Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: TVP 1  (Przeczytany 21703 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:02:29 »

Dzisiaj, a w³a¶ciwie jutro o godz. 0:40!!! tvp1 przypomina "Amadeusza" Formana, a jutro o 13:50 "Pianistê" Polañskiego. Ja znów obejrzê.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:06:52 »

Pogiê³o ich? 0:40? Przecie¿ to jaka¶ pomy³ka. A szkoda, bo film jest taki, ¿e spokojnie móg³by pój¶æ w prime time...
A "Pianista" te¿ o takiej porze, ¿e wiêkszo¶æ ludu bêdzie na cmentarzu. Pozdrawiam twórców ramówki...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:12:24 »

I oto w³a¶nie misyjna dzia³alno¶æ publicznej telewizji ... jakby siê przyczepiæ to telewizja siê z niej wywi±zuje ale chyba nie o to nam chodzi...

Z drugiej strony takie jest spo³eczeñstwo, ¿eby TVP by³a konkurencyjna w obliczu utraty wp³ywów z abonamentu musi emitowaæ programy takie jak "Saleta chodzi na ³y¿wach" albo "M jak Mas³o". Dobrze, ¿e istnieje TVP Kultura, której b±d¼ co b±d¼ nie odbieram, a czego bardzo ¿a³uje. W moim mie¶cie nie odbiera tak¿e Mezzo, a to ju¿ dla mnie ogromna strata. Ale od tego jest internet, ¿eby zobaczyæ co¶, czego w swoim odbiorniku zobaczyæ nie mogê.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:13:53 »

I Ty siê dziwisz?! Przecie¿ tak jest zawsze! Cokolwiek ciekawego i warto¶ciowego dopuszczaj± na wizjê, zawsze jest to pora co najmniej nienormalna! Na szczê¶cie s± no¶niki, z których mo¿na sobie odtworzyæ filmy i uniezale¿niæ siê od g³upoty.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:16:31 »

Mimo wszystko jestem z³y. Przebywam poza domem, a ¿ona nie przesz³a instrukta¿u w zakresie obs³ugi nagrywarki...

Mimo wszystko s± to filmy, które s± ciekawe same w sobie bez wzglêdu na to, czy kto¶ jest melomanem czy nie.

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 31, 2010, 16:19:43 »

Pocieszê Was jednym. Oba te filmy s± dostêpne na stronie www.seans24.pl - wystarczy siê zarejestrowaæ, rejestracja jest bezp³atna.

Co do samych filmów, mog± byæ umieszczone na megavideo, co oznacza ok 70-minutowy limit ogl±dania, potem godzinê przerwy, ale s± chyba jakie¶ sposoby ¿eby to omin±æ, trzeba siê bodaj¿e pobawiæ przy cookies. W internecie na pewno mo¿na znale¼æ jak±¶ instrukcje.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 31, 2010, 20:16:33 »

Dzisiaj, a w³a¶ciwie jutro o godz. 0:40!!! tvp1 przypomina "Amadeusza" Formana, a jutro o 13:50 "Pianistê" Polañskiego. Ja znów obejrzê.

Je¿eli to ten sam w którym Tom Hulce gra g³ówn± rolê, to równie¿ obejrzê..i z niecierpliwo¶ci± bêdê oczekiwa³ momentu, kiedy to "Amadeus" komponuj±c..zerka na portret ojca i kpi±c sobie przy tym, gra na nosie. Ogl±daj±c t± scenê mo¿na siê u¶miaæ a¿ do ³ez.. Chichot
Co do innych zabawnych wizerunków Mozarta (tym razem w malarstwie) to szczerze polecam p³ótno Martina van Meytensa, ukazuj±ce ma³oletniego Amadeusza obecnego na za¶lubinach Józefa II z Izabel± Parmeñsk±. Ma³y "szkrab" stoi tam na balkonie w¶ród cz³onków orkiestry i celowo spogl±da w stronê autora obrazu - nadymaj±c policzki, jakby chcia³ dmuchaæ balonik..
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 31, 2010, 20:44:45 »

"Amadeus" to mój ulubiony film - znam go niemal na pamiêæ. Szczególnie utkwi³a mi w g³owie scena jak Salieri przegl±da partyturê Requiem i jak siê nim fascynuje (ja równie¿ zacz±³em...). Wg mnie g³ówn± my¶l± tego filmu jest jak zawistni i dr¿±cy o swoje posady ludzie (maj±cy "plecy") potrafi± zniszczyæ kariery zdolnym, czy jak w tym przypadku genialnym artystom. ¦mieszne jest te¿ w tym filmie to jak Salieri s³ysz±c w muzyce Mozarta "Boski dar" obraca siê przeciw Bogu Chichot
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 31, 2010, 21:27:16 »

"Amadeus" to mój ulubiony film - znam go niemal na pamiêæ. Szczególnie utkwi³a mi w g³owie scena jak Salieri przegl±da partyturê Requiem i jak siê nim fascynuje (ja równie¿ zacz±³em...). Wg mnie g³ówn± my¶l± tego filmu jest jak zawistni i dr¿±cy o swoje posady ludzie (maj±cy "plecy") potrafi± zniszczyæ kariery zdolnym, czy jak w tym przypadku genialnym artystom. ¦mieszne jest te¿ w tym filmie to jak Salieri s³ysz±c w muzyce Mozarta "Boski dar" obraca siê przeciw Bogu Chichot
To te¿ jeden z moich filmów, którymi siê zachwycam.
Ja tê scenê, kiedy ¿ona Mozarta przynosi partyturê wykradzion± Amadeuszowi do Salieriego, zapamiêta³em tak,
¿e Salieri prawie mdleje przed tym zapisem nutowym widz±c, ¿e zapis nutowy nie ma ani jednej poprawki
a od razu jawi mu siê genialny. Forman chcia³ tym podkre¶liæ genialno¶æ Mozarta.
Mnie fascynuje w filmie te¿ i to, ¿e Mozart jest w nim przedstawiony jako taki luzak co powoduje,
¿e Forman przybli¿y³ tê postaæ i tê muzykê szerokiej publiczno¶ci.

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2010, 12:27:11 »

Skoro ju¿ mowa o "Piani¶cie", to polecam równie¿ ksi±¿kê. Z wypowiedzi dot. audycji z udzia³em prof. Kozubek wnoszê, ¿e wielu mi³o¶ników piêknej muzyki potrafi równie¿ zachwyciæ siê piêknem jêzyka. A ten naprawdê w ksi±¿ce tej zwraca uwagê sw± estetyk±.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2010, 13:05:30 »

Skoro ju¿ mowa o "Piani¶cie", to polecam równie¿ ksi±¿kê. Z wypowiedzi dot. audycji z udzia³em prof. Kozubek wnoszê, ¿e wielu mi³o¶ników piêknej muzyki potrafi równie¿ zachwyciæ siê piêknem jêzyka. A ten naprawdê w ksi±¿ce tej zwraca uwagê sw± estetyk±.
A ja w kontrapunkcie do niebieskookiego polecam wspomnienia Wiery Gran (Oskar¿ona Wiera Gran) piórem Agaty Tuszyñskiej. To wa¿ny rys historyczny do sylwetki Szpilmana
Pani Gran by³a kole¿ank± estradow± Szpilmana (w³a¶ciwie, om by³ jej akompaniatorem). By³a najznakomitsz± i powszechnie szanowan± ¶piewaczk± okresu okupacji, a szczególnie z okresu getta warszawskiego.

Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaæ wspó³pracuj±ca z gestapo i który po wojnie, wiedz±c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j± przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyæ. Wiera Gran oczy¶ci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiat³o na chyba nieco podbr±zowion± przez Polañskiego postaæ pianisty.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #11 : Listopad 01, 2010, 13:39:50 »

Wydaje mi siê, ¿e Amadeusz bêdzie dopiero dzi¶ w nocy. Dreszcz po plecach przebiega mi na wspomnienie postaci w masce, której tak panicznie ba³ siê Mozart w tym filmie. Ciekawe, jak to z tym strachem by³o w rzeczywisto¶ci.
Natomiast za informacjê o Piani¶cie bardzo dziêkujê, chêtnie obejrzê, tym bardziej, ¿e po raz pierwszy. "Zalega³" mi od lat :)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #12 : Listopad 01, 2010, 20:55:56 »

A¿ Ci zazdroszczê pierwszych wra¿eñ i ¶wie¿ego spojrzenia! Nie zliczê ile razy ogl±da³am ten film (ksi±¿kê te¿ przeczyta³am kilka razy) ale niezmiennie mnie fascynuje.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #13 : Listopad 01, 2010, 21:52:56 »

Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaæ wspó³pracuj±ca z gestapo i który po wojnie, wiedz±c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j± przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyæ. Wiera Gran oczy¶ci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiat³o na chyba nieco podbr±zowion± przez Polañskiego postaæ pianisty.

Czyta³am o Szpilmanie wspomnienia i artyku³y "bez br±zu". Oglêdnie mówi±c by³y niepochlebne. Czyta³am i o jego wspó³pracy z w³adzami okupacyjnymi - choæ ten w±tek by³ jakby w drugim planie. Przeczyta³am te¿ jednak i o tym, ¿e po wojnie Szpilman zarejestrowa³  okre¶lenie "mel.lud" - melodia ludowa jako w³asny "znak towarowy" a potem pobiera³ tantiemy od utworów, które opatrzono tym oznaczeniem. Pytany o to szef  ZAIKSU odpowiedzia³ - nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #14 : Listopad 01, 2010, 23:41:12 »

My¶lê, ¿e Polañski chcia³ przedstawiæ w tym filmie los ¯ydów, los Polski, los Warszawy w czasie II wojny ¶wiatowej.
I uwa¿am, ¿e mistrzowsko skumulowa³ to w obrazach tego filmu.
Uwa¿am, ¿e ten los by³ bardzo tragiczny (ja gdy siê nad tym zastanawiam, bardzo to prze¿ywam),
i trzeba o tym mówiæ, ¿eby ludzko¶æ wiedzia³a jakie warto¶ci zniszczy³a.

Polañski, aby ten los przedstawiæ, musia³ zawi±zaæ fabu³ê wokó³ jakiej¶ postaci, tzw. g³ównego bohatera.
Móg³by to byæ jakikolwiek cz³owiek i przez jego ¿yciorys, tê tragiczn± historiê by przedstawi³.
Ale film komercyjny rz±dzi siê swoimi marketingowymi prawami.
I choæ wed³ug mnie, film nie jest o Szpilmanie, jego nazwisko tam umieszczono, a ¿e Szpilman by³ pianist±, to dobry by³ tytu³ Pianista.

Dalej jednak uwa¿am, ¿e przede wszystkim, jest to film przedstawiaj±cy tragiczny los cz³owieka, tragiczny los narodu ¿ydowskiego, tragiczny los Polski i tragiczny los Warszawy. I pod tym k±tem spe³ni³ swoj± misjê.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni silverstar thepunisher mini-land