzycznych intuicji i wyobraÂżeĂą.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #119 :
Styczeń 06, 2013, 02:55:20 »
OpowiadaliÂśmy sobie o Mozarcie i jego ukochanej Pradze
Ale warto takÂże pamiĂŞtaĂŚ, Âże i Chopin miaÂł swoje przeÂżycia i wspomnienia zwiÂązane z tym piĂŞknym, magicznym miastem.
Pierwsze spotkanie Fryderyka z PragÂą miaÂło miejsce 21 sierpnia 1829 r. Chopin zatrzymaÂł siĂŞ tam w drodze powrotnej z trzytygodniowego pobytu w Wiedniu do Warszawy razem z przyjació³mi – Ignacym Maciejowskim i Alfonsem Brandtem. PoÂśpieszny dyliÂżans wywiĂłzÂł ich z Wiednia 19 sierpnia o godzinie 10, a 21 sierpnia w poÂłudnie przejechaÂł przez praskÂą bramĂŞ, zatrzymujÂąc siĂŞ przed historycznym hotelem „Beim goldenen Engel" (Pod ZÂłotym AnioÂłem) na ulicy Celetnej nr 588.
W tym to wÂłaÂśnie hotelu w roku 1787 przebywaÂł Mozart. A w roku 1835 zatrzymali siĂŞ tam rodzice Chopina, kiedy przejeÂżdÂżali przez PragĂŞ udajÂąc siĂŞ do Karlsbadu. Fryderyk Chopin i jego przyjaciele nie zamieszkali jednak w tym hotelu. Po obiedzie przenieÂśli siĂŞ trochĂŞ dalej do znajdujÂącego siĂŞ przy Alleen (obecnie ul. Na PøikopĂŹ) bardziej nowoczesnego, znanego praskiego hotelu „Zum schwarzen Ross" (Pod Czarnym Rumakiem), zbudowanego w 1818 roku naprzeciwko zabytkowej Prašnej BrĂĄny (Bramy Prochowej). NiedÂługo przed przyjazdem Chopina zatrzymaÂł siĂŞ tam Nicolo Paganini, a póŸniej MichaiÂł Glinka, StanisÂław Moniuszko, Richard Wagner i wiele innych osobistoÂści ze Âświata muzycznego i artystycznego.
PragĂŞ pokazywaÂł Chopinowi Vaclav Hanka - profesor Uniwersytetu w Pradze, filolog, jĂŞzykoznawca, bibliotekarz, czoÂłowa postaĂŚ czeskiego odrodzenia narodowego. Hanka ugoÂściÂł serdecznie Fryderyka i jego przyjació³, i oprowadziÂł po najpiĂŞkniejszych zakÂątkach miasta. „WodziÂł […] po jakiÂś Âślicznych widokach, […] w ogĂłle miasto wielkie, jak z zamkowej gĂłry widaĂŚ, stare i niegdyÂś zamoÂżne”.
W dowĂłd wdziĂŞcznoÂści 23 sierpnia Chopin wpisaÂł do albumu Hanki okolicznoÂściowego mazurka (Mazur G-dur) do s³ów Ignacego Maciejowskiego „JakieÂż kwiaty, jakie wianki splotĂŞ na czeœÌ Hanki”
http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/composition/detail/id/23
Fakt ten opisuje w liÂście do rodziny z 26 sierpnia: „MusieliÂśmy siĂŞ w jego ksi¹¿kĂŞ, poÂświĂŞconÂą odwiedzajÂącym Muzeum Praskie, a szczegĂłlne jego wzglĂŞdy majÂącym, wpisaĂŚ. […] Co tu muzykantowi zrobiĂŚ? Na szczĂŞÂście, Maciejowskiemu przyszÂła myÂśl zrobienia czterech strof mazurka; dorobiÂłem muzykĂŞ i wpisaÂłem siĂŞ wraz z moim poetÂą, jak tylko moÂżna najoryginalniej. Hanka siĂŞ ucieszyÂł, byÂł to bowiem Mazur do niego, do jego zasÂług na polu SÂłowiaĂąszczyzny wystosowany.”
Autograf ten jest dziÂś przechowywany w bibliotece praskiego Muzeum Narodowego. „SporzÂądzony na kremowym, po¿ó³kÂłym obecnie papierze. Dwie piĂŞciolinie na stronie. Nad taktem 1 zanotowany tytuÂł, pod kreskami taktowymi ostatniego taktu widnieje podpis kompozytora: F. Chopin. Zawiera melodiĂŞ z podpisanym tekstem sÂłownym”. Obecnie trochĂŞ uszkodzony, utwĂłr zwany „Praskim mazurkiem G-dur” w caÂłoÂści znany jest z zachowanej fotografii.
Chopin odwiedza rĂłwnieÂż dyrektora konserwatorium Friedricha Wilhelma Pixisa, i spotyka siĂŞ z Augustem Alexandrem Klengiem, uczniem Clementiego, nadwornym pianistÂą drezdeĂąskim.
„SÂłyszaÂłem go grajÂącego swoje fugi ze dwie godziny. Ja nie graÂłem, bo miĂŞ nie proszono, Âładnie gra, lecz ja bym pragn¹³ coÂś lepszego (Cicho!)”.
Hotel „Zum schwarzen Ross" na poczÂątku XX w. zostaÂł zburzony, a na jego miejscu postawiono budynek mieszczÂący bank. W 1961 roku na Âścianie budynku zostaÂła umieszczona poÂświĂŞcona Chopinowi pamiÂątkowa tablica o nastĂŞpujÂącej treÂści: Fryderyk Chopin tvĂšrce polskĂŠ nĂĄrodnĂ hudby bydlil v roce 1829 a 1830 v domĕ kterĂ˝ stĂĄval v tĕchto mĂstech (Fryderyk Chopin twĂłrca polskiej muzyki narodowej mieszkaÂł w roku 1829 i 1830 w domu ktĂłry znajdowaÂł siĂŞ na tym miejscu).
To chyba ten budynek? Jednak trudno tu dostrzec tabliczkĂŞ.
http://www.nelso.com/cz/place/139252/photo/284419
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2013, 01:46:15 wysłane przez Aleksias
»
Strony:
1
...
6
7
[
8
]