Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016  (Przeczytany 92201 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #195 : Pa¼dziernik 15, 2016, 19:20:26 »

Moje typy na 3 etap: Dolozylem jeszcze dwie osoby a tak naprawde powinienem dolozyc 4

Arsenis Selalmonidis     
Celina Kotz             
Yuna Toki               
Veriko Tchumburidze     
Eva Rabchewska           
Maja W³oszczowska         
Mone Hattori             
Amalia Hall             
Maria Kuzniecowa         
Bomsori Kim             
Seiji Okamoto           
Vera £opatina           
Hanna Asiejewa           
Ryosuke Suho
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Pa¼dziernik 15, 2016, 20:01:42 »

Niestety nie wszystkich przes³ucha³em... Pod wiêkszo¶ci± listy podpisujê siê obur±cz, ¿al by³oby ¿egnaæ siê równie¿ z Lukiem Hsu czy Ameli± Maszoñsk±.

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #197 : Pa¼dziernik 15, 2016, 21:10:39 »

Muszê przyznaæ siê, ¿e bardzo podoba mi siê d¼wiêk skrzypiec naszej Celiny.
A s± to skrzypce z 2011 r. (wiêc jedne z najm³odszych na Konkursie) autorstwa Jacka Steczkowskiego (brata Justyny Steczkowskiej ).

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 21:17:15 wys³ane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #198 : Pa¼dziernik 15, 2016, 21:37:38 »

Zrobi³o siê nerwowo:) Tak jak przypuszcza³am, w³a¶ciwie trudno ju¿ by³o decydowaæ, kogo odrzuciæ, podobnie jak na Konkursie Chopinowskim bardzo wysoki poziom, tyle rozkwitaj±cych talentów.
A wiadomo by³o, ¿e selekcja musi nadal postêpowaæ. Trzeba staraæ siê zachowaæ otwart± postawê - i ¿egnaj±c z westchnieniem tych, których ju¿ nie us³yszymy, cieszyæ siê z tego, ¿e ich s³yszeli¶my, ¿e dali nam du¿o rado¶ci. I oczekiwaæ jeszcze wiêcej rado¶ci od tych, którzy pozostan±

No i podaj± wyniki:

Hanna Asiejewa
Amelia Maszoñska
Richard Lin
Arsenis Salalmaditis
Celina Kotz
Ryosuke Suho
Veriko Tchumburidze
Luke Hsu
Robert £aguniak
Amalia Hall
Bonsori Kim
Maria W³oszczowska
Seiji Okamoto

Z moich ulubionych widzê tu z przyjemno¶ci± Ameliê, Richarda, Arsenisa, Celinê, Luka, Ryosuke, Roberta, Mariê.
Veriko tak¿e jest niezwyk³ym talentem, tyle ¿e mo¿e jak dla mnie gra nieco zbyt mocno - przypomina mi Alexiê "grzmot Zeusa" na KCH
Reszty mniej zd±¿y³am pos³uchaæ, dzi¶ w ogóle nie uda³o mi siê wys³uchaæ niczego:( Jednak z pewno¶ci± s± równie dobrzy.
¯al ¿egnaæ Evê, Yunê Toki, Majê Syrnick± i Aniê Maleszê. Trudno; wybór by³ nieunikniony; a jednak uda³o im siê daæ nam wiele niezapomnianych chwil.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 22:22:27 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Pa¼dziernik 15, 2016, 21:51:04 »

Robert £aguniak? ROBERT £AGUNIAK?  Co?

Wystêpowa³ tu¿ przed Ew± Rabczewsk±, która by³a od niego o niebo lepsza. By³em tego bezpo¶rednim ¶wiadkiem wczoraj. Jestem bardzo zdziwiony i nie mam pojêcia, przy ca³ej mojej sympatii do tego ch³opaka, kto go tak faworyzuje.

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #200 : Pa¼dziernik 15, 2016, 21:55:09 »

Najbardziej ciesz± mnie :

Celina Kotz
Richard Lin
Amelia Maszoñska
Arsenis Selalmazidis
Veriko Tchumburidze

Bêdzie mi bardzo brakowa³o Evy Rabchevskiej i Yuny Toki.

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Pa¼dziernik 15, 2016, 22:00:11 »

"najm³odszy z Polaków, poznaniak Robert £aguniak, jeszcze niedawno uczeñ Poznañskiej Ogólnokszta³c±cej Szko³y Muzycznej II stopnia im. Mieczys³awa Kar³owicza, a w tej chwili ju¿ student Akademii Muzycznej w £odzi w klasie dr Kariny Gidaszewskiej"
Chyba nie wygl±da na specjalnie ustosunkowanego Najwyra¼niej widz± w nim jednak jaki¶ potencja³, który mo¿e siê jeszcze bardziej rozwinie. Ja te¿ mam dla niego du¿o sympatii, i podoba mi siê jego d¼wiêk.
Dla nas te¿ to plus pod tym wzglêdem, ¿e mamy o jednego Polaka wiêcej w trzecim etapie I poznaniaka

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 22:09:21 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #202 : Pa¼dziernik 15, 2016, 22:18:30 »

Swoj± drog±, jaki jest sens zasiadania w jury pana Brona? Wiêkszo¶æ uczestników to jego uczniowie lub kursanci, a przecie¿ regulamin zabrania oceniania "swoich". Hm, faktycznie ocenia wiêc jedynie tych kilku - kilkunastu spoza swojego pedagogicznego imperium?
Pat, i o to chyba w³a¶nie chodzi I co¶ w tym rodzaju sugerowa³ w wywiadzie pan Wituski. Poniewa¿ generalnie najlepsi adepci wiolinistyki dziel± siê na tych, którzy mieli lekcje u Brona, maj± lekcje u Brona, lub bêd± mieli lekcje u Brona, zasadniczo w kwestii udzia³u b±d¼ nie Brona w jury nie ma to zasadniczego znaczenia: mo¿e najwy¿ej g³osowaæ za niektórymi ze swoich uczniów przeciwko innym Spoko No a tych kilka wyj±tków zapewne jako¶ siê obroni talentem  Chichot  (no i perspektyw± przysz³ych lekcji:))
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2016, 00:11:12 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #203 : Pa¼dziernik 15, 2016, 22:49:58 »

No i mamy skandaliczne wyniki.
Gdzie sa Lopatina czy Rabczewska, Kuzniecowa, Toki, Hattori??
Laguniak - zwrocilem na jego nieziemski dzwiek i zaawansowana technike, ale w drugim etapie bylo zbyt duzo bledow intonacyjnych.
Jak na konkurs, to za duzo. Amelii Maszonskiej tez nie wyszedl drugi etap. Byla podenerwowana. To bylo sluchac. Owszem koncowka piekna, ale to za malo.
Konkurs, jak juz musi byc, to ma byc SPRAWIEDLIWY.
Czy jest jakas szansa zebysmy wreszcie wyeliminowali tego Brona, ktory przywlaszczyl sobie wszystkie konkursy. Manipulacje wynikami sa powszechne. Wszyscy o tym wiemy, ale nic nie da sie zrobic do cholery jasnej.

Przyszle konkursy widzialbym jako wynik glosowania online wszystkich zarejestrowanych. Mozna to zrobic bez szczegolnej trudnosci i ryzyka. Przeciez mamy bankowosc online. W koncu to my powinnismy decydowac, kogo chcemy uslyszec w filharmonii lub kupic jego CD. To my przeciez wydajemy pieniadze a nie jury, ktore nigdy nie kupilo sobie ani jednego biletu. Sa zapraszani, dostaja CD za darmo

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 23:01:04 wys³ane przez bartus » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #204 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:00:55 »

Bartku, z ca³ym szacunkiem, ale jednak profesor Bron jest wspania³ym pedagogiem, i to dziêki temu wal± do niego t³umy skrzypków na kursy i lekcje, i dlatego te¿ jest taka sytuacja, ¿e gdyby trzymaæ siê takich form, to nie móg³by on oceniaæ w ¿adnym konkursie. A ma ku temu wszelkie kwalifikacje.
Poza nim w jury jest te¿ wielu wybitnych skrzypków, tak¿e laureatów konkursu Wieniawskiego.
Nie wyobra¿am sobie, aby o wynikach i decyzji, kto jest najlepszym profesjonalist±, mia³ decydowaæ masowy "g³os ludu". Od tego jest nagroda publiczno¶ci.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:01:32 »

Muszê sprawiedliwie oddaæ, ¿e Robert na pocz±tku, w Legendzie co najmniej frapowa³, zw³aszcza, je¶li chodzi o d¼wiêk - pisa³em, ¿e gra jak pewniak. Potem jednak ju¿ tak ciekawie nie by³o...

Zapomnia³em jeszcze o jednym arty¶cie: Vasyl Zatsikha. By³ znakomity i zas³ugiwa³ na III etap  Niezdecydowany

Czy jest jakas szansa zebysmy wreszcie wyeliminowali tego Brona, ktory przywlaszczyl sobie wszystkie konkursy.

Takie same w±tpliwo¶ci wobec Brona wyra¿am od samego pocz±tku Konkursu. Choæ z drugiej strony - okazuje siê, ¿e stosunkowo niewielu pó³finalistów obecnie pobiera u niego lekcje. Niema³± reprezentacjê ma za to Bartosz Bry³a

Kto¶ na Facebooku zrobi³ niez³e zestawienie uczestników z pedagogami:

"2. Asieieva Hanna E. Vähälä
5. Maszoñska Amelia Bartosz Bry³a i as. Aleksandra Bry³a/ Zakhar Bron
6. Lin Richard Aaron Rosand, Lewis Kaplan, Gregory Lee
9. Selalmazidis Arsenis Zakhar Bron Akademie
11. Kotz Celina ,Bartosza Bry³a Micha³a Bry³aJadwiga Kaliszewska, Maxim Vengerov, Pavel Vernikov Zakhar Bron.
12. Suho Ryosuke M. Oguri Y. Ohtani, and K. Harada.
14. Tchumburidze Veriko Dora Schwarzberg. Ana Chumachenco
15. Hsu Luke working with Itzhak Perlman
16. £aguniak Robert Z. Bron, B. Bry³a, B. Nizio³, K. ¦mietana, R. Szreder. K. Gidaszewskiej
18. Hall Amalia P. Frank and J. Silverstein
20. Kim Bomsori Y. U. Kim S. Rosenberg and R. Copes
22. W³oszczowska Maria Jan Stanienda Leonid Kerbel Maxim Vengerov"
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 23:06:08 wys³ane przez Mozart » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:02:31 »

Widzialem jego lekcje. Dla mnie to koszmar i tresura malych malpek.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:05:19 »

Bron jest wspania³ym pedagogiem, i to dziêki temu wal± do niego t³umy skrzypków na kursy i lekcje

Nic bardziej mylnego. Wala do niego tlumy po punkty na konkursach. Taka jest prawda.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #208 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:05:39 »

Nic bardziej mylnego. Wala do niego tlumy po punkty na konkursach. Taka jest prawda.
Mo¿e tak byæ teraz, kiedy jest s³aw±. Ale jako¶ sobie tê s³awê wybitnego pedagoga zyska³. I to s± wymierne wyniki - choæby Soyoung by³a jego uczennic±. Mo¿e to jest i trochê sprzê¿enie zwrotne, bo trafiaj± do niego dobrzy uczniowie. Ale znowu - sk±d¶ to siê wziê³o.

stosunkowo niewielu pó³finalistów pobiera u niego lekcje

Czyli jak widaæ po wynikach, wcale ZB nie promowa³ a¿ tak swoich kursantów:) A naprawdê nie mo¿na mieæ ¿adnych w±tpliwo¶ci, czy Arsenis, który uczy siê u ZB od 10 lat, zas³uguje na co najmniej grê w III etapie, a w odczuciu wielu, na fina³

Tak samo Celina.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2016, 23:11:28 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Pa¼dziernik 15, 2016, 23:08:38 »

Jakims dziwnym trafem wiekszosc uczestnikow ma swojego przedstawiciela w jury. Czy wiecie ilu jest genialnych pedagogow na swiecie. Miliony!!!!
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land thepunisher kalinowatyper animilkowo twistedgamers