Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fryderyk Chopin w filmie  (Przeczytany 18665 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Listopad 01, 2010, 15:53:47 »

A moÂże ktoÂś wie gdzie jest jej grĂłb???
o czyj grĂłb pytasz? Rodzina Chopina jest pochowana nieopodal koÂściĂłlka na zabytkowych Powazkach

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Ola83
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Listopad 01, 2010, 15:59:05 »

OdpowiedÂź moÂże byĂŚ kÂłopotliwa nie tylko z uwagi na sÂłabo udokumentowane fakty. SÂą na przykÂład i tacy (bodajÂże Hedley) ktĂłrzy bez ogrĂłdek przypisujÂą Fryderykowi skÂłonnoÂści gejowskie. Ola, ktĂłra, z tego co pisze, ceni sobie najbardziej korespondencje Chopina pewno przyzna, Âże jego listy do kolegĂłw z dzieciĂąstwa - ich zwroty typu: caÂłuje ciĂŞ w usta itp itd - mogÂły wprawiaĂŚ w konsternacje.
Oj mogÂą, mogÂą. NiektĂłrzy twierdzÂą, Âże to takie przenoszenie uczuĂŚ do GÂładkowskiej na Tytusa, albo Âże to w epoce romantycznej byÂło bardziej "na miejscu" niÂż dzisiaj (tzn. nie wywoÂływaÂło takich skojarzeĂą i nie musiaÂło oznaczaĂŚ skÂłonnoÂści homoseksualnych). Ale muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże jak to pierwszy raz zobaczyÂłam, to siĂŞ nieÂźle zdziwiÂłam i nie do koĂąca mnie te tÂłumaczenia przekonaÂły.
Z drugiej strony takie kwiatki w jego korespondencji pojawiaj¹ siê jedynie, gdy autor mia³ te 19/20 lat, póŸniej siê nie powtarzaj¹ (mo¿na by doszukaÌ siê jakiegoœ czu³ego tonu w listach do Grzyma³y z tego co pamiêtam, ale to ju¿ naprawdê inny ton i tego typu skojarzenia nie s¹ po prostu uzasadnione).
Ja bym nie miaÂła kÂłopotĂłw z odpowiedziÂą na postawione wyÂżej pytanie, Chopin w szczĂŞÂśliwym okresie zwiÂązku z GS nie czĂŞsto pisaÂł nawet do rodziny (jeÂśli dobrze sobie przypominam), oczywiÂście nie twierdzĂŞ Âże rodzina byÂła na drugim miejscu, tylko Âże to jednak trochĂŞ inny "rejestr".
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Listopad 01, 2010, 16:52:51 »

Oj, a tak siĂŞ wtedy wyraÂżano.
DziÂś tego zwÂłaszcza Amerykanie nie rozumiejÂą.
Chopin mĂłgÂł pisaĂŚ do Tytusa Âże go kocha bo go kochaÂł a dziÂś???
fajny kumpel?
Tylko tak, jakoÂś straciliÂśmy umiejĂŞtnoĂŚÂś wyraÂżania naszych uczuĂŚ.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Listopad 01, 2010, 16:54:48 »

IdĂŞ dziÂś wieczorkiem na PowÂązki, mogĂŞ poÂłozyĂŚ Emilce i od Was kwiatki???

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Listopad 01, 2010, 17:11:20 »

IdĂŞ dziÂś wieczorkiem na PowÂązki, mogĂŞ poÂłozyĂŚ Emilce i od Was kwiatki???

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Listopad 01, 2010, 18:10:10 »

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 01, 2010, 19:54:06 »

tak, tak Tereso. W moim imieniu teÂż - bardzo CiĂŞ proszĂŞ.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Listopad 01, 2010, 20:20:07 »

Teresko, pewnie juÂż poszÂłaÂś- ale ode mnie teÂż ......
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #23 : Luty 08, 2011, 19:49:22 »

Dzisiaj o 20, we Viasat History, film o Chopinie. MyÂślĂŞ, Âże warto obejrzeĂŚ 
http://www.teleman.pl/prog-21163056-sladami-chopina.html
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 15, 2011, 14:04:41 »

ObejrzaÂłam ImprowizacjĂŞ (Impromptu), 1991, prawie w caÂłoÂści, nadawaÂła kanaÂł Zone Europa, wiĂŞc na pewno bĂŞdÂą powtĂłrki.
OgĂłlnie film o tym jak to George Sand na Fryderyka polowaÂła, wszelkimi mĂŞskimi sposobami, raz nawet sprĂłbowaÂła metody kobiecej i - ubraÂła siĂŞ w sukniĂŞ. ÂŚmieszny. I bardzo duÂżo muzyki Chopina - m. in. Emanuel Ax, Philippe Entremont. Jest teÂż etiuda transcendentalna Mazeppa Liszta, wykonuje Georges Chiffra. Od strony muzycznej - bardzo bardzo warto

Na Tubce English/Español, ale za to w caÂłoÂści:

http://www.youtube.com/watch?v=b7dFEleRrB4&feature=related
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #25 : Lipiec 12, 2011, 19:19:13 »

MoÂże warto obejrzeĂŚ?
ImprowizacjaKOMEDIA ROMANTYCZNA (Impromptu), Wielka Brytania/Francja, 1991 reÂż. James Lapine

Latem 1836 roku dochodzi do spotkania awangardowej pisarki francuskiej, George Sand (Judy Davis), i polskiego kompozytora Fryderyka Chopina (Hugh Grant). Zachwycona muzyk¹ i zachowaniem m³odego, utalentowanego twórcy, pisarka postanawia go w sobie rozkochaÌ. W tym celu aran¿uje w wiejskiej posiad³oœci ksiê¿nej d'Antan (Emma Thompson) czternastodniowe spotkanie zaprzyjaŸnionych artystów. Na zamku pojawia siê m.in. by³y kochanek George, poeta Alfred de Musset (Mandy Patinkin) oraz Marie d'Agoult (Bernadette Peters), zazdrosna o pisarkê przyjació³ka Franciszka Liszta (Julian Sands). Bez zaproszenia przybywa tak¿e odtr¹cony przez George adorator. Skomplikowane relacje uczuciowe miêdzy uczestnikami spotkania staj¹ siê powodem wielu nieporozumieù, intryg i - czêsto zabawnych - wydarzeù. Mimo to George Sand nie przestaje zabiegaÌ o wzglêdy Chopina... Atutami filmu wysoko ocenionego przez krytykê jest znakomita gra aktorska, dok³adnoœÌ w rekonstrukcji epoki, b³yskotliwy dowcip i znakomite zdjêcia.

Kiedy w TV?
dzisiaj (12 lipca) 8:00 (103 min.) - Zone Europa
dzisiaj (12 lipca) 20:00 (103 min.) - Zone Europa

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Lipiec 12, 2011, 19:51:11 »

Szkoda, ze nie mam tego kana³u, chêtnie bym obejrza³ jeszcze raz, mimo ¿e film znakomicie pamiêtam. Pamiêtam, ze momentami œmia³em siê do ³ez. Znakomity Hugh Grant. Sceneria i fabu³a - wyœmienita, chocia¿ scenarzysta ¿dŸiebko za mocno popuœci³ sobie wodze fantazji (pojedynek Chopina, inne), to jednak mimo wszystko jest to chyba najfajniejszy film fabularny, jaki widzia³em, w którym g³ówna postaci¹ by³ Chopin

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Lipiec 12, 2011, 21:03:52 »

Z filmu Impromptu lubiĂŞ najbardziej scenĂŞ, kiedy Fryderyk gra a George Sand leÂży pod fortepianem i SÂŁUCHA 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Lipiec 12, 2011, 21:27:05 »

Januszu, jest w czĂŞÂściach na YTube, ale w oryginale.
http://www.youtube.com/watch?v=b7dFEleRrB4
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #29 : Lipiec 13, 2011, 09:58:55 »

Szczerze mĂłwiÂąc, dawno nie widziaÂłam takiego gniota. Ale moÂże tylko nie byÂłam w nastroju?
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar paktprzyjazni countrylife animilkowo mini-land