Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016  (Przeczytany 92270 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #330 : Pa¼dziernik 20, 2016, 20:29:47 »

A mia³em nadziejê, ¿e w sali odbiór jest lepszy ni¿ w tv - mo¿e to wina "przestarza³ej" filharmonii Poznañskiej czy¿by w stolicy Wielkopolski nie by³o nowoczesnego gmachu takiego jak choæby w Szczecinie, Koszalinie czy Bia³ymstoku  Mam wra¿enie, ¿e trochê nie stroi ten Beethoven Richarda i jest ma³o dojrza³y...
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #331 : Pa¼dziernik 20, 2016, 20:47:40 »

Co to za wiocha z tymi oklaskami po Icz.  Kto¶ siê obudzi³ ? albo dali czas Richardowi ¿eby siê uspokoi³ (odetchn±³) i naprawi³ smyczek zszargany po Allegrze...faktycznie IIcz. zacz±³ graæ innym d¼wiêkiem
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2016, 20:55:00 wys³ane przez Bodek1 » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #332 : Pa¼dziernik 20, 2016, 21:00:58 »

A to mo¿liwe, Bodku Oficjalnie, by uczciæ kadencjê:) A byæ mo¿e, by przy okazji zrobi³ co¶ z tym smyczkiem:)) By³ strasznie spiêty.
(tzn. Richard, nie smyczek  Spoko)

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2016, 21:03:10 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #333 : Pa¼dziernik 20, 2016, 21:13:21 »

Smyczek chyba napiety...
-------------------------------

Orkiestra nie jest muzykalna. Wykazuje niewielka wrazliwosc na dzwiek, niuanse dymamiczne, artykulacje. Graja rutynowo i tyle.
Pijarowski kiedys znakomity dyrygent. Teraz odpuszcza. Jest bardzo milym, cieplym czlowiekiem, ale teraz odrywa tylko kupony.

Bodziu. Widze, ze nie przepadasz za Ryosuke Suho.
Moim zdaniem jest on jedna z najwiekszych indywidualnosci konkursu.
Jego sonata w 2 etapie byla wydarzeniem, ktore na dlugo pozostanie w mojej glowie.

1cz, Richard Lin jeszcze nie dorosl do Beethovena. Gra poprawnie. Za wolno (Vengorow??)
...razdwatrzyrazdwatrzyrazdwatrzy.... Dobra emisja dzwieku. Male bledy intonacyjne i tekstowe.
Orkiestra nie pomaga.Sa znudzeni.
Ja tez
......o! maly przeblysk. Kontunuuj prosze. Rysiu...Jest teraz troche lepiej.
Teraz wrazliwosc znowu usiadla. Jest moda (nie wiocha) na klaskanie miedzy czesciami!!.
Moze w 2 cz?.
Podobno, jak sie czlowiekowi dobrze i intensywnie zyczy, to dziala..i DZIALA!!!
Piekna kompozycja i zagrana tez pieknie.
3cz.
RYTM na bakier. Znowu telepatia dziala. Gra swietnie. Orkiestra niebezpiecznie wstrzymuje soliste. Ciezko sie tak gra. Moze dlatego gra tak ciezkawo.

Ogolnie..... b. dobry, czysty emisyjnie dzwiek. Przydaloby sie wiecej wrazliwosci, lepszego tempa (1cz)....2 cz wysmienita
P.S.
Bardzo ladne solo fagotu w 1cz. W 3cz juz nie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #334 : Pa¼dziernik 20, 2016, 21:17:24 »

Có¿, mia³am ogólnie podobne odczucia, jak Wy.
Ryosuke, który zawsze zachwyca³ mnie wra¿liwo¶ci±, lekko¶ci± i poetyk±, dzisiaj faktycznie gra³ do¶æ ciê¿ko i brak mu by³o jakiej¶ wiekszej iskry w oku, wiêkszego luzu i fantazji. Najwyra¼niej za bardzo siê stara³, bardzo siê przej±³ wystêpem w finale. Choæ nadal jest bardzo dobry.

Veriko, dok³adnie tak jak powiedzia³ Bartus, jest dla mnie nieco zbyt mocna, "konkretna", trochê zbyt "down-to-earth". Lubiê takich, z którymi na motylich skrzyd³ach ulatujê w eteryczne przestrzenie Choæ rzecz jasna jest bardzo, bardzo dobra. By³y takie momenty (np. w I etapie), kiedy te¿ mnie unosi³a.

Richard zdawa³ siê w trakcie powoli rozlu¼niaæ i rozwijaæ skrzyd³a. A ma te skrzyd³a okaza³e  Chichot

Smyczek chyba napiety...
-------------------------------
O w³a¶nie )

Bodziu. Widze, ze nie przepadasz za Ryosuke Suho.
Moim zdaniem jest on jedna z najwiekszych indywidualnosci konkursu.
Jego sonata w 2 etapie byla wydarzeniem, ktore na dlugo pozostanie w mojej glowie.
Sonata Francka:)) O, tak... I Legenda.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2016, 21:51:10 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #335 : Pa¼dziernik 20, 2016, 21:29:17 »

Richard w II czê¶ci Beethovena by³ niesamowity. Wielki, têskny liryzm i piekny, nasycony d¼wiêk. Wbija³ w fotel. Generalnie wykon nierówny, zniekszta³cony przez stres, miejscami w tradycji bardziej klasycznej ni¿ romantycznej, co bardzo lubiê

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #336 : Pa¼dziernik 20, 2016, 22:00:11 »

Ryosuke Suho - Wieniawswki
Nie podoba mi sie maniera dociskania smyczka przed zmiana gora-dol-gora-dol.
Robia sie takie brzuchy. ³³³a ³³³a ³³³a ³³³a.
2 cz - bardzo ladna (Veriko - lepsza). Orginalna "muzykalnosc". Inna.
Momentami bardzo mi sie to podoba.
3cz. Proces myslenia Ryosuke jest calosciowy. Tak tez odebralem ta czesc.
Ogolnie - wielki talent i sympatyczna postac

Poznanska orkiestra ma bardzo mocna grupe deta.... dynamicznie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #337 : Pa¼dziernik 20, 2016, 22:41:28 »

Veriko da³a czadu  Chichot

By³o wiadomo, ¿e podejdzie jej Szostakowicz:)

Ale petarda  Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2016, 22:48:46 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #338 : Pa¼dziernik 20, 2016, 22:45:00 »

Szostakowicz na poczatku powinien brzmiec pusto, ale NIE BEZ EMOCJI.
Takie sprzeczne ze soba odczucie - pusto + olbrzymie emocje w jednym (prosze posluchajcie D.Ojstracha).
Mimo wszystko Veriko gra pieknie i emocje sie rozwijaja, chociaz powinny zaczac sie nie od tego dosyc niskiego poziomu.
Teraz Veriko musi mnie przekonac. Nawet jej sie to udaje. Chyba cisza przed burza.
Uwielbiam ta kompozycje!!!!!!!
Tekst? (minimalnie)
Jest pieknie skupiona (Beautifuly focused and composed)
2cz.
Teraz pokaze klase. K...a, ale orkiestra przeszkadza (rytm!!)
Gra zimno (cool) - podoba mi sie ta inna koncepcja!! (muzyka - gruzinska - pasuje do niej)
Jest niesamowicie skoncentrowana. Teraz te emocje zaczynaja sie rozwijac u nas slychaczy, ale nie u niej. ona nadal jest cool!! - cos fantastycznego.
Zaczynaja sie "IDA WIORY".
UFF...
3cz - spokojnie (ta sama uwaga jak na poczatku). Trzyma sie swojej koncepcji.
Duza konsekwencja. Wspaniale panuje nad sila napiec i emocji. Robi co chce.
Zeby tylko starczylo jej sily. Sila troche zmalala. Moze oszczedza sie przed karkolomna kadencja.
Alez to jest kompozycja! Veriko jest w transie. Wiedzialem ze tak bedzie. Rozwoj emocji.

Ja nie bede cool

Bloody Fu..ing Good

Gdybyscie nie wiedzieli, to ten koncert jest piekielnie trudny
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2016, 22:52:33 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #339 : Pa¼dziernik 21, 2016, 00:03:55 »

Ryosuke Suho - Wieniawswki
Nie podoba mi sie maniera dociskania smyczka przed zmiana gora-dol-gora-dol.
Robia sie takie brzuchy. ³³³a ³³³a ³³³a ³³³a.
[...]
Poznanska orkiestra ma bardzo mocna grupe deta.... dynamicznie.

Ta maniera zupe³nie niszczy jego interpretacje. Mocno doci¶niêty d¼wiêk i granie wszystkich fraz jednolicie pod smyczkiem (brak ró¿norodnej artykulacji) sprawiaj±, ¿e mamy mnóstwo zamazañ i nieczytelno¶ci. Na marginesie dodam, ¿e wychodz±c z Auli widzia³em Ryosuke z czarn± (co nie dziwi w kontek¶cie jego dzisiejszego outfitu), skórzan±, damsk± torebk± na ramieniu  Z politowaniem 

Dêciaki "wyró¿niaj± siê" w poznañskim tutti dynamicznie i... intonacyjnie odk±d pamiêtam, co bywa szczególnie irytuj±ce w muzyce Mozarta, granej mniejszym sk³adem smyczków.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #340 : Pa¼dziernik 21, 2016, 00:18:09 »

Uf, jak dobrze, ¿e na zewn±trz jest zaledwie kilka stopni. Tak gor±co nie by³o w poznañskiej Filharmonii od dawna. Przypuszczam, ¿e wystêp Veriko zosta³ ju¿ okrzykniêty najwiêkszym wydarzeniem Konkursu.

Uwielbiam oba koncerty Szostakowicza, ale zw³aszcza pierwszy. Daje soli¶cie olbrzymie mo¿liwo¶ci. Veriko zrobi³a z nich u¿ytek, swoim temperamentem i emocjonalno¶ci± podbi³a publikê - takiego standing ovation siê nie spodziewa³em.

Pocz±tkowo czu³em siê nieprzekonany (pomijam b³êdy tekstowe, to siê nie liczy) - brakowa³o mi pog³êbionego d¼wiêku (u Lina wywo³ywa³ on dreszcze); by³ dosadny, pozbawiony metafizyki (dzieks, Bart), down-to-earth (dziêks, Asia). Wreszcie kadencja ol¶ni³a. Balansowa³a na granicy, mo¿e nawet j± przekracza³a. Czy u Szostakowicza mo¿na powiedzieæ, ¿e ekspresja jest przesadzona? Jej emocje by³y szczere, widzia³em, jak siê rozp³aka³a. Czê¶æ widowni równie¿ (!), ja natomiast nieco przygnieciony zachowa³em wewnêtrzny spokój  Spoko

Bloody Fu..ing Good

O yeah. Dobranoc Pañstwu.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2016, 00:26:37 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #341 : Pa¼dziernik 21, 2016, 13:06:14 »

Skorzysta³am z angielskiego wyra¿enia, poniewa¿ nasze okre¶lenie "przyziemny" ma odcieñ pejoratywny; a gra Veriko na niego nie zas³uguje. Chodzi³o mi w³a¶nie o ten nacisk "w dó³-ku-ziemi". Veriko jest ¿ywio³em ziemskim, ale ¿ywio³em:) Jestem Strzelcem, a to znak ognia:) Wolê, gdy emocja mnie unosi, nie przyt³acza. Natomiast Szostakowicz ma przyt³aczaæ. To dramatyczna, szekspirowska wizja. Nie, tu chyba nie sposób przesadziæ z ekspresj± I ekspresja rozesz³a siê po sali jak fala uderzeniowa wybuchu Potê¿na ciemna energia. Pat, mo¿e szkoda, ¿e trochê nie da³e¶ siê porwaæ

Na stronie konkursu jest ju¿ gazetka z poprzedniego dnia, z ciekaw± (jak zawsze:)) recenzj± pana Rozlacha.
http://www.wieniawski-competition.com/konkurs-skrzypcowy/wp-content/uploads/sites/3/2016/10/wieniawski.pl-no.-12.pdf

Pi±tek, 21.10.2016

18:00 Luke Hsu (USA) – H. Wieniawski/conductor £ukasz Borowicz
18:30 Bomsori Kim (Korea) – D. Szostakowicz/conductor £ukasz Borowicz

19:05 przerwa

19:35 PM Bomsori Kim (Korea) – H. Wieniawski/conductor Marek Pijarowski
20:00 PM Luke Hsu (USA) – J. Brahms/ conductor Marek Pijarowski

Zapowiada siê mi³y wieczór. A je¶li kto¶ mia³by przedtem woln± chwilê i oczekiwa³ sugestii jej warto¶ciowego wype³nienia - niew±tpliwie dostarczy go
ostatni recital Jaschy Heifetza
https://www.youtube.com/watch?v=yrL9bhhewgw
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2016, 16:30:08 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #342 : Pa¼dziernik 21, 2016, 18:26:16 »

Dobry Wieczór
¯a³ujê, ¿e nie mog³em wys³uchaæ wczorajszego wykonania Veriko koncertu Szostakowicza - czytaj±c Wasze komentarze wnioskujê, ¿e by³ wspania³y...Co¶ mam wra¿enie, ¿e gra Luka jest dzi¶ nieco "ciê¿kawa" i niebardzo mi odpowiada barwa jego skrzypiec, natomiast do orkiestry nie mam zastrze¿eñ
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #343 : Pa¼dziernik 21, 2016, 18:47:23 »

Mam nadziejê, ¿e Koreañska laleczka  zagra Wieniawskiego du¿o lepiej...od razu zaczê³a innym d¿wiêkiem bardziej miêkkim, lirycznym - ¶piewa teraz z rozrzewnieniem - jest dobrze ju¿ siê zakocha³em.....w jej grze naturalnie . Na koniec Icz. gra lekko, ¿artobliwie z u¶miechem na ustach tak jak nale¿y...w IIcz. z piêkn±, têskn± kantylen±, namiêtnie ju¿ sobie wyobra¿am... Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2016, 18:55:31 wys³ane przez Bodek1 » Zapisane
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #344 : Pa¼dziernik 21, 2016, 19:05:24 »

BRAWO BOMSORI!!! TO BY£ WSPANIA£Y WIENIAWSKI. Nie wiem ju¿ która lepsza Koreanka czy Gruzinka - pewnie rozstrzygnie to Szostakowicz
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher kalinowatyper mini-land paktprzyjazni twistedgamers