Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016 (Przeczytany 97010 razy)
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: XV Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego. 8-23.10.2016
«
Odpowiedz #360 :
Październik 22, 2016, 20:53:49 »
Na pewno Maria zrehabilitowa³a siê po nieudanym wystêpie przed przerw¹. Pocz¹tkowo mia³em nawet wra¿enie, ¿e czuje siê w tym koncercie bardzo pewnie, bo by³y miejsca, które stanowi³y coœ wiêcej ni¿ tylko odegrane nuty. Niestety, wydaje mi siê, ¿e W³oszczowskiej brakuje (jakkolwiek to zabrzmi!) warsztatu, okrzepniêcia techniki. Przeszkadza³y mi niezrozumia³e zmiany tempa, miejscami brak zgrania z orkiestr¹ (tak nieelastycznej orkiestry dawno nie s³ysza³em), pomy³ki tekstowe (nie myliÌ z intonacj¹ - z t¹ by³o wed³ug mnie nieŸle, jeœli spojrzeÌ na ca³oœÌ), zw³aszcza w finale.
ByĂŚ moÂże ten koncert nie powinien znajdowaĂŚ siĂŞ w repertuarze finaÂłu Konkursu. NaprawdĂŞ Âświetnej interpretacji, godnej finaÂłu tak prestiÂżowego Konkursu w tym roku nie usÂłyszeliÂśmy.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #361 :
Październik 22, 2016, 21:11:53 »
No i zabrzmiaÂł nam rĂłwnieÂż ostatni Wieniawski
Z duÂżym wigorem:)
I gorÂące podziĂŞkowania, dla dyrygentĂłw i orkiestry (Seiji nie zaÂłapaÂł siĂŞ na kwiaty
)
Marysia nie graÂła przedtem koncertu Brahmsa z orkiestrÂą, ale zdecydowaÂła siĂŞ na niego z powodu wielkiej miÂłoÂści do tej muzyki
I chĂŞci podzielenia siĂŞ niÂą
ze sÂłuchaczami. NiezaleÂżnie od niedoskonaÂłoÂści, dotarÂła tymi emocjami do mojego serca, jak sÂłyszĂŞ, tak samo jak do serca pani MaÂłgorzaty
)
Na wyniki jeszcze trochĂŞ poczekamy - pewnie ponad godzinĂŞ.
«
Ostatnia zmiana: Październik 24, 2016, 04:47:17 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #362 :
Październik 22, 2016, 21:26:15 »
Seiji to œwietny technik - ma fajne, finezyjne spiccato/staccato. W Wieniawskim znowu pokaza³ wype³niony, okr¹g³y dŸwiêk, no i wielobarwnoœÌ brzmienia swojego fantastycznego Gagliano
Po tym finale, dla mnie Konkurs powinien zakoĂączyĂŚ siĂŞ dwoma, trzema drugimi miejscami (bez pierwszego).
«
Ostatnia zmiana: Październik 22, 2016, 21:27:47 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #363 :
Październik 22, 2016, 22:33:21 »
Przed chwilÂą dodzwoniÂł siĂŞ podobno do TVP Kultura pewien skrzypek z Londynu
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #364 :
Październik 22, 2016, 22:37:33 »
To rodzi pewne podejrzenia
NamierzyÂłam link do TVP Kultura:) Pan Rozlach wyglÂąda bardzo nobliwie
ChociaÂż jakby trochĂŞ zmizerniaÂł:( WidzĂŞ, Âże z sentymentem wspominajÂą nasze wspaniaÂłe dziewczyny:))
I ogĂłlnie pochwaÂła naszej polskiej szkoÂły skrzypcowej.
Teraz juÂż mam synchroniczny potrĂłjny namiar na konkurs: DwĂłjka - YouTube - TVP Kultura
Na dÂłuÂższÂą metĂŞ byÂłoby to trudne do ogarniĂŞcia, ale przez jakiÂś czas jest ok;)
UsiÂłujĂŞ sÂłuchaĂŚ jednoczeÂśnie panĂłw Rozlacha i Hawryluka
Parafrazuj¹c Wolfiego, jaka szkoda, ¿e nie mam dwóch g³ów:))
Przy okazji widzĂŞ, Âże zniecierpliwieni dziennikarze usiÂłujÂą nawet podglÂądaĂŚ obrady jury
«
Ostatnia zmiana: Październik 22, 2016, 23:06:31 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #365 :
Październik 22, 2016, 23:14:34 »
Jurorzy wychodzÂą!!
7. nagroda - Ryosuke Suho
6. nagroda - Maria WÂłoszczowska
5. nagroda - Richard Lin
4. nagroda - Luke Hsu
-
2. nagroda:
- Bomsori Kim
- Seiji Okamoto
no i w tej chwili wszystko byÂło jasne
Veriko zostaje krĂłlowÂą
I teÂż fajnie
Wspania³a dziewczyna z ogromnym potencja³em. Jury postawi³o na wyrazist¹ sceniczn¹ osobowoœÌ, temperament, du¿e mo¿liwoœci rozwoju (bo w moim odczuciu nad opanowaniem tego temperamentu trzeba bêdzie jeszcze jej popracowaÌ).
Chocia¿ pewnie trzy drugie nagrody, jak sugerowa³ Pat, nie by³oby Ÿle. Bo s¹ to tak ró¿ne i godne uwagi indywidualnoœci, ¿e ka¿dy znalaz³ swojego/swoich ulubionych.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2016, 01:05:44 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #366 :
Październik 22, 2016, 23:27:46 »
Cytat: Mozart Październik 22, 2016, 21:26:15
Po tym finale, dla mnie Konkurs powinien zakoĂączyĂŚ siĂŞ dwoma, trzema drugimi miejscami (bez pierwszego).
WYKRAKAÂŁEM
Jak chyba przypuszczacie, miaÂłem nadziejĂŞ, Âże te 3 drugie miejsca bĂŞdÂą przyznane Okamoto, Kim i Linowi.
A wiêc, najbardziej kontrowersyjny (choÌ nieskandaliczny) werdykt, jaki mo¿na by³o sobie wyobraziÌ. W³aœciwie pierwsze miejsce przyzna³a publicznoœÌ w czwartek
Moje oburzenie budzi 5. miejsca dla Lina
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #367 :
Październik 22, 2016, 23:31:22 »
MyÂślĂŞ, Âże owszem, jurorzy mogli braĂŚ pod uwagĂŞ wraÂżenie, jakie wystĂŞp wykonawcy robi na sÂłuchaczach
Ale teÂż i, nazwijmy to, potencjaÂł rozwojowy - ona ma naprawdĂŞ olbrzymie moÂżliwoÂści, i to siĂŞ czuje, i ma 20 lat - niektĂłrzy z nich sÂą juÂż w peÂłni dojrzali i uksztaÂłtowani. Zapewne postawili na wypromowanie obiecujÂącego talentu.
Bo osobiÂście teÂż z wiĂŞkszÂą radoÂściÂą sÂłuchaÂłam np. Richarda, czy Luka.
Przychodzi mi do gÂłowy jeszcze jedna rzecz. MoÂże obawiali siĂŞ trochĂŞ wypromowania jako zwyciĂŞÂżczyni jeszcze raz Koreanki? ÂŻeby nie wyszÂło, Âże sÂą w jakiÂś sposĂłb stronniczy, selektywni?? Ale z drugiej strony mogli w takim wypadku po prostu tego pierwszego miejsca nikomu nie przyznawaĂŚ.
Po skwitowaniu Szostakowicza Veriko jako katastrofy Zachar Bron musi byĂŚ zaÂłamany
Aha - pamiĂŞtajmy, Âże Ojstrach takÂże byÂł drugi
Zatem nie powinno nas martwiĂŚ, Âże takie noty dostali Seiji i Bomsori. Natomiast w rzeczy samej Richard jakoÂś nam poleciaÂł zbyt daleko:(
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2016, 00:22:34 wysłane przez Aleksias
»
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #368 :
Październik 22, 2016, 23:37:03 »
Veriko Tchumburidze - totalna afitmacja ¿ycia, jestem za. Œwietnie zagra³a, posz³a na ca³oœÌ i wyzwoli³a niesamowite emocje. ¯ycie jest piêkne.
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2016, 00:23:17 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #369 :
Październik 22, 2016, 23:41:56 »
WITAJ, Pawle!
Ciekawostka: Veriko nie przeszÂła nawet do II etapu na ostatnim Czajkowskim. Jak widaĂŚ, budzi megaskrajne opinie. Tam pewnie wiĂŞcej do powiedzenia ma Zachar
Blog o muzyce:
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #370 :
Październik 22, 2016, 23:58:35 »
Moja opinia nie moÂże byĂŚ wywaÂżonÂą, z braku czasu sÂłuchaÂłem uczestnikĂłw konkursu bardzo wybiĂłrczo. Nawet nie wszystkich finalistĂłw sÂłyszaÂłem. MiaÂłem szczĂŞÂście do Veriko, i bardzo mi siĂŞ podobaÂła jej gra. Od czasu kiedy odpadÂła Celina, po cichu kibicowaÂłem Gruzince.
W ogóle s³uchanie muzyki klasycznej zacz¹³em od p³yty analogowej z koncertem skrzypcowym Czajkowskiego.
P.S. Na szczĂŞÂście nagraÂłem wszystkich uczestnikĂłw finaÂłu i dopiero po konkursie pojedynczo bĂŞdĂŞ ich poznawaÂł, (i byĂŚ moÂże jeszcze kogoÂś odkryjĂŞ dla siebie
) Âżycie jest piĂŞkne.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
PaweÂł
«
Odpowiedz #371 :
Październik 23, 2016, 00:07:43 »
Dobrej Nocy Wszystkim! Âżycie jest piĂŞkne.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #372 :
Październik 23, 2016, 00:18:39 »
Po chwili namysÂłu, jeszcze jedna naszÂła mnie refleksja:
nawet jeÂśli talent Veriko wymagaÂłby jeszcze pewnego doszlifowania, moÂże i dobrze siĂŞ staÂło takÂże dla rozpoznawalnoÂści konkursu.
Np. Bomsori czy Seiji s¹ to wspaniali muzycy. Ale z drugiej strony, mamy wokó³ wielu wspania³ych muzyków. Oni czêsto w jakiœ sposób s¹ do siebie podobni.
Natomiast Veriko jest jedyna w swoim rodzaju:) Trudno jej nie zapamiêtaÌ, pomyliÌ z kimœ innym. Oprócz spontanicznoœci, temperamentu i charyzmy ma tak¿e zaletê oryginalnoœci i autentyzmu, a przez to bardziej wyrazist¹ osobowoœÌ. Ma szansê na to, ¿eby nie roztopiÌ siê w t³umie innych œwietnych muzyków. W koùcu konkurs to tylko szansa na lepszy rozbieg do startu kariery. Kto wie, co przyniesie im los.
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc, od poczÂątku miewaliÂśmy takie myÂśli, Âże ona moÂże wygraĂŚ, nawet jeÂśli nie zawsze podobaÂła nam siĂŞ jej ekspresja.
W rozmowie Veriko bardzo s³usznie zauwa¿a, ¿e nie technika sprawia jej trudnoœÌ, a odpowiednie prze³o¿enie emocji na grê. I ¿e wiele lat mo¿e zaj¹Ì ca³kowite zrozumienie i oddanie treœci zawartych przez najwiêkszych twórców w genialnych dzie³ach.
W takiej konfiguracji, nie mia³abym nic przeciwko dwóm z kolei trzecim nagrodom, dla Richarda i Luke'a. Albo chocia¿ trzeciej dla Luke'a i czwartej dla Richarda, z podci¹gniêciem Marysi do pi¹tej i Ryosuke do szóstej. No ale jest jak jest:) Z tak czy inaczej roz³o¿onymi nagrodami, warto zapamiêtaÌ i s³uchaÌ wszystkich siedmiu finalistów. Ró¿nie radzili sobie w finale, natomiast zas³u¿enie siê w nim znaleŸli.
I na pewno odnaleÂźliÂśmy w trakcie konkursu kilka jeszcze innych ciekawych osobowoÂści, ktĂłre w przyszÂłoÂści bĂŞdziemy rozpoznawaĂŚ, do ktĂłrych moÂże czasem bĂŞdziemy wracaĂŚ, i na ktĂłrych koncert w przyszÂłoÂści chĂŞtnie pĂłjdziemy.
Przyjemnie byÂło sÂłyszeĂŚ tak mocnÂą polskÂą reprezentacjĂŞ, miÂło byÂło usÂłyszeĂŚ PolkĂŞ w finale. DwĂłjka przypomniaÂła przepiĂŞknego Bacha Marysi WÂłoszczowskiej. Na pewno warto go zapamiĂŞtaĂŚ, tak samo jak lirycznego, wyÂśpiewanego Brahmsa:)
OgĂłlnie byÂł to piĂŞknie spĂŞdzony czas.
Jutro koncert laureatĂłw.
Dobrej nocy:)
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2016, 20:18:16 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #373 :
Październik 23, 2016, 08:19:39 »
A numer jej 44, w Szostakowiczu Op. 77
http://www.youtube.com/watch?v=njoom1V4ZTs
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #374 :
Październik 23, 2016, 20:00:35 »
Cytat: Aleksias Październik 23, 2016, 00:18:39
Po chwili namysÂłu, jeszcze jedna naszÂła mnie refleksja:
nawet jeÂśli talent Veriko wymagaÂłby jeszcze pewnego doszlifowania, moÂże i dobrze siĂŞ staÂło takÂże dla rozpoznawalnoÂści konkursu.
[...]
Natomiast Veriko jest jedyna w swoim rodzaju:) Trudno jej nie zapamiêtaÌ, pomyliÌ z kimœ innym. Oprócz spontanicznoœci, temperamentu i charyzmy ma tak¿e zaletê oryginalnoœci i autentyzmu, a przez to bardziej wyrazist¹ osobowoœÌ. Ma szansê na to, ¿eby nie roztopiÌ siê w t³umie innych œwietnych muzyków. W koùcu konkurs to tylko szansa na lepszy rozbieg do startu kariery. Kto wie, co przyniesie im los.
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc, od poczÂątku miewaliÂśmy takie myÂśli, Âże ona moÂże wygraĂŚ, nawet jeÂśli nie zawsze podobaÂła nam siĂŞ jej ekspresja.
Nic dodaÌ, nic uj¹Ì, Asiu
Jakie sÂą nagrody pozaregulaminowe?
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
23
24
[
25
]