Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: TVP 1  (Przeczytany 21742 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #30 : Listopad 05, 2010, 10:54:03 »

Znów Januszu trafi³e¶ w sedno! Ja równie¿ nioe mia³am absolutnego faworyta, który powali³by mnie na kolana swoim wystêpem. Niestety... Niezdecydowany
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 05, 2010, 11:15:31 »

Znów Januszu trafi³e¶ w sedno! Ja równie¿ nioe mia³am absolutnego faworyta, który powali³by mnie na kolana swoim wystêpem. Niestety... Niezdecydowany
Byæ mo¿e z podobnym dystansem i z podobnymi muzycznymi  nadziejami wyczekiwali¶my tego ¦wiêta.
W poprzednim Konkursie wiem na pewno, ze nie nie uroni³em ³ezki po ka¿dym wystêpie Blechacza

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Maj 27, 2012, 18:06:54 »

A ja w kontrapunkcie do niebieskookiego polecam wspomnienia Wiery Gran (Oskar¿ona Wiera Gran) piórem Agaty Tuszyñskiej. To wa¿ny rys historyczny do sylwetki Szpilmana
Pani Gran by³a kole¿ank± estradow± Szpilmana (w³a¶ciwie, om by³ jej akompaniatorem). By³a najznakomitsz± i powszechnie szanowan± ¶piewaczk± okresu okupacji, a szczególnie z okresu getta warszawskiego.

Otó¿ w jej wspomnieniach Szpilman jawi siê, jako mroczna postaæ wspó³pracuj±ca z gestapo i który po wojnie, wiedz±c, ze ona zna o nim prawdê, cynicznie oskar¿y³ j± przed s³u¿bami bezpieki i przyczyni³ sie, ze osadzono ja w wie¿ieniu i próbowano zniszczyæ. Wiera Gran oczy¶ci³a siê prZed niezawis³ym sadem, a nastepnie wyemigrowa³a z Polski.
Ksiazka znakomita, bo rzuca nowe swiat³o na chyba nieco podbr±zowion± przez Polañskiego postaæ pianisty.

"Wiera Gran" – dokumentalna opowie¶æ o z³amanym ¿yciu fascynuj±cej przedwojennej gwiazdy piosenki i o tym, dlaczego tak w³a¶nie potoczy³y siê jej losy, zostanie pokazana po raz pierwszy w maju na 52. Krakowskim Festiwalu Filmowym. Ale bêdzie j± te¿ mo¿na zobaczyæ 29 maja w cyklu TVP2 "¦wiat bez fikcji" o godz. 22:55.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #33 : Maj 28, 2012, 10:38:02 »

Dziêkujê za informacjê Januszu, Tez spotka³am siê z opiniami o Szpilmanie takimi jak piszesz.Czy mo¿na go oceniaæ!
Jednak tak!

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 21, 2013, 13:22:00 »

Co prawda jest to w±tek dotycz±cy ciekawych, warto¶ciowych programów w Jedynce, lecz chcia³abym zachêciæ do obejrzenia we wtorek w TVP Kultura dokumentu o ostatnim Konkursie Chopinowskim. Film zatytu³owany jest po prostu "Konkurs" i opowiada o emocjach towarzysz±cym eliminacjom do KCH.
Mam nadziejê, ¿e bêdzie to interesuj±cy zapis tamtych dni, a mo¿e artystyczna impresja? Chyba warto siê o tym przekonaæ.
Tak wiêc: wtorek, 23.04, godz.19.05
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 22, 2013, 08:07:39 »

http://www.teleman.pl/tv/Konkurs-703890

Dziêkujê Kati 

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Maj 03, 2013, 21:00:11 »

Jesli kto¶ nie oglada³ dzisiaj wspania³ego koncertu Aleksandry Kurzak w Rzeszowie  na TVP Kultura to jedynka
nada go dzi¶ o 21.30.
Bardzo polecam.

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #37 : Maj 04, 2013, 09:21:50 »

Ogl±da³am ten koncert na TVP Polonia (po 16.00). Deh vieni, non tardar w wykonaniu pani Aleksandry Kurzak w scenerii rzeszowskiego Starego Miasta i pod niebem, które w trakcie koncertu zmieni³o swój kolor z b³êkitu w ciemny granat (burza popsu³a trochê koñcówkê, ale by³ "klimat"  ) dla mnie rzeszowianki z pochodzenia i mozartomanki do potêgi n-tej (gdziekolwiek los by mnie rzuci³ w danym momencie  ) by³o czym¶ naprawdê niezwyk³ym! 

Amo la musica sopra tutte le arti
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpieñ 25, 2013, 16:19:38 »

We wtorek o 12.05 w TVP Kultura Rafa³ Blechacz tu¿ przed wygranym Konkursem Chopinowskim.  Bêdzie to koncert inauguracyjny Festiwalu w £añcucie w maju 2005r, gdzie pianista zagra³ koncert A-dur Mozarta pod batut± Jerzego Maksymiuka.

http://www.teleman.pl/tv/Klasyczny-Wtorek-Muzyczny-Festiwal-Lancut-2005-Rafal-Blechacz-Gra-Mozarta-i-Chopina-980386
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Sierpieñ 25, 2013, 22:44:53 »

Klasyczny wtorek ??, ostatnio by³a klasyczna ¶roda w TVP Kultura.Dzieki za info Kati!!
Nie znasz dnia ni godziny w ramówce TVP.
We wrze¶niu ma ukazaæ sie nowa p³yta Blechacza z polonezami Chopina.Bardzo jestem ciekawa, bo pamietam jak bardzo nie podoba³ mi siê
polonez As-dur w jego wykonaniu.

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpieñ 26, 2013, 14:51:40 »

No w³a¶nie: tak mniej wiêcej raz na 2 tygodnie trzeba sprawdzaæ tego telemana ( bo podaje program na najbli¿sze 2tyg.), wy³owiæ co najciekawsze, ustawiæ przypomnienie w komórce(o ile pora audycji jest akceptowalna), zawiadomic na Kurierze, je¶li jaki¶ rarytas jest w zapowiedziach...Standard. 

A ciekawe czy w £añcucie zagra³ As-dura? ( bo jakie¶ chopinowskie bisy maj± byæ).
Dlaczego Ci sie nie podoba³?
Ja z zasady nie lubi±c tego poloneza, rzadko którym wykonaniem potrafiê siê zachwyciæ( pisa³am o tym niedawno w relacji z Dusznik).
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Sierpieñ 26, 2013, 18:34:33 »

Mo¿e jestem za bardzo przywi±zana do interpretacji Rubinsteina, ale pamietam jak s³ucha³am Blechacza
na KCH w 2005 roku, to mia³am wra¿enie,¿e 82 letni Rubinstein potrafi³ wykonac tego poloneza z wieksza pasj±
i energi± ni¿ 20 letni wtedy Blechacz.Troche to mnie wtedy zdziwi³o.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Sierpieñ 26, 2013, 22:50:01 »

Dobrze pamiêtam, ¿e jeszcze jako m³okos, przed Konkursem w 2005 r. widzia³em ten wystêp Rafa³a na TVP Kultura - od tego czasu mocno zaciska³em za niego kciuki 

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 10, 2013, 17:51:36 »

Fani Rafa³a (do których nale¿ê i ja) pewnie wiedz±, ¿e w³a¶nie ukaza³a siê jego kolejna chopinowska p³yta - tym razem z polonezami  :

http://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4790928

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 10, 2013, 21:15:57 »

Wiedza tak¿e nie-fani Rafa³a (do których i ja nale¿ê)  ;p³yty ca³ej nie znam s³ucha³am tylko
udostêpnionego przez DG Poloneza As-dur o którym mowa by³a wcze¶niej.
Niestety znowu rozmijam sie z Blechaczem Zawstydzony ten polonez zdecydowanie mu nie le¿y , ale oczywi¶cie czekam na ca³± p³ytê.

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar kalinowatyper black-for twistedgamers