Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miejsca zwi±zane z Chopinem, które warto odwiedziæ  (Przeczytany 66605 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #120 : Marzec 05, 2013, 23:58:29 »

Zbli¿aj± siê wakacje, mo¿na zacz±æ planowaæ podró¿

http://www.youtube.com/watch?v=qrUtl9bKk9g

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #121 : Marzec 11, 2013, 15:57:39 »

Opowiadali¶my sobie o Mozarcie i jego ukochanej Pradze Ale warto tak¿e pamiêtaæ, ¿e i Chopin mia³ swoje prze¿ycia i wspomnienia zwi±zane z tym piêknym, magicznym miastem.

Pierwsze spotkanie Fryderyka z Prag± mia³o miejsce 21 sierpnia 1829 r. Chopin zatrzyma³ siê tam w drodze powrotnej z trzytygodniowego pobytu w Wiedniu do Warszawy razem z przyjació³mi – Ignacym Maciejowskim i Alfonsem Brandtem.  Po¶pieszny dyli¿ans wywióz³ ich z Wiednia 19 sierpnia o godzinie 10, a 21 sierpnia w po³udnie przejecha³ przez prask± bramê, zatrzymuj±c siê przed historycznym hotelem „Beim goldenen Engel" (Pod Z³otym Anio³em) na ulicy Celetnej nr 588.
W tym to w³a¶nie hotelu w roku 1787 przebywa³ Mozart. A w roku 1835 zatrzymali siê tam rodzice Chopina, kiedy przeje¿d¿ali przez Pragê udaj±c siê do Karlsbadu. Fryderyk Chopin i jego przyjaciele nie zamieszkali jednak w tym hotelu. Po obiedzie przenie¶li siê trochê dalej do znajduj±cego siê przy  Alleen (obecnie ul. Na Pøikopì) bardziej nowoczesnego, znanego praskiego hotelu „Zum schwarzen Ross" (Pod Czarnym Rumakiem), zbudowanego w 1818 roku naprzeciwko zabytkowej Pra¹nej Brány (Bramy Prochowej). Nied³ugo przed przyjazdem Chopina zatrzyma³ siê tam Nicolo Paganini, a pó¼niej Michai³ Glinka, Stanis³aw Moniuszko, Richard Wagner i wiele innych osobisto¶ci ze ¶wiata muzycznego i artystycznego.

Pragê pokazywa³ Chopinowi Vaclav Hanka - profesor Uniwersytetu w Pradze, filolog, jêzykoznawca, bibliotekarz, czo³owa postaæ czeskiego odrodzenia narodowego. Hanka ugo¶ci³ serdecznie Fryderyka i jego przyjació³,  i oprowadzi³ po najpiêkniejszych zak±tkach miasta. „Wodzi³ […] po jaki¶ ¶licznych widokach, […] w ogóle miasto wielkie, jak z zamkowej góry widaæ, stare i niegdy¶ zamo¿ne”.
W dowód wdziêczno¶ci 23 sierpnia  Chopin wpisa³ do albumu Hanki okoliczno¶ciowego mazurka (Mazur G-dur) do s³ów Ignacego Maciejowskiego „Jakie¿ kwiaty, jakie wianki splotê na cze¶æ Hanki” Chichot
http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/composition/detail/id/23
 Fakt ten opisuje w li¶cie do rodziny z 26 sierpnia: „Musieli¶my siê w jego ksi±¿kê, po¶wiêcon± odwiedzaj±cym Muzeum Praskie, a szczególne jego wzglêdy maj±cym, wpisaæ. […] Co tu muzykantowi zrobiæ? Na szczê¶cie, Maciejowskiemu przysz³a my¶l zrobienia czterech strof mazurka; dorobi³em muzykê i wpisa³em siê wraz z moim poet±, jak tylko mo¿na najoryginalniej. Hanka siê ucieszy³, by³ to bowiem Mazur do niego, do jego zas³ug na polu S³owiañszczyzny wystosowany.”

Autograf ten jest dzi¶ przechowywany w bibliotece praskiego Muzeum Narodowego. „Sporz±dzony na kremowym, po¿ó³k³ym obecnie papierze. Dwie piêciolinie na stronie. Nad taktem 1 zanotowany tytu³, pod kreskami taktowymi ostatniego taktu widnieje podpis kompozytora: F. Chopin. Zawiera melodiê z podpisanym tekstem s³ownym”. Obecnie trochê uszkodzony, utwór zwany „Praskim mazurkiem G-dur” w ca³o¶ci znany jest z zachowanej fotografii.

Chopin odwiedza równie¿ dyrektora konserwatorium Friedricha Wilhelma Pixisa, i spotyka siê z Augustem Alexandrem Klengiem, uczniem Clementiego, nadwornym pianist± drezdeñskim.
„S³ysza³em go graj±cego swoje fugi ze dwie godziny. Ja nie gra³em, bo miê nie proszono, ³adnie gra, lecz ja bym pragn±³ co¶ lepszego (Cicho!)”. Chichot

Hotel „Zum schwarzen Ross" na pocz±tku XX w. zosta³ zburzony, a na jego miejscu postawiono budynek mieszcz±cy bank. W 1961 roku na ¶cianie budynku zosta³a umieszczona po¶wiêcona Chopinowi pami±tkowa tablica o nastêpuj±cej tre¶ci: Fryderyk Chopin tvùrce polské národní hudby bydlil v roce 1829 a 1830 v domĕ který stával v tĕchto místech (Fryderyk Chopin twórca polskiej muzyki narodowej mieszka³ w roku 1829 i 1830 w domu który znajdowa³ siê na tym miejscu).
To chyba ten budynek? Jednak trudno tu dostrzec tabliczkê.
http://www.nelso.com/cz/place/139252/photo/284419

za piêknie opowiedzian± historiê.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 08, 2013, 01:45:28 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Natelle
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #122 : Marzec 14, 2013, 14:16:01 »

Dzieñ dobry!

Pomy¶la³am, ¿e Forum, a szczególnie ten temat, jest dobrym miejscem na przed³o¿enie mojej pro¶by o wype³nienie krótkiej ankiety do pracy magisterskiej dotycz±cej atrakcyjno¶ci turystycznej miejsc zwi±zanych z Fryderykiem Chopinem.

Ankieta skierowana jest do osób, które widzia³y warszawskie miejsca zwi±zane z Fryderykiem Chopinem i by³y w Muzeum F. Chopina.

Oto link do niej: http://moje-ankiety.pl/respond-39948.html

Bêdê Pañstwu bardzo wdziêczna za pomoc!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #123 : Kwiecieñ 13, 2013, 00:32:08 »

za piêknie opowiedzian± historiê.
Historia sama siê w³a¶ciwie ³adnie napisa³a, a w³a¶ciwie napisa³ j± swoim woja¿em Fryderyk:) By³ kilka razy w Czechach - w Pradze, w Karlsbadzie. Jednak to chyba nie by³ jego najbardziej pamiêtny, najd³u¿ej wspominany pobyt w tym kraju - z pewno¶ci± by³a nim podró¿ do Marienbadu, czyli Mariañskich £a¼ni.

9 lipca 1836 roku przyjecha³a tam rodzina Wodziñskich, któr± Chopin pozna³ wcze¶niej w Dre¼nie, i zamieszka³a w domu "Zum weissen Schwan" (Pod Bia³ym £abêdziem, obecnie Hlavní tøida 47 - Dùm Chopin). Fryderyk dowiedziawszy siê o tym opu¶ci³ Pary¿ i 28 lipca przyby³ do Marienbadu, gdzie zamieszka³ w tym samym domu. Cztery tygodnie spêdzi³ na d³ugich spacerach z Mari± Wodziñsk±, i kameralnym koncertowaniu dla przyby³ych z Polski przyjació³ i znajomych, o co go stale proszono.
Nie ma wiele relacji z pobytu Fryderyka w Marienbadzie, bo nie pisa³ stamt±d ¿adnych listów, jednak pozosta³ ¶lad w postaci akwarelowych portretów kompozytora wykonanych przez Mariê Wodziñsk±, znajduj±cych siê w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie i Muzeum Historycznego we Lwowie oraz wykonanej na ich podstawie litografii.

24 sierpnia Fryderyk wraz z rodzin± Wodziñskich wyjecha³ z Marienbadu, zatrzymuj±c siê przez trzy dni w Teplitz i przyje¿d¿aj±c 29 sierpnia do Drezna, gdzie nast±pi³o rozstanie. Fryderyk d³ugo wspomina³ szczê¶liwe dni prze¿yte w Marienbadzie, a Marienbad zachowa³ do dzi¶ pamiêæ o jego wizycie:)
Prócz tablic na domu, w którym zatrzyma³ siê on i Maria, a w którym mie¶ci siê obecnie muzeum jego imienia, w parku zdrojowym stoi jego pomnik, co roku w sierpniu odbywaj± siê chopinowskie festiwale, organizowane przez Towarzystwo Fryderyka Chopina maj±ce tam swoj± siedzibê. Wszystko to, muszê przyznaæ, bardzo mi przypomina nasze Duszniki:)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Kwiecieñ 13, 2013, 08:41:36 »

W uzupe³nieniu relacji Asi - krótkie wtr±cenie: Karlsbad - to dzisiejsze Karlowe Wary - najwiêksze czeskie uzdrowisko 
Uwaga: nie myliæ z niemiecka gmin± Karlsbad po³o¿on± w kraju zwi±zkowym Badenia-Wirtembergia, w rejencji Karlsruhe.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Emilka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 11

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #125 : Kwiecieñ 16, 2013, 21:28:25 »

Nied³ugo rozpoczêcie sezonu koncertowego (maj- wrzesieñ) w ¯elazowej Woli!
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/concerts/zelazowa_wola/id/3023 - kalendarz recitali

Nie wiem jak wam, ale mi najlepiej s³ucha siê Chopina w³a¶nie w ¯elazowej Woli na letnich recitalach. Atmosfera jest jaka¶ od¶wiêtna i sympatyczna, wed³ug mnie nawet bardziej ni¿ w Filharmonii. I oczywi¶cie mo¿na s³uchaj±c popatrzeæ sobie na dworek i na ogród.

Niebieskooki napisa³ w 2010 r., ¿e dworek w ¶rodku sprawia "smutne wra¿enie", bo jest w³a¶ciwie pusty w ¶rodku. Ale on nie mo¿e byæ taki jak dawniej- zape³niony meblami i sprzêtami, które nigdy nie mia³y nic wspólnego z rodzin± Chopina i nawet nie odzwierciedlaj± warunków, w jakich oni ¿yli. Nie jest najwa¿niejsze, ¿eby zobaczyæ "jakie¶" meble i rzekom± ko³yskê Chopina, ale ¿eby poczuæ atmosferê tego domu ze ¶wiadomo¶ci±, co siê w tych ¶cianach wydarzy³o. Wnêtrze ma byæ w za³o¿eniu tylko symboliczne. Czyta³am, ¿e po prostu nie chciano d³u¿ej oszukiwaæ zwiedzaj±cych tym urz±dzeniem wnêtrza.
Strasznie podoba mi siê te¿ po³±czenie nowoczesno¶ci pawilonów z dworkiem i ogrodem, bo ta nowoczesno¶æ jest bardzo prosta i naturalna- szk³o, kamieñ i drewno.

laureatka I miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #126 : Kwiecieñ 17, 2013, 09:51:20 »

Witaj Emilko

W koncertach w ¯elazowej Woli nie podoba mi siê niewidzenie artysty ukrytego gdzie¶ w ¶rodku dworku, przy otwartych drzwiach. Mózg g³upieje, przyzwyczajony, ¿e w czasie koncertów na ¿ywo pianista siedzi "in front of", widaæ jego sylwetkê, jego ruchy, je¶li siedzimy bli¿ej mo¿na popatrzeæ na twarz, d³onie, widaæ emocje, pe³na synchronizacja obrazu i d¼wiêku. Nie lubiê nie widzieæ, to dezorientuj±ce.

Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #127 : Kwiecieñ 17, 2013, 12:58:50 »

Ja nigdy nie by³am na koncercie w ¯elazowej Woli i to raczej moja wyobra¼nia, ni¿ jakiekolwiek do¶wiadczenie, ale... lubiê my¶leæ o tym miejscu w³a¶nie tak - ciep³y letni dzieñ, zapach kwiatów w ogrodzie i unosz±ca siê wszêdzie Jego muzyka...
Emilka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 11

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Kwiecieñ 17, 2013, 16:40:19 »

To prawda, mi te¿
nie podoba mi siê niewidzenie artysty
Bo czasami wytaczaj± ten fortepian do otwartych drzwi (jak siê w z³ym miejscu siedzi, nie na wprost, to i tak go nie widaæ),
ale zauwa¿y³am, ¿e i tak nie zawsze to robi±. Wtedy go widaæ tylko jak siê przychodzi k³aniaæ.

laureatka I miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #129 : Styczeñ 22, 2014, 19:10:28 »

30 stycznia Towarzystwo Przyjaciól Warszawy organizuje prelekcjê: Bal z Chopinem w Honoratce.O tradycjach karnawa³owych w XIX Warszawie.
Odbêdzie sie w³asnie w Honoratce  miejscu bardzo zwi±zanym z Chopinem równie¿ np.z Mochnackim i innymi bohaterami Powstania Listopadowego.
By³am niedawno na wycieczce zorganizowanej przez to Towarzystwo profesjonalnie zorganizowanej i interesuj±cej.
Chetnie bym posz³a zw³aszcza,¿e w Honoratce nigdy nie by³am, ale samej mi sie nie chce ;)mo¿e ktos z Warszay albo okolic ma ochote troche sie
ukulturalniæ??

https://www.facebook.com/events/714303318587464/
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 22, 2014, 19:12:01 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #130 : Lipiec 01, 2014, 12:50:10 »

O Dusznikach, o Chopinie, o Muzeum Papiernictwa.

http://www.youtube.com/watch?v=5kfCzCQmJHU

"Tymczasem przeno¶ mojê duszê utêsknion±"

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Grudzieñ 01, 2014, 22:25:19 »

A w Muzeum Fryderyka Chopina (Warszawa, Okólnik 1) - cykl koncertów prezentuj±cy m³odych, utalentowanych pianistów rekomendowanych przez wybitne osobowo¶ci ¶wiata muzycznego, a tak¿e bêd±cych laureatami  konkursów pianistycznych. Podczas godzinnych recitali , które odbywaæ sie bêd± w czwartki (4,11, 18 grudnia br.)  od godz.18:00 w sali koncertowej Muzeum, wykonaj± programy z³o¿one z dzie³  m.in. Fryderyka.
WSTÊP Wolny!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #132 : Kwiecieñ 22, 2015, 01:21:33 »

Zalecam odwiedziæ Obory ko³o Rypina. Tam m³ody, nastoletni Fryderyk gra³ na organach. Lubiê tam bywaæ. Miejsce ma swój klimacik. By³am parê tygodni temu na ods³oniêciu odrestaurowanej piety i odczuwa³am przyjemne doznania s³uchaj±c organ i wyobra¿aj±c sobie, i¿ Fryderyk gra. By³ tylko jeden minus, i¿ nie zawsze gra³ organista i by³o s³ychaæ muzykê jakby z keyboardu, ale sam fakt, i¿ by³ tam Fryderyk wybacza³ grê na keyboardzie czy podk³ad z radia.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 22, 2015, 01:25:01 wys³ane przez clavia » Zapisane
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo mini-land thepunisher black-for neder-live