Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MaÂło znana historia Âśmierci Chopina  (Przeczytany 51869 razy)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Listopad 15, 2010, 17:02:01 »

Trochê mo¿e nie do koùca Ciê rozumiem. Oddzielasz "tradycyjne formy kultu" od "duchowoœci religijnej"? Jeœli nie sprawujemy owych "form", to chyba wypadamy z katolicyzmu (przynajmniej wg twierdzeù wiêkszoœci ksiê¿y). W tamtych czasach wydaje mi siê, ¿e takie rozró¿nienie jak najbardziej funkcjonowa³o i owocowa³o wszelkimi "heretyckimi" nurtami (w otoczeniu Chopina nie trzeba daleko szukaÌ, miêdzy innymi w osobie pewnej niedosz³ej zakonnicy ).
Natomiast nie bardzo mogÂłabym zrozumieĂŚ przypadek: ja siĂŞ z tym zgadzam i mi siĂŞ to podoba, ale tego nie robiĂŞ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Listopad 15, 2010, 17:26:40 »

Wchodzimy tu znowu na Âśliski grunt. Obiektywnie rzecz biorÂąc, masz racjĂŞ. Ale meandry ludzkich osobowoÂści niezbadane sÂą. JuÂż w renesansie wielu mieliÂśmy takich, ktĂłrzy byli wierzÂący, dawali swej wierze wyraz, ale raczej werbalny, nadto byli przekonani o swej wierze, wszelakoÂż do koÂścioÂła nigdy im po drodze nie byÂło. A obecnie to juÂż mamy caÂłe legiony "wierzÂących, ale niepraktykujÂących". I bynajmniej nie jest to wynalazek naszych czasĂłw. Czy ktoÂś taki wypada z katolicyzmu? Obiektywnie: tak, natomiast ze swej wÂłasnej perspektywy - niekoniecznie. RozpatrujÂąc problem od strony kanonicznej, czÂłowiek raz ochrzczony pozostaje czÂłonkiem KoÂścioÂła - nawet ekskomunika nie uniewaÂżnia faktu, Âże ktoÂś jest ochrzczony, ergo przynaleÂży do KoÂścioÂła - pozbawiony zostaje tylko wynikajÂących z tego praw.
Chopin z ró¿nymi ludŸmi siê spotyka³, z ró¿nymi ideami zetkn¹³, nadto pamiêtaÌ nale¿y, i¿ ojciec jego by³ masonem... Myœlê, ¿e wobec tego wszystkiego próbujemy wyjaœniÌ coœ, co w œwietle naszej wiedzy wyjaœniÌ siê nie da. I chyba pozostaje nam poprzestaÌ na stwierdzeniu faktu, ¿e pod koniec ¿ycia Chopin z Bogiem siê pojedna³, bez g³êbszego wnikania w to, co mia³oby to dok³adnie znaczyÌ.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Listopad 15, 2010, 18:05:09 »

Na ile to fakt udowodniony, Âże jego ojciec byÂł masonem?
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #48 : Listopad 15, 2010, 18:31:28 »

Trochê mo¿e nie do koùca Ciê rozumiem. Oddzielasz "tradycyjne formy kultu" od "duchowoœci religijnej"? Jeœli nie sprawujemy owych "form", to chyba wypadamy z katolicyzmu (przynajmniej wg twierdzeù wiêkszoœci ksiê¿y). W tamtych czasach wydaje mi siê, ¿e takie rozró¿nienie jak najbardziej funkcjonowa³o i owocowa³o wszelkimi "heretyckimi" nurtami (w otoczeniu Chopina nie trzeba daleko szukaÌ, miêdzy innymi w osobie pewnej niedosz³ej zakonnicy ).
Natomiast nie bardzo mogÂłabym zrozumieĂŚ przypadek: ja siĂŞ z tym zgadzam i mi siĂŞ to podoba, ale tego nie robiĂŞ.

Ja to doskonale rozumiem. Wiara i formy jej uzewnĂŞtrzniania to inne kwestie. Nie ma Âżadnych niezbitych dowodĂłw na to, ze Chopin nie wierzyÂł. Nie ma teÂż Âżadnych takich dowodĂłw na tezĂŞ przeciwnÂą. I moÂże caÂłe szczĂŞÂście, dziĂŞki temu ani ateiÂści, ani wierzÂący nie mogÂą sobie "zawÂłaszczyĂŚ" Chopina. Wiem jednak, a raczej czujĂŞ, Âże BĂłg w jego muzyce jest nieustannie ... Ale to juÂż mĂłj subiektywny poglÂąd
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Listopad 15, 2010, 18:32:05 »

WierzyĂąski pisze o pewnym epizodzie, kiedy to w trakcie jednego z przedstawieĂą urzÂądzanych przez mÂłodego Fryderyka jako rekwizyt pojawiÂł siĂŞ... strĂłj masoĂąski MikoÂłaja. Nie wiem, na jakim ÂźrĂłdle oparÂł siĂŞ w tym momencie autor.
Ci¹gn¹c w¹tek masoùski, Fryderyk kilkakrotnie zatrzymywa³ siê u dr. Adama Helbicha, bêd¹cego masonem. Masoni nota bene sk³onni s¹ twierdziÌ, i¿ œwiatopogl¹d Chopina ma masoùskie korzenie. Ich genezy sk³onni s¹ upatrywaÌ w tych wizytach. Zastrzegaj¹ jednako¿, i¿ kompozytor najpewniej nie wst¹pi³ do ¿adnej z ló¿.

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Grudzień 07, 2010, 08:59:48 »

w dzisiejszym Naszym Dzienniku jest 10 (ostatni) odcinek cyklu publikacji o ¿yciu i twórczoœci F. Chopina. Akurat dotyczy on g³ównie ostatnich dni ¿ycia kompozytora. Czytaj¹c wzruszy³em siê bardzo. "Gdzie skarb Twój tam serce Twoje" Link: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20101207&typ=my&id=my21.txt

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #51 : Grudzień 07, 2010, 11:01:09 »

suÂłku!
Bardzo wzruszajÂący jest ten artykuÂł ale i bardzo pocieszajÂący,
Âże ten geniusz tak nam bliski, nie odszedÂł w samotnoÂści,
jak czĂŞsto siĂŞ dzisiaj ludziom zdarza
 - w zimnych halach i korytarzach szpitali.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #52 : Grudzień 10, 2010, 11:51:50 »

Przepraszam, ¿e dr¹¿ê temat, ale czyniê to z powodu niedostatku wiedzy, nie chêci podwa¿ania czegokolwiek. Dlaczego w opracowaniach specjalistów od przes³adzania? Czy s¹ jakieœ dowody, ¿e faktycznie nast¹pi³o tu dorobienie ideologii do faktów, czy mo¿e jednak niekoniecznie.

NtrafiÂłem na Âślad wypowiedzi, ktĂłra potwierdza, ze Chopin wrĂŞcz bÂłagaÂł, aby mu otworzono po smierci ciaÂło, tak bardzo baÂł sie byĂŚ pochowany Âżywcem... (2:50)

A poza wszystkim, bardzo ciekawy filmik. Czy ktoÂś moÂże wie coÂś wiĂŞcej na temat, o ktĂłrym w filmie?

http://www.youtube.com/watch?v=Nq2wueYukAA

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Grudzień 11, 2010, 16:35:18 »

RzeczywiÂście ciekawy, chciaÂłabym wiedzieĂŚ co jest w tej skrzyneczce, co jÂą wyjĂŞli z nagrobka. Co to za film? Gdzie moÂżna to zobaczyĂŚ i kiedy? O tym strachu (wspĂłlnym dla ludzi tej epoki zresztÂą) teÂż sÂłyszaÂłam. A propos testamentu (w znaczeniu dosÂłownym), przypominam sobie, Âże sÂłyszaÂłam jakieÂś fragmenty (gdy w TV reklamowano seriĂŞ DzieÂła Wszystkie dobrych parĂŞ lat temu), w Âżadnej czytanej przeze mnie monografii tego nie odnalazÂłam.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Grudzień 11, 2010, 16:46:21 »

Nie wiem, czy te zdarzenie, o ktĂłrym w filmie, miaÂło coÂś wspĂłlnego z badaniami przyczyny Âśmierci Chopina. W zeszÂłym, bodajÂże roku, ktĂłryÂś z polskich lekarzy podj¹³ starania  w kierunku pobrania wycinku z serca Chopina (jak wiemy, spoczywa u ÂŚwiĂŞtego KrzyÂża). PamiĂŞtam, ze wĂłwczas tÂłumaczyÂł, iÂż materiaÂł ten bĂŞdzie w duÂżo lepszym stanie niz z pochowanego ciaÂła na Pere Lachaise. A skrzyneczka z filmiku... MoÂże to byÂł tylko dekielek od komory z trumnÂą??

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Grudzień 11, 2010, 17:16:24 »

PamiĂŞtam. CoÂś teÂż byÂło o mukowiscydozie.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Grudzień 12, 2010, 00:40:17 »

W ktĂłrymÂś z numerĂłw "Bluszcza" byÂł artykuÂł (pewnie niezbyt fachowy), skÂładajÂący siĂŞ jedynie z luÂźnych hipotez dotyczÂących choroby Chopina. ZwaÂżywszy na fakt, Âże mukowiscydoza to choroba o wielu twarzach, nie moÂżna wykluczyĂŚ tego rodzaju schorzenia. Autor dopuÂściÂł, Âże Chopin chorowaÂł na pewnÂą postaĂŚ mukowiscydozy o Âłagodnym przebiegu. Rokowania w peÂłnoobjawowej postaci choroby nie sÂą zbyt pomyÂślne a przebieg bardzo ciĂŞÂżki.Z reguÂły chorzy nie doczekujÂą wieku Âśmierci Fryderyka.
 . MoÂże ktoÂś odkryje tÂą zagadkĂŞ, ale czy to ma teraz jakieÂś znaczenie...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Styczeń 26, 2011, 18:15:54 »

NtrafiÂłem na Âślad wypowiedzi, ktĂłra potwierdza, ze Chopin wrĂŞcz bÂłagaÂł, aby mu otworzono po smierci ciaÂło, tak bardzo baÂł sie byĂŚ pochowany Âżywcem... (2:50)

A poza wszystkim, bardzo ciekawy filmik. Czy ktoÂś moÂże wie coÂś wiĂŞcej na temat, o ktĂłrym w filmie?

http://www.youtube.com/watch?v=Nq2wueYukAA

Dopiero teraz (ale jednak!)  znalazÂłem (  ) potwierdzenie ostatniej woli Chopina:

http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/letters/detail/page/32/id/398
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 18:17:27 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Styczeń 26, 2011, 18:34:16 »

To dosyĂŚ czĂŞsto spotykane lĂŞk w tamtych czasach. JeÂśli dobrze pamiĂŞtam, podobnÂą wolĂŞ wyraziÂł ojciec Fryderyka. Inni z kolei kazali sobie instalowaĂŚ na grobie dzwoneczki z linkÂą spuszczonÂą do trumny, Âżeby mogli zadzwoniĂŚ, jeÂśliby siĂŞ obudzili w grobie.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Styczeń 28, 2011, 21:29:51 »

W tych czasach teÂż.....
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum