Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TVP 1  (Przeczytany 22494 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #30 : Listopad 05, 2010, 10:54:03 »

ZnĂłw Januszu trafiÂłeÂś w sedno! Ja rĂłwnieÂż nioe miaÂłam absolutnego faworyta, ktĂłry powaliÂłby mnie na kolana swoim wystĂŞpem. Niestety... Niezdecydowany
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 05, 2010, 11:15:31 »

ZnĂłw Januszu trafiÂłeÂś w sedno! Ja rĂłwnieÂż nioe miaÂłam absolutnego faworyta, ktĂłry powaliÂłby mnie na kolana swoim wystĂŞpem. Niestety... Niezdecydowany
ByĂŚ moÂże z podobnym dystansem i z podobnymi muzycznymi  nadziejami wyczekiwaliÂśmy tego ÂŚwiĂŞta.
W poprzednim Konkursie wiem na pewno, ze nie nie uroniÂłem Âłezki po kaÂżdym wystĂŞpie Blechacza

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Maj 27, 2012, 18:06:54 »

A ja w kontrapunkcie do niebieskookiego polecam wspomnienia Wiery Gran (OskarÂżona Wiera Gran) piĂłrem Agaty TuszyĂąskiej. To waÂżny rys historyczny do sylwetki Szpilmana
Pani Gran byÂła koleÂżankÂą estradowÂą Szpilmana (wÂłaÂściwie, om byÂł jej akompaniatorem). ByÂła najznakomitszÂą i powszechnie szanowanÂą ÂśpiewaczkÂą okresu okupacji, a szczegĂłlnie z okresu getta warszawskiego.

Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaÌ wspó³pracuj¹ca z gestapo i który po wojnie, wiedz¹c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j¹ przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyÌ. Wiera Gran oczyœci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiatÂło na chyba nieco podbrÂązowionÂą przez PolaĂąskiego postaĂŚ pianisty.

"Wiera Gran" – dokumentalna opowieœÌ o zÂłamanym Âżyciu fascynujÂącej przedwojennej gwiazdy piosenki i o tym, dlaczego tak wÂłaÂśnie potoczyÂły siĂŞ jej losy, zostanie pokazana po raz pierwszy w maju na 52. Krakowskim Festiwalu Filmowym. Ale bĂŞdzie jÂą teÂż moÂżna zobaczyĂŚ 29 maja w cyklu TVP2 "ÂŚwiat bez fikcji" o godz. 22:55.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Maj 28, 2012, 10:38:02 »

DziĂŞkujĂŞ za informacjĂŞ Januszu, Tez spotkaÂłam siĂŞ z opiniami o Szpilmanie takimi jak piszesz.Czy moÂżna go oceniaĂŚ!
Jednak tak!

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 21, 2013, 13:22:00 »

Co prawda jest to wÂątek dotyczÂący ciekawych, wartoÂściowych programĂłw w Jedynce, lecz chciaÂłabym zachĂŞciĂŚ do obejrzenia we wtorek w TVP Kultura dokumentu o ostatnim Konkursie Chopinowskim. Film zatytuÂłowany jest po prostu "Konkurs" i opowiada o emocjach towarzyszÂącym eliminacjom do KCH.
Mam nadziejĂŞ, Âże bĂŞdzie to interesujÂący zapis tamtych dni, a moÂże artystyczna impresja? Chyba warto siĂŞ o tym przekonaĂŚ.
Tak wiĂŞc: wtorek, 23.04, godz.19.05
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 22, 2013, 08:07:39 »

http://www.teleman.pl/tv/Konkurs-703890

DziĂŞkujĂŞ Kati 

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Maj 03, 2013, 21:00:11 »

Jesli ktoÂś nie ogladaÂł dzisiaj wspaniaÂłego koncertu Aleksandry Kurzak w Rzeszowie  na TVP Kultura to jedynka
nada go dziÂś o 21.30.
Bardzo polecam.

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Maj 04, 2013, 09:21:50 »

OglÂądaÂłam ten koncert na TVP Polonia (po 16.00). Deh vieni, non tardar w wykonaniu pani Aleksandry Kurzak w scenerii rzeszowskiego Starego Miasta i pod niebem, ktĂłre w trakcie koncertu zmieniÂło swĂłj kolor z b³êkitu w ciemny granat (burza popsuÂła trochĂŞ koĂącĂłwkĂŞ, ale byÂł "klimat"  ) dla mnie rzeszowianki z pochodzenia i mozartomanki do potĂŞgi n-tej (gdziekolwiek los by mnie rzuciÂł w danym momencie  ) byÂło czymÂś naprawdĂŞ niezwykÂłym! 

Amo la musica sopra tutte le arti
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpień 25, 2013, 16:19:38 »

We wtorek o 12.05 w TVP Kultura RafaÂł Blechacz tuÂż przed wygranym Konkursem Chopinowskim.  BĂŞdzie to koncert inauguracyjny Festiwalu w ÂŁaĂącucie w maju 2005r, gdzie pianista zagraÂł koncert A-dur Mozarta pod batutÂą Jerzego Maksymiuka.

http://www.teleman.pl/tv/Klasyczny-Wtorek-Muzyczny-Festiwal-Lancut-2005-Rafal-Blechacz-Gra-Mozarta-i-Chopina-980386
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Sierpień 25, 2013, 22:44:53 »

Klasyczny wtorek ??, ostatnio byÂła klasyczna Âśroda w TVP Kultura.Dzieki za info Kati!!
Nie znasz dnia ni godziny w ramĂłwce TVP.
We wrzeÂśniu ma ukazaĂŚ sie nowa pÂłyta Blechacza z polonezami Chopina.Bardzo jestem ciekawa, bo pamietam jak bardzo nie podobaÂł mi siĂŞ
polonez As-dur w jego wykonaniu.

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpień 26, 2013, 14:51:40 »

No wÂłaÂśnie: tak mniej wiĂŞcej raz na 2 tygodnie trzeba sprawdzaĂŚ tego telemana ( bo podaje program na najbliÂższe 2tyg.), wyÂłowiĂŚ co najciekawsze, ustawiĂŚ przypomnienie w komĂłrce(o ile pora audycji jest akceptowalna), zawiadomic na Kurierze, jeÂśli jakiÂś rarytas jest w zapowiedziach...Standard. 

A ciekawe czy w ÂŁaĂącucie zagraÂł As-dura? ( bo jakieÂś chopinowskie bisy majÂą byĂŚ).
Dlaczego Ci sie nie podobaÂł?
Ja z zasady nie lubiÂąc tego poloneza, rzadko ktĂłrym wykonaniem potrafiĂŞ siĂŞ zachwyciĂŚ( pisaÂłam o tym niedawno w relacji z Dusznik).
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Sierpień 26, 2013, 18:34:33 »

MoÂże jestem za bardzo przywiÂązana do interpretacji Rubinsteina, ale pamietam jak sÂłuchaÂłam Blechacza
na KCH w 2005 roku, to miaÂłam wraÂżenie,Âże 82 letni Rubinstein potrafiÂł wykonac tego poloneza z wieksza pasjÂą
i energiÂą niÂż 20 letni wtedy Blechacz.Troche to mnie wtedy zdziwiÂło.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Sierpień 26, 2013, 22:50:01 »

Dobrze pamiĂŞtam, Âże jeszcze jako mÂłokos, przed Konkursem w 2005 r. widziaÂłem ten wystĂŞp RafaÂła na TVP Kultura - od tego czasu mocno zaciskaÂłem za niego kciuki 

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #43 : Wrzesień 10, 2013, 17:51:36 »

Fani RafaÂła (do ktĂłrych nale¿ê i ja) pewnie wiedzÂą, Âże wÂłaÂśnie ukazaÂła siĂŞ jego kolejna chopinowska pÂłyta - tym razem z polonezami  :

http://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4790928

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Wrzesień 10, 2013, 21:15:57 »

Wiedza takÂże nie-fani RafaÂła (do ktĂłrych i ja nale¿ê)  ;pÂłyty caÂłej nie znam sÂłuchaÂłam tylko
udostĂŞpnionego przez DG Poloneza As-dur o ktĂłrym mowa byÂła wczeÂśniej.
Niestety znowu rozmijam sie z Blechaczem Zawstydzony ten polonez zdecydowanie mu nie le¿y , ale oczywiœcie czekam na ca³¹ p³ytê.

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar black-for paktprzyjazni thepunisher