Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016 (Przeczytany 92251 razy)
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
Odp: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016
«
Odpowiedz #360 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 20:53:49 »
Na pewno Maria zrehabilitowa³a siê po nieudanym wystêpie przed przerw±. Pocz±tkowo mia³em nawet wra¿enie, ¿e czuje siê w tym koncercie bardzo pewnie, bo by³y miejsca, które stanowi³y co¶ wiêcej ni¿ tylko odegrane nuty. Niestety, wydaje mi siê, ¿e W³oszczowskiej brakuje (jakkolwiek to zabrzmi!) warsztatu, okrzepniêcia techniki. Przeszkadza³y mi niezrozumia³e zmiany tempa, miejscami brak zgrania z orkiestr± (tak nieelastycznej orkiestry dawno nie s³ysza³em), pomy³ki tekstowe (nie myliæ z intonacj± - z t± by³o wed³ug mnie nie¼le, je¶li spojrzeæ na ca³o¶æ), zw³aszcza w finale.
Byæ mo¿e ten koncert nie powinien znajdowaæ siê w repertuarze fina³u Konkursu. Naprawdê ¶wietnej interpretacji, godnej fina³u tak presti¿owego Konkursu w tym roku nie us³yszeli¶my.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #361 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 21:11:53 »
No i zabrzmia³ nam równie¿ ostatni Wieniawski
Z du¿ym wigorem:)
I gor±ce podziêkowania, dla dyrygentów i orkiestry (Seiji nie za³apa³ siê na kwiaty
)
Marysia nie gra³a przedtem koncertu Brahmsa z orkiestr±, ale zdecydowa³a siê na niego z powodu wielkiej mi³o¶ci do tej muzyki
I chêci podzielenia siê ni±
ze s³uchaczami. Niezale¿nie od niedoskona³o¶ci, dotar³a tymi emocjami do mojego serca, jak s³yszê, tak samo jak do serca pani Ma³gorzaty
)
Na wyniki jeszcze trochê poczekamy - pewnie ponad godzinê.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2016, 04:47:17 wys³ane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #362 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 21:26:15 »
Seiji to ¶wietny technik - ma fajne, finezyjne spiccato/staccato. W Wieniawskim znowu pokaza³ wype³niony, okr±g³y d¼wiêk, no i wielobarwno¶æ brzmienia swojego fantastycznego Gagliano
Po tym finale, dla mnie Konkurs powinien zakoñczyæ siê dwoma, trzema drugimi miejscami (bez pierwszego).
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2016, 21:27:47 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #363 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 22:33:21 »
Przed chwil± dodzwoni³ siê podobno do TVP Kultura pewien skrzypek z Londynu
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #364 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 22:37:33 »
To rodzi pewne podejrzenia
Namierzy³am link do TVP Kultura:) Pan Rozlach wygl±da bardzo nobliwie
Chocia¿ jakby trochê zmizernia³:( Widzê, ¿e z sentymentem wspominaj± nasze wspania³e dziewczyny:))
I ogólnie pochwa³a naszej polskiej szko³y skrzypcowej.
Teraz ju¿ mam synchroniczny potrójny namiar na konkurs: Dwójka - YouTube - TVP Kultura
Na d³u¿sz± metê by³oby to trudne do ogarniêcia, ale przez jaki¶ czas jest ok;)
Usi³ujê s³uchaæ jednocze¶nie panów Rozlacha i Hawryluka
Parafrazuj±c Wolfiego, jaka szkoda, ¿e nie mam dwóch g³ów:))
Przy okazji widzê, ¿e zniecierpliwieni dziennikarze usi³uj± nawet podgl±daæ obrady jury
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 22, 2016, 23:06:31 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #365 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:14:34 »
Jurorzy wychodz±!!
7. nagroda - Ryosuke Suho
6. nagroda - Maria W³oszczowska
5. nagroda - Richard Lin
4. nagroda - Luke Hsu
-
2. nagroda:
- Bomsori Kim
- Seiji Okamoto
no i w tej chwili wszystko by³o jasne
Veriko zostaje królow±
I te¿ fajnie
Wspania³a dziewczyna z ogromnym potencja³em. Jury postawi³o na wyrazist± sceniczn± osobowo¶æ, temperament, du¿e mo¿liwo¶ci rozwoju (bo w moim odczuciu nad opanowaniem tego temperamentu trzeba bêdzie jeszcze jej popracowaæ).
Chocia¿ pewnie trzy drugie nagrody, jak sugerowa³ Pat, nie by³oby ¼le. Bo s± to tak ró¿ne i godne uwagi indywidualno¶ci, ¿e ka¿dy znalaz³ swojego/swoich ulubionych.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2016, 01:05:44 wys³ane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #366 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:27:46 »
Cytat: Mozart Pa¼dziernik 22, 2016, 21:26:15
Po tym finale, dla mnie Konkurs powinien zakoñczyæ siê dwoma, trzema drugimi miejscami (bez pierwszego).
WYKRAKA£EM
Jak chyba przypuszczacie, mia³em nadziejê, ¿e te 3 drugie miejsca bêd± przyznane Okamoto, Kim i Linowi.
A wiêc, najbardziej kontrowersyjny (choæ nieskandaliczny) werdykt, jaki mo¿na by³o sobie wyobraziæ. W³a¶ciwie pierwsze miejsce przyzna³a publiczno¶æ w czwartek
Moje oburzenie budzi 5. miejsca dla Lina
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #367 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:31:22 »
My¶lê, ¿e owszem, jurorzy mogli braæ pod uwagê wra¿enie, jakie wystêp wykonawcy robi na s³uchaczach
Ale te¿ i, nazwijmy to, potencja³ rozwojowy - ona ma naprawdê olbrzymie mo¿liwo¶ci, i to siê czuje, i ma 20 lat - niektórzy z nich s± ju¿ w pe³ni dojrzali i ukszta³towani. Zapewne postawili na wypromowanie obiecuj±cego talentu.
Bo osobi¶cie te¿ z wiêksz± rado¶ci± s³ucha³am np. Richarda, czy Luka.
Przychodzi mi do g³owy jeszcze jedna rzecz. Mo¿e obawiali siê trochê wypromowania jako zwyciê¿czyni jeszcze raz Koreanki? ¯eby nie wysz³o, ¿e s± w jaki¶ sposób stronniczy, selektywni?? Ale z drugiej strony mogli w takim wypadku po prostu tego pierwszego miejsca nikomu nie przyznawaæ.
Po skwitowaniu Szostakowicza Veriko jako katastrofy Zachar Bron musi byæ za³amany
Aha - pamiêtajmy, ¿e Ojstrach tak¿e by³ drugi
Zatem nie powinno nas martwiæ, ¿e takie noty dostali Seiji i Bomsori. Natomiast w rzeczy samej Richard jako¶ nam polecia³ zbyt daleko:(
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2016, 00:22:34 wys³ane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #368 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:37:03 »
Veriko Tchumburidze - totalna afitmacja ¿ycia, jestem za. ¦wietnie zagra³a, posz³a na ca³o¶æ i wyzwoli³a niesamowite emocje. ¯ycie jest piêkne.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2016, 00:23:17 wys³ane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #369 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:41:56 »
WITAJ, Pawle!
Ciekawostka: Veriko nie przesz³a nawet do II etapu na ostatnim Czajkowskim. Jak widaæ, budzi megaskrajne opinie. Tam pewnie wiêcej do powiedzenia ma Zachar
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #370 :
Pa¼dziernik 22, 2016, 23:58:35 »
Moja opinia nie mo¿e byæ wywa¿on±, z braku czasu s³ucha³em uczestników konkursu bardzo wybiórczo. Nawet nie wszystkich finalistów s³ysza³em. Mia³em szczê¶cie do Veriko, i bardzo mi siê podoba³a jej gra. Od czasu kiedy odpad³a Celina, po cichu kibicowa³em Gruzince.
W ogóle s³uchanie muzyki klasycznej zacz±³em od p³yty analogowej z koncertem skrzypcowym Czajkowskiego.
P.S. Na szczê¶cie nagra³em wszystkich uczestników fina³u i dopiero po konkursie pojedynczo bêdê ich poznawa³, (i byæ mo¿e jeszcze kogo¶ odkryjê dla siebie
) ¿ycie jest piêkne.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Pawe³
«
Odpowiedz #371 :
Pa¼dziernik 23, 2016, 00:07:43 »
Dobrej Nocy Wszystkim! ¿ycie jest piêkne.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #372 :
Pa¼dziernik 23, 2016, 00:18:39 »
Po chwili namys³u, jeszcze jedna nasz³a mnie refleksja:
nawet je¶li talent Veriko wymaga³by jeszcze pewnego doszlifowania, mo¿e i dobrze siê sta³o tak¿e dla rozpoznawalno¶ci konkursu.
Np. Bomsori czy Seiji s± to wspaniali muzycy. Ale z drugiej strony, mamy wokó³ wielu wspania³ych muzyków. Oni czêsto w jaki¶ sposób s± do siebie podobni.
Natomiast Veriko jest jedyna w swoim rodzaju:) Trudno jej nie zapamiêtaæ, pomyliæ z kim¶ innym. Oprócz spontaniczno¶ci, temperamentu i charyzmy ma tak¿e zaletê oryginalno¶ci i autentyzmu, a przez to bardziej wyrazist± osobowo¶æ. Ma szansê na to, ¿eby nie roztopiæ siê w t³umie innych ¶wietnych muzyków. W koñcu konkurs to tylko szansa na lepszy rozbieg do startu kariery. Kto wie, co przyniesie im los.
Prawdê mówi±c, od pocz±tku miewali¶my takie my¶li, ¿e ona mo¿e wygraæ, nawet je¶li nie zawsze podoba³a nam siê jej ekspresja.
W rozmowie Veriko bardzo s³usznie zauwa¿a, ¿e nie technika sprawia jej trudno¶æ, a odpowiednie prze³o¿enie emocji na grê. I ¿e wiele lat mo¿e zaj±æ ca³kowite zrozumienie i oddanie tre¶ci zawartych przez najwiêkszych twórców w genialnych dzie³ach.
W takiej konfiguracji, nie mia³abym nic przeciwko dwóm z kolei trzecim nagrodom, dla Richarda i Luke'a. Albo chocia¿ trzeciej dla Luke'a i czwartej dla Richarda, z podci±gniêciem Marysi do pi±tej i Ryosuke do szóstej. No ale jest jak jest:) Z tak czy inaczej roz³o¿onymi nagrodami, warto zapamiêtaæ i s³uchaæ wszystkich siedmiu finalistów. Ró¿nie radzili sobie w finale, natomiast zas³u¿enie siê w nim znale¼li.
I na pewno odnale¼li¶my w trakcie konkursu kilka jeszcze innych ciekawych osobowo¶ci, które w przysz³o¶ci bêdziemy rozpoznawaæ, do których mo¿e czasem bêdziemy wracaæ, i na których koncert w przysz³o¶ci chêtnie pójdziemy.
Przyjemnie by³o s³yszeæ tak mocn± polsk± reprezentacjê, mi³o by³o us³yszeæ Polkê w finale. Dwójka przypomnia³a przepiêknego Bacha Marysi W³oszczowskiej. Na pewno warto go zapamiêtaæ, tak samo jak lirycznego, wy¶piewanego Brahmsa:)
Ogólnie by³ to piêknie spêdzony czas.
Jutro koncert laureatów.
Dobrej nocy:)
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2016, 20:18:16 wys³ane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #373 :
Pa¼dziernik 23, 2016, 08:19:39 »
A numer jej 44, w Szostakowiczu Op. 77
http://www.youtube.com/watch?v=njoom1V4ZTs
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #374 :
Pa¼dziernik 23, 2016, 20:00:35 »
Cytat: Aleksias Pa¼dziernik 23, 2016, 00:18:39
Po chwili namys³u, jeszcze jedna nasz³a mnie refleksja:
nawet je¶li talent Veriko wymaga³by jeszcze pewnego doszlifowania, mo¿e i dobrze siê sta³o tak¿e dla rozpoznawalno¶ci konkursu.
[...]
Natomiast Veriko jest jedyna w swoim rodzaju:) Trudno jej nie zapamiêtaæ, pomyliæ z kim¶ innym. Oprócz spontaniczno¶ci, temperamentu i charyzmy ma tak¿e zaletê oryginalno¶ci i autentyzmu, a przez to bardziej wyrazist± osobowo¶æ. Ma szansê na to, ¿eby nie roztopiæ siê w t³umie innych ¶wietnych muzyków. W koñcu konkurs to tylko szansa na lepszy rozbieg do startu kariery. Kto wie, co przyniesie im los.
Prawdê mówi±c, od pocz±tku miewali¶my takie my¶li, ¿e ona mo¿e wygraæ, nawet je¶li nie zawsze podoba³a nam siê jej ekspresja.
Nic dodaæ, nic uj±æ, Asiu
Jakie s± nagrody pozaregulaminowe?
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
23
24
[
25
]