Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
TVP 1
Strony: [
1
]
2
3
4
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: TVP 1 (Przeczytany 22509 razy)
ewa578
Ekspert
Ewa
TVP 1
«
:
Październik 31, 2010, 16:02:29 »
Dzisiaj, a wÂłaÂściwie jutro o godz. 0:40!!! tvp1 przypomina "Amadeusza" Formana, a jutro o 13:50 "PianistĂŞ" PolaĂąskiego. Ja znĂłw obejrzĂŞ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: TVP 1
«
Odpowiedz #1 :
Październik 31, 2010, 16:06:52 »
Pogiê³o ich? 0:40? Przecie¿ to jakaœ pomy³ka. A szkoda, bo film jest taki, ¿e spokojnie móg³by pójœÌ w prime time...
A "Pianista" te¿ o takiej porze, ¿e wiêkszoœÌ ludu bêdzie na cmentarzu. Pozdrawiam twórców ramówki...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Październik 31, 2010, 16:12:24 »
I oto w³aœnie misyjna dzia³alnoœÌ publicznej telewizji ... jakby siê przyczepiÌ to telewizja siê z niej wywi¹zuje ale chyba nie o to nam chodzi...
Z drugiej strony takie jest spoÂłeczeĂąstwo, Âżeby TVP byÂła konkurencyjna w obliczu utraty wpÂływĂłw z abonamentu musi emitowaĂŚ programy takie jak "Saleta chodzi na ÂłyÂżwach" albo "M jak MasÂło". Dobrze, Âże istnieje TVP Kultura, ktĂłrej bÂądÂź co bÂądÂź nie odbieram, a czego bardzo ÂżaÂłuje. W moim mieÂście nie odbiera takÂże Mezzo, a to juÂż dla mnie ogromna strata. Ale od tego jest internet, Âżeby zobaczyĂŚ coÂś, czego w swoim odbiorniku zobaczyĂŚ nie mogĂŞ.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #3 :
Październik 31, 2010, 16:13:53 »
I Ty siĂŞ dziwisz?! PrzecieÂż tak jest zawsze! Cokolwiek ciekawego i wartoÂściowego dopuszczajÂą na wizjĂŞ, zawsze jest to pora co najmniej nienormalna! Na szczĂŞÂście sÂą noÂśniki, z ktĂłrych moÂżna sobie odtworzyĂŚ filmy i uniezaleÂżniĂŚ siĂŞ od gÂłupoty.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Październik 31, 2010, 16:16:31 »
Mimo wszystko jestem zÂły. Przebywam poza domem, a Âżona nie przeszÂła instruktaÂżu w zakresie obsÂługi nagrywarki...
Mimo wszystko sÂą to filmy, ktĂłre sÂą ciekawe same w sobie bez wzglĂŞdu na to, czy ktoÂś jest melomanem czy nie.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Październik 31, 2010, 16:19:43 »
PocieszĂŞ Was jednym. Oba te filmy sÂą dostĂŞpne na stronie
www.seans24.pl
- wystarczy siĂŞ zarejestrowaĂŚ, rejestracja jest bezpÂłatna.
Co do samych filmów, mog¹ byÌ umieszczone na megavideo, co oznacza ok 70-minutowy limit ogl¹dania, potem godzinê przerwy, ale s¹ chyba jakieœ sposoby ¿eby to omin¹Ì, trzeba siê bodaj¿e pobawiÌ przy cookies. W internecie na pewno mo¿na znaleŸÌ jak¹œ instrukcje.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Październik 31, 2010, 20:16:33 »
Cytat: ewa578 Październik 31, 2010, 16:02:29
Dzisiaj, a wÂłaÂściwie jutro o godz. 0:40!!! tvp1 przypomina "Amadeusza" Formana, a jutro o 13:50 "PianistĂŞ" PolaĂąskiego. Ja znĂłw obejrzĂŞ.
Je¿eli to ten sam w którym Tom Hulce gra g³ówn¹ rolê, to równie¿ obejrzê..i z niecierpliwoœci¹ bêdê oczekiwa³ momentu, kiedy to "Amadeus" komponuj¹c..zerka na portret ojca i kpi¹c sobie przy tym, gra na nosie. Ogl¹daj¹c t¹ scenê mo¿na siê uœmiaÌ a¿ do ³ez..
Co do innych zabawnych wizerunków Mozarta (tym razem w malarstwie) to szczerze polecam p³ótno Martina van Meytensa, ukazuj¹ce ma³oletniego Amadeusza obecnego na zaœlubinach Józefa II z Izabel¹ Parmeùsk¹. Ma³y "szkrab" stoi tam na balkonie wœród cz³onków orkiestry i celowo spogl¹da w stronê autora obrazu - nadymaj¹c policzki, jakby chcia³ dmuchaÌ balonik..
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Październik 31, 2010, 20:44:45 »
"Amadeus" to mój ulubiony film - znam go niemal na pamiêÌ. Szczególnie utkwi³a mi w g³owie scena jak Salieri przegl¹da partyturê Requiem i jak siê nim fascynuje (ja równie¿ zacz¹³em...). Wg mnie g³ówn¹ myœl¹ tego filmu jest jak zawistni i dr¿¹cy o swoje posady ludzie (maj¹cy "plecy") potrafi¹ zniszczyÌ kariery zdolnym, czy jak w tym przypadku genialnym artystom. Œmieszne jest te¿ w tym filmie to jak Salieri s³ysz¹c w muzyce Mozarta "Boski dar" obraca siê przeciw Bogu
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #8 :
Październik 31, 2010, 21:27:16 »
Cytat: Bodek1 Październik 31, 2010, 20:44:45
"Amadeus" to mój ulubiony film - znam go niemal na pamiêÌ. Szczególnie utkwi³a mi w g³owie scena jak Salieri przegl¹da partyturê Requiem i jak siê nim fascynuje (ja równie¿ zacz¹³em...). Wg mnie g³ówn¹ myœl¹ tego filmu jest jak zawistni i dr¿¹cy o swoje posady ludzie (maj¹cy "plecy") potrafi¹ zniszczyÌ kariery zdolnym, czy jak w tym przypadku genialnym artystom. Œmieszne jest te¿ w tym filmie to jak Salieri s³ysz¹c w muzyce Mozarta "Boski dar" obraca siê przeciw Bogu
To teÂż jeden z moich filmĂłw, ktĂłrymi siĂŞ zachwycam.
Ja tĂŞ scenĂŞ, kiedy Âżona Mozarta przynosi partyturĂŞ wykradzionÂą Amadeuszowi do Salieriego, zapamiĂŞtaÂłem tak,
Âże Salieri prawie mdleje przed tym zapisem nutowym widzÂąc, Âże zapis nutowy nie ma ani jednej poprawki
a od razu jawi mu siê genialny. Forman chcia³ tym podkreœliÌ genialnoœÌ Mozarta.
Mnie fascynuje w filmie teÂż i to, Âże Mozart jest w nim przedstawiony jako taki luzak co powoduje,
Âże Forman przybliÂżyÂł tĂŞ postaĂŚ i tĂŞ muzykĂŞ szerokiej publicznoÂści.
pozdrawiam
Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 01, 2010, 12:27:11 »
Skoro ju¿ mowa o "Pianiœcie", to polecam równie¿ ksi¹¿kê. Z wypowiedzi dot. audycji z udzia³em prof. Kozubek wnoszê, ¿e wielu mi³oœników piêknej muzyki potrafi równie¿ zachwyciÌ siê piêknem jêzyka. A ten naprawdê w ksi¹¿ce tej zwraca uwagê sw¹ estetyk¹.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 01, 2010, 13:05:30 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 01, 2010, 12:27:11
Skoro ju¿ mowa o "Pianiœcie", to polecam równie¿ ksi¹¿kê. Z wypowiedzi dot. audycji z udzia³em prof. Kozubek wnoszê, ¿e wielu mi³oœników piêknej muzyki potrafi równie¿ zachwyciÌ siê piêknem jêzyka. A ten naprawdê w ksi¹¿ce tej zwraca uwagê sw¹ estetyk¹.
A ja w kontrapunkcie do niebieskookiego polecam wspomnienia Wiery Gran (OskarÂżona Wiera Gran) piĂłrem Agaty TuszyĂąskiej. To waÂżny rys historyczny do sylwetki Szpilmana
Pani Gran byÂła koleÂżankÂą estradowÂą Szpilmana (wÂłaÂściwie, om byÂł jej akompaniatorem). ByÂła najznakomitszÂą i powszechnie szanowanÂą ÂśpiewaczkÂą okresu okupacji, a szczegĂłlnie z okresu getta warszawskiego.
Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaÌ wspó³pracuj¹ca z gestapo i który po wojnie, wiedz¹c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j¹ przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyÌ. Wiera Gran oczyœci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiatÂło na chyba nieco podbrÂązowionÂą przez PolaĂąskiego postaĂŚ pianisty.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 01, 2010, 13:39:50 »
Wydaje mi siĂŞ, Âże Amadeusz bĂŞdzie dopiero dziÂś w nocy. Dreszcz po plecach przebiega mi na wspomnienie postaci w masce, ktĂłrej tak panicznie baÂł siĂŞ Mozart w tym filmie. Ciekawe, jak to z tym strachem byÂło w rzeczywistoÂści.
Natomiast za informacjĂŞ o PianiÂście bardzo dziĂŞkujĂŞ, chĂŞtnie obejrzĂŞ, tym bardziej, Âże po raz pierwszy. "ZalegaÂł" mi od lat :)
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 01, 2010, 20:55:56 »
A¿ Ci zazdroszczê pierwszych wra¿eù i œwie¿ego spojrzenia! Nie zliczê ile razy ogl¹da³am ten film (ksi¹¿kê te¿ przeczyta³am kilka razy) ale niezmiennie mnie fascynuje.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Listopad 01, 2010, 21:52:56 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 01, 2010, 13:05:30
Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaÌ wspó³pracuj¹ca z gestapo i który po wojnie, wiedz¹c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j¹ przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyÌ. Wiera Gran oczyœci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiatÂło na chyba nieco podbrÂązowionÂą przez PolaĂąskiego postaĂŚ pianisty.
Czyta³am o Szpilmanie wspomnienia i artyku³y "bez br¹zu". Oglêdnie mówi¹c by³y niepochlebne. Czyta³am i o jego wspó³pracy z w³adzami okupacyjnymi - choÌ ten w¹tek by³ jakby w drugim planie. Przeczyta³am te¿ jednak i o tym, ¿e po wojnie Szpilman zarejestrowa³ okreœlenie "mel.lud" - melodia ludowa jako w³asny "znak towarowy" a potem pobiera³ tantiemy od utworów, które opatrzono tym oznaczeniem. Pytany o to szef ZAIKSU odpowiedzia³ - nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #14 :
Listopad 01, 2010, 23:41:12 »
MyÂślĂŞ, Âże PolaĂąski chciaÂł przedstawiĂŚ w tym filmie los ÂŻydĂłw, los Polski, los Warszawy w czasie II wojny Âświatowej.
I uwaÂżam, Âże mistrzowsko skumulowaÂł to w obrazach tego filmu.
UwaÂżam, Âże ten los byÂł bardzo tragiczny (ja gdy siĂŞ nad tym zastanawiam, bardzo to przeÂżywam),
i trzeba o tym mówiÌ, ¿eby ludzkoœÌ wiedzia³a jakie wartoœci zniszczy³a.
Polaùski, aby ten los przedstawiÌ, musia³ zawi¹zaÌ fabu³ê wokó³ jakiejœ postaci, tzw. g³ównego bohatera.
MĂłgÂłby to byĂŚ jakikolwiek czÂłowiek i przez jego Âżyciorys, tĂŞ tragicznÂą historiĂŞ by przedstawiÂł.
Ale film komercyjny rzÂądzi siĂŞ swoimi marketingowymi prawami.
I choĂŚ wedÂług mnie, film nie jest o Szpilmanie, jego nazwisko tam umieszczono, a Âże Szpilman byÂł pianistÂą, to dobry byÂł tytuÂł Pianista.
Dalej jednak uwaÂżam, Âże przede wszystkim, jest to film przedstawiajÂący tragiczny los czÂłowieka, tragiczny los narodu Âżydowskiego, tragiczny los Polski i tragiczny los Warszawy. I pod tym kÂątem speÂłniÂł swojÂą misjĂŞ.
pozdrawiam
Marek
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »