Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miejsca zwiÂązane z Chopinem, ktĂłre warto odwiedziĂŚ  (Przeczytany 69445 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #120 : Marzec 05, 2013, 23:58:29 »

Zbli¿aj¹ siê wakacje, mo¿na zacz¹Ì planowaÌ podró¿

http://www.youtube.com/watch?v=qrUtl9bKk9g

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #121 : Marzec 11, 2013, 15:57:39 »

OpowiadaliÂśmy sobie o Mozarcie i jego ukochanej Pradze Ale warto takÂże pamiĂŞtaĂŚ, Âże i Chopin miaÂł swoje przeÂżycia i wspomnienia zwiÂązane z tym piĂŞknym, magicznym miastem.

Pierwsze spotkanie Fryderyka z PragÂą miaÂło miejsce 21 sierpnia 1829 r. Chopin zatrzymaÂł siĂŞ tam w drodze powrotnej z trzytygodniowego pobytu w Wiedniu do Warszawy razem z przyjació³mi – Ignacym Maciejowskim i Alfonsem Brandtem.  PoÂśpieszny dyliÂżans wywiĂłzÂł ich z Wiednia 19 sierpnia o godzinie 10, a 21 sierpnia w poÂłudnie przejechaÂł przez praskÂą bramĂŞ, zatrzymujÂąc siĂŞ przed historycznym hotelem „Beim goldenen Engel" (Pod ZÂłotym AnioÂłem) na ulicy Celetnej nr 588.
W tym to wÂłaÂśnie hotelu w roku 1787 przebywaÂł Mozart. A w roku 1835 zatrzymali siĂŞ tam rodzice Chopina, kiedy przejeÂżdÂżali przez PragĂŞ udajÂąc siĂŞ do Karlsbadu. Fryderyk Chopin i jego przyjaciele nie zamieszkali jednak w tym hotelu. Po obiedzie przenieÂśli siĂŞ trochĂŞ dalej do znajdujÂącego siĂŞ przy  Alleen (obecnie ul. Na PøikopĂŹ) bardziej nowoczesnego, znanego praskiego hotelu „Zum schwarzen Ross" (Pod Czarnym Rumakiem), zbudowanego w 1818 roku naprzeciwko zabytkowej Prašnej BrĂĄny (Bramy Prochowej). NiedÂługo przed przyjazdem Chopina zatrzymaÂł siĂŞ tam Nicolo Paganini, a póŸniej MichaiÂł Glinka, StanisÂław Moniuszko, Richard Wagner i wiele innych osobistoÂści ze Âświata muzycznego i artystycznego.

PragĂŞ pokazywaÂł Chopinowi Vaclav Hanka - profesor Uniwersytetu w Pradze, filolog, jĂŞzykoznawca, bibliotekarz, czoÂłowa postaĂŚ czeskiego odrodzenia narodowego. Hanka ugoÂściÂł serdecznie Fryderyka i jego przyjació³,  i oprowadziÂł po najpiĂŞkniejszych zakÂątkach miasta. „WodziÂł […] po jakiÂś Âślicznych widokach, […] w ogĂłle miasto wielkie, jak z zamkowej gĂłry widaĂŚ, stare i niegdyÂś zamoÂżne”.
W dowĂłd wdziĂŞcznoÂści 23 sierpnia  Chopin wpisaÂł do albumu Hanki okolicznoÂściowego mazurka (Mazur G-dur) do s³ów Ignacego Maciejowskiego „JakieÂż kwiaty, jakie wianki splotĂŞ na czeœÌ Hanki” Chichot
http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/composition/detail/id/23
 Fakt ten opisuje w liÂście do rodziny z 26 sierpnia: „MusieliÂśmy siĂŞ w jego ksi¹¿kĂŞ, poÂświĂŞconÂą odwiedzajÂącym Muzeum Praskie, a szczegĂłlne jego wzglĂŞdy majÂącym, wpisaĂŚ. […] Co tu muzykantowi zrobiĂŚ? Na szczĂŞÂście, Maciejowskiemu przyszÂła myÂśl zrobienia czterech strof mazurka; dorobiÂłem muzykĂŞ i wpisaÂłem siĂŞ wraz z moim poetÂą, jak tylko moÂżna najoryginalniej. Hanka siĂŞ ucieszyÂł, byÂł to bowiem Mazur do niego, do jego zasÂług na polu SÂłowiaĂąszczyzny wystosowany.”

Autograf ten jest dziÂś przechowywany w bibliotece praskiego Muzeum Narodowego. „SporzÂądzony na kremowym, po¿ó³kÂłym obecnie papierze. Dwie piĂŞciolinie na stronie. Nad taktem 1 zanotowany tytuÂł, pod kreskami taktowymi ostatniego taktu widnieje podpis kompozytora: F. Chopin. Zawiera melodiĂŞ z podpisanym tekstem sÂłownym”. Obecnie trochĂŞ uszkodzony, utwĂłr zwany „Praskim mazurkiem G-dur” w caÂłoÂści znany jest z zachowanej fotografii.

Chopin odwiedza rĂłwnieÂż dyrektora konserwatorium Friedricha Wilhelma Pixisa, i spotyka siĂŞ z Augustem Alexandrem Klengiem, uczniem Clementiego, nadwornym pianistÂą drezdeĂąskim.
„SÂłyszaÂłem go grajÂącego swoje fugi ze dwie godziny. Ja nie graÂłem, bo miĂŞ nie proszono, Âładnie gra, lecz ja bym pragn¹³ coÂś lepszego (Cicho!)”. Chichot

Hotel „Zum schwarzen Ross" na poczÂątku XX w. zostaÂł zburzony, a na jego miejscu postawiono budynek mieszczÂący bank. W 1961 roku na Âścianie budynku zostaÂła umieszczona poÂświĂŞcona Chopinowi pamiÂątkowa tablica o nastĂŞpujÂącej treÂści: Fryderyk Chopin tvĂšrce polskĂŠ nĂĄrodnĂ­ hudby bydlil v roce 1829 a 1830 v domĕ kterĂ˝ stĂĄval v tĕchto mĂ­stech (Fryderyk Chopin twĂłrca polskiej muzyki narodowej mieszkaÂł w roku 1829 i 1830 w domu ktĂłry znajdowaÂł siĂŞ na tym miejscu).
To chyba ten budynek? Jednak trudno tu dostrzec tabliczkĂŞ.
http://www.nelso.com/cz/place/139252/photo/284419

za piĂŞknie opowiedzianÂą historiĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2013, 01:45:28 wysłane przez Aleksias » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Natelle
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #122 : Marzec 14, 2013, 14:16:01 »

DzieĂą dobry!

PomyÂślaÂłam, Âże Forum, a szczegĂłlnie ten temat, jest dobrym miejscem na przedÂłoÂżenie mojej proÂśby o wypeÂłnienie krĂłtkiej ankiety do pracy magisterskiej dotyczÂącej atrakcyjnoÂści turystycznej miejsc zwiÂązanych z Fryderykiem Chopinem.

Ankieta skierowana jest do osĂłb, ktĂłre widziaÂły warszawskie miejsca zwiÂązane z Fryderykiem Chopinem i byÂły w Muzeum F. Chopina.

Oto link do niej: http://moje-ankiety.pl/respond-39948.html

BĂŞdĂŞ PaĂąstwu bardzo wdziĂŞczna za pomoc!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #123 : Kwiecień 13, 2013, 00:32:08 »

za piĂŞknie opowiedzianÂą historiĂŞ.
Historia sama siê w³aœciwie ³adnie napisa³a, a w³aœciwie napisa³ j¹ swoim woja¿em Fryderyk:) By³ kilka razy w Czechach - w Pradze, w Karlsbadzie. Jednak to chyba nie by³ jego najbardziej pamiêtny, najd³u¿ej wspominany pobyt w tym kraju - z pewnoœci¹ by³a nim podró¿ do Marienbadu, czyli Mariaùskich £aŸni.

9 lipca 1836 roku przyjecha³a tam rodzina Wodziùskich, któr¹ Chopin pozna³ wczeœniej w DreŸnie, i zamieszka³a w domu "Zum weissen Schwan" (Pod Bia³ym £abêdziem, obecnie Hlavní tøida 47 - DÚm Chopin). Fryderyk dowiedziawszy siê o tym opuœci³ Pary¿ i 28 lipca przyby³ do Marienbadu, gdzie zamieszka³ w tym samym domu. Cztery tygodnie spêdzi³ na d³ugich spacerach z Mari¹ Wodziùsk¹, i kameralnym koncertowaniu dla przyby³ych z Polski przyjació³ i znajomych, o co go stale proszono.
Nie ma wiele relacji z pobytu Fryderyka w Marienbadzie, bo nie pisaÂł stamtÂąd Âżadnych listĂłw, jednak pozostaÂł Âślad w postaci akwarelowych portretĂłw kompozytora wykonanych przez MariĂŞ WodziĂąskÂą, znajdujÂących siĂŞ w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie i Muzeum Historycznego we Lwowie oraz wykonanej na ich podstawie litografii.

24 sierpnia Fryderyk wraz z rodzinÂą WodziĂąskich wyjechaÂł z Marienbadu, zatrzymujÂąc siĂŞ przez trzy dni w Teplitz i przyjeÂżdÂżajÂąc 29 sierpnia do Drezna, gdzie nastÂąpiÂło rozstanie. Fryderyk dÂługo wspominaÂł szczĂŞÂśliwe dni przeÂżyte w Marienbadzie, a Marienbad zachowaÂł do dziÂś pamiĂŞĂŚ o jego wizycie:)
PrĂłcz tablic na domu, w ktĂłrym zatrzymaÂł siĂŞ on i Maria, a w ktĂłrym mieÂści siĂŞ obecnie muzeum jego imienia, w parku zdrojowym stoi jego pomnik, co roku w sierpniu odbywajÂą siĂŞ chopinowskie festiwale, organizowane przez Towarzystwo Fryderyka Chopina majÂące tam swojÂą siedzibĂŞ. Wszystko to, muszĂŞ przyznaĂŚ, bardzo mi przypomina nasze Duszniki:)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Kwiecień 13, 2013, 08:41:36 »

W uzupeÂłnieniu relacji Asi - krĂłtkie wtrÂącenie: Karlsbad - to dzisiejsze Karlowe Wary - najwiĂŞksze czeskie uzdrowisko 
Uwaga: nie myliĂŚ z niemiecka gminÂą Karlsbad poÂłoÂżonÂą w kraju zwiÂązkowym Badenia-Wirtembergia, w rejencji Karlsruhe.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Emilka
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #125 : Kwiecień 16, 2013, 21:28:25 »

NiedÂługo rozpoczĂŞcie sezonu koncertowego (maj- wrzesieĂą) w ÂŻelazowej Woli!
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/concerts/zelazowa_wola/id/3023 - kalendarz recitali

Nie wiem jak wam, ale mi najlepiej sÂłucha siĂŞ Chopina wÂłaÂśnie w ÂŻelazowej Woli na letnich recitalach. Atmosfera jest jakaÂś odÂświĂŞtna i sympatyczna, wedÂług mnie nawet bardziej niÂż w Filharmonii. I oczywiÂście moÂżna sÂłuchajÂąc popatrzeĂŚ sobie na dworek i na ogrĂłd.

Niebieskooki napisaÂł w 2010 r., Âże dworek w Âśrodku sprawia "smutne wraÂżenie", bo jest wÂłaÂściwie pusty w Âśrodku. Ale on nie moÂże byĂŚ taki jak dawniej- zapeÂłniony meblami i sprzĂŞtami, ktĂłre nigdy nie miaÂły nic wspĂłlnego z rodzinÂą Chopina i nawet nie odzwierciedlajÂą warunkĂłw, w jakich oni Âżyli. Nie jest najwaÂżniejsze, Âżeby zobaczyĂŚ "jakieÂś" meble i rzekomÂą koÂłyskĂŞ Chopina, ale Âżeby poczuĂŚ atmosferĂŞ tego domu ze ÂświadomoÂściÂą, co siĂŞ w tych Âścianach wydarzyÂło. WnĂŞtrze ma byĂŚ w zaÂłoÂżeniu tylko symboliczne. CzytaÂłam, Âże po prostu nie chciano dÂłuÂżej oszukiwaĂŚ zwiedzajÂących tym urzÂądzeniem wnĂŞtrza.
Strasznie podoba mi siê te¿ po³¹czenie nowoczesnoœci pawilonów z dworkiem i ogrodem, bo ta nowoczesnoœÌ jest bardzo prosta i naturalna- szk³o, kamieù i drewno.

laureatka I miejsca OgĂłlnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #126 : Kwiecień 17, 2013, 09:51:20 »

Witaj Emilko

W koncertach w ÂŻelazowej Woli nie podoba mi siĂŞ niewidzenie artysty ukrytego gdzieÂś w Âśrodku dworku, przy otwartych drzwiach. MĂłzg gÂłupieje, przyzwyczajony, Âże w czasie koncertĂłw na Âżywo pianista siedzi "in front of", widaĂŚ jego sylwetkĂŞ, jego ruchy, jeÂśli siedzimy bliÂżej moÂżna popatrzeĂŚ na twarz, dÂłonie, widaĂŚ emocje, peÂłna synchronizacja obrazu i dÂźwiĂŞku. Nie lubiĂŞ nie widzieĂŚ, to dezorientujÂące.

Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #127 : Kwiecień 17, 2013, 12:58:50 »

Ja nigdy nie byÂłam na koncercie w ÂŻelazowej Woli i to raczej moja wyobraÂźnia, niÂż jakiekolwiek doÂświadczenie, ale... lubiĂŞ myÂśleĂŚ o tym miejscu wÂłaÂśnie tak - ciepÂły letni dzieĂą, zapach kwiatĂłw w ogrodzie i unoszÂąca siĂŞ wszĂŞdzie Jego muzyka...
Emilka
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Kwiecień 17, 2013, 16:40:19 »

To prawda, mi teÂż
nie podoba mi siĂŞ niewidzenie artysty
Bo czasami wytaczajÂą ten fortepian do otwartych drzwi (jak siĂŞ w zÂłym miejscu siedzi, nie na wprost, to i tak go nie widaĂŚ),
ale zauwaÂżyÂłam, Âże i tak nie zawsze to robiÂą. Wtedy go widaĂŚ tylko jak siĂŞ przychodzi kÂłaniaĂŚ.

laureatka I miejsca OgĂłlnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #129 : Styczeń 22, 2014, 19:10:28 »

30 stycznia Towarzystwo PrzyjaciĂłl Warszawy organizuje prelekcjĂŞ: Bal z Chopinem w Honoratce.O tradycjach karnawaÂłowych w XIX Warszawie.
OdbĂŞdzie sie wÂłasnie w Honoratce  miejscu bardzo zwiÂązanym z Chopinem rĂłwnieÂż np.z Mochnackim i innymi bohaterami Powstania Listopadowego.
ByÂłam niedawno na wycieczce zorganizowanej przez to Towarzystwo profesjonalnie zorganizowanej i interesujÂącej.
Chetnie bym poszÂła zwÂłaszcza,Âże w Honoratce nigdy nie byÂłam, ale samej mi sie nie chce ;)moÂże ktos z Warszay albo okolic ma ochote troche sie
ukulturalniĂŚ??

https://www.facebook.com/events/714303318587464/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 19:12:01 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Lipiec 01, 2014, 12:50:10 »

O Dusznikach, o Chopinie, o Muzeum Papiernictwa.

http://www.youtube.com/watch?v=5kfCzCQmJHU

"Tymczasem przenoÂś mojĂŞ duszĂŞ utĂŞsknionÂą"

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Grudzień 01, 2014, 22:25:19 »

A w Muzeum Fryderyka Chopina (Warszawa, OkĂłlnik 1) - cykl koncertĂłw prezentujÂący mÂłodych, utalentowanych pianistĂłw rekomendowanych przez wybitne osobowoÂści Âświata muzycznego, a takÂże bĂŞdÂących laureatami  konkursĂłw pianistycznych. Podczas godzinnych recitali , ktĂłre odbywaĂŚ sie bĂŞdÂą w czwartki (4,11, 18 grudnia br.)  od godz.18:00 w sali koncertowej Muzeum, wykonajÂą programy zÂłoÂżone z dzieÂł  m.in. Fryderyka.
WSTÊP Wolny!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #132 : Kwiecień 22, 2015, 01:21:33 »

Zalecam odwiedziĂŚ Obory koÂło Rypina. Tam mÂłody, nastoletni Fryderyk graÂł na organach. LubiĂŞ tam bywaĂŚ. Miejsce ma swĂłj klimacik. ByÂłam parĂŞ tygodni temu na odsÂłoniĂŞciu odrestaurowanej piety i odczuwaÂłam przyjemne doznania sÂłuchajÂąc organ i wyobraÂżajÂąc sobie, iÂż Fryderyk gra. ByÂł tylko jeden minus, iÂż nie zawsze graÂł organista i byÂło sÂłychaĂŚ muzykĂŞ jakby z keyboardu, ale sam fakt, iÂż byÂł tam Fryderyk wybaczaÂł grĂŞ na keyboardzie czy podkÂład z radia.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2015, 01:25:01 wysłane przez clavia » Zapisane
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher paktprzyjazni silverstar twistedgamers