Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016  (Przeczytany 92459 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #75 : Pa¼dziernik 10, 2016, 20:52:38 »

Ju¿ wiem, kto zagra³by najlepiej fla¿olety!

Ta Artystka ukrywa siê pod nickiem Fille007 i na Wieniawskim mog³aby w³a¶ciwie reprezentowaæ dwa kraje Spoko

Oj Pat, chyba w przysz³ym ¿yciu Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #76 : Pa¼dziernik 10, 2016, 20:55:58 »

Jest na YT The Last Rose of Summer w wykonaniu Anny Maleszy
https://www.youtube.com/watch?v=XLTy8iYQiaI

Dla porównania - ten sam utwór gra Hilary Hahn
https://www.youtube.com/watch?v=rpss7GsCj7A

i Cappo di Tutti Cappi Maxim Vengerov
https://www.youtube.com/watch?v=bI-5HC9akW4
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #77 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:05:02 »

Mamy za sob± po³owê I etapu i ponad po³owê zawodników (dzi¶ wyst±pi³o 11 z nich).
Wed³ug redaktorów Dwójki mo¿na ju¿ wyrokowaæ o ca³kiem wysokim poziomie konkursu.

Oto krótkie sprawozdanie i wskazania za (a nawet przeciw) konkretnymi uczestnikami:

Przynajmniej dwie skrzypaczki wed³ug nich odstawa³y od tego poziomu.
Natomiast zdecydowanie polecane jest wykonanie Richarda Lin z Tajwanu/USA.
Jego gra dawa³a poczucie komfortu, spokoju i przyjemno¶ci, chocia¿ nie jest bardzo wirtuozowski i efekciarski, a bardziej
jest typem intelektualnym. I zacz±³ przepiêknie Sonat± Wiosenn±, a bardzo polecana jest te¿ jego Paganiniana.

Kolejny wart uwagi wed³ug Dwójki - to 26-letni Arsenis Selalmazidis z Rosji i Grecji, np. w wirtuozowskiej sonacie Ysaye, ¶wietnej interpretacyjnie i brzmieniowo.

Dwójkowi krytycy podobnie jak my z du¿± przyjemno¶ci± s³uchali wystêpu Celiny Kotz (równie¿ w klasie Bartosza Bry³y w Poznaniu, a tak¿e w Wiedniu). Podobno nagra³a p³ytê - mo¿e trzeba siê bêdzie rozejrzeæ, czy jest do dostania. Pokaza³a wielk± klasê na przyk³ad w Szymanowskim.

Introwertyczny nieco Rustem Monasypow nie mia³ ³atwo po niej i po owacjach po jej wystêpie, ale zdo³a³ obroniæ swój wystêp i swoj± muzyczno¶æ osobowo¶æ. Gra³ g³o¶no,
mocno, ale ciekawie. I potrafi³ te¿ byæ delikatny:)

Nie s³ucha³am Aleksandra Kuzniecowa. Wed³ug Dwójki jest to typ "do wielkich sal koncertowych", bardzo efektowny (nieomal efekciarski:)) Momentami nawet do¶æ surowo oceniaj± pewne momenty w Wieniawskim jako "dramatycznie zmanierowane". Natomiast podoba³y siê nawet Mity Szymanowskiego, a jasnym punktem by³a sonata Ysaye. (uczeñ Brona).

Ukrainiec Vasil Zatsikha jest te¿ typem wirtuoza, i jego wykonanie wed³ug naszych ekspertów ma wiele wdziêku i wyobra¼ni, ale nieco mo¿e zbyt lekkie, i niedopracowane.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2016, 21:54:29 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #78 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:27:49 »

Mamy za sob± po³owê I etapu i ponad po³owê zawodników (dzi¶ wyst±pi³o 11 z nich).
Wed³ug redaktorów Dwójki mo¿na ju¿ wyrokowaæ o ca³kiem wysokim poziomie konkursu.

Oto krótkie sprawozdanie i wskazania za (a nawet przeciw) konkretnymi uczestnikami:

Przynajmniej dwie skrzypaczki wed³ug nich odstawa³y od tego poziomu.
Natomiast zdecydowanie polecane jest wykonanie Richarda Lin z Tajwanu/USA.
Jego gra dawa³a poczucie komfortu, spokoju i przyjemno¶ci, chocia¿ nie jest bardzo wirtuozowski i efekciarski, a bardziej
jest typem intelektualnym. I zacz±³ przepiêknie Sonat± Wiosenn±, a bardzo polecana jest te¿ jego Paganiniana.

Kolejny wart uwagi - Arsenis Selalmazidis z Rosji i Grecji.

Richard Lin, akurat sluchalem tego skrzypka. Gral bardzo glosno wyraznie, czysto. Raczej wszystko wygrywal. Ale.....dla mnie za ciezko, bez koloru, finezji i tej "unerwionej" wrazliwosci. Jeden krok wyzej a bylby znakomity

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:29:36 »

Oj Pat, chyba w przysz³ym ¿yciu Chichot

Zaraz, zaraz. Czy jest cos o czym nie wiemy na tym forum. Kasiu przyznaj sie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:37:09 »

Czy Celina, to ta z ciekawym, ladnym makijarzem a'la Audrey Hepburn, ciemne wlosy?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:38:07 »

W czerwonej sukience (o ile dobrze odczytalem ten kolor)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:41:54 »

Zgadza siê; w czerwonej sukni, z fantazyjnie podmalowanym okiem
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:47:51 »

Kuzniecow, wed³ug krytyków "GW", podobno zjawiskowy. Pan krytyk narysowa³ nawet serduszko przy jego nazwisku 

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:48:50 »

Czy Celina, to ta z ciekawym, ladnym makijarzem a'la Audrey Hepburn, ciemne wlosy?

Je¶li podasz mi numer telefonu, wy¶lê Ci mmsem zdjêcie  Spoko

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:50:30 »

Czerwona sukienka gra pieknie, ale troche przewibrowuje. Minimalne bledy intonacyjne, ale natychmiast je koryguje.
Moim zdaniem, intonacja jest bezustanna korekcja nieczystosci.
Jedni poprawiaja bardzo szybko (D. Ojstrach, H.Szering), niektorzy to robia odrobine za pozno, ale nadal miesci sie w granicach tolerancji .
Niektorzy w ogole nie koryguja i tutaj mamy problem.

Juz wiem to jest CELINA KOTZ. BRAWO!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:56:42 »

Kuzniecow, wed³ug krytyków "GW", podobno zjawiskowy. Pan krytyk narysowa³ nawet serduszko przy jego nazwisku 
Pos³uchamy, zobaczymy Dwójkowiczom te¿ siê w sumie podoba³, a wiadomo, ¿e przy okazji lubi± pogrymasiæ

Natomiast zjechali pianistkê Winogradow±, która ich zdaniem psu³a wykonanie Japonki.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2016, 21:58:34 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 10, 2016, 21:58:08 »

Zaraz, zaraz. Czy jest cos o czym nie wiemy na tym forum. Kasiu przyznaj sie.

Bartku, grywa³am amatorsko na tym samym instrumencie, na którym Ty grasz profesjonalnie

U mnie w rodzinie ze strony Taty talent muzyczny jest do¶æ rozpowszechniony, choæ nie gra pierwszych nomen omen skrzypiec. Tak jest i ze mn± Chichot
W jednej z powie¶ci naszego Janusza wykreowa³am postaæ Carmen Muzicianu, bêd±cej nadziej± rumuñskiej wiolinistyki Chichot, tak wiêc mi³o¶æ do skrzypiec jest u mnie ogromna

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2016, 22:04:46 wys³ane przez fille007 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 10, 2016, 22:14:15 »

Bartku, grywa³am amatorsko na tym samym instrumencie, na którym Ty grasz profesjonalnie

U mnie w rodzinie ze strony Taty talent muzyczny jest do¶æ rozpowszechniony, choæ nie gra pierwszych nomen omen skrzypiec. Tak jest i ze mn± Chichot
W jednej z powie¶ci naszego Janusza wykreowa³am postaæ Carmen Muzicianu, bêd±cej nadziej± rumuñskiej wiolinistyki Chichot, tak wiêc mi³o¶æ do skrzypiec jest u mnie ogromna

Kasiu, to mi wszystko tlumaczy. Twoje niezwykle wyczucie i wrazliwosc. Tak! skrzypce to robia z czlowieka. Uwrazliwiaja go do szpiku kosci.
Ciesze sie. Myslalem, ze jestes tylko lingwistka i poetka.
Chyba zaraz dostanie mi sie od Asi i innych humanistow..
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 10, 2016, 22:42:25 »

Kasiu, to mi wszystko tlumaczy. Twoje niezwykle wyczucie i wrazliwosc. Tak! skrzypce to robia z czlowieka. Uwrazliwiaja go do szpiku kosci.
Ciesze sie. Myslalem, ze jestes tylko lingwistka i poetka.
Chyba zaraz dostanie mi sie od Asi i innych humanistow..

Dziêkujê Ci Bartku za mi³e s³owa
Ty i ja czêsto nadajemy na podobnych czêstotliwo¶ciach - my¶lê, ¿e jednym z powodów jest w³a¶nie violon 
A od Asi na pewno Ci siê nie dostanie, bo Asia grywa³a na harfie/wiolonczeli? (Asiu, przypomnij, proszê!) 

Razem stworzyliby¶my niez³y zespó³ kameralny! 
Patrick oczywi¶cie zasiad³by za Steinwayem & Synami

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher paktprzyjazni mini-land countrylife