Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ma³o znana historia ¶mierci Chopina  (Przeczytany 48848 razy)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #45 : Listopad 15, 2010, 17:02:01 »

Trochê mo¿e nie do koñca Ciê rozumiem. Oddzielasz "tradycyjne formy kultu" od "duchowo¶ci religijnej"? Je¶li nie sprawujemy owych "form", to chyba wypadamy z katolicyzmu (przynajmniej wg twierdzeñ wiêkszo¶ci ksiê¿y). W tamtych czasach wydaje mi siê, ¿e takie rozró¿nienie jak najbardziej funkcjonowa³o i owocowa³o wszelkimi "heretyckimi" nurtami (w otoczeniu Chopina nie trzeba daleko szukaæ, miêdzy innymi w osobie pewnej niedosz³ej zakonnicy ).
Natomiast nie bardzo mog³abym zrozumieæ przypadek: ja siê z tym zgadzam i mi siê to podoba, ale tego nie robiê.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #46 : Listopad 15, 2010, 17:26:40 »

Wchodzimy tu znowu na ¶liski grunt. Obiektywnie rzecz bior±c, masz racjê. Ale meandry ludzkich osobowo¶ci niezbadane s±. Ju¿ w renesansie wielu mieli¶my takich, którzy byli wierz±cy, dawali swej wierze wyraz, ale raczej werbalny, nadto byli przekonani o swej wierze, wszelako¿ do ko¶cio³a nigdy im po drodze nie by³o. A obecnie to ju¿ mamy ca³e legiony "wierz±cych, ale niepraktykuj±cych". I bynajmniej nie jest to wynalazek naszych czasów. Czy kto¶ taki wypada z katolicyzmu? Obiektywnie: tak, natomiast ze swej w³asnej perspektywy - niekoniecznie. Rozpatruj±c problem od strony kanonicznej, cz³owiek raz ochrzczony pozostaje cz³onkiem Ko¶cio³a - nawet ekskomunika nie uniewa¿nia faktu, ¿e kto¶ jest ochrzczony, ergo przynale¿y do Ko¶cio³a - pozbawiony zostaje tylko wynikaj±cych z tego praw.
Chopin z ró¿nymi lud¼mi siê spotyka³, z ró¿nymi ideami zetkn±³, nadto pamiêtaæ nale¿y, i¿ ojciec jego by³ masonem... My¶lê, ¿e wobec tego wszystkiego próbujemy wyja¶niæ co¶, co w ¶wietle naszej wiedzy wyja¶niæ siê nie da. I chyba pozostaje nam poprzestaæ na stwierdzeniu faktu, ¿e pod koniec ¿ycia Chopin z Bogiem siê pojedna³, bez g³êbszego wnikania w to, co mia³oby to dok³adnie znaczyæ.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #47 : Listopad 15, 2010, 18:05:09 »

Na ile to fakt udowodniony, ¿e jego ojciec by³ masonem?
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #48 : Listopad 15, 2010, 18:31:28 »

Trochê mo¿e nie do koñca Ciê rozumiem. Oddzielasz "tradycyjne formy kultu" od "duchowo¶ci religijnej"? Je¶li nie sprawujemy owych "form", to chyba wypadamy z katolicyzmu (przynajmniej wg twierdzeñ wiêkszo¶ci ksiê¿y). W tamtych czasach wydaje mi siê, ¿e takie rozró¿nienie jak najbardziej funkcjonowa³o i owocowa³o wszelkimi "heretyckimi" nurtami (w otoczeniu Chopina nie trzeba daleko szukaæ, miêdzy innymi w osobie pewnej niedosz³ej zakonnicy ).
Natomiast nie bardzo mog³abym zrozumieæ przypadek: ja siê z tym zgadzam i mi siê to podoba, ale tego nie robiê.

Ja to doskonale rozumiem. Wiara i formy jej uzewnêtrzniania to inne kwestie. Nie ma ¿adnych niezbitych dowodów na to, ze Chopin nie wierzy³. Nie ma te¿ ¿adnych takich dowodów na tezê przeciwn±. I mo¿e ca³e szczê¶cie, dziêki temu ani atei¶ci, ani wierz±cy nie mog± sobie "zaw³aszczyæ" Chopina. Wiem jednak, a raczej czujê, ¿e Bóg w jego muzyce jest nieustannie ... Ale to ju¿ mój subiektywny pogl±d
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Listopad 15, 2010, 18:32:05 »

Wierzyñski pisze o pewnym epizodzie, kiedy to w trakcie jednego z przedstawieñ urz±dzanych przez m³odego Fryderyka jako rekwizyt pojawi³ siê... strój masoñski Miko³aja. Nie wiem, na jakim ¼ródle opar³ siê w tym momencie autor.
Ci±gn±c w±tek masoñski, Fryderyk kilkakrotnie zatrzymywa³ siê u dr. Adama Helbicha, bêd±cego masonem. Masoni nota bene sk³onni s± twierdziæ, i¿ ¶wiatopogl±d Chopina ma masoñskie korzenie. Ich genezy sk³onni s± upatrywaæ w tych wizytach. Zastrzegaj± jednako¿, i¿ kompozytor najpewniej nie wst±pi³ do ¿adnej z ló¿.

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 07, 2010, 08:59:48 »

w dzisiejszym Naszym Dzienniku jest 10 (ostatni) odcinek cyklu publikacji o ¿yciu i twórczo¶ci F. Chopina. Akurat dotyczy on g³ównie ostatnich dni ¿ycia kompozytora. Czytaj±c wzruszy³em siê bardzo. "Gdzie skarb Twój tam serce Twoje" Link: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20101207&typ=my&id=my21.txt

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 07, 2010, 11:01:09 »

su³ku!
Bardzo wzruszaj±cy jest ten artyku³ ale i bardzo pocieszaj±cy,
¿e ten geniusz tak nam bliski, nie odszed³ w samotno¶ci,
jak czêsto siê dzisiaj ludziom zdarza
 - w zimnych halach i korytarzach szpitali.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 10, 2010, 11:51:50 »

Przepraszam, ¿e dr±¿ê temat, ale czyniê to z powodu niedostatku wiedzy, nie chêci podwa¿ania czegokolwiek. Dlaczego w opracowaniach specjalistów od przes³adzania? Czy s± jakie¶ dowody, ¿e faktycznie nast±pi³o tu dorobienie ideologii do faktów, czy mo¿e jednak niekoniecznie.

Ntrafi³em na ¶lad wypowiedzi, która potwierdza, ze Chopin wrêcz b³aga³, aby mu otworzono po smierci cia³o, tak bardzo ba³ sie byæ pochowany ¿ywcem... (2:50)

A poza wszystkim, bardzo ciekawy filmik. Czy kto¶ mo¿e wie co¶ wiêcej na temat, o którym w filmie?

http://www.youtube.com/watch?v=Nq2wueYukAA

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #53 : Grudzieñ 11, 2010, 16:35:18 »

Rzeczywi¶cie ciekawy, chcia³abym wiedzieæ co jest w tej skrzyneczce, co j± wyjêli z nagrobka. Co to za film? Gdzie mo¿na to zobaczyæ i kiedy? O tym strachu (wspólnym dla ludzi tej epoki zreszt±) te¿ s³ysza³am. A propos testamentu (w znaczeniu dos³ownym), przypominam sobie, ¿e s³ysza³am jakie¶ fragmenty (gdy w TV reklamowano seriê Dzie³a Wszystkie dobrych parê lat temu), w ¿adnej czytanej przeze mnie monografii tego nie odnalaz³am.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Grudzieñ 11, 2010, 16:46:21 »

Nie wiem, czy te zdarzenie, o którym w filmie, mia³o co¶ wspólnego z badaniami przyczyny ¶mierci Chopina. W zesz³ym, bodaj¿e roku, który¶ z polskich lekarzy podj±³ starania  w kierunku pobrania wycinku z serca Chopina (jak wiemy, spoczywa u ¦wiêtego Krzy¿a). Pamiêtam, ze wówczas t³umaczy³, i¿ materia³ ten bêdzie w du¿o lepszym stanie niz z pochowanego cia³a na Pere Lachaise. A skrzyneczka z filmiku... Mo¿e to by³ tylko dekielek od komory z trumn±??

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #55 : Grudzieñ 11, 2010, 17:16:24 »

Pamiêtam. Co¶ te¿ by³o o mukowiscydozie.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Grudzieñ 12, 2010, 00:40:17 »

W którym¶ z numerów "Bluszcza" by³ artyku³ (pewnie niezbyt fachowy), sk³adaj±cy siê jedynie z lu¼nych hipotez dotycz±cych choroby Chopina. Zwa¿ywszy na fakt, ¿e mukowiscydoza to choroba o wielu twarzach, nie mo¿na wykluczyæ tego rodzaju schorzenia. Autor dopu¶ci³, ¿e Chopin chorowa³ na pewn± postaæ mukowiscydozy o ³agodnym przebiegu. Rokowania w pe³noobjawowej postaci choroby nie s± zbyt pomy¶lne a przebieg bardzo ciê¿ki.Z regu³y chorzy nie doczekuj± wieku ¶mierci Fryderyka.
 . Mo¿e kto¶ odkryje t± zagadkê, ale czy to ma teraz jakie¶ znaczenie...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Styczeñ 26, 2011, 18:15:54 »

Ntrafi³em na ¶lad wypowiedzi, która potwierdza, ze Chopin wrêcz b³aga³, aby mu otworzono po smierci cia³o, tak bardzo ba³ sie byæ pochowany ¿ywcem... (2:50)

A poza wszystkim, bardzo ciekawy filmik. Czy kto¶ mo¿e wie co¶ wiêcej na temat, o którym w filmie?

http://www.youtube.com/watch?v=Nq2wueYukAA

Dopiero teraz (ale jednak!)  znalaz³em (  ) potwierdzenie ostatniej woli Chopina:

http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/letters/detail/page/32/id/398
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 26, 2011, 18:17:27 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Styczeñ 26, 2011, 18:34:16 »

To dosyæ czêsto spotykane lêk w tamtych czasach. Je¶li dobrze pamiêtam, podobn± wolê wyrazi³ ojciec Fryderyka. Inni z kolei kazali sobie instalowaæ na grobie dzwoneczki z link± spuszczon± do trumny, ¿eby mogli zadzwoniæ, je¶liby siê obudzili w grobie.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Styczeñ 28, 2011, 21:29:51 »

W tych czasach te¿.....
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies